Sta je godina od nastanka sveta?

5508. godina p.n.e. bio je Veliki potop po srpskom narodnom kalendaru,
Не постоји година српског народног календара. У питању је православни календар.
The Byzantine Creation Era, also "Creation Era of Constantinople," or "Era of the World" (Greek: Έτη Γενέσεως Κόσμου κατά 'Ρωμαίους also Έτος Κτίσεως Κόσμου or Έτος Κόσμου ) was the Calendar officially used by the Eastern Orthodox Church from ca. AD 691 to 1728 in the Ecumenical Patriarchate, by the Byzantine Empire from AD 988 to 1453, and in Russia from ca. AD 988 to 1700.
https://orthochristian.com/97046.html

Срби као народ пре христијанизације су имали више богова и нису користили овај календар.

Не постоји година српског народног календара. У питању је православни календар.

https://orthochristian.com/97046.html

Срби као народ пре христијанизације су имали више богова и нису користили овај календар.
Pa da, ali malo se razlikuje, vizantihski kalendar broji godine od 5508 p.n.e. od 1 januara do 31. avgusta, a za ostatak godine je 5509. p.n.e. Kod srspkog kalenadara je samo 5508. p.n.e. za celu godinu. Mislim da je tako. Male razlike ali ipak postoje.

Pa da, ali malo se razlikuje, vizantihski kalendar broji godine od 5508 p.n.e. od 1 januara do 31. avgusta, a za ostatak godine je 5509. p.n.e. Kod srspkog kalenadara je samo 5508. p.n.e. za celu godinu. Mislim da je tako. Male razlike ali ipak postoje.
Срби су преузели календар у време хришћанства. Пре тога су користили други календар. Дакле када су у свету користили православни календар, требали су векови да прођу да га Срби усвоје.

Nikad mi neće biti jasno zašto se razlikuje hrišćansko računanje od vremena nastanka sveta od jevrejskog računananja. Sad je po jevrejskom 5783. godina a po hrišćanskom 7531. godina. Dosta velika razlika a Biblija ista.

Pa to je zato što se razlikuju godine u narativima. Primera radi, u Septjaginti ličnosti imaju uglavnom po 100 godina više do rođenja prvog sina. Jevreji kažu da je Adam imao 130, a Septuaginta 230. Set da je imao 105, a ovamo, 205, itd.

Tako se i Nojev Potop po jednoj verziji dogodio 1.656, a po drugoj 2.242. godine od Stvaranja sveta.

Nije postojala jedna Biblija, definitivni kanon, već mnogo tekstova onoga što se generalno podrazumeva kao Sveto pismo.

По ономе што је написао Вук Караџић, чини ми се да је и код Срба година почињала у септембру. Дакле је српски календар потпуно исти као византијски. Вероватно има локалних традиција (дани Св. Ђорђа и Св. Димитрија сигурно нису локални), али је календар потпуно византијски.

Back