Šta je ljubav?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
351.500
Stručnjaci kažu da je ljubav jedno od najdubljih i najsloženijih osjećanja koje možemo doživjeti. Za mnoge, ona predstavlja neizmjernu sreću, podršku i zajedništvo. Međutim, mišljenja sam da ljubav takođe postavlja pitanja o granicama, potrebama i očekivanjima u međusobnim odnosima.

Jedna od često postavljanih dilema kada govorimo o ljubavi jeste: “Da li je ljubav stavljanje tuđih potreba iznad svojih”? Mnogi od nas smatraju da je istinska ljubav upravo to – nesebično davanje i briga za drugu osobu. No, da li je moguće voljeti nekoga, a da pritom ne izgubimo sebe, to je pravo pitanje?

Kada oboje partnera u vezi stavljaju potrebe jedno drugog na prvo mjesto, to može stvoriti čaroliju međusobne podrške i razumevanja. Takav odnos može biti ispunjen ljubavlju, poštovanjem i uzajamnom srećom. Ali živjeti s nekim takvim svaki dan, bez postavljanja vlastitih granica, vjerujem da bi taj odnos postao toksičan.

Kada samo jedan partner konstantno stavlja svoje potrebe u drugi plan, može doći do nerazumijevanja i frustracije. Osoba koja se ne brine o vlastitim potrebama može se osjećati iscrpljeno i neispunjeno, što može dovesti do emotivne distance ili čak gubitka vlastitog identiteta. Meni u tom slučaju ljubav više izgleda kao žrtvovanje, a ne kao uzajamna podrška.

Stručnjaci kažu ključno je imati ravnotežu. Ravnotežu treba imati u svemu kada se sve sagleda, ne samo u ljubavi. Ljubav ne znači potpuno gubiti sebe za nekoga drugog ili biti u stalnoj "EGO zoni". Pravi izazov leži u tome da se brinemo o sebi, dok istovremeno brinemo o drugoj osobi. Komunikacija je ovde od suštinskog značaja. Otvoreni razgovori o vlastitim potrebama, željama i granicama pomažu u izgradnji zdravijeg odnosa.

Odrasla ljubav podrazumeva svijest o tome da smo odgovorni za svoje emocije i da ne možemo očekivati da će drugi ispuniti sve naše potrebe. Ljubav bi trebala i da bude da se podržavamo u rastu kao pojedinci, dok zajedno gradimo nešto snažno i trajno.

Ne možemo a da ne kažemo i da ne primjetimo da je ljubav moćna snaga koja može transformisati živote, ali isto tako zahtijeva i odgovornost, poštovanje i granice. To je putovanje koje obuhvata kako podršku drugima, tako i brigu o sebi. Ovaj post ću da završim ovako, u drugom pišem o ljubavi između mlađeg partnera, konkretno me zanima šta mislite o slučajevima gdje je žena starija od muškaraca? Muškarac stariji od žene se i prije više smatralo normalnijim, a sada žena starija od muškaraca? Ima li tu ljubavi? Zaljubljenost ili nešto drugo?
Preuzeto sa neta

• Voli
Reactions: Tea
Ljubav je jednostavna, nije komplikovana.
Dvoje idu korak po korak, stopu po stopu zajedno, sto kaze ne idi ispred mene mozda te necu slijediti, ne idi iza mene mozda te necu vodiiti, idi uz mene i bicu ti prijatelj, vazno da se ne istrcavas da pratis korak.
Ljubav je spontana i nenametljiva, jednostavno volis tu osobu i sve sto on voli,
Nastavicu kad se malo udubim u temu, ne moze se ljubav opisati u ogranicenom prostoru i vremenu.:)

ne idi iza mene mozda te necu vodiiti,

Smislila sam ovo:

Ko ima ljubav, jedva čeka da je svima da. Ko je nema, jedva čeka da ga bar neko na ovom svetu voli, i stalno se oseća nedovoljno voljeno, kao bezdan u koji se baca širokom rukom, a on nikad neće biti pun i sit ničega.

Ljubav ne može stvoriti neko ko je već u sebi nema, a lično je imam jer verujem čvrsto da mi je Bog svega dao suviše, a najviše ljubavi. Ne patim da me vole toliko koliko patim da svoju ljubav nekom svakodnvno dajem. Meni je vera koren i izvor za beskrajnu ljubav.
Na drugoj temi sam priznala da je ljubav za mene univerzalno osećanje ka svima i svemu, a druga osoba me je ispravila svojim drugačijim i posebni iskustvom ljubavi prema samo jednoj osobi.
Ona je to doživela, pa uvereno tvrdi svoju ljubav, a ja svoju tvrdim oduvek ovako. Nismo nijedna ništa pogrešile!

Poslednja izmena od moderatora:
Smislila sam ovo:

Ko ima ljubav, jedva čeka da je svima da. Ko je nema, jedva čeka da ga bar neko na ovom svetu voli, i stalno se oseća nedovoljno voljeno, kao bezdan u koji se baca širokom rukom, a on nikad neće biti pun i sit ničega.

Ljubav ne može stvoriti neko ko je već u sebi nema, a lično je imam jer verujem čvrsto da mi je Bog svega dao suviše, a najviše ljubavi. Ne patim da me vole toliko koliko patim da svoju ljubav nekom svakodnvno dajem. Meni je vera koren i izvor za beskrajnu ljubav.
Na drugoj temi sam priznala da je ljubav za mene univerzalno osećanje ka svima i svemu, a druga osoba me je ispravila svojim drugačijim i posebni iskustvom ljubavi prema samo jednoj osobi.
Ona je to doživela, pa uvereno tvrdi svoju ljubav, a ja svoju tvrdim oduvek ovako. Nismo nijedna ništa pogrešile!
Hvala Bogu da je tako, jer onaj koji voli Boga on zeli da svi ljudi jednako ga vole kao i on. Ali ima razlike a to je bas ta kad volis Boga ti zelis da ga svi vole kao ti a kad volis covjeka onda ga zelis samo za sebe. U ovom mom izlaganju jasno sam mislila na pocetak ove druge! U pravu si nijedna nije pogrijesila a poznate su mi obadvije, samo sto sam ja malo razocarana u ovu drugu a ovu prvu nikad!

Poslednja izmena:

Back