tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
Subjektivni doživljaj objektivne povrede.......glasi skraćena medicinska definicija....a sa filozofske tačke gledišta......ili vaše.....a psihička bol.....?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: Za ovu funkciju potrebno je da sajtu pristupite pomoću ugrađenog pregledača "Safari".
Subjektivni doživljaj objektivne povrede.......glasi skraćena medicinska definicija....a sa filozofske tačke gledišta......ili vaše.....a psihička bol.....?
hmmBol je reakcija duše na negativno šokantnu akciju u našem životu,
znači koja nije u skladu sa našim stvarnim potrebama i očekivanjima.
hmm
a kako razdvojiti stvarne potrebe od umisljenih?![]()
sto ce reci ..linija manjeg otpora je put ka stagnaciji..Upoznavanjem sebe, znači mukotrpan posao.
hmm
a kako razdvojiti stvarne potrebe od umisljenih?![]()
Kad bi mogli birati između psihičke ili fizičke boli...a morali jednu izabrati koja bi to bila?
Psihičku, lakše mi je podneti, uvek imam svoje misli i maštu i mogu
da preinačim kako mi volja, a fizička je materijalizovana
već i teže je izlečiti, bar meni.
Ali fizička je stvarna, jasna i lakše se leči...psihička je nejasna , kompleksna.....
postoje osnovne fizioloske potrebe jel tako?Kako misliš da potrebe mogu biti umišljene....potreba je nužnost....ako umišljaš nužnost onda se to u psihijatriji zove ne testiranjem realnosti...odn. psihozom.
Da, komplexna je ali mislim da nema veće boli od fizičke, baš zato što je stvarna,
tu se pada u nesvest i definitivno umire.
psihicku
fizicka bol je mehanizam..ima svoj receptore itd itd.
psihicka bol je ..emocija..i kao svaku drugu emociju..ne moe nam je neko nametnuti..mi je sami proizvodimo..dakle za svoju psihicku bol..ja sam sam odgovoran..i mogu je neutralisati..tako sto cu prozivesti neku drugu..prijatniju emociju..
fizicku bol moze uzrokovati nesto drugo sto je izvan moje moci neutralisanja npr..
ali sa velikim stepenom samokontrole moze se postici da se ne proizvede bol uopste..Psihička bol se ne može baš uvijek neutralisati.....recimo...smrt člana porodice..ali to je jači stepen bola...dobro...isto tako....recimo stres kad vidiš npr. kako se djevojčica gubi pod automobilskim gumama...nećeš taj osjećaj zamjeniti sretnom emocijom...
ja mislim da mozemo..samo je potrebna ..specificna obuka..odnosno samoobukaNeke emocije ne možemo zamjeniti drugima, nego moramo trpjeti.....znači misliš da je lakše trpjeti psihičku bol.....vjerovatno je to individualna stvar......al baš me zanima svačiji stav...
ali sa velikim stepenom samokontrole moze se postici da se ne proizvede bol uopste..
u slucaju tog udesa..hoce li to sto cu ja osecati bol pomoci toj devojcici..ili ce joj mozda pomoci moja smirenost u pruzanju prve pomoci ukoliko je prezivela..
u slucaju gubitka clana porodice...opet moj bol nece vratiti medju zive mog clana porodice ali ce svakako meni stetiti
mozes misliti sad kako sam ja neko bezosecajno cudoviste ali ja nemam taj nivo samokontrole
ja mislim da mozemo..samo je potrebna ..specificna obuka..odnosno samoobuka
emocije se ne povinuju imperativu...osecaj ovo ne osecaj ono
Neke emocije ne možemo zamjeniti drugima, nego moramo trpjeti.....znači misliš da je lakše trpjeti psihičku bol.....vjerovatno je to individualna stvar......al baš me zanima svačiji stav...