Postoje čitaoci koji čitaju samo određeni žanr i ne žele da čitaju knjige iz drugih žanrova.
Postoje oni koji ipak probaju da čitaju i neki drugi žanr. Ja sam "svaštara" tačnije mogu da čitam i klasike i čiklit literaturu.
Mislim da ne postoje loše knjige i loši pisci.
Šta vi mislite?
Izvinjavam se moderatorki koja je sigurno imala dobre namjere, ali anketa je postavljena loše, da ne kažem neuko.
Za početak, posebno se, kao žanr, pominje "istorijska" literatura, a onda "istorijska sa elementima fikcije". Ovo je besmisleno. Svaki istorijski roman ima elemente fikcije. Bez njih ne bi bio roman, nego udžbenik iz istorije, a, koliko vidim, stručna i školska literatura nije uključena u anketu.
Dalje, poezija i drama nisu žanrovi, nego književne vrste, kao što je to i proza kojoj pripadaju ostali žanrovi ponuđeni u anketi. Ne mogu biti ponuđeni na istom nivou sa vrstama žanrovske književnosti.
Na kraju, ali zapravo najvažnije, u anketi se (osim pomenutih poezije i drame) nudi samo žanrovska književnost. Ljudi koji čitaju nežanrovsku književnost, klasičnu ili savremenu, domaću ili stranu, nemaju šta da izaberu. Koji "žanr" čita neko ko je pročitao, šta znam, Tolstojevu
Smrt Ivana Iljiča ili Hakslijeve
Slijepe u Gazi ili
Roman o Londonu Miloša Crnjanskog ili neki roman Davida Albaharija?
Žanrovska književnost je literatura koja prati neka pravila određenog žanra i čitalac zna šta može da očekuje kad uzme da čita žanrovski roman. Većina kvalitetne literature nije žanrovski odrediva. Zato se na fakultetu ne izučava, kao predmet, čiklit ili triler, nego srpski roman dvadesetog vijeka i tome slično.