STA JA SA SRPSKIM POLITICARA?

Bugarash

Domaćin
Banovan
Poruka
3.875
nema dan da ne procitam izjave od tipa
srbija lider
srbija prva u regionu
u srbiji se javise gradi

pa prvo su pricali da su bolji od Bugarsku sad su na isto ravniste:mrgreen:
ali bolji su od Rumuniju:D

Đelić: Plate veće nego u Rumuniji

Vicepremijer Božidar Đelić kaže da je prosečna plata u Srbiji na nivou prosečne u Bugarskoj i čak veća nego u Rumuniji, članicama Evropske unije.

10402604624d2efb0d789e1306867361_extreme.jpg


"Tačno je da su se plate u Srbiji u poslednje dve godine relativno smanjile i to je prvenstveno posledica slabljenja dinara, jer druge zemlje bivše SFRJ imaju fiksirane ili slabo plivajuće kurseve svojih valuta", kazao je on.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije ocenjuje da u 2011. građani ne treba da očekuju veću promenu svoje kupovne moći - ni pad, ni rast, ističući da su najveći problemi Srbije visoka nezaposlenost i siromaštvo.

Vicepremijer je dodao da nema garancije da će Srbija do kraja 2011. godine dobiti status kandidata za prijem u EU.

"Uradićemo sve što je do nas da bude tako, ali naša ambicija je mnogo veća. Mi želimo da na decembarskom samitu lidera EU, pored statusa kandidata, dobijemo i datum za početak pregovora za ulazak Srbije u EU", kazao je potpresednik Vlade.

Prema rečima Đelića, određivanje datuma za početak pregovora o prijemu Srbije u Evropsku uniju najviše će zavisiti od hapšenja dva preostala haška optuženika i sadržaja dva sledeća izveštaja tužioca Tribunala, Serža Bramerca - u junu i decembru.

Ako Srbija postane kandidat za prijem, kako je objasnio, povećaće se finansijska podrška EU za 30 odsto, odnosno za oko 70 miliona evra godišnje, a otvoriće se i preostala tri dela evropskog budžeta kojima Srbija danas nema pristup: za poljoprivredu, regionalni razvoj i "ljudski kapital".

"Uz finansijski efekat, sa dobijanjem statusa kandidata bićemo pozivani kao učesnici - naravno još bez prava glasa, na skoro sve evropske forume. Time će se naš uticaj unutar EU povećati", kazao je Đelić.

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=485572#hrono
 

Back
Top