Šta da radim da mi jagode budu slatke?

Ja nisam neki stručnjak za uzgoj jagoda, ali da se pridružim i opišem svoje iskustvo.

Na vikendici imamo ih posađene u zemlji o kojima se rekreativno brine svekrva, dok sam ih ja posadila u buretu (kao na slici). Neznam koja je sorta u pitanju. Prošle godine su iz bureta, kao i ove iz bašte bile predivne, slatke i sočne. Ništa nismo posebno radili sem što smo zalijevali vodom (kišnicom) u kojoj je odstajala kopriva. U bure isto nasipali vodu kroz tu perforiranu cijev u sredini i to bi bilo sve.

Za ovu godinu ostavili smo ih samo u zemlji. Koje su sazrele jesu slatke, ali slabo ih generalno ima, podbacile posve. jagode u buretu.jpg

Znači - bure.

Meni je sve u vezi sa jagodama malo komplikovano.
Ne može u našu baštu ujesen, zimi mi pooru i đubre..nemamm ih ni gde.
Videći da razmnožimm šumske oko kuće, video sam šta im prija. Samonikle su : )
Primil se tamo gde je cveće..malč im godi.

Poslednja izmena:
E. motika je iz raja izašla :) .. a i okopavanje ima i ulogu da zadrži vlagu u zemlji, a da površina bude suva...
Okopavanje ima i svrhu da manja količina vode lako dođe do korena, u dalmaciji se samo motika tj dikela :)

I treća svrha je - da se spreči širenje požara ukoliko ga bude. Da vidiš kako nije taklo maslinu ispod koje je bilo okopano.

Imam dve viseće saksije sa jagodama, dobra zemlja, zalivam, ali jagode baš kisele. Šta da radim da budu slađe?

I plus, pola su kvrgave.

Zavisi od sorte. Ako je sorta takva da nisu slatke, ne mozes nista.

Generalno, svako voce je sladje ako proces zrenja se odvija sto vise na suncu. Dakle, moraju da budu osuncane.

Zato nikad paradajz iz staklenika ne moze da prismrdi makedonskom paradajzu koji sazreva na jakom suncu.

Zato su vina najlepsa na Siciliji.

Poslednja izmena:
E. motika je iz raja izašla :) .. a i okopavanje ima i ulogu da zadrži vlagu u zemlji, a da površina bude suva...
Некада када су биле велике суше и требало да се "копа"кукуруз,само се исшпартало и мотиком прошао који већи сирак и бог_те_веселио... Веће окопавање, није смело да буде,да се влага не изгуби, без обзира на коров...Данас су друга времена, копача више нема и тог дружења, хемија све решава..

Плант брат... Шта је боље не знам, јер све што сам радио било је на препоруку, правио сам банкове са црном малч фолијом јер ми је тако речено и нисам се покајао... Кпк и прихрана на време, јагоде увек чисте и брање лаганица. Имао сам и сорте Албу,Аросу...крупније јесу али Клери, како је ја зовем Ђурђевданка, најукуснија што сам имао и ситнија...нисам се бавио колико профитом већ из личног задовољства... Малчирао сламом нисам радио али чујем да многи јесу...да ли има ефекта. Нећеш ми веровати чак сам упоредо са банковима сејао биљку БОРАЧ..Наводно даје јагодама лепши укус 😁

Плант брат... Шта је боље не знам, јер све што сам радио било је на препоруку, правио сам банкове са црном малч фолијом јер ми је тако речено и нисам се покајао... Кпк и прихрана на време, јагоде увек чисте и брање лаганица. Имао сам и сорте Албу,Аросу...крупније јесу али Клери, како је ја зовем Ђурђевданка, најукуснија што сам имао и ситнија...нисам се бавио колико профитом већ из личног задовољства... Малчирао сламом нисам радио али чујем да многи јесу...да ли има ефекта. Нећеш ми веровати чак сам упоредо са банковима сејао биљку БОРАЧ..Наводно даје јагодама лепши укус 😁
Koja prihrana ?
Jesi li radio analizu zemljišta ? ( ili mi napiši gde si ih gajio - u kom delu Srbije :) ) Kvin Elizu nisi probao ?
A radio si frigo živiće (uvozne) ?

Back