Шта је депресија?

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.920
СВЕТИ ОЦИ О ДЕПРЕСИЈИ


1.
ШТА ЈЕ ДЕПРЕСИЈА?Зашто си жалосна, душо моја,
и зашто ме смућујеш?
Пс. 42, 5

1. ДУХ ТУГЕНаша главна борба се води против демона туге, који помрачује способност душе за духовно созерцање и удаљава је од сваке добродетељи. Када овај зли демон овлада душом и потпуно је помрачи, одвраћа нас од ватрене молитве, душекорисног и истрајног читања свештених књига, благости и саосећања са ближњим. Он улива сваку врсту мржње према обавезним делима послушања, чак и према самом монаштву. Лишавајући душу сваког здравог расуђивања, раслабивши њену истрајност и постојаност, чини је безосећајном и парализованом, свезаном и окованом очајничким мислима.

Уколико нам је циљ да водимо духовну борбу и да, уз Божију помоћ, поразимо демоне зла, требало би да на сваки начин чувамо срце од демона чамотиње. Као што мољац нагриза одећу, а црв дрво, тако и туга изједа човекову душу. Она човеку помаже да избегне сваки користан сусрет, да прихвати савет од истинских пријатеља и спречава човека да љубазно и мирно говори. Обузимајући васцелу душу, туга је испуњава горчином и немарношћу. Затим јој демон туге предлаже да би требало да се одвоји од осталих људи, јер су они узрок њене узнемирености. Он не допушта души да схвати да њена болест не долази споља, већ лежи унутра, скривена, и пројављује се само онда када искушења нападају душу због њених аскетских трудова.

Човека повређују само узроци страсти које леже у њему самом. Из тог разлога Бог, Творац и Лекар наших душа, Који једини познаје све наше душевне ране, не говори нам да напустимо друштво ближњих, већ нам казује да у себи искоренимо узроке зла и признамо да се душевно здравље не постиже одвајањем од ближњих, већ властитим аскетским подвигом у друштву светих људи. Напуштајући ближње из неког, наизглед корисног разлога, ми не искорењујемо мотиве чамотиње, већ их само замењујемо неким другим. То значи да ће се болест, која је скривена у нама, поново пројавити у неком другом облику и у другим приликама.

Дакле, јасно је да се васцела борба води против сопствених страсти. Када се уз помоћ и благодат Божију, оне искорене из срца, убрзо ћемо бити спремни да живимо не само са другим људима, већ и са дивљим зверима. Трпељиви Јов то потврђује речима: и звијерје ће пољско бити у миру с тобом (Јов. 5, 23). Међутим, најпре се морамо изборити са демоном туге који душу доводи до очајања. Просто га морамо ишчупати из свога срца. Управо демон туге није Каину допустио да се покаје после братоубиства, ни Јуди после издајства свога Учитеља. Туга за нас може бити корисна само уколико доноси покајање због сопствених грехова, праћено уздањем у Бога. Зато блажени апостол и каже: Јер жалост која је по Богу доноси покајање за спасење, за које се не каје (2. Кор. 7, 10). Ова "жалост која је по Богу" је помешана са радошћу, јер храни душу надом, проистеклом из покајања. То значи да нас она чини послушним, брзим на свако добро дело, приступачним, скрушеним, благим, уздржљивим и трпељивим у свакој муци или потресу који Бог допушта на нас. Поседовање оваквих квалитета показује да човек носи у себи плодове Духа Светога: љубав, радост, мир, дуготрпљење, доброту, веру, уздржање (Гал. 5, 22). Насупрот томе, тугом, која није по Богу, спознајемо само плодове злог духа: равнодушност, нетрпељивост, гнев, мржњу, свадљивост, очајање, лењост у молитви. Стога, треба се клонити овог облика туге, исто као и блуда, среброљубља, гнева и осталих страсти. Оне се могу исцелити молитвом, уздањем у Бога, богомислијем и животом са благочестивим људима.свети Јован Касијан (+ 435)
Борба са осам главних страсти

2. ОЧАЈАЊЕ ЈЕ ПОСЛЕДИЦА НЕДОСТАТКА ВЕРЕРоптање, нетрпељивост, малодушност, а поготово очајање су греси пред Богом. То су изопачене последице богохулног неверја.свети Игњатије Брјанчанинов (+ 1867)
Христова чаша

3. УМЕРЕНА ТУГА МОЖЕ ДОНЕТИ КОРИСТСви демони одводе душу у сластољубље. Само демон туге доноси смутњу, тако што пресеца сваку душевну сладост и суши је тугом, будући да дух жалостан суши кости (Пр. 17, 22). Међутим, умерени напади туге отшелника чине искуснијим, јер га охрабрују да презре сва добра овога света и да искорени свако задовољство. Уколико, пак, напади трају дуже, онда га они терају да се више не брине о својој души или га присиљавају да бежи на неко друго место. Чак је и Јова мучио овај демон: Кад би било могуће, сам бих себе убио, или бих замолио другог да ми то учини (Јов 30, 24).

Символ овога демона јесте аспида, чији отров у малој количини уништава друге отрове, али у већој количини убија свакога ко га прими. Том демону је свети апостол Павле предао коринтског безаконика, али је одмах затим написао: Потврдите љубав према њему, како тај не би био савладан од превелике жалости (2. Кор. 2, 7-8). Апостол је знао да демон туге, упркос томе што измучи човека, може га привести истинском покајању. Зато је свети Јован Претеча назвао "породом аспидиним" оне које је обузео овај дух и који су прибегли Богу: Ко вам каза да бјежите од гњева који иде? Родите, дакле, род достојан покајања. И не мислите и не говорите у себи: Имамо оца Авраама (Мт. 3, 7-9). Уосталом, свако ко подражава Авраама и напусти земљу и свој род (Пост. 12, 1), постаје јачи од овог демона.ава Евагрије (+ 399)
Поглавља о различитим рђавим помислима

4. ЖАЛОСТ ЈЕ САМО ОД ОВОГА СВЕТАИ Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више, ни жалости ни јаука, ни бола неће бити више; јер прво прође.свети Јован Богослов (+ 101)
(Отк. 21, 4)

5. ЖАЛОСТ ПО БОГУ И ЖАЛОСТ ОД ОВОГА СВЕТАЈер ако вас и ожалостих посланицом, не кајем се, ако се и кајах; јер видим да она посланица, ако и за мало, ожалости вас. Сада се радујем, не што се ожалостисте, него што се ожалостисте на покајање; јер се ожалостисте по Богу, да ни у чему не будете оштећени од нас. Јер жалост која је по Богу доноси покајање за спасење, за које се не каје; а жалост овога свијета доноси смрт. јер гле, баш то што се ви по Богу ожалостисте, какву брижљивост створи у вама, па правдање, па незадовољство, па страх, па жељу, па ревност, па кажњавање! У свему показасте себе чистим у овој ствари.свети Павле (+ 67)
(2. Кор. 7, 8-11)

6. СТРАХ РАЂА ЖАЛОСТУ љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх; јер је у страху мучење, а ко се боји, није се усавршио у љубави.свети Јован Богослов (+ 101)
(1. Јн. 4, 18)

7. ЖАЛОСТ ЈЕ ДЕО ЧОВЕКОВЕ ПРИРОДЕСвети Григорије Ниски рече да се птице и остале животиње радују, јер нису словесне, док човеку, иако је обдарен разумом, туга никада не допушта да се радује. Јер, каже он, ми се не удостојисмо ни познања благослова који смо изгубили. Зато нас природа учи да тугујемо, јер је живот пун боли и патње, попут изгнанства у коме царује грех.свети Петар Дамаскин (12. век)
Двадесет четири поглавља о духовном животу

8. ДУХОВНА СМРТПасти у окамењену неосетљивост је исто што и умрети. Имати помрачен ум је исто што и изгубити вид телесних очију. Онај ко је пао у неосетљивост, лишен је животворне силе, док онај ко је помраченог ума, лишен је Божанске светлости којом човек може да види и у којој је виђен.свети Григорије Синаита (+ 1346)
Главе о заповестима и догматима

9. ПОД БОЖИЈОМ СМО КАЗНОМГрех је препустити се туговању. Ми смо прогнани у овај свет, а изгнаници не размишљају о увреди и повреди. Ми смо под Божијом казном непрекидних лишавања и невоља. Ми смо болесног тела и душе, а горки лек оздрављује болесне.свети Теофил Кијевопечерски (+ 1853)
Јеросхимонах Теофил

10. ГЛАВНИ ПРОТИВНИЦИ СПАСЕЊАСтарац Гаврило се увек трудио да сваког охрабри да би био духовно јак, постојан на путу спасења и да би одагнао сваку досаду и жалост, јер су то главни непријатељи спасења.новомученик Симеон Холмогоров (+ 1937)
Житије старца Гаврила
 
11. БЕЗНАЂЕБезнађе! Ти представљаш одрицање од свега, одрицање од наде, одрицање од неба, одрицање од Творца света, ти си равна безбожности. Ти одричеш Божију промисао и свемоћ и одбацујеш постојање Спаситеља и Искупитеља оних који су у невољи. Куда ти уђеш, отуда изгониш наду на којој је свет утемељен. Твоје дело је пропаст, а послање ти је уништавање. Ти и смеле природом страшиш, и врле по природи у страх натерујеш, мужаственог чиниш плахим, неустрашивог чиниш бојажљивим, храбре борце лишаваш храбрости, одважне борце за отачаство и слободу понижаваш, оне који се подвизавају за врлину и истину сламаш, оне који страдају за правду, част, доброту и знање наводиш на посустајање и кукавичлук, предјући их у ропство непријатељима. (...)

Кукаван је човек који је напустио наду, котву спасења, и себе самога предао безнађу!свети Нектарије Егински (+ 1920)
Господу на Небесима

12. ВЕЛИКА РАДОСТ ДЕМОНАДемон се много радује очајању, често је писао свети Варсонуфије у својим делима. Неопходно је да схватиш да је очајање сатанска сила, ђавољи дах и отровна мисао која рањава оне који су обманути. Самоубица и човек који очајава себи наносе једнако зло, јер и очајање умртвљује ревност и живот душе и баца је у смртну жалост и немарност. Ова обмана лукавога поробљава само незналице, које не познају довољно Христову Личност и Његову бескрајну доброту. Господ каже: не желим смрти грешнику, него да се обрати и жив буде.монах Јован Вранос
Илустроване поуке Светих Отаца

13. ДЕМОН УНИНИЈАДемон унинија, који се још назива подневним демоном (Пс. 90, 6), мучнији је од свих других. Он монаха напада око четвртога часа (око десет изјутра) и окреће се око његове душе све до осмога часа (два по подне). Почиње тако што га наводи да са незадовољством примети да се сунце споро креће, или да се уопште не креће, и да дан траје педесет сати. Затим га подстиче да често гледа кроз прозор, или излази из келије да посматра сунце, или да види колико је још остало до девет часова и да истовремено погледа тамо-амо не би ли угледао некога од братије. Затим у монаху побуђује озлојеђеност према месту, начину живота и рукодељу, подстичући осећање да нема више љубави међу братијом и да нема никога ко би га утешио. Уколико га је неко у последњих неколико дана увредио, демон га подсећа на то, подстичући тако његово незадовољство. Затим у њему побуђује жељу за другим местима, где би лакше дошао до оног за чим потребује, или му напомиње рукодеље које су мање тешке и корисније. Поред тога, додаје да се Богу може угодити на сваком месту и да Му се може поклањати на свакоме месту. Потом, повезујући тако сећање на рођаке и некадашње изобиље, пророкује дуг живот испуњен аскетским подвизима, користећи сва лукавства како би натерао монаха да најзад напусти келију и дотадашњи живот. За тим демоном не долази одмах други. Међутим, ако се монах избори са њим и победи га, после таквог подвига наступа мирно стање и душа се испуњава неизрецивом радошћу.ава Евагрије (+ 399)
Поглавља о делатном животу

14. ПАТЊА РАЂА СМИРЕЊЕВрлине су повезане са патњом, те онај ко избегава патњу несумњиво се одваја и од врлине. Зато, уколико желиш врлински живот, предај се сваком страдању, јер невоље рађају смирење. Све док не стекнемо истинско познање, смирењу се приближавамо кроз искушења. Ономе ко у врлини пребива без патње, отворена су широм врата гордости.свети Исаак Сирин (+ 7. век)
Поглавља о делатном животу

15. БЛАГОДАТ СЕ ПОСТЕПЕНО ВРАЋА ДУШИНе смућујмо се кад се нађемо у тами. При томе мислим на ону посебну таму у којој душа понекад, као усред валова, изнемогне. Без обзира шта човек ради, било да чита Свето Писмо или испуњава правило, таму смењује тама.

Налазећи се у оваквом стању, човек напушта своје рукодеље, а веома често није у стању ни да му се приближи. Тај час је испуњен очајањем и страхом - наду и веру у Бога душа потпуно одбацује и сва се испуњава сумњом и страхом.

Међутим, Бог не оставља душу дуго у таквом стању, већ га брзо окончава (1. Кор. 10, 13).

Саветујем ти следеће: ако немаш снаге да владаш собом и паднеш ничице на молитву, покриј се мантијом преко главе и спавај, док те не прође тај час таме. Само не излази из келије.

Овом искушењу се највише подвргавају они који теже трезвеноумљу, и који на том путу траже утеху вере. Стога их у тај час највише мучи и тишти колебање ума. Оно је често праћено хулним помислима, те човек понекад почиње да сумња у Васкрсење и све остало о чему је боље и не говорити.

Они који се баве физичким радом, у потпуности су ослобођени ових искушења. Њих напада друга врста туге, позната сваком човеку, која се по начину делања разликује од ових и сличних искушења.

Блажен је онај ко то претрпи, не напуштајући келију. Уосталом, ова борба се не окончава за један час, и благодат се у душу не усељава одједном, већ постепено. Једно смењује друго - искушење и утеха.свети Исаак Сирин (+ 7. век)
Поглавља о делатном животу

16. О НЕИЗМЕРНОЈ ТУЗИДужи период прекомерне туге срца за чулним, помрачује и узнемирава ум. Таква туга истерује из душе чисту молитву и благост, а уноси болну патњу срца. Њој последује неизмерна окамењеност и неосетљивост, те демони стога често бацају у очајање оне који се одлуче да воде духован живот.свети Симеон Нови Богослов (+ 1022)
Подвижничка и теолошка поглавља

17. КАКВА ПУСТОШ ВЛАДА БЕЗ БЛАГОДАТИ!Видиш каква само пустош влада без благодати, како је душа немарна и равнодушна према свему духовном. То је стање добрих пагана, Јевреја преданих Закону и хришћана који воде бестидан живот, не мислећи на свој унутрашњи живот и однос са Богом. Они ни тада не осећају такав бол, јер они, за разлику од тебе, не знају за плодове благодати. Будући да им се с времена на време деси да искусе неку врсту духовне утехе - природне, не благодатне - они се примирују.свети Теофан Затворник (+ 1894)
Уметност молитве

18. ТУГАКада зли дух туге обузме душу, испуњава је немиром и непријатношћу, не допушта човеку да се моли са неопходном ревношћу, омета пажљиво читање Светога Писма, лишава га благости и поштовања ближњих и ствара одбојност према свакој врсти разговора. Душа испуњена тугом, постаје као безумна и помахнитала, те не може мирно да прихвати ни добар савет, нити да смирено одговара на питања. Туга поробљава човека и истовремено га спречава да схвати да је узрок патње у њему. Туга је црв срца који нагриза мајку која га је родила.свети Серафим Саровски (+ 1833)
Мала руска филокалија

19. ВРСТЕ ТУГЕПостоје четири врсте туге: жалост, брига, завист и сажаљење. Жалост је, наиме, туга која нам одузима глас; брига је туга која нас оптерећује; завист је туга због туђег добра; а сажаљење је туга због туђе несреће.свети Јован Дамаскин (+ 776)
Источник знања

20. ЖАЛОСТ ПО БОГУАдам плаче: Не мили ми се овај свет. Не миле ми се високе горе, ни лугови, ни шуме, ни песма птица; ништа ми више није мило. Душа је моја у великој жалости: ожалостио сам Бога. И када би ме Господ поново узео у рај и тамо бих плакао и жалио: зашто сам ожалостио Бога Кога волим?свети Силуан Атонски (+ 1938)
Поуке

21. ОЧАЈАЊЕОчајање! Страшна реч, реч која означава пропаст и свакојаку несрећу. (...) Очајник живот осећа као терет и гледа да се тога бремена ослободи.

Очајник који је дигао руке, више не хита лекару, јер сматра своју болест неисцељивом. (...)

Очајник, премда живи, већ је умро, јер је изгубио везу са светом. Изгубио је душевно чуло кроз које је примио осећање лепоте света и уживао у радости коју он носи. Душа му не налази ништа више привлачно у овом свету који је препун милина, а који су их изобилно улиле Божанствена премудрост, доброта и свемоћ. (...)

Сва се природа весели, а једини је он посред те опште радости потиштен. Уши му више не чују умилну музику коју верни чују. Он нигде не налази весеље, нигде не налази утеху, ништа не може да му одагна потиштеност. Крајња утученост испуњава му срце, у њему се настанио хаос (...)

Драми долази крај, а несрећни очајник који није отишао лекару и открио болест, који је одбацио лекове благочшћа, оставио је живот и отишао из света како би нашао крај мукама својим, не знајући да прелази у други, вечни живот испуњен мукама, где ће бол бити вечан. Несрећнога ли човека!свети Нектарије Егински (+ 1920)
Господу на Небесима

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Depresija/Depresija02.htm
 
nachi zli dusi su odgovorni za depresiju?

не би их ја баш *усвајао*...само зли дуси....па јел се запиташ одакле долазе толике мисли свакакве природе?они предлажу а на нама је да одбијамо предлоге...што је свакако тешко ако смо им се СВОЈЕВОЉНО предали и не тражимо помоћ Божју....слободна воља је захебана ствар.....
 
Poslednja izmena:
aham a realan zhivot problemi to nish jel?

25. Зато вам кажем: не брините се за живот свој, шта ћете јести, или шта ћете пити; ни за тело своје, у шта ћете се обући. Није ли живот претежнији од хране, и тело од одела?
3 Мој. 25:20


26. Погледајте на птице небеске како не сеју, нити жњу, ни сабирају у житнице; па Отац ваш небески храни их. Нисте ли ви много претежнији од њих?
Јов 39:3, Псал. 50:11, Псал. 147:9


27. А ко од вас бринући се може примакнути расту свом лакат један?

28. И за одело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду.

29. Али ја вам кажем да ни Соломун у свој својој слави не обуче се као један од њих.

30. А кад траву у пољу, која данас јесте, а сутра се у пећ баца, Бог тако одева, а камоли вас, маловерни?

31. Не брините се дакле говорећи: Шта ћемо јести, или, шта ћемо пити, или, чим ћемо се оденути?

32. Јер све ово незнабошци ишту; а зна и Отац ваш небески да вама треба све ово.
Псал. 23:1, Филиб. 4:19


33. Него иштите најпре царство Божје, и правду Његову, и ово ће вам се све додати.
1 Цар. 3:13, Псал. 34:9, Зах. 8:12, Мар. 10:30, Лука 12:31


34. Не брините се дакле за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свог.

Матеј 6,25-34


*реалан живот* и проблеми и јесу последица огреховљеног живота без Бога....они се и дају човеку да би се напокон у толиким невољама сетио Бога и почео рад на сопственом спасењу.... јер Бог жели да се сви људи спасу....
 
"...Зашто се чудиш што ти се мијења расположење? Погледај ово прекрасно небо...Оно је сада чисто и плаво, али, види, појављују се огромни бијели облаци као да су се снежнобијеле грудве приковале за небески свод.
И, ево, све се то претвара у бијеле, њежне облаке.
И одједном се појављују црни облаци бакарног одсјаја, који ће врло брзо да се згусну.
Природа постаје мрачна и све живо се узнемири јер облак притиска мозак и стеже срце.
Међутим, ево диже се вјетар, загрми гром и поче јака киша; небо се разведри, помоли се сунце, ваздух се прочисти, настаде пријатна свежина, све замириса, све оживи и човјек се осоколи...
Зар исто не преживљаваш и ти, рођени, као и сви, а ни ја нисам изузетак?''

Света Марија Гатчинска
 
"Како ћемо знати да ли живимо по вољи Божијој? Ево како: ако због било чега тугујеш, значи да се ниси потпуно предао вољи Божијој, иако ти можда изгледа да живиш по вољи Божијој. Онај ко живи по вољи Божијој ни за шта не брине. Када му нешто треба, он и себе и то што му је потребно предаје Богу. Ако се и догоди да не добије оно што тражи, остаје спокојан као и да је примио. Душа која се предала вољи Божијој не боји се ничег: ни претњи, ни разбојника, уопште н и ч е г. За све што је снађе говори: "Тако је Богу угодно". Ако је болесна мисли: "Болест ми је сигурно на неку корист, иначе ми је Бог не би послао". Тако се, ето, чува мир у души и телу."

Старац Силуан
 
Jbte kakve su ovo nebuloze?
Depresija je mnogo više od toga da je neko samo neraspoložen i tužan.Ljudi sa tim poremećejame bukvalno nemaju volju ni enenrgiju ni za šta i osećaju se nemoćno da to promene ma koliko se trudili da se motivišu.Neće da im pomogne da se mole bogu i kade tamjanom...ili šta već.Za to treba ozbiljni,pravi lekar,godina-dve,ponekad i duže terapije,medikacija,podrška okoline...
To je prosto neodgovorno da neko lupeta ovakve gluposti.
Koliko treba neko da bude zaluđen a ne informisan da ovako nešto izbrljavi?
 
Koliko treba neko da bude zaluđen a ne informisan da ovako nešto izbrljavi?
ti si u pravu, depresija je zaguljena, ali covek treba da ima visi cilj, a ne samo sebe da posmatra, jer evidentno ceo svet tone u depresiju, pa moraju i ljudi, da se ne lazemo, sebicni ljudi kojima drugi nisu na prvom mestu, vec oni sami, nikad ne padaju u depresiju, ali ne treba biti glup pa ostati u depresiji, jer nisi sebican
33. Него иштите најпре царство Божје, и правду Његову, и ово ће вам се све додати.
1 Цар. 3:13, Псал. 34:9, Зах. 8:12, Мар. 10:30, Лука 12:31

znaci, u depresiji smo jer je takav svet, depresivan, i jer se pitamo sta mi imamo, i sta vredi da isplivamo ako je potonuce opste... i onda tonemo

ali ako trazimo prvo CARSTVO BOZIJE, depresije nema - depresija ovlada ovekom koji nije sebican, samo kada sebe gleda u ovom svetu

ali mi nismo od ovoga sveta
 
Poslednja izmena:
mozda niste shvatili problem, ne zanima vas, ali resenje vas zanima sigurno, pa da vam ga dam[opet se radi o zameni, u zameni je greska]

vi depresivnom coveku ne mozete reci da se raduje, vec mu morate reci da tuguje, situacija je takva, tuzna, pa se onda mora tugovati, a depresija je lazna zamena za nedostatak prave tuge [mozemo razraditi temu]

i tuga i radost su za ljude, neke situacije su radosne, a neke tuzne, to je prosto tako, svi znaju, trebali bi
16-17. Ali sa kime ću uporediti rod ovaj? Sličan je djeci koja sjede po trgovima i dovikuju drugovima svojim govoreći: Svirasmo vam, i ne igraste; naricasmo vam, i ne ridaste.

ali depresija je prevara, potonuce u/pod stihijama ovoga sveta sto nije dobro

Ponizimo se, dakle, pod silnu ruku Božiju, da bi kad dodje vreme, uzvisio nas (1. Petrova 5,6), jer ko se uzvisuje, poniziće se, a koji se ponizi, uzvisiće se (mnoga mesta u oba zaveta sa varijacijama od ponosa do oholosti);

Hriscanin nece potonuti, niti se poniziti pod stihijama ovoga sveta, vec samo pod rukom Bozijom, nece postati malodusan zbog nemastine I VELIKE TUGE, vec ce prvo trazitI Carstva Bozijega, a sve ostalo ce mu se dodati [citirao sam vec iznad] - TO JE ZDRAV ODNOS.
 
vi depresivnom coveku ne mozete reci da se raduje, vec mu morate reci da tuguje, situacija je takva, tuzna, pa se onda mora tugovati, a depresija je lazna zamena za nedostatak prave tuge [mozemo razraditi temu]
Depresija se ne veže ni za tugu ni za sreću, to je pogrešno uverenje. Depresija je nedostatak nade, te ako mu pomogneš da povrati nadu, preboleće depresuju.
 
znaci, u depresiji smo jer je takav svet, depresivan, i jer se pitamo sta mi imamo, i sta vredi da isplivamo ako je potonuce opste... i onda tonemo

ali ako trazimo prvo CARSTVO BOZIJE, depresije nema - depresija ovlada ovekom koji nije sebican, samo kada sebe gleda u ovom svetu

ali mi nismo od ovoga sveta
Gledaj,duhovnost nije nikakav faktor za to da li će neko postati depresivan ili ne.Nekim ljudima je to posledica dugotrajnog stresa...Nekim ljudima je posledica nekih traumatičnih iskustva kao što su psihičko i emotivno zlostavljanje...Nekim ljudima je posedica nekog fizičkog oboljenja(poremećaj rada štitne žlezde na primer)...Nekim ljudima ide u paketu uz neke druge,ponekad mnogo ozbiljnije poremećaje...Ali duhovnost nije faktor i ne može nikako da zaštiti nekog od toga da postane depresivan ako je dovoljno senzibilan i izložen faktorima koji mogu do toga da dovedu ili ima neki urođeni,hormonski poremećaj koji na to utiče.
 
Depra je razmazenost i manjak batina
Jesi li ti jeo bunike ili si prirodno takav?
Zašto se ubacuješ da diskutuješ o temama o kojima ne razumeš očigledno ni ono osnovno?
Ti si knjiški primer dunning-kruger efekta(što manje razumeš nešto to više misliš da znaš šta radiš/pričaš)
Psihičko zdravlje je jako ozbiljna stvar i u večini slučajeva ljudi nemaju kontrolu nad fakorima koji mogu na njega da utiču i...i molim te ne lupetaj,nisi čak ni smešan. :dash:
 
Depresija se ne veže ni za tugu ni za sreću, to je pogrešno uverenje. Depresija je nedostatak nade, te ako mu pomogneš da povrati nadu, preboleće depresuju.
Neki od najčešćih navedenih simptoma depresije su: – prolongirana tuga –
Requires a medical diagnosis
The persistent feeling of sadness

odakle nada, ako svi kazu da ce da nam bude jos gore? znaci, da se lazemo
Ali duhovnost nije faktor i ne može nikako da zaštiti nekog od toga da postane depresivan ako je dovoljno senzibilan i izložen faktorima koji mogu do toga da dovedu ili ima neki urođeni,hormonski poremećaj koji na to utiče.
pa koje faktore ti navodis? da ne postoje mozda patogeni? hormonski poremecaj valjda nastaje kao posledica depresije, a nije uzrocnik? postoje genetske predispozcije, ali se zna da je dusevni poremecaj. Senzibilitet mozes da aplikujes generalno, nista sa njim nisi rekao..
 

Back
Top