Šta je Isus zaista rekao o raju i paklu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
54.999
Ni Isus, ni hebrejska Biblija koju je tumačio, ne podržava mišljenje da otišle duše idu u raj ili večnu patnju (pakao).

Ko je i kada to pripisao hrišćanstvu?

hell-1.jpg

Pročitao sam bibliju i nisam video da se eksplicitno pominje. A čitao sam i analize gde naglašavaju da se ne pominje.
Jevanđelje po Mateju:

29. A ako te oko tvoje desno sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe; jer ti je bolje da pogine jedan od udova tvojih negoli sve tijelo tvoje da bude bačeno u pakao.

30. Ako li te desna ruka tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe;jer ti je bolje da pogine jedan od udova tvojih negoli da sve tijelo tvoje bude bačeno u pakao.

A Raj ti je mesto odakle su Adam i Eva izbačeni. To ti je u Starom Zavetu.

Jevanđelje po Mateju:

29. A ako te oko tvoje desno sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe; jer ti je bolje da pogine jedan od udova tvojih negoli sve tijelo tvoje da bude bačeno u pakao.

30. Ako li te desna ruka tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe;jer ti je bolje da pogine jedan od udova tvojih negoli da sve tijelo tvoje bude bačeno u pakao.

to je slobodan prevod. U bibliji ne piše pakao već “Gehenna”
(Grčki geenna ili „Gehenna“, potiče od hebrejskog izraza "ge Hinnom" - „dolina Hinoma“ – naziv doline na periferiji Jerusalima gde su se nekada prinosile paganske žrtve).

nije slobodno, šta bi bilo carstvo nebesko osim raja?
ustvari, sad sam pročitao malo u vezi sa Rajem

„Raj“ se ovde odnosi na prebivalište pravednih mrtvih, koje je ili sinonim za treće (= najviše) nebo ili se nalazi unutar trećeg neba (videti 2. Kor 12:4), prebivalište Božije. Bilo kako bilo, to je mesto transcendentnog blaženstva zbog prisustva vaskrslog Hrista.
ovo drugo te ne razumem, šta gde tačno?
u nz se spominju večne muke
koliko čitam analitičare biblije, nigde se ne pominju večne muke

Ni Isus, ni hebrejska Biblija koju je tumačio, ne podržava mišljenje da otišle duše idu u raj ili večnu patnju (pakao).

Ko je i kada to pripisao hrišćanstvu?
Исус је обећао распетом зарбијнику да ће тај дан бити са њим у Рају. Исус се спустио у пакао да проповеда душама,
које су се због тога спасле. Иначе где се Исус узнео, ако није у Рај?

Jevanđelje po Mateju:

Samo dokaz da Bog nije pravedan jer sudi onako kako mu se hoće.

Na tom mestu kod Jerusalima po kom je gehena dobila to ime su spaljivali tela mrtvih ljudi ne žive ljude
to ne znam uglavnom sam negde čitao da je neki paganski kralj na tom mestu spaljivao i da je to nazvano topheth. a u vreme hrista gahena tj dolina hinoma
i rimljani samo nastavili sa bacanjem mrtvih i zvali smetlištem.
da bi nešto bilo bar malo jasnije u bibliji ne može se oslanjati samo i isključivo na bibliju.

to ne znam uglavnom sam negde čitao da je neki paganski kralj na tom mestu spaljivao i da je to nazvano topheth. a u vreme hrista gahena tj dolina hinoma
i rimljani samo nastavili sa bacanjem mrtvih i zvali smetlištem.
da bi nešto bilo bar malo jasnije u bibliji ne može se oslanjati samo i isključivo na bibliju.
Па да, Библија је писана у разним периодима. У почетку, Јевреји нису имали концепт награде после смрти, па је постојао
само ад, земља сенки, где је најизразитије причано о књизи о Јову. Касније су добили концепт Раја, па је настао
и Пакао, као казна.

Bogu Baalu su semitska plemena žrtvovala svoju novorođenu decu da ih ostavi na miru a ovo sa gehenom je nešto drugo tamo su spaljivali tela grešnika
To je bilo djubriste blizu Jerusalima, a u vreme Isusa mesto sa “Gehenna” is a name for the pain and the punishment which will come upon the wicked. No specific description of this pun- ishment is contained in the Talmud. Misery is “Gehenna,” a place of raging fire in which bodies are burned and agonies of all sorts are inflicted upon men.

45. Тада ће им одговорити говорећи: Заиста вам кажем: кад не учинисте једном од ове моје мале браће, ни мени не учинисте.
Приче 14:31, Приче 17:5, Зах. 2:8, Дела 9:5, 1 Кор. 8:12
46. И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни.
Čitam šta piše jedan što zna bolje od mene:

Možda se čini da drugi odlomci sugerišu da Isus veruje u pakao. Najvažnije Isus govori o svim narodima koji dolaze na poslednji sud (Matej 25:31-46). Za neke se kaže da su ovce, a za druge koze. (Dobre) ovce su one koje su pomogle onima kojima je pomoć potrebna – gladnima, bolesnima, siromašnima, strancima. Oni su dobrodošli u „kraljevstvo pripremljeno za vas od postanka sveta“. (Zle) koze su, međutim, odbile da pomognu onima kojima je potrebna, pa su poslate u „večni oganj pripremljen za đavola i njegove anđele“. Na prvi pogled, to svakako zvuči kao pakao popularne mašte.

Ali kada Isus rezimira svoju poentu, on objašnjava da su suprotne sudbine „večni život“ i „večna kazna“. Oni nisu „večno zadovoljstvo“ i „večni bol“. Suprotnost životu je smrt, a ne mučenje. Dakle, kazna je uništenje. Ali zašto to uključuje „večnu vatru“? Jer vatra se nikad ne gasi. Zauvek traju plamen, a ne muke. A zašto se kazna zove „večna“? Jer to nikad neće završiti. Ovi ljudi će biti uništeni zauvek. O tome nije prijatno razmišljati, ali neće škoditi kada se završi.

Čitam šta piše jedan što zna bolje od mene:

Možda se čini da drugi odlomci sugerišu da Isus veruje u pakao. Najvažnije Isus govori o svim narodima koji dolaze na poslednji sud (Matej 25:31-46). Za neke se kaže da su ovce, a za druge koze. (Dobre) ovce su one koje su pomogle onima kojima je pomoć potrebna – gladnima, bolesnima, siromašnima, strancima. Oni su dobrodošli u „kraljevstvo pripremljeno za vas od postanka sveta“. (Zle) koze su, međutim, odbile da pomognu onima kojima je potrebna, pa su poslate u „večni oganj pripremljen za đavola i njegove anđele“. Na prvi pogled, to svakako zvuči kao pakao popularne mašte.

Ali kada Isus rezimira svoju poentu, on objašnjava da su suprotne sudbine „večni život“ i „večna kazna“. Oni nisu „večno zadovoljstvo“ i „večni bol“. Suprotnost životu je smrt, a ne mučenje. Dakle, kazna je uništenje. Ali zašto to uključuje „večnu vatru“? Jer vatra se nikad ne gasi. Zauvek traju plamen, a ne muke. A zašto se kazna zove „večna“? Jer to nikad neće završiti. Ovi ljudi će biti uništeni zauvek. O tome nije prijatno razmišljati, ali neće škoditi kada se završi.
Mislim da je to vrlo rastegljivo tumacenje, kako bi materijalisticke ideje iz 19. veka proturili u Hriscanstvo...

Па да, Библија је писана у разним периодима. У почетку, Јевреји нису имали концепт награде после смрти, па је постојао
само ад, земља сенки, где је најизразитије причано о књизи о Јову. Касније су добили концепт Раја, па је настао
и Пакао, као казна.
da, david je često spominjao pakao.
zato je Isus i sišao "dole" u tamnicu da pokupi duše pravednika
mada u tanahu i nije precizirano jel su to uopšte večne muke, koncept je više ličio na grčki ad. pa čak i u nz se kaže da će pakao sa svim njegovim stanovnicima biti bačen u ognjeno jezero gde će tek onda biti plač i škrgut zuba.
david kaže bože gde god da odem i na nebo i u pakao tvoj duh je tu. što bi ja amaterski zaključio posle suda u raju božija milost a u ognjeno jezero božiji gnev.

Back