Šta je narav i kako nastaje?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
NARAV

Jedan učenik zena dođe Benkeiu žaleći se: "Učitelju, imam neobuzdanu narav.
Kako da je izlečim?"

"To je nešto vrlo čudno", odgovori Benkei. "Pokaži mi da vidim šta to imaš."

"Ne mogu sada da ti pokažem", odgovori ovaj.

"Kada možeš da mi pokažeš?", upita Benkei.

"Pojavljuje se neočekivano", odgovori učenik.

"Onda", zaključi Benkei, "mora biti da to nije tvoja prava priroda. Da jeste, mogao bi
mi je pokazati bilo kada. Kada si se rodio, nisi je imao, i tvoji roditelji ti je nisu dali.
Razmisli o tome."

A šta je to prava priroda?

Na pitanje šta je čovekova prava priroda, gotovog ogdovora nema. Mnogi
su spoznavši svoju pravu prirodu pokušali to da objasne i prenesu drugima,
ali nisu uspeli. To je nešto što svako sam za sebe treba i može da otkrije.
Na tom putu pomaže uočavanje onoga sa čim si se identifikovao, a što
nisi ti. Kako ćeš znati da to nije tvoja prava priroda?
Jedna od ideja je, čim nešto mogu da posmatram, to nisam ja. Postojim
ja koja posmatram i ono što posmatram.
Druga ideja je, prava priroda je uvek tu. Ali za nju je porebno poverenje
u one koji su pravu prirodu spoznali. Kada su je uočili, shvatili su da su
sve vreme tražili nešto što nigde nije ni moglo da ode.

Pretpostavljam kombinacija nasleđenih osobina i naučenih obrazaca ponašanja koja se formiraju pod uticajem okoline u kojoj jedinka sazreva (ako odrastaš u faveli, to sigurno donosi razliku u odnosu na odrastanje na Beverli Hilsu)
Svog najranijeg detinjstva se ne sećamo, ali je korisno posmatrati sasvim
malu decu kako imitiraju ljude iz svoje okoline. Pa onda kažemo ''jao ista
majka''. Jel dete nešto nasledilo? Ne, nije. Samo imitira. Da je usvojeno
imitiralo bi one koji mu nisu biološki roditelji.

Imam koleginicu koja je " bečka škola " što bi se reklo. Divna, fina, prijatna, doterana. Na ranu da je staviš ko melem. Ali kad prespoji, pobesni, i iz nje izviru najstarije i najprljavije psovke koje postoje. Koje su znači uvek prisutne al prikrivene. Šta je onda njena narav i karakter ? Glumi da je gospođa , a ustvari "prelo i poselo" , ili jeste fina al u afektu je neka druga ona.
Nije jedina. Imali smo komšinicu u selu ,isto mlada, dobra, prijatna , vesela, al kad nije po njenom to su kletve iz ko zna koje ere. Da li nam izbija prava narav u srdžbi ? A dotle samo dobro držimo uzde ?

Poslednja izmena:
Imam koleginicu koja je " bečka škola " što bi se reklo. Divna, fina, prijatna, doterana. Na ranu da je staviš ko melem. Ali kad prespoji, pobesni, i iz nje izviru najstarije i najprljavije psovke koje postoje. Koje su znači uvek prisutne al prikrivene. Šta je onda njena narav i karakter ? Glumi da je gospođa , a ustvari "selo i poselo" , ili jeste fina al u afektu je neka druga ona.
Nije jedina. Imali smo komšinicu u selu ,isto mlada, dobra, prijatna , vesela, al kad nije po njenom to su kletve iz ko zna koje ere. Da li nam izbija prava narav u srdžbi ? A dotle samo dobro držimo uzde ?
Pa i Isus je lomio i bacao kad je bio besan

Imam koleginicu koja je " bečka škola " što bi se reklo. Divna, fina, prijatna, doterana. Na ranu da je staviš ko melem. Ali kad prespoji, pobesni, i iz nje izviru najstarije i najprljavije psovke koje postoje. Koje su znači uvek prisutne al prikrivene. Šta je onda njena narav i karakter ? Glumi da je gospođa , a ustvari "prelo i poselo" , ili jeste fina al u afektu je neka druga ona.
Ta moda nas je zahvatila u poslednjih pedesetak do sto godina. Mi smo
imali izraz ''dobra duša'', a sa zapada nam je došla ''dobra ličnost''.
I dok su se ranije u većim porodičnim zajednicama ljudi svađali ko
blesavi, pa posle sednu za isti sto da jedu kao da ništa nije bilo,
Danas glumimo pa kad nam prekipi više nikada nema sedanja za
isti sto.

Može i dobrodušnom čoveku nešto da ne bude po volji. Iskomunicira
to i ide dalje. Bez straha o tome šta će drugi o njemu reći. Samo tako,
spontano.
Dobra ličnost je večito u strahu od toga šta će drugi reći i neprestano
glumi dobrotu, kako god da je zamislila da to treba da izgleda.

Back