STA JE NORMALNO,A STA JE NENORMALNO

Voleo bih da mi malo obrazlozis.
Problem je sto ljudi sude o drugim bicima, stvarima itd kao o pozitivnom ili negativnom, dobrom ili losem, normalnom i nenormalnom ali za ono sto nazivamo, univerzalna inteligencija, bog itd, oni su prosto delovi njega. Ogranicene ljudske misli ne mogu shvatiti smisao postojanja svih tih stvari ili pojava pa ih proglasavaju npr. normalnim ili nenormalnim.

Mi o tome sudimo na osnovu ega i onog animalnog u nama. A zapravo to nismo mi, to je iluzija koju je um sebi stvorio i drzi zarobljenim sopstveno bice.

Da bi bolje razumeo ono sto sam zeleo reci, citiracu jedno Indijskog mislioca: "Ono što ne znate jeste da je ceo Univerzum vaše telo i ne treba da budete uplašeni od njega. Možete reći da imate dva tela: lično i univerzalno. Lično dođe i prođe, univerzalno je uvek sa vama. Celokupna kreacija je vaše univerzalno telo. Vi ste tako zaslepljeni sa onim što je lično da ne vidite šta je univerzalno."
 
Postoji gomila tumačenja i gomila modela mentalnog zdravlja koji pokušavaju da razgraniče ta dva pojma i nijedan nije uspešan u tome. Koliko sam razumeo ti studiraš psihologiju, sačekaj još godinu-dve dok ne dođeš do te oblasti pa će ti biti jasno koliko su pojmovi normalan i patološki relativni pojmovi. A možeš i odmah da počneš da čitaš o tome...da ne čekaš do tad...

P.S Evo i Kaloperovic je razvio jedan novi model...vrlo interesantan :D
 
možda ako bi nam polazište bilo da je zdravo -normalno, a bolesno - nenormalno imali bismo tu definisani stav, ali i tu postoje nijanse....normalno je ono što je u društvenom kontekstu prihvaćeno kao takvo i što se kroz različite kulture i vremena prihvata kao dato, stereotip koji održava poredak među ljudima. svako ponašanje izvan tog stereotipa je "nenormalno" je jer narušava red (nekog ugrožava, remeti mir)...zato je recimo prirodno pravo nešto što je isto u svim kulturama, a to je ono koje nije nastalo ljudskim legislativnim već proističe iz razuma..i to su čovekova urođena prava .e, sad, možda ako objasnimo šta znači razumno se ponašati, možda bismo objasnili normalno i nenormalno..kroz razumno i nerazumno..što nije baš tako lako i ne bismo se baš otrgli od subjektivizma
 

Back
Top