Šta je fora sa platama profesora?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa pazi
same plate nisu neke ne znam kolike.. idu od 1.000 evra pa navise ali se ljudi bore da budu profesori i ne pustaju te pozicije tako lako mladjim kolegama i asistentima jer je to stvar prestiza koja otvara mnoga druga vrata i honorare. bio sam naucnio saradnik, dobro znam kako to funkcionise. zato sam i otisao odatle.
recimo mesto u upravnom odboru, savetodavne funkcije, privatni poslovi
kod mene na masincu skoro svi profesori su imali neki privatni posao sa strane koji su radili..

prakticno funkcija im otvara vrata za druge unosne poslove.

i da.. ide procenat od knjiga
kod mene nisi mogao da ucis iz knjige drugog profesora, ispitivao je iskljucivo po svojoj da bi te naterao da je kupis,
uzimaju naknadu za ucestvoanje na seminaru, bukvalno za sve vannastavne aktivnosti koje imaju.
u peincipu naplacuju dobro svoju poziciju i znanje i to je ok.. ne vidim nista lose u tome..trudili su se u nauci i struci, posatali ime i red je i da naplate ulozen trud, vreme, energiju, znoj i neprospavane noci napredovanja u struci..
Isto je tako bilo kod mene na mašincu dok me nisu izbacili 🤣
Udžbenici su bili obavezni, kao i radne sveske.
Sa mentorom sam radio godinu dana na nekim projektima za auto industriju...
Ono nisu svi u tom fazonu, ali ima dobar deo njih koji je povezan baš blisko.
Takođe KG je prilično mali grad i svi koji su išli na Mašinac se međusobno poznaju i rade jedni za druge čak i posle faksa, nekada čak i za profesore i državne firme + još dosta toga.
Jbg ovde ti više poslovni kontakt sa nekim koristi nego doktorska disertacija...

Isto je tako bilo kod mene na mašincu dok me nisu izbacili 🤣
Udžbenici su bili obavezni, kao i radne sveske.
Sa mentorom sam radio godinu dana na nekim projektima za auto industriju...
Ono nisu svi u tom fazonu, ali ima dobar deo njih koji je povezan baš blisko.
Takođe KG je prilično mali grad i svi koji su išli na Mašinac se međusobno poznaju i rade jedni za druge čak i posle faksa, nekada čak i za profesore i državne firme + još dosta toga.
Jbg ovde ti više poslovni kontakt sa nekim koristi nego doktorska disertacija...
a da ne pricam honorare asistenata
spremanja za ispit
ja spremam ucenike za tvoj ispit, ti za moj.
i sasvim slucajno na ispitu se pojavi zadatak koji ima foru koja je objasnjena na tim privatnim casovima onako usput :D

jos u to doba je paket spremanja ispita bio oko 500€

I sudije Ustavnog suda imaju 800 000 dinara platu a ne rade nista.
plate sudijama je podigao pokojni vladan batic
logika mu je bila da trebaju da imaju visoke plate da ne bi primali mito.
jedna vrsta antikoruptivnih mera i licno se slazem sa tom politikom.

zasto bi rizikovao dobro placen posao za mito koji je pola plate?

Раде, али штите структуру по налогу Милошевића, Тадића или Вучића.

Баш сам читао неку одлуку УС, којом поништава 2013. неки Закон о легализацији (од чл.185-200) коју је Ђинђићева влада донела 2003.г.

Сваки Владалац, сваке лажне наслеђене републике чисти иза претходног, ако је у интересу његове групе

Одлазећег председника боли то што је више од 4000 професора потписало подршку студентима,

па хоће свом бирачком телу да огади те професоре лажима.

У нормалним државама Председник (или Монарх) одражава јединство државе,

а у Србији је председник најстрашније поделио народ, па овим лажима жели да свом бирачком телу огади професоре како би се подељени народ још више мрзео ону другу страну.

Одлазећег председника боли то што је више од 4000 професора потписало подршку студентима,

па хоће свом бирачком телу да огади те професоре лажима.

У нормалним државама Председник (или Монарх) одражава јединство државе,

а у Србији је председник најстрашније поделио народ, па овим лажима жели да свом бирачком телу огади професоре како би се подељени народ још више мрзео ону другу страну.
Donekle se slažem...
Mada zašto bi ogađivao svom biračkom telu profesore?
Više mi se čini da je ovo usmereno prema profesorima u fazonu:
Vi koji imate ta dodatna primanja znajte da će vam presušiti uskoro ako faksevi ne počnu da rade, većina vas ima kredite i porodice pa će biti situacija da birate između studenata i porodice...
Najlešće su zaustavljani protesti na takav način...

Čujem predsednik iznosi kako su plate profesora univerziteta kod nas velike preko 500 hiljada dinara, on kaže izračunao.

Pa je dekan Hemijskog faksa u BG u intervjuu naveo kolike su zaista osnovne plate bez minulog rada na njihovom faksu, što je slično drugim fakultetima prirodno-matematičkih grupacija, prof Rogljić. ispostavilo se za redovnog prof oko 136 hiljada. Prof je pozvao da Vučić objavi na kojim fakultetima je plata 500 hiljada. Rekao je da prema Vučićevoj logici, svi ljudi u Srbiji onda nose odela od 20 hiljada evra.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...-otkrio-kolike-su-plate-redovnim-profesorima/

Zašto se Vučić uhvatio tih plata i što su one bitne u ovoj priči sa blokadom fakulteta?
Koje su to još preostale strategije za umirivanje nezadovoljstva?
Bitne su , zato sto Vucicu odgovaraju fakulteti gde su plate 500 000, studentima odgovaraju fakulteti gde su plate preko 500 000, daj da iselimo ove fakultete koji su dzabe, vidis da nam pogresno uce decu , i ostavimo samo ove gde su plate velike a studenti zadovoljni...

Sto je logicki dobro na dva ili tri nacina....tu se ne moze osporiti to...stvarno je logicki tacno to sto kaze...

Svakim danom Vucic sve vise dobro pogadja zicu Srpskog naroda....kome ne odgovara trenutno to jer su beda, cankolize, ali odgovara vecini taj ideal da onaj ko je bogat lepo uziva i deca mu uzivaju , a onaj ko nije, on moze samo da rinta i crkne kao u stara dobra srpska vremena....

Раде, али штите структуру по налогу Милошевића, Тадића или Вучића.

Баш сам читао неку одлуку УС, којом поништава 2013. неки Закон о легализацији (од чл.185-200) коју је Ђинђићева влада донела 2003.г.

Сваки Владалац, сваке лажне наслеђене републике чисти иза претходног, ако је у интересу његове групе
Kao sto sam i rekao ne stite Ustav nego sistem, mesate te dve stvari.

Donekle se slažem...
Mada zašto bi ogađivao svom biračkom telu profesore?
Više mi se čini da je ovo usmereno prema profesorima u fazonu:
Vi koji imate ta dodatna primanja znajte da će vam presušiti uskoro ako faksevi ne počnu da rade, većina vas ima kredite i porodice pa će biti situacija da birate između studenata i porodice...
Najlešće su zaustavljani protesti na takav način...
mora da ih blati jer u prostom narodu profesor vazi kao autoritet.

jeste

mozda je to da bi se dobilo vece postenje da ne pdaju pod korupciju ,ali dzaba dok se ne resimo partokratije

ispada da on i danica u gl odboru nisa imaju duplo vecu platu od dacica ministra policije ? pa sto je dacic lud , sto on ne bi bio u gl odbrou NIS i ne radio nista umesto da se ebava sa policijom i bude kriv za sve ... ili ovde moze dobro da se nafatira od korupcije...

sve je to za analizu naravno...
ond aimas taj prosek u srbijiod 100 000 , koji ni blizu nema 70 % gradjana...

nas problem je OGROMNE CENE iinflacija. ej , pa nama je milka cokolada 800 dinara ona velika... 200 g kafe grand dosla do 500 din...
to se mroa iskontroisati dovesti u red, pa ces onda moci i sa 80 000 preziveti mnogo bolje.
dzaba ti i 100 kada je inflacija i skupoca nenormalna.

Vučić laže, krade i ubija.

Moj brat sa fakultetom radi kao učitelj u osnovnoj školi. 5 godina je bio zapošljavan na određeno i imao je 45.000 din platu. U beogradu. Od ove godine je primljen za stalno i ima 55.000 din što je minimalac. Dobio je povećanje plate 500 dinara.

Dakle sa državnim 5 godina fakultetom - minimalac!

Ne znam kako ne bacaju atomske bombe!

Nisam baš siguran za ovo, znam da se ovi prosti iz mog okruženja sprdaju na račun profesora u fazonu - Vladimir Milisavljević Budala...
Nekada su se cenili profesori i lekari, danas prosti ljudi više cene pandure kada ih sretnu nego druge pozicije autoriteta (lako je zaključiti čega se najviše boje).

ne vredjaj narod.

to je veoma ruzno kako si sastavio.

normalno da imaju autoritet i trebaju, od malih nogu ne samo da obrazuju vec i vaspitavaju male ljude.

uce se time i disciplini i redu, postovanju.

nemojmo preterivati i omalovazavti jer to vodi u destrukciju i anarhiju. totalno nepostovanje je put u ambis.

Čujem predsednik iznosi kako su plate profesora univerziteta kod nas velike preko 500 hiljada dinara, on kaže izračunao.

Pa je dekan Hemijskog faksa u BG u intervjuu naveo kolike su zaista osnovne plate bez minulog rada na njihovom faksu, što je slično drugim fakultetima prirodno-matematičkih grupacija, prof Rogljić. ispostavilo se za redovnog prof oko 136 hiljada. Prof je pozvao da Vučić objavi na kojim fakultetima je plata 500 hiljada. Rekao je da prema Vučićevoj logici, svi ljudi u Srbiji onda nose odela od 20 hiljada evra.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...-otkrio-kolike-su-plate-redovnim-profesorima/

Zašto se Vučić uhvatio tih plata i što su one bitne u ovoj priči sa blokadom fakulteta?
Koje su to još preostale strategije za umirivanje nezadovoljstva?
Oko hiljadu evra. To je mizerija.

Back