veca11
Početnik
- Poruka
- 38
Molim vas odgovorite mi sta je to kamfor.Znam samo da postoji prirodni i sinteticki.Meni je potreban prirodni,i gde ja to da nadjem.On se koristi za pravljenje sveden bitena
veca11:Molim vas odgovorite mi sta je to kamfor.Znam samo da postoji prirodni i sinteticki.Meni je potreban prirodni,i gde ja to da nadjem.On se koristi za pravljenje sveden bitena
AntunTun:to je ono shto od njega pravim ulje....belo onako ko....ne znam.....chudno.....mada nama povuko vlagu jer odavno se vuche.....i pomalo je grumuljichav.....smrdi uh kako samo smrdi.....
Vragolasta Amfibija:ja sam to imala u malim bocicama...znam da su nesto dostavljali iz umprofora...ono kad su nam kao pomagali...ima miris na mentol...ako nadjem jos koju negde zaturenu procitacua pa cu ti reci
AntunTun:e to snoshaje....
AntunTun:shto me raduje jer.....se.rem ne raduje me....apotekari su mahom olosh....mislim nisi olosh....al nisi ni neshto preterano gotivan....ok kolege smo....mogutje....shto tje retji
kolka ti je plata?
Greene1:Kamfor je biciklicni keton, pripada grupi terpena. Ako ti to nesto znaci, ako ne - onda je u redu i ono "beli kristali, jak miris, itd.".
Samo me zanima kakvu razliku ocekujes izmedju prirodnog i sintetickog molekula? Taj molekul je takav kakav jeste, bio on dobiven ekstrakcijom iz biljke ili sintetisan u laboratoriji. Nema nikakve razlike. Ako se misli na necistoce - necist moze biti i prirodni i sinteticki proizvod.
scharfschuetze:Draga zabo,
veoma me raduje sto imate saznanje o schweden bitter-u i sto nameravate da napravite. No, verovatno cete kontaktirati travara zar ne? Ne bih vam preporucio da narucujete u apoteci da vam prave jer tamo inace prodaju lazne sveden bitere.
Veoma je vazno kako ste doznali za sveden biter. Ukoliko imate brosuru Marije Treben, i ukoliko ste odatle videli recept onda se svakako u to mozete pouzdati. Medjutim ukoliko vam je neko rekao recept a pritom nije spomenuo izvor saznanja, ne bih preporucio da se upustate u avanturu spravljanja tog eliksira dok ne nabavite brosuru 'Zdravlje iz Bozje apoteke' Marije Treben.
Ako niste znali, originalni sch. bitter leci sve bolesti ukljucjuci i rak. Folklorno, on se prodaje kao falsch proizvod u apotekama, i smatra se da leci cireve na kozi i sl., sto u sustini i jeste tacno jer neoriginalni odnosno lazni sch. b. samo to i moze.
Svakako nadjite prirodni kamfor. No to ne bi trebalo da bude vasa briga vec briga travara.
AntunTun:ma ne mosh ti d obrishesh kolko ja mogu da napishem....samo me sad mrzi....ponovo mi se spava....fack...
snoshaj efendija:Sintezom se dobija smesa izomera kamfora sa razlicitim konformacijama prstena (metil grupa npr. u polozaju 1 moze biti 'alfa' ili 'beta'). Osim toga prisustvo asimetricnih ugljenikovih atoma uslovljava prisustvo dva opticka izomera kamfora ( d i l). PRIRODNI kamfor ima konfiguraciju d . Sintezom se dobija uglavnom RACEMAT tj smesa jednakih kolicina d i l izomera a izvodi Tiscenkovom polusintezom iz pinena preko kamfena, bornilformiata i borneola koji konacno oksidacijom OH grupe daje keto grupu ali se tom prilikom, na zalost dobija racemat jer neke faze postupka pre oksidacije nisu stereoelektivne.
snoshaj efendija:Jel' mislis da postoji ili si sigurna da postoji steroselektivna sinteza d-kamfora? Da postoji, ja bih ti naveo sigurno. Ima doduse jedna sinteza po Woodwardu ali je ona toliko kilava da je neupotrebljiva u vecim razmerama.
l-izomer se moze dobiti metodom po Vorosinjinu u dobrom prinosu.
Ovi moji postovi nemaju svrhu da ti dokazuju bilo sta, vec samo da te upute u problematiku.
A sto se tice razdvajanja racemata, na opticke izomere, predlozi ti jednu metodu za kamfor.Bas me zanima. Naravno, prvo obnovi osnove, tj. po cemu se razlikuju opticki izomeri u smislu fizicko hemijskih osobina pa sama proceni koliko bi taj postupak bio rentabilniji u odnosu na dobijanje prirodnog.
Pozdrav.