Шта је најважније на задушнице?

Gedeon

Veoma poznat
Poruka
13.080
На задушнице је најважније не ићи на гробље и носити цвеће, палити свеће или како је негде обичај носити храну, ракију и сл. па се сећати покојника. Да, све ово је добро, али је најважније кајати се за своје грехе и грехе својих упокојених. Колико пута деца, унуци, рођаци, пријатељи, не нађу времена заузети глупостима овог света за старије и болесне особе. Треба према човеку бити добар и брижан док је жив, посветити му пажњу. Бар мало. А после смрти помолити се Богу за упокојене. Већ сам писао на форуму да се одвија духовни геноцид над нашим народом, али самогеноцид, за који смо сами криви - пуно наших људи умире неисповеђено и и непричешћено. Ставићу у наставку један кратак и духовно отрежњујући текст протојереја Сергија Филимонова, иначе свештеника РПЦ и професионалног лекара.
+++
Мој лични савет: запалите једну свећицу за оне покојнике за које нема ко да се моли, у знак сећања на њих и да их Господ помилује.

Autor teksta: protojerej Sergije Filimonov, doktor medicine

Na našu žalost, nemamo svi blagočestiv duhovni rodoslov. A to bi moglo biti štetno za našu djecu.

Šta uraditi? Jedini način da zaustavimo djelovanje strašnih duhovnih zakona, zbog kojih patimo mi i patiće naša djeca i unuci zaraženi našim strastima, jesu: molitva i pokajanje. I za grijehe naših predaka i za naše lične grijehe.

Zapamtite, sve radnje koje učinimo sigurno će uticati na našu porodicu. Sjećam se kako je u Pečerskoj lavri jedna poklonica razgovarala sa monahom o svojoj teškoj životnoj situaciji.

A monah je odgovorio: "Ako se sada pokliznete i dopustite sebi malo popuštanja (grijehu), prekoračite zakon Božiji, onda zapamtite - potpuno istu stvar će ponoviti vaša kći kad poraste, a zatim i vaši unuci."

Postavši vjernik i došavši u hram Božji, molite se neumoljivo: "Gospode, oprosti mi za sva bezakonja moja, oprosti mi!" I ne samo moliti, nego i odbaciti grijeh, užasnuti ga se, popravljati se znojem i radom na sebi.

Tako se zaustavlja strašni duhovni zamajac u čije žrvnjeve mogu pasti vaša djeca idući vašim stopama. Inače ćete s duševnom boli, kao u ogledalu, u svojoj odrasloj djeci vidjeti sve svoje strasti, sve što nosite u duši.

A ako se sada ne snađeš, patićeš kasnije, gledajući kako tvoja djeca nose nepodnošljivo breme grijeha i strasti koje su primili od tebe umjesto roditeljskog blagoslova.

Ako se voljom Božijom nađeš ovdje u hramu, onda si ti taj koji je predodređen da se moliš za svoje prethodne i buduće naraštaje, da moliš Gospoda da oprosti bezakonja tvojih očeva, majki, djedova i baka i da blagoslovi tvoje potomstvo.

Ponekad me samo boli kad to gledam - kako jedan jedini čovjek iz porodice pati za sve i moli, a oko njega nevjernička sredina griješi na sve načine: jedni gataju, drugi se odaju razvratu, neki se drogiraju, neki bogohule itd.

Svojedobno je otac Vasilije Jermakov pričao o jednom svešteniku koji se nakon revolucije odrekao Hrista.

Nakon njegovog odreknuća u porodici se nije rodio niti jedan dječak. Gospod je ovoj porodici oduzeo mogućnost da iko drugi ikada uđe pred oltar kao duhovnik.

Drugi primer. Prije otprilike 150 godina jedan je mladić obećao siromašnoj djevojci da će je oženiti, ali ju je prevario i izdao. Djevojka ga je proklela i objesila se. I od tada nije bilo ništa dobro u porodici ovog mladića, koji je tako podmuklo postupio sa jednom zaljubljenom dušom.

Sve su se brakovi u toj porodici raspali, ništa osim tuge - u 150 godina nije opstao niti jedan braj. Njegov potomak mi je došao i ispričao ovu priču nakon što mu je milošću Božijom otkriveno šta se i zašto događa u porodici.

Dragi moj, ako si ti jedini koji je nekim Božijim čudom procvjetao u svojoj porodici, onda znaj: dobio si tešku sudbinu da tražiš oproštaj za svoj rod, prijašnji i buduću. Možete moliti i svojim riječima, samo molite!

Onima koji vide i osjećaju beščašće svoga roda, stradanje zbog roditeljskih grijeha, koji se boje da će njihova djeca to naslijediti, savjetujem: molite, tražite od Boga spas za svoju porodicu.

Gospode, smiluj se meni, mojoj djeci, unucima i cijelom mom budućem potomstvu, privedi ih k sebi, učini ih svojima i neka Ti služe i slave Tvoje sveto ime, i primi ih u nebeske stanove.

Oprosti, Gospode, i smiluj se porodici mojoj, i svu rodbinu moju privedi k sebi s vjerom i pokajanjem. Gospode, smiluj se svim pokojnim rođacima iz moga roda, kojima još samo Ti znaš imena, živote i grijehe.

Oprosti, Gospode, i smiluj se cijelom rodu mome iz prošlosti, koji je pred Tobom sagriješilo, i izgladi sve njihove nepravde, oprosti nam sve grijehe, voljne i nevoljne, i daruj im Carstvo nebesko. Amin.

Poslednja izmena:
Nakon njegovog odreknuća u porodici se nije rodio niti jedan dječak. Gospod je ovoj obitelji oduzeo mogućnost da iko drugi ikada uđe pred oltar kao duhovnik.

Drugi primer. Prije otprilike 150 godina jedan je mladić obećao siromašnoj djevojci da će je oženiti, ali ju je prevario i izdao. Djevojka ga je proklela i objesila se. I od tada nije bilo ništa dobro u porodici ovog mladića, koji je tako podmuklo postupio sa jednom zaljubljenom dušom.

Sve su se brakovi u toj porodici raspali, ništa osim tuge - u 150 godina nije opstao niti jedan braj. Njegov potomak mi je došao i ispričao ovu priču nakon što mu je milošću Božijom otkriveno šta se i zašto događa u porodici.
Lepi primeri bozje ljubavi
Sreca sto su izmisljeni kao i sve oko toga

Sta ima da se molis za one davno preminule?
Ako vec pricaju o 40 dana i mitarstvima, nakon 40 dana molitve nisu bitne, cak i da je to tacno
Povremeno je lepo setiti se nekih dragih ljudi koji su te pratili u zivotu, setiti se zajednickog vremena
Za to ne moras da kukas oko kamenja po grobljima
Молитве за покојне су битне све до Страшног суда. Св. Јован Шангајски пише:
"Неке душе се налазе (након четрдесет дана) у условим предосећања вечне радости и блаженства, а друге у страху од вечних мучења које ће наступити у пуноћи након Страшног Суда. До тада су промене могуће у стању душа, нарочито кроз понуду за њих, Бескрвне Жртве (помињање на Литургији) и исто тако молитвама других."

Najbitnije je da se odabere kvalitetno meso i dobar cumur...
:D

2025_02_22_08.23.10.jpg

"Неке душе се налазе (након четрдесет дана) у условим предосећања вечне радости и блаженства, а друге у страху од вечних мучења које ће наступити у пуноћи након Страшног Суда. До тада су промене могуће у стању душа, нарочито кроз понуду за њих, Бескрвне Жртве (помињање на Литургији) и исто тако молитвама других."
И после се може помоћи. Ни једна молитва Богу није без значаја.

Cekaj, znaci mitarstva nisu bitna, tek posle se sudi?
Oni umrli pre 100 god ili 200 nemaju podrsku, kao sto i mi sadasnji necemo za 100 il 200 god imati nikog da se moli za nas
kao i to sto se valjda sudi po delima a ne po moljakanju nekog.

Cekaj, znaci mitarstva nisu bitna, tek posle se sudi?
Oni umrli pre 100 god ili 200 nemaju podrsku, kao sto i mi sadasnji necemo za 100 il 200 god imati nikog da se moli za nas
kao i to sto se valjda sudi po delima a ne po moljakanju nekog.
Bitna su i mitarstva, ali to je tek početak, a ne kraj puta.

Na Sv. Liturgiji se moli za sve upokojene.

Bitna su i mitarstva, ali to je tek početak, a ne kraj puta.

Na Sv. Liturgiji se moli za sve upokojene.
Sacekaj ako si se spasao,spasao si se.
Ako si se kajao citav zivot i bio istisnki Pravoslavan Hriscanin, znaci prolazis mitarstva kojih ima preko 10 valjda?
Ako proces mitarstva i dodjes u Carstvo Bozije,onda si se spasao,ne mozes nikako pasti u Pakao ne daj Boze.
Otrok Vjaceslav kaze da gresi potomaka moze uticati na disevno stanje davno umrlih predaka.Ako se spases i prodjes mitarstva, i dodjes do raja, onda gresima i nepominjajima zivih zavrsis u paklu iako si umro pokajan, prvo dosao do carstva Bozijeg,zar to ne negira Jevandjenje.Zasto onda vaskrsenje i Pokajanje,Jevandjenje, ako na spasenju u konacnihi utice duhovni zivot tvojih potomaka i njihovo pominjanje na Liturgijama i crkvenom zivotu??Hvala na odgovoru,brate u Hristu.

Sacekaj ako si se spasao,spasao si se.
Ako si se kajao citav zivot i bio istisnki Pravoslavan Hriscanin, znaci prolazis mitarstva kojih ima preko 10 valjda?
Ako si zaista bio takav tokom života, onda ćeš lako proći kroz mitarstva. Na mitarstvima se svode računi za grijehe, ako je čovjek bio vrlinski hrišćanin i kajao se onda mu demoni neće moći ništa. Ali većina ljudi nije takva.

Ako proces mitarstva i dodjes u Carstvo Bozije,onda si se spasao,ne mozes nikako pasti u Pakao ne daj Boze.
Ne možeš naravno.

Otrok Vjaceslav kaze da gresi potomaka moze uticati na disevno stanje davno umrlih predaka.Ako se spases i prodjes mitarstva, i dodjes do raja, onda gresima i nepominjajima zivih zavrsis u paklu iako si umro pokajan, prvo dosao do carstva Bozijeg,zar to ne negira Jevandjenje.Zasto onda vaskrsenje i Pokajanje,Jevandjenje, ako na spasenju u konacnihi utice duhovni zivot tvojih potomaka i njihovo pominjanje na Liturgijama i crkvenom zivotu??Hvala na odgovoru,brate u Hristu.
Nisam nikada čuo za tako nešto.

Свака субота је посвећена покојнима, а ко се држи православног молитвеника као молитвеног правила (озбиљних молитвеника, не оних скраћених на минимум) тамо ће приметити да су молитве за упокојене део свакодневних молитава.

...ma pise si on nego nam daj Biblijskog dokaza da vidimo jeli to ispravno ili mozda klasicna paganska jeres.
Izvoli.

Back