Urwald
Aktivan član
- Poruka
- 1.931
Isto je tako bilo kod mene na mašincu dok me nisu izbacilipa pazi
same plate nisu neke ne znam kolike.. idu od 1.000 evra pa navise ali se ljudi bore da budu profesori i ne pustaju te pozicije tako lako mladjim kolegama i asistentima jer je to stvar prestiza koja otvara mnoga druga vrata i honorare. bio sam naucnio saradnik, dobro znam kako to funkcionise. zato sam i otisao odatle.
recimo mesto u upravnom odboru, savetodavne funkcije, privatni poslovi
kod mene na masincu skoro svi profesori su imali neki privatni posao sa strane koji su radili..
prakticno funkcija im otvara vrata za druge unosne poslove.
i da.. ide procenat od knjiga
kod mene nisi mogao da ucis iz knjige drugog profesora, ispitivao je iskljucivo po svojoj da bi te naterao da je kupis,
uzimaju naknadu za ucestvoanje na seminaru, bukvalno za sve vannastavne aktivnosti koje imaju.
u peincipu naplacuju dobro svoju poziciju i znanje i to je ok.. ne vidim nista lose u tome..trudili su se u nauci i struci, posatali ime i red je i da naplate ulozen trud, vreme, energiju, znoj i neprospavane noci napredovanja u struci..

Udžbenici su bili obavezni, kao i radne sveske.
Sa mentorom sam radio godinu dana na nekim projektima za auto industriju...
Ono nisu svi u tom fazonu, ali ima dobar deo njih koji je povezan baš blisko.
Takođe KG je prilično mali grad i svi koji su išli na Mašinac se međusobno poznaju i rade jedni za druge čak i posle faksa, nekada čak i za profesore i državne firme + još dosta toga.
Jbg ovde ti više poslovni kontakt sa nekim koristi nego doktorska disertacija...