Sta je aspartam i da li je on zaista toliko stetan?

milos2390

Početnik
Poruka
45
Gledao sam neku emisiju danas na TV i pricali su da su Orbit zvake prepune sastojkom aspartamom koji je glavni uzrocnik tumora na mozgu. Sta je zapravo aspartam? Pokusao sam da googlam malo, ali nisam nasao nesto konkretno sem onoga sto sam i cuo. Jel on zaista toliko stetan? I u kojim se proizvodima kod nas konkretno moze naci? Koliko vidim prisutan je skoro u svim slatkisima i sokovima, pa je nemoguce izbeci ga.

Moracu da prestanem da zvacem Orbit zvake, jer sam ih do sad svakodnevno konzumirao :lol:

Znalo se da je aspartam štetan još početkom osmdesetih kad je počeo da se koristi, ali su interesi krupnog biznisa preovladali. Kompanije imaju niže logističke troškove, jer je za isti stepen zaslađivanja, potrebno težinski mnogo manje spartama nego pravog šećera

Štetan je , američki institut za rak ga je svrstao među glavne rizike pojave malignog tumora na mozgu. Sećam se i jednog konkretnog slučaja nekog amerikanca kome je u pedeset i nekoj godini otkriven tumor mozga, anamnezom je utvrđeno da je godinama unazad koristio "dijetalnu" kokakolu. Nije tačno da je prisutan u skoro svim saltikišima, najviše ga ima u bombonama i žvakama, treba ih izbegavati kao i gazirane sokove koji ga sadrže

Znalo se da je aspartam štetan još početkom osmdesetih kad je počeo da se koristi, ali su interesi krupnog biznisa preovladali. Kompanije imaju niže logističke troškove, jer je za isti stepen zaslađivanja, potrebno težinski mnogo manje spartama nego pravog šećera

Štetan je , američki institut za rak ga je svrstao među glavne rizike pojave malignog tumora na mozgu. Sećam se i jednog konkretnog slučaja nekog amerikanca kome je u pedeset i nekoj godini otkriven tumor mozga, anamnezom je utvrđeno da je godinama unazad koristio "dijetalnu" kokakolu. Nije tačno da je prisutan u skoro svim saltikišima, najviše ga ima u bombonama i žvakama, treba ih izbegavati kao i gazirane sokove koji ga sadrže

E, ovako, po sećanju, pa neka me isprve oni koji su kompetentniji: tumori na mozgu su po lokalitetu maligni, ali se po strukturi dele na maligne i benigne. maligni tumori mozga su produkt maligne aternacije sa drugih organa, izuzetno su retki primarno maligni ....

pa ne znam, u suštini, ti štetnije dejstvo alkohola imaš na mozak ako se napiješ jednom mesečno nego da žvaćeš orbit svakog dana.

Nemam obicaj da pijancim, srecom :lol:

U sustini se slazem. A znam da ti vestacki zasladjivaci nisu preporucljivi sami po sebi, medjutim nisam znao da je ovaj konkretno toliko stetan.

E sad iskreno, pitanje je sta je danas zdravo. Ko zna koliko otrova imas i tamo gde nema njega. Danas ni vocku kad pojedes nisi skroz siguran dal je prskana pesticidima i cime vec :confused:

A po najnovijim istrazivanjima, mobilni ne izaziva rak (bar ne kad ga koristis normalno). A posto ga svi izuzetno mnogo koriste, ispada da bi trebala da bude epidemija tumora na mozgu u svetu, a eto nije slicaj, mada sve je stetno kad se preterano koristi, pa ko zna....

Nego bas gledam, pa ovog vraga ladno ima i u PASTI ZA ZUBE :lol: Kao i u onom Chipsy-ju sa kecapom(ovo sam obozavao) i ledenom caju. Jos da otkrijem da ga ima i u beloj kafi koju pijem svaki dan..... :dash: Znaci ni zube sad nije zdravo prati.

Samo mi jedna stvar nije logicna - posto secerasi ne konzumiraju secer vec uglavnom uzimaju ove proizvode gde nema secera (a ima aspartama) godinama, kako to da, bar ja nisam primetio, kod njih ne postoji ucestalost simptoma i bolesti koji se javljaju usled dugogodisnjeg koriscenja aspartama. Mislim, klonimo se mi Cole Light, Zero, pa i Orbit zvaka, al sad ispada da ga ima i u pastama za zube koje svakodnevno koristimo i cipsevima, a i ko zna dal ga ima i u jos nekim jelima i picima, samo nisu naveli u "sastojcima".

Mislim da je i jedan broj simptoma i bolesti koje uzrokuje ovo cudo veoma uopsteno i dobar deo ljudi oseca makar nesto od navedenog.

Poslednja izmena:
A po najnovijim istrazivanjima, mobilni ne izaziva rak (bar ne kad ga koristis normalno). A posto ga svi izuzetno mnogo koriste, ispada da bi trebala da bude epidemija tumora na mozgu u svetu

Ti tumori, su kao što je već rečeno imaju prilično malu prevalenciju, tako da je glupo očekivati da se 10-15 godina upotrebe mobilnih telefona izbije njihova "epidemija". Povećanje oboljevanja je fakt koji su registrovali specijalisti koji se time bave

Što se tiče aspartama , ako misiliš da nije štetan, koristiš ga i snosiš odgovornost, to je 100 % slobodan izbor

Back