Glasanje Šta čitaju forumaši sa Krstarice?

Koji su vaši omiljeni žanrovi

• Poezija

glasova: 2 6,3%
  • Istorijski

glasova: 6 18,8%
  • Istorijski romani sa elementima fikcije

glasova: 7 21,9%
  • Trileri

glasova: 15 46,9%
  • Drame

glasova: 7 21,9%
  • Ljubavni romani

glasova: 2 6,3%
  • "Čiklit" literatura

glasova: 0 0,0%
  • Horor

glasova: 4 12,5%
  • Naučna fantastika

glasova: 11 34,4%
  • Epska fantastika

glasova: 11 34,4%

• Ukupno glasova
    32
  • Anketa je zatvorena .
Postoje čitaoci koji čitaju samo određeni žanr i ne žele da čitaju knjige iz drugih žanrova.

Postoje oni koji ipak probaju da čitaju i neki drugi žanr. Ja sam "svaštara" tačnije mogu da čitam i klasike i čiklit literaturu.

Mislim da ne postoje loše knjige i loši pisci.

Šta vi mislite?
"Moja baka vam se izvinjava"
možda nije vrh, možda je druga kultura tipična za severnu evropu, ali lepršava pričica...

koja je to kategorija u anketi?
nema beletristike

Sve je beletristika. Ne spominju se stručne knjige, enciklopedije i sl.
da ali ovo nit je drama u svom smislu nit je ljubavna priča a odiše ...
https://www.laguna.rs/n3745_knjiga_moja_baka_vam_se_izvinjava_laguna.html
ipak su svrstali u dramu
ok
drama
nema problema
glasamo dramu
volimo dramu
ko ne oseća dramu taj nije ni živ
dakle drama

Ova knjiga me samo zbog naslova vratila čitanju tudjih tekstova
Pazi u ovoj rečenici imaš previše informacija...

da ali ovo nit je drama u svom smislu nit je ljubavna priča a odiše ...
https://www.laguna.rs/n3745_knjiga_moja_baka_vam_se_izvinjava_laguna.html
ipak su svrstali u dramu
ok
drama
nema problema
glasamo dramu
volimo dramu
ko ne oseća dramu taj nije ni živ
dakle drama

Ova knjiga me samo zbog naslova vratila čitanju tudjih tekstova
Pazi u ovoj rečenici imaš previše informacija...

Drama komedija. I ista knjiga se nalazi i u kategoriji drama i u kategoriji komedija.

Od Bakmana sam pročitala samo knjigu " Čovek po imenu Uve". Ne znam zašto nisam i ove ostale.

Dokumentarnu ili onu u kojoj postoje fiktivni junaci i istorijske ličnosti?

Ja volim istorijske romane sa elementima fikcije. Na taj način, pored istorijskih događaja, pratimo život običnih ljudi, ali i onih na najvišem položaju.
Sad se tu postavlja pitanje koliko je život tog izmišljenog običnog čoveka realno prikazan. To ne zavisi samo od dobre ili loše volje pisca nego i od njegove informisanosti.

nema na spisku silueta senke ljubavni vikend romani..
braco, dodji da te ižljubim, ali po srpski :vzagrljaj:

taman bio upoznao, sada bivšu, i posle nekog vremena ajd da odem kod nje na gajbu par dana
pričamo gluposti, ožednimo ogladnimo pa lepo ručkamo i popijemo
i dodje vreme za toalet...

odem ja unutra, tek se upoznali pa ipak da se zaključam... iz kulture jel... a šta pa ima da gleda u tom momentu?

i vidim ja tako te neke ljubiće, valjda držala da kad piški malo i proplače...

a onda vidim na poledjini reklamu "MY STORY - Svekrva mi pomogla da se razvedem od muža" :cepanje:
Sine unutrašnjost stomaka kad nisam izbacio od ludačkog cerekanja...
Lupala mučenica da vidi šta je...
Tek kad dodjoh sebi sav zajapuren sa suzama od cerekanja zagrlim je i kažiprstom pokažem najdebilniji naslov na svetu :lol:
i opet se uhvatim za stomak koji je prilično boleo...
:rotf:
sutra nije bilo ni jednog ljubića u stanu...

Sad se tu postavlja pitanje koliko je život tog izmišljenog običnog čoveka realno prikazan. To ne zavisi samo od dobre ili loše volje pisca nego i od njegove informisanosti.

Pisci putuju i proučavaju arhive gradova i zemalja u kojima se dešava radnja. Ako neko želi da napiše knjigu koju će zavoleti brojni čitaoci mora da se posveti i junacima i radnji romana.

Najbolji primeri su pokojna Lusinda Rajli i Edvard Raderfurd.

Sve ove Raderfurdove knjige toplo preporučujem..sem Kine, nisam je pročitala a ostale sam čitala i po dva puta.

https://www.laguna.rs/a566_autor_edvard_raderfurd_laguna.html

Postoje čitaoci koji čitaju samo određeni žanr i ne žele da čitaju knjige iz drugih žanrova.

Postoje oni koji ipak probaju da čitaju i neki drugi žanr. Ja sam "svaštara" tačnije mogu da čitam i klasike i čiklit literaturu.

Šta vi mislite?
Prestao sam da citam,nemam strpljenja ,vise mi odgovara nesto kao forum itd sto ne traje dugo, zena cita i onda mi je dosadno zato i jesam cesto na forumu

Све што ми се чита а епска фантастика је основа тј. ® оригинални превод Господара прстенова,сва три дела и лагано.

Точак времена одбија јер је Брендон Сандерсон упропастио сам крај где
је главни лик лажно "мртав" а да то нико не зна и док спаљују туђе тело главни лик инкогнито одлази даље у свој живот
а ту има још толико тога што ме је максимално иритирало јер нису дати одговори или су траљаво написани (не сећам се тачно,толико сам била изнервирана да је боље заборавити).
Роберт Џордан је умро пре завршетка серијала и задње три књиге написа горе споменути који је добро објаснио три моћи,добро урадио елиминисање најцрње таме ал' толико тога уништио и оставио без икакве идеје да делује бесмислено сав труд Роберта Џордана.
Ако нисте спремни на "живот није фер сад",фрустрације јер не да није остављено машти читалаца него није ни споменуто толико тога заобиђите ове књиге да се не нервирате узалуд.

Мач од Шанаре I,II,IIi у оригиналу https://www.kucazasunce.com/detalji.php?p=4719 су изванредне књиге док је ноци превод катастрофа и везе нема са правим,понижење тотално.
Ако читате ту станите јер наставак је таква будалаштина да даље нема.
Девојка се жртвује да постане дрво и спаси светове,мизогино до крви далеко било.

Баскервилски пас - Артур Конан Дојл

U poslednje 2 godine filozofiju.
Više volim stoike, sa njima nema greške, mada se odlično uklapam sa filozofijom 18. veka, čim vidim da je neko pisao 1701- 1799. to je to. Hegel i Gete, Kant.
Kasnije Oto Vajninger.
Skoro sam završio Bernarda Rasela i "Filozofske eseje" od njega.
Pre 2 dana završio sam roman Irvina Jaloma "Lečenje Šopenhauerom", a obično uzimam u biblioteci 2 knjige istovremeno, tako čitam, jedno filozofsko delo, drugo je najbolje dečije.

U maju sam imao mnogo dobru kombinaciju: Alber Kami "Stranac" + Bulgakov Mihail "Morfijum".

Poslednja izmena:

Šta vi mislite?
Izvinjavam se moderatorki koja je sigurno imala dobre namjere, ali anketa je postavljena loše, da ne kažem neuko.

Za početak, posebno se, kao žanr, pominje "istorijska" literatura, a onda "istorijska sa elementima fikcije". Ovo je besmisleno. Svaki istorijski roman ima elemente fikcije. Bez njih ne bi bio roman, nego udžbenik iz istorije, a, koliko vidim, stručna i školska literatura nije uključena u anketu.

Dalje, poezija i drama nisu žanrovi, nego književne vrste, kao što je to i proza kojoj pripadaju ostali žanrovi ponuđeni u anketi. Ne mogu biti ponuđeni na istom nivou sa vrstama žanrovske književnosti.

Na kraju, ali zapravo najvažnije, u anketi se (osim pomenutih poezije i drame) nudi samo žanrovska književnost. Ljudi koji čitaju nežanrovsku književnost, klasičnu ili savremenu, domaću ili stranu, nemaju šta da izaberu. Koji "žanr" čita neko ko je pročitao, šta znam, Tolstojevu Smrt Ivana Iljiča ili Hakslijeve Slijepe u Gazi ili Roman o Londonu Miloša Crnjanskog ili neki roman Davida Albaharija?

Žanrovska književnost je literatura koja prati neka pravila određenog žanra i čitalac zna šta može da očekuje kad uzme da čita žanrovski roman. Većina kvalitetne literature nije žanrovski odrediva. Zato se na fakultetu ne izučava, kao predmet, čiklit ili triler, nego srpski roman dvadesetog vijeka i tome slično.

Back