ŠTA JE HUMOR

Pregledao sam neke snimke, i video da definitivno mora da se odvoji psiholoski refleks osmeh rasterecenja od smeha.....
I definitivno se ne slazem sa ozimanovim gledanjem na ovu temu...

Necu da pravdam svoje najnovije zakljucke kroz obaranje ozimanove tvrdnje da nas iznenadjenje nasmejava, jer neke filmove gledamo bas zato sto znamo sta ce da se desi...
Gledam scenu nju i njega kako pokusavaju da zakazu sastanak, i na kraju kad uspeju, osmeh...osmeh rasterecenja....i u neki slucajevima osmeh je vrsta komunikacije.
Osmeh refleks "dobro je" iz detinjstva dok smo bili bebe...

Nikakva slicnost sa smesnim , osim sto je negde duboko i ovde prisutno zadovoljstvo da nismo vise u situaciji od pre minuta...ali to bi bilo APS razmisljanje, podvodjenje pod jedno striktno gledano , a to mi nije cilj...bolje da ostane kao izuzetak ili kao siroce sa strane, nego da ga spajam radi apsoluta...

Nisi razumela da sugestija "vise prakse" znaci da postoji zakon, pravilo , znanje, mudrost koja se nalazi unutar te oblasti, ljubavi ili humora...smeha....

Dakle , mudrost je lepa rec, ali na tvom mestu bih bio oprezan sa upotrebom....

Patak, pa ti si cepidlaka! S odobrenjem, jos je prvi april a i mislimo na temu HUMOR!:)

Ok. sad bih mogla da te smastim i da kazem "bas sam to mislila"! Ali zasto da te mastim, jer bas sam tako mislila!:) Evo ovako: Kada nesto ili nekog posmatram s namerom da to nesto ili tog nekoga analiziram, onda moram malo i da mudrujem, nesmem tek tako da izvlacim odgovore iz rukava, nego, da se ozbiljno zainteresujem, kako bi na kraju neko mudro jaje snesla(ili snela?). Zar ne? Kada se nesto zagonetno i skriveno otkrije ili kaze, zar se tu ne prica o mudrosti te osobe? Mudraci su znali odgovor, skoro na sve! Zar ne? Ili koju rec, umesto "mudrost" bih u mome tekstu trebala upotrebiti, po tvome misljenju:confused:?
Kazi "kvak"(kako bi ostali pri temi HUMOR)Mislim, posalji odgovor, interesovalo bi me tvoje misljenje!:)

:bye:

Ma sve je OK. Neko pomenu šta će gazda teme pomisliti ili sl. Pa i ovo je duhovito, sad gradirati duhovitost je nezahvalno a nije ni tema.
Gazdi teme se dopadaju svi odgovori kakvi god da su osim zajedljivih i svađalačkih jer zaista nema potrebe za tim kao što nema potrebe uzeti bezazlenu šalu kao uvredu.
Razmišljajući o humoru razmišljao sam kao patak i došao do sličnog ili istog tumačenja. Budući da sam poodavno proučavao zen našao sam mnogo sličnosti zen koana (na prvi pogled su apsurdni i besmisleni, rijetko koji duhovit možda dijelom i zbog prevoda). U suštini koan je odgovor prosvijetljenog najčešće upućen učeni(cima)ku koji dovodi do prosvjetljenja u trenu, magnovenju da je život nešto sasvim drugo od onoga kako ga većina doživljava te da je neznanje (strah) najveći neprijatelj koji iskrivljuje čovjekovu percepciju sebe i svijeta.
Djelimično se slažem s Ozimanom, tj. Šopenhauerom da:"Zato nam je drago kada vidimo kako je ta stroga guvernanta , taj nas um,uhvacen u gresci. Otud je isto tako , izraz lica pri smehu vrlo slican izrazu radosti" No mislim da humor kroz poentu daje ne samo: "iznenadno opazene nepodudarnosti izmedju nekog pojma i stvarnog objekta koji je tim pojmom misljen u ma kakvom odnosu i on je upravo samo izraz te nepodudarnosti " već daje smislen (logičan mada začudan) odgovor koji potpuno relativizuje naše poimanje stvarnosti jer mi u magnovenju kad ukapiramo da postoji i druga, sjajnija strana medalje negdje podsvjesno kapiramo da se sve može odnositi na život uopšte tj. na životni pakao koji živimo što dovodi do većeg ili manjeg olakšanja manifestovanog jednom od najprijatnijih emocija, smijehom.
Jedna djevojka koja se opterećivala smrću drugih osoba pričala mi je da ona i majka u tim časovima prepričavaju jedna drugoj crnjake što ih obadvije donekle oslobađa.
Ko ne zna ništa o zenu koji sam pomenuo možda i nije uskraćen ukoliko sam ovo ostalo jasno iskazao.
Moje mišljenje je ovako e sad da li sam ugonetao može biti i onako;)

Ako se pozoves na bihejv tehnike, onda ovako tumacenje smeha (ne humora) daje vise informacija o tebi.
Npr , ako ja podelim smeh na dve grupe, na onu gde je smeh zadovoljstvo sto se isto ne desava nama, i na grupu gde je smeh komunikacija (bez smeha kao relaksacionog efekta...) onda ce sama reakcija i definicija nepodudarnosti izmedju pojma i stvarnog objekta (lici na decije glupiranje) biti odraz naseg samozadovoljavanja sopstvenim misljenjem o svojoj inteligenciji...
Gordost i snobizam, a ne kriticko sazaljenje sopstvene gluposti.
Na korak od egomanijakalnog sagledavanja celog sveta i svih odnosa...

Ovo je primer kad uzimam da je humor izazvan ovom vasom definicijom, a smeh definisan mojom definicijom refleksa komunikacije ugodnog , nastalog kad ste bili beba....

Odakle mi sloboda da to uradim...
Pa odatle sto se humor u svakom slucaju tumaci prema shvatanjima pojedinca u datom trenutku...
Tako da definitivno vasa definicija jeste tumacenje blisko vama u datom trenutku...nastalo iz destilata vasih iskustava...

Da li je retko da se ovako shvata humor....?
Pa nije, jer je sugestija intelektualnog da preraste u cinicno i elitisticko.
Tako da nema cak ni onog moralnog ili etickog unutrasnjeg koje bi kvarilo zabavu...

Po meni ovo je jos jedan primer kako se , brisuci sitnice , koje kao nisu bitne u odnosima , dobija od reci intelektualac kao simbola neceg obrazovanog , iskustvenog , nadmocno razumnog i empatickog, dobija samo nadmocni borac za hijararhijsko priznanje ili postavljanje (zanimljiva je ta teza , da je moguce biti hijararhijski visok i na taj nacin, tako sto se visoko sami postavite, a onda sprecavate da vas neko spusti sa tog mesta....).

Zadovoljstvo vickastim predstavlja sociolosku igru...i ima smisla samo ako je deo dijaloga sa drugima...
Postavlja se legitimno pitanje da li humor (pretpostavljam crtani u ovom slucaju ili pisani) nosi u sebi samo zelju za komunikacijom, kad vec nema interaktivne komponente...
Kad ima interaktivne komponente, onda mi je jasno , jer onda je to deo igre, igre nadmetanja i snishodjenja, otkrivanja karaktera i stila....
Ali ako nema interaktivne komponente....sta je onda?
Onda moze biti samo poruka...
Da li poruka ima smisla da se shvata kao humor....?
(ovde se na zalost uplelo to sto ja smatram da svaki medij ima svoje totalno razlicite karakteristike uticaja i komunikacije sa ljudskim umom, pa ne mogu da grupisem film, crtez i knjigu , kao isti uticaj...)

Malo mi nezgodno da pricam o ovome, zato sto sam video kako tumacite percepciju i da je prilicno snobovski a ne sazaljivo i kao trapavu posmatrate...
Ako to spojim sa efektom supermarketa od Turka, i principom edukacije kao selektivnog primanja i nadgradnje vec postojecih iskustava, onda ne mirise na dobro...
----------------------------------
A ako se vratim na smeh kao relaksacioni efekat, sto nije isto sa ovim komunikacionim, onda mislim da je zabluda da se moze govoriti o iznenadno opazene nepodudarnosti objekta i nase stvarnosti, jer osoba itekako svesna svojih stvarnosti, ali je radi "razuma" prepuna samoobmane....
Ovo "razuma" je nesto sto ja ne koristim, ali mnogo ljudi koristi, jer tako dovode do zaokruzenog sistema.To funkcionise tako sto se drze necega sto su sebi zacrtali kao glavno i vazno i tacno, a onda sve sto se ne slaze sa tim oni guraju pod tepih, naglasavajuci ono sto se slaze sa tim njihovim kosturom razuma....Ja kazem da onda senilnost dodje kao najveci dar takvim ljudima, jer se vremenom gomila stres, tj neuparenost onoga sto im je kicma razuma i okolnosti i sve je vise potisnutog....
Ja to ne tumacim kao nesvesno , jer imaju takvi jos jednu dublju kategoriju, koje nisu svesni da su je uspesno vec duboko gurnuli...Tim kategorijama se i ne mogu smejati, jer su duboko...e to vec moze da bude nesvesno...

Smeh kao relaksacioni motiv onda dobija prizvuk onoga sto ja zovem stavljanje pred svrsen cin....
Neodlucnost koja se resava nagonom, stavljanjem pred svrsen cin...
Da li to tumaciti ovako ili preko projekcija i frustracija kako to cini psihologija, ja biram ovako, jer mi projekcije i frustracije vise naginju drugom metodu i drugacijim prilikama unutrasnjih sukoba....
Mada ima puno slicnosti....

Smeta mi to sto tumacenje istog efekat odjednom postaje filozofsko ili psiholosko , samo zato sto su filozofi citali filozofske knjige , a psiholozi psiholoske, pa oba tabora imaju svoje niske zelje da prosto nadograde postojece sisteme, a ne da sagledaju celinu , ma iz kog ugla je sagledavali....
Ja to vidim kao uskogrudno, lazno naucno, pozersko...
Automatika se moze posmatrati kao mehanicki deo i kao elektricni deo, bas kao i robotika, ali i na jedan i na drugi nacin ako se gleda ne dobija se nista ili skoro nista....dobija se sipak...dobija se inzenjerija gde neko , bar neko mora da ima kakav takav uvid, inace ce dobiti krzljave rezultate....

Mislim da je ovo previse ubacenih ulaznih podataka i da ce se to slomiti na teznju sablonima, bar tako vidim da cine filozofi....kriticari, ne oni najozbiljniji , ali i to je danas relativno...

Ovo sa majmunima me je podsetilo na nesto:
Међутим, као што сам рекао, свака је природна ствар, додуше, лепа: дакле и свака животиња. Ако нам, тако не изгледа код свих животиња, разлог је у томе што ми нисмо у стању да их чисто објективно посматрамо и да на тај начин, схватимо њихову идеју, него смо у томе спречени каквом неизбежном асоциацијом мисли, већином због какве сличности која нам се намеће, н. пр. због сличности мајмуна са човеком, услед чега не схватамо идеју те животиње, него само гледамо карикатуру једног човека.
Sopenhauer Iz Parerge i paralipomene

Karikatura je veoma dobar primer objasnjenja sustine smeha koja se sastoji u nepodudarnosti vidjenog i misljenog.
To sto su nam majmuni smesni, jeste iz razloga sto su oni prirodna karikatura coveka. Lice na coveka, i u mislima, kada ih pogledamo, javljaju se pojmovi vezani za coveka, ali u opazanju vidimo majmuna, karikaturu, i ta nesaglasnost izmedju vidjenog i misljenog dovodi do smeha.
Ovo je najbolji primer za to:
3129-1.jpg

Po meni, humor je kada moj dragi uveče smaže glavicu belog luka (sporad visokog pritiska, ili protiv istog, kako-god), pa se naljuti kada ja pređem u drugu sobu da spavam.:evil::evil::evil:

Izvedite slicnost izmedju osecanja humora po ovom pristupu i osecanja kad se gleda madjionicarski trik....

Nema slicnosti vec je princip isti. Nepodudarnost vidjenog i misljenog. Recimo u ovom triku svi misle da je nemoguce da ruka tek tako prodje kroz necije telo.
Kada se to sto je u mislima nemoguce, opazajno ipak desi, prvo nastaje zbunjenost ( provera da nema opasnosti) a kada volja sa te strane bude umirena onda tek razum jasno uvidja nepodudarnost ranije misljenog i upravo vidjenog i to dovodi do smeha.
Obrati paznju na nasmejana lica ove gomile kada trik bude izveden.

ps. Steta sto se u doba interneta svaki madjionicarski trik moze razotkriti pri cemu on totalno gubi svoju magicnost.. Cudi me da taj zanat jos uvek postoji, i da moze da zabavi i nasmeje ljude ? :neutral:

Pomenuo sam vec da humor duguje svoje postojanje s jedne strane navikama
u misljenju a s druge, nesposobnost adaptacije naseg uma na nagle promene.
Pokusacu to da ilustrujem.
Kada slusamo sagovornika mi ne cujemo prvenstveno glas nego znacenje i to
ne znacenje svake pojedine reci nego znacenje u celini. Posto je to zbog linearnosti
jezika nemoguce, nesto u nasem umu neprekidno cini pogadjanje celine.
Npr ako napravimo rupu ... u pitanju:
Sta kaze zubarka posle ....?
putem asocijacija nam se namecu pogadjanja sa vecim ili manjim verovatnocama .
Vecini se sa najvecom verovatnocom namece da rupu popune ovako:
Sta kaze zubarka posle vadjenja zuba?
ili
Sta kaze zubarka posle pregleda zuba?
a ostale mogucnosti ili ne postoje ili su male verovatnoce.
Ako cujemo i odgovor na ovo pitanje:
Sta kaze zubarka posle ....?
Ne vadi ga!

eliminisacemo pogadjanje "vadjenje zuba" ali cemo jos pojacati
verovatnocu pogadjanja "pregleda zuba"
No, sta se desava kada cujemo pitanje u celini:
Sta kaze zubarka posle dobrog seksa?
Ne vadi ga!

Odgovor: U Birou za Pogadjanje, od generalnog direktora pa sve do potrcka Sime
desava se panika! A kad panika prestane i kada se shvati da se nista strasno nije desilo,
vec je kasno: u mozak je vec ubrizgan endorfin.

Zato sam naveo primer koji kristalise situaciju, pa jedni to vide kao isto, sto je jedna mogucnost, tj da efekat nepripremljenosti (sukob ocekivanog i odigranog) jeste sustina humora.

Sasvim je legalna i druga mogucnost, a to je da efekat nepripremljenosti jeste jedno , a humor drugo, madjionicarska zabava trece , i moze se zakljuciti da je zabava zajednicko...i naravno nepripremljenost....

Samo pokazujem kako usavrsavanjem logike dobijate hendikep ako vam sirina generatora kombinatorike nije pod kontrolom te iste logike....tj kad se logika i sve u procesu logike posmatraju odvojeno....

Mogu li ljude koji gledaju madjionicarski trik i ne smeju se da shvatim kao osobe bez smisla za humor?
Na pitanje da li se zabavljaju, odgovorice da.

Samo inteligentni ljudi znaju da se izbijaju jaaaako dobre sale...:)
Pozitivni ljudi se sale....Oni koji gledaju zivot sa svetlije , vedrije strane.....Oni koji vole ljude...oni koji se sale i na svoj racun....Humor,sala je isto pored ostalog melem za dusu....Kako za onog koji se sali tako i za onog koji slusa tu salu....Homor ,sala salje pozitivne vibracije od coveka do coveka...stvara i lepu vezu izmedju ljudi....mami osmeh na lice....produzava zivot coveku, jer sam smeh produzava zivot....

Back