Шта је најважније на задушнице?

Možemo dalje robiveče.
"17. I dadoše mu knjigu proroka Isaije, i otvorivši knjigu nađe mjesto gdje bješe napisano:
18. Duh Gospoda je na meni; zato me pomaza da blagovijestim siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovijedim zarobljenima da će biti pušteni, i slijepima da će progledati; da oslobodim potlačene;
19. I da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju.
20. I zatvorivši knjigu vrati je služitelju pa sjede; i oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega.
" (Luka 4:17-20).

Dakle Hristos je čitao ovaj stih:
"Duh Gospoda je na meni; zato me pomaza da blagovijestim siromasima; posla me da iscijelim skrušene u srcu; da propovijedim zarobljenima da će biti pušteni, i slijepima da će progledati; da oslobodim potlačene; I da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju."

Ovaj stih takođe NE POSTOJI u ovoj formi u Mazoretskom tekstu. Ovako glasi Isaija 61:1-2 u Mazoretskom:
"Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica. Da oglasim godinu milosti Gospodnje"

Vidimo da nigdje nema dio stiha da će slijepi progledati. Ali znaš li gdje ima? U Septuaginti:
"The Spirit of the Lord is upon me, because he has anointed me; he has sent me to preach glad tidings to the poor, to heal the broken in heart, to proclaim liberty to the captives, and recovery of sight to the blind; to declare the acceptable year of the Lord"
https://biblehub.com/sep/isaiah/61.htm

Jasno je da su fariseji namjerno izbrisali ovaj dio iz Knjige proroka Isaije kako bi prikazali da je Isus pogrešno citirao Pismo.
Zasto se i dalhe ponavljas,zasto ignorises one 2 primedbe koje ruse tvoj koncept?

Ja na zadušnice idem ne zbog umrlih navodno taj dan oni nas vide i ustaju da jedu sa groba ili šta već, već idem da gledam ko je šta izneo po grobovima i ko će bolji groblje fest 2025 da napravi, bilo je poprilično dobro, milion automobila svi bi svoj da uteraju do groba umrlog, guzve, "mrtvaci" idu mrtvima na grob, nose pune korpe za veš hrane, obilno se postavlja po grobu ali ne videh nigde pečeno prase na raznju da je neko izneo moje razočarenje je bilo neizmerno...sve u svemu lep je festival bijo, nisam ništa jeo niti sreo poznatog nekoga da me pozove da jedem sa njihovog groba. Mrtvi su nahranjeni svakako taj dan.

Ја се сваки дан сетим упокојених и уз редовне молитве помолимо се и за њих. Читам Псалтир за њих и Нови завет. Знам и сањати неке давно преминуле којих се и не сећам већ сам чуо за њих од родитеља, баке и сл. И сами траже молитву.
Тако треба да ради сваки прави хришћанин. Свети владика Николај се сваки дан молио за упокојене.

Back