Šta je Dark Web i šta se nalazi na njemu?

acabg

Elita
Poruka
18.493
Internet je ogroman prostor i na njemu se može pronaći svašta. Ali pored poznatih sajtova, kao što su Google, Facebook, TikTok, Netflix ili Amazon, na internetu postoje i neke mnogo dublje i mračnije lokacije.

Ovi sumnjivi ćoškovi interneta kriju mnogo tajanstvenije i opasnije delove, kao što su Dark Web i Deep Web. Njihove rezultate pretrage nećete pronaći ako uobičajeno pretražujete Google.

Šta se uopšte može pronaći na ovim mestima na internetu koja zvuče zlokobno i da li uopšte želite da posećujete Dark Web ili Deep Web?

Šta je Dark Web?

Dark Web ili Dark Net
je termin koji se koristi specifičnu kolekciju veb sajtova koji se nalaze na enkriptovanoj mreži i ne mogu da se pronađu upotrebom tradicionalnih pretraživača interneta. Skoro svi sajtovi na Dark Webu kriju svoj identitet koristeći alat za enkripciju – Tor brauzer.

Za Tor ste verovatno već čuli jer omogućava skrivanje korisnikove aktivnosti i identiteta na vebu. Tor možete da se koristi kako bi se zavarao trago o lokaciji (kao da se nalazite u nekoj drugoj državi) i slično je upotrebi VPN servisa.

Da biste posetili sajt na Dark Webu koji koristi Tor enkripciju, i vi morate da koristite koristi Tor. Kao što korisničke IP adrese prolaze kroz nekoliko slojeva enkripcije tako da izgleda kao da je to neka druga IP adresa na Tor mreži, isto se dešava i sa takvim sajtovima – zavaravaju se fizičke lokacije kako posetilaca tako i onih koji stoje iza sajtova na Tor mreži.

Sajtove na Dark Webu može da poseti bilo ko, ali je izuzetno teško otkriti ko stoji iza tih sajtova.

Međutim, postoje i legitimni načini korišćenja Dark Web-a. Ljudi koji žive u zatvorenim, totalitarnim društvima mogu da koriste Dark Web za komunikaciju sa spoljašnjim svetom.

S druge strane, uz Dark Web postoji i Deep Web. Iako se svi ovi termini uglavnom naizmenično koriste, ne podrazumevaju baš identičnu stvar. Deep Web se odnosi na veb stranice koje internet pretraživači ne mogu da pronađu. Zato, Deep Web uključuje Dark Web, ali takođe uključuje sve korisničke baze podataka, vebmejl stranice, veb forume koji zahtevaju registraciju i stranice koje zahtevaju od korisnika da plate za pretplatu na sajtu.

Za svaku stranicu javno dostupnu na nekom veb sajtu , postoji još jedna na Deep Webu. Svaki sistem za upravljanje sadržajem, na kojem se kucaju tekstovi, je na Deep Webu. To je, dakle, još jedna stranica za svaku stranicu koja je objavljena na sajtu. Sve ono što je na intranetu, što zahteva lozinku i sakriveno je od internet pretraživača nalazi se na Deep Webu.

Ova skala je razlog zašto novine i medijske kuće zastrašuju javnost pričama o tome kako "90 odsto celokupnog interneta" obuhvata Dark Web. Oni naizmenično koriste pojmove generalno nepouzdanog Dark Weba i mnogo većeg i generalno mnogo benignijeg Deep Weba. Na taj način se ne pravi razlika između čina namernog prikrivanja stvari i onog kod koga je zaista neophodno čuvanje stranica van domena internet pretraživača iz bezbednosnih razloga ili razloga vezanih za korisničko iskustvo.

Postoji i Dark Internet, a ovaj termin se ponekad koristi da opiše još neke druge mreže, baze podataka ili veb sajtove kojima ne može da se pristupi putem interneta. Dark Internet je, u suštini, jedno dosadno mesto gde naučnici skladište svoje neobrađene podatke za istraživanja.

Pristup Dark Webu nije težak

Proces pristupanja Dark Webu nije težek. Korisniku je potrebno samo da instalira i koristi Tor i neke dodatne alate. Kada je Tor spreman, otvoriće se pretraživač, a kada želite da prekinete vezu sa mrežom potrebno je da ga samo zatvorite.

Jednom kada uđete u Dark Web, moći ćete da pristupite baš onim sajtovima o kojima pišu tabloidi i drugi mediji. To znači da ćete gotovo jednim klikom biti udaljeni od sajtova koji prodaju drogu, oružje, različite akreditive za pretplatničke servise, lažni ili oprani novac i naravno softver za hakovanje.

Kao što smo pomenuli, Dark Web, iako ga u velikoj meri koriste kriminalci, nije ilegalan. Koriste ga mnoge obaveštajne agencije ili organi za sprovođenje zakona, a od koristi je i u totalitarnim društvima kao sredstvo komunikacije sa ostatkom sveta.

Postoji li zaštita?

Sajtovi na Dark Webu mogu da padnu ili se sruše s vremena na vreme zbog svoje mračne prirode. Najbolja zaštita je da se Dark Web ili Dark Net uopšte ne koristi.

Ovaj članak je stoga, tu kako bi čitaoce obavestio o postojanju ovih skrivenih i mračnih delova interneta, nikako za ohrabrivanje ilegalnog ponašanja na netu.
https://www.b92.net/tehnopolis/internet/sta-je-dark-web-i-sta-se-nalazi-na-njemu-2328715
 
80% целокупног интернета који ради по принципу сервера распоређених широм света због које је онемогућен тј. отежан улазак у траг што отежава нагледање саме мреже. Настао је како би се промисивала приватности и сигурност саме мреже али не сигурност промовисана од влада држава широм света већ сигурност од самог разговора као кад одеш у неку шуметину и обаваљаш разне послове са људима.

Део нормалног интернета који је доступан само одређеној групи људи зове се Deep Web. Често се меша са Dark Web-ом! То је админстрација, приватне поруке, разни месенџери односно све што google, yandex, bing... и остали претраживачи не виде! ПОЈЕДИНЕ ДРЖАВЕ УПРАВО ОВАЈ ДЕО ИНТЕРНЕТА НАДЛЕДАЈУ НАЈВИШЕ чиме се брутално крши приватност људи и врши се контрола самог интернета па је тамо тај интернет окаректерисан као неслободан а владе истих угњетавачке (да не набрајам сад које су то благодатне и обећане земље, знате већ сами...)

Dark Web за мејстрим публику је место где се врше нелеагне радње а заправо оне су само улице, да не кажем тамни сокаци те мреже познати под називом DarkNet...

Сам концепт интернета посмтрајте као концепт леденог брега где је обичан интернет само видљив врх на слици а остало иде у дубину....:deda2:

iceberg_sized.jpg
 
Poslednja izmena:
U principu to su sajtovi koje ne mozes naci na google-u. Dakle treba poseban browser i da se obezbedis sa vpn i torom da ne mogu da te nadju.
Jer samim tim sto te to interesuje tera vlasti da obrate paznju na tebe :P

Није. Dark Web је немогуће контролисати. Овде људи не знају да кад неко каже Dark Web мисли на Deep Web јер му то исто а то везе нема с везом и користи се често ради манипулације неуких. Deep Web не може да види google,yandex,bing, yahoo... јер то је админситрација (backend сајта), приватне поруке, четови...


Ако мислиш на онион сајтове њима можеш да приступиш само помоћу одрђеног опетативног система и тор бровсера. Они изгледају овако 33833jddsd7sd8d7sds78787f78a7f89789sf77asfsnfs7f7as77f8s78sf7fs.onion где се први део мења брзо. FBI рецимо улаже огромне ресурсе у то и вата људе тако што шијунира познате форуме на onion мрежи или се лажно представи, овако нормално конвекциолано надгледање како замишља Мали Перица нема од тога ништа. ☺️

Примера ради пар познатих VPN-ова има своје onion сајтове а имаш и Линукс мироре који имају и тај протокол поред http, ftp, rsync... :andjeo:
 
Poslednja izmena:
U principu to su sajtovi koje ne mozes naci na google-u. Dakle treba poseban browser i da se obezbedis sa vpn i torom da ne mogu da te nadju.
Jer samim tim sto te to interesuje tera vlasti da obrate paznju na tebe :P
Није. Dark Web је немогуће контролисати. Овде људи не знају да кад неко каже Dark Web мисли на Deep Web јер му то исто.
Sta nije tocno sta je @bmaxa napisao?

Da ne pisem dalje samo cu ti iskopirati The dark web, also referred to as the darknet, is an encrypted portion of the internet that is not indexed by search engines and requires specific configuration or authorization to access.

Deep web ima svaka firma koja postoji na netu i to su njeni podaci kojima samo oni mogu pristupati.

Deep web je u vecini slucajeva legalan dok kod darkneta primjerice bivsi put svile nije bio nikako legalan.

Tema me podsjetila kada sam koristio na kompu karticu skystar2. Tada je to doslovno bio kratak zivot na darknetu. Policajci uhapsite me :mrgreen:
 
Ponekad se stvarno pitam, a i napisao sam ne znam koliko puta citaj s razumijevanjem. Obdukcija tj. seciranje posta ti ne ide dobro. Jesam li napisao da je isto? Jesam li napisao da deep web ima svaka firma za svoje podatke kojima moze samo ona pristupiti? Sta jos nije jasno?
Pisem kao i sta pricam da budem sta jasniji i da ne dode do nesuglasica, ali ocito grijesim negdje.

Прочитај поново шта сам написао. Нисам уопште писао о Deep Web-у.
 

Back
Top