Шта ће бити са железничком станицом у Новом Саду?

Како,
па зар опорба није за чување тих болесних места,
рецимо моста који убице направише ?

Па за чување генералштаба губитничке ЈНА коју Хрватијанци победише,
па за чување хотела Југославија где се краљица попишкила ...
Kako se možeš pogledati u ogledalo nije mi jasno?

Poslovna tajna je pojam koji se odavno vrti u Srbiji (seca li se jos neko ugovora sa Fiatom i kupovinom Crvene Zastave, pa kupovinom NIS-a od Rusa, to mi za sad pada na pamet) a realno sta javnost zna o bilo kakvoj privatizaciji ili kreditu za gradnju autoputeva, ulaganje u EPS itd? To i jeste poenta ove vlasti (a realno i prethodnih) da se javnost iskljuci iz svega te oni lakse mogu dobijati % od svega. Uostalom, zbog toga se i bore da budu na valsti, ne nore se zbog toga sto vole tu drzavu i taj narod.

A narod je zesce za.s.rao motku sto 5.oktobra nije sve zbrisao, vesao po banderama i oduzimao imovinu. Necinjenje toga dana i danas se placa.

Толико смо били срозани
и натерани да пузимо,
да није постојао други начин да се полако извлачимо из немогуће ситуације.

Ниси знао ?
Ниси знао да смо баш толико наебали ?
Ниси знао како је комунизму ломљена кичма и са Истока и са Запада ?

Ниси знао зато што те држава није до краја обавестила о обиму наше пропасти,
од твоје патње не би нико имао ништа корисно.

Ако се дивиш како ја увек нађем разумно објашњење за државне потезе, ево:
Ја верујем доктору, полицајцу, судији, свештенику, нашој војсци ...
Верујем нашој држави као својим родитељима.

Када верујеш - све ти се само каже. ;)

Nisi razmislio (ili taj covek iz "struke") kakvi su materijali postojali 1964? Projektanti su tad radili sa onim sto imaju, kao i sto danas rade sa onim sto imaju.
Meni na osnovu fotografija izgleda da su te cevi unutra imale 7 ili 8 sipki armature (ne znam rebraste ili glatke) a zalivene su betonom kao nacin pakovanja i kao nekom vrstom zastite ( u cementnom omotacu su zasticene od rdjanja). I tako su se 60 godina te zatege dobro ponasale.
Nisu postojale CELICNE SAJLE 1964.!!!!!....

Evo čitam na Kuriru izjavu ministra i ne verujem šta čitam.

- Datuma 21.04.2020. godine potpisan je ugovor o projektovanju između izvođača — koji se inače bavi i projektovanjem — prema ugovoru koji je potpisan 2018. godine, i Saobraćajnog instutita CIP, kao podizvođača na ovom projektu. Datuma 21.10.2021. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada dao je konzervatorske uslove, potom 28.10. iste godine urađen je konačan izveštaj o tehničkoj kontroli projekta za građevinsku dozvolu od strane kompanije CESTRA - naveo je.
Godine 2021. urađen je projekat za građevinsku dozvolu, prema projektu za izradu projekta koji je uradila Infrastruktura železnice Srbije. Datuma 26.10.2021. godine je izdata građevinska dozvola, dodao je ministar.
Znači od izdavanja konzervatorskih uslova 21.10.2021. godine do izdavanja konačnog izveštaja o tehničkoj kontroli 28.10.2021. prošlo je samo 7 dana, a građevinska dozvola je izdata 26.10.2021. tj. dva dana pre konačnog izveštaja o tehničkoj kontroli.

@prvepruge

Pošto si u struci budi ljubazan pa probaj da raščivijaš ovo.

Nisu postojale CELICNE SAJLE 1964.!!!!!....
Verovatno su postojale negde u belom svetu ali kod nas nisu. Prvi mostovi (Slobode u NS i novi zeleznicki iznad sajma u BG) sa celicnim zategama kod nas su izgradjeni posle 1975-1976. Pokojni Nikola Hajdin je to prvi radio u Srbiji (nisam siguran da li je neko to radio u staroj SFRJ pre njega).

Evo čitam na Kuriru izjavu ministra i ne verujem šta čitam.

Znači od izdavanja konzervatorskih uslova 21.10.2021. godine do izdavanja konačnog izveštaja o tehničkoj kontroli 28.10.2021. prošlo je samo 7 dana, a građevinska dozvola je izdata 26.10.2021. tj. dva dana pre konačnog izveštaja o tehničkoj kontroli.

@prvepruge

Pošto si u struci budi ljubazan pa probaj da raščivijaš ovo.
Meni prvo pada na pamet da su se jarani iz Zavoda za zastitu spomenika kulture NS razvlacili kao arhivatori iz Drzavnog posla, sve dok ih nisi pritisli odozgo. A za to vreme su ovi iz CIP-a radili na tom projektu. To iz mog iskustva sa Zavodima za zastitu, dok gledam Drzavni posao oni mi prvo padnu na pamet kao etaloni Cvarkova, Torbice i Boskica. U firmama u kojima sam radio smo cesto bez njihove saglasnosti kretali da radimo projekte, dok njih sacekas mozes slobodno u Honduras na odmor. Pa kad dobijes njihove uslove samo ih ubacis u vec gotov projekat i eventualno izmenis ako nesto traze van uobicajenog ponasanja im.

A kao sledece mogla bi biti zurba da se taj posao obavi i da se navrat nanos radilo da bi taj projekat bio overen. Jer treba vremena da se to ukorici i odnese u gradjevinski odsek grada NS, to neko pregleda i izda dozvolu sa gradnju.

Verovatno su postojale negde u belom svetu ali kod nas nisu. Prvi mostovi (Slobode u NS i novi zeleznicki iznad sajma u BG) sa celicnim zategama kod nas su izgradjeni posle 1975-1976. Pokojni Nikola Hajdin je to prvi radio u Srbiji (nisam siguran da li je neko to radio u staroj SFRJ pre njega).
Izvini, ali to sto pricas je smijesno....kada je napravljen "Golden Gate" ??!!...i na kraju, zna li se da li su ove cijevure originalno rješenje iz 1964. ili je nesto drugo u pitanju ....

Ко треба да зна - зна.
Кога је брига осим наших одговорних институција то треба истражити.

Мене, обичног грађанина, рецимо уопште не интересује ко финансира БнВ !
Нити ме интересује ко га гради.
Ни колико кошта (сем кад хоћу са друштвом мало да испирам уста туђим проблемима).

Па шта ме интересује ?

Интересује ме да ми буде лепо кад тамо одем,
и да ми трамвај не тандрче !

Кад год возим бицикл од Калиша до Аде, ту станем,
одморим, попијем Колу ...

То мене интересује !
Тебе ?
Mene iskreno interesuje svaki detalj gde odu pare koje se otmu od mene.

Znaci ono, koliko dinara ode na penzije, koliko na prosvetarske plate, koliko na namestanje trzista lokalnom SNS privatniku, a koliko na racun u SNS kafani.

Bukvalno u dinar, i zarez cak.

Како сам разумео грађевинске инжињере по Х-у и осталим друштвеним мрежама,

настрешница је била контратег крову, а сада, када нема настрешнице, цела зграда је у опасности од рушења.

Кад зграда колабира и у њој погине седамдесет људи причаћемо о томе, где си навро сад са тим цепидлачењем, тег, контратег.

Izvini, ali to sto pricas je smijesno....kada je napravljen "Golden Gate" ??!!...i na kraju, zna li se da li su ove cijevure originalno rješenje iz 1964. ili je nesto drugo u pitanju ....
Golden Gate nije most sa kosim zategama nego suspension bridz sa kablovima za vesanje a izgradjen je nekih 30 godina pre zeleznicke stanice u NS. Na stranu sto je USA bio decenijama ispred tadasnje SFRJ po tehnologijama u svim oblastima a resenje koje je izabrano na toj zeleznickoj stanici je takvo zato sto je taj oblik izabrao arhitekta i zato sto u tadasnjoj SFRJ nije postojalo neko drugacije tehnolosko resenje. Da, ove cjevure su originalno resenje. Dokaz da je to bilo OK je i 6 decenija koliko je taj sistem radio.

Golden Gate nije most sa kosim zategama nego suspension bridz sa kablovima za vesanje a izgradjen je nekih 30 godina pre zeleznicke stanice u NS. Na stranu sto je USA bio decenijama ispred tadasnje SFRJ po tehnologijama u svim oblastima a resenje koje je izabrano na toj zeleznickoj stanici je takvo zato sto je taj oblik izabrao arhitekta i zato sto u tadasnjoj SFRJ nije postojalo neko drugacije tehnolosko resenje. Da, ove cjevure su originalno resenje. Dokaz da je to bilo OK je i 6 decenija koliko je taj sistem radio.
Na snimku koji prikazuje urusavanje sa kamere koja hvata frontalni dio stanice, samim tim i nadstresice, jasno se vidi da nadstresica ne pada ravno, vec da je prvo popustila desna strana (desna, iz ugla snimanja, lijeva iz "ugla" same zgrade stanice)....meni kao laiku, izgleda da je bas zatega sa te strane popustila (ili anker koji drzi zategu na krovu)....

Na snimku koji prikazuje urusavanje sa kamere koja hvata frontalni dio stanice, samim tim i nadstresice, jasno se vidi da nadstresica ne pada ravno, vec da je prvo popustila desna strana (desna, iz ugla snimanja, lijeva iz "ugla" same zgrade stanice)....meni kao laiku, izgleda da je bas zatega sa te strane popustila (ili anker koji drzi zategu na krovu)....
Bas to, kao sto kazes da si laik.
Ko kaze da je prvo pukla zatega a ne otisla armatura u ukljestenju betonskih konzola? To tek treba da se utvrdi jer ono sto vidis na snimku niske rezolucije treba da se pusta frejm po frejm, da se vidi sta je prvo otislo. Mozda je betonska greda izgubila krutu vezu u ukljustenju i greda na suprotnom kraju (rtamo gde je ukitvljena zatega) dobila prevelik ugib odnosno silu zatezanja koju zatega nije mogla da izdrzi pa je pukla. Zato i treba prepustiti ljudima koji se u to razumeju da urade taj posao, da otkriju zasto se to desilo.

No, ovo kolektivno optuzivanje projektanata od pre 60 godina koje ministarstvo gradjevine i "strucnjaci" po raznim medijima plasiraju znaci samo jedno - bezanje od odgovornosti, odgovornosti zasto su 14 zivota ugaseni. Do sad su uvek bili odgovorni oni pre njih, za politicka, ekonomska i drustvena s.r.anj.a, sad su u pitanju neciji zivoti i pokusaj da se krivica prebaci na nekog ko je pre 60 godina to uspesno uradio (jer je ta nadstresnica toliko stajala) je samo jos jedan bahat pokusaj da onaj narod tamo y.e.b.u do kraja.

Zato i prekidam diskusiju sa tobom i slicnima, deluje mi da se ovde na partisjkom zadatku.
Ides i ti na ignore listu. Adio.

Учлани се у неку странку,
дођи на одговорно државно место
и биће ти јасно како ствар функционише !

Или се јави психићу,
реци да сам те ја послао
зато што претерано а некомпетентно бринеш
и само изазиваш панику у народу.

Dakle, osobe kojima nije normalno da ugovori koje sklapa drzava od drzavnog novca, ugovori iz zajma i to oni od vise desetina ili stotina miliona evra, budu tajni dogovor (neretko izmedju autokrata), imaju dve opcije, politicku stranku, ludnicu ili oboje.

Moracu da odbijem uz zahvalnost:).

Poslovna tajna je pojam koji se odavno vrti u Srbiji (seca li se jos neko ugovora sa Fiatom i kupovinom Crvene Zastave, pa kupovinom NIS-a od Rusa, to mi za sad pada na pamet) a realno sta javnost zna o bilo kakvoj privatizaciji ili kreditu za gradnju autoputeva, ulaganje u EPS itd? To i jeste poenta ove vlasti (a realno i prethodnih) da se javnost iskljuci iz svega te oni lakse mogu dobijati % od svega. Uostalom, zbog toga se i bore da budu na valsti, ne bore se zbog toga sto vole tu drzavu i taj narod.

A narod je zesce za.s.rao motku sto 5.oktobra nije sve zbrisao, vesao po banderama i oduzimao imovinu. Necinjenje toga dana i danas se placa.

Secam se, kako da ne.

Prosli su stvorili teren za danasnju realnost, a sve pod izgovorom da se nije moglo cupati do poslednje zilice kada je trebalo.
Oni su bili lopovi dok su ovi danas branitelji kriminala, od ulicnog do najviseg.
Opasno je to sto sa njima zivot ne vredi ni zrno kuvanog graska.

I tome svedocimo bezmalo svaka tri meseca vec par godina.
Stices utisak da te mogu zaklati ispred zgrade ulicari a da ipak budes kriv jer ljutis ministra.
Nije trebalo da budes ispod strehe, nije trebalo da vozis magistralom, nije trebalo da dodjes u skolu tog dana, zasto ga, pobogu, povredjujes svojim ponasanjem?

Secam se, kako da ne.

Prosli su stvorili teren za danasnju realnost, a sve pod izgovorom da se nije moglo cupati do poslednje zilice kada je trebalo.
Oni su bili lopovi dok su ovi danas branitelji kriminala, od ulicnog do najviseg.
Opasno je to sto sa njima zivot ne vredi ni zrno kuvanog graska.

I tome svedocimo bezmalo svaka tri meseca vec par godina.
Stices utisak da te mogu zaklati ispred zgrade ulicari a da ipak budes kriv jer ljutis ministra.
Nije trebalo da budes ispod strehe, nije trebalo da vozis magistralom, nije trebalo da dodjes u skolu tog dana, zasto ga, pobogu, povredjujes svojim ponasanjem?
Meni je zesca stvar bila onaj kriminal prilikom poplava u Obrenovcu 2014 milsim, bili su krivi prethodni, bio je kriv gospod bog sto je pustio toliku kisu na Srbiju, svi su bili krivi a ne samo oni koji su tad upravljali odbranom protiv poplava, spasiocima i vojskom. Secam se predsednika opstine Obrenovac ujedno i shefa staba za odbarnu od elementarnih nepogoda Cuckovica, pravdao se da su sve uradili, a kad ga pritiskose on gnevno i krajnje bezobrazno izjavi "Mislite da sam ja glup, ja sam bre zavrsio ETF, najtezi fakultet na svetu, ko ste vi meni da kazete da sam pogresio!". Ispisa se covek iz Gey17 (ili kako su se vec tada zvali) i upisa u SNS, i ni dlaka sa glave mu nije falila. U Obrenovcu tad nije poginuo mali broj ljudi pa mi takodje pada na pamet kako tog Cuckovica niko ne robija zbog bliznjih svojih koji ostadose podavljeni u Kolubari, kad vec videse da nema leba od dzrave Srbije i njene pravde.

I u vezi toga gledam kako reaguju Spanci iz okoline Valensije koji izgubise svoje mile i imovinu u poplavama od pre nedelju dana - ceo svet gledase kako juce uvaljase u blato kralja i kraljicu - a da su oni najmanje krivi od vlasti. Pretpostavljam da bi premijera vesali o najblizu granu. Srbima to ne pada na pamet ni 5.oktobra, ni 2014 kod poplava u Obrenovcu, ni pre 3 dana povodom nadstresnice u NS... jos slusaju pricu kako je tehnicko resenje od pre 60 godina lose, kako su krivi ljudi cije resenje je stajalo dok ga neka dileja od pre 2 godine nije "osavremenila".

Meni je zesca stvar bila onaj kriminal prilikom poplava u Obrenovcu 2014 milsim, bili su krivi prethodni, bio je kriv gospod bog sto je pustio toliku kisu na Srbiju, svi su bili krivi a ne samo oni koji su tad upravljali odbranom protiv poplava, spasiocima i vojskom. Secam se predsednika opstine Obrenovac ujedno i shefa staba za odbarnu od elementarnih nepogoda Cuckovica, pravdao se da su sve uradili, a kad ga pritiskose on gnevno i krajnje bezobrazno izjavi "Mislite da sam ja glup, ja sam bre zavrsio ETF, najtezi fakultet na svetu, ko ste vi meni da kazete da sam pogresio!". Ispisa se covek iz Gey17 (ili kako su se vec tada zvali) i upisa u SNS, i ni dlaka sa glave mu nije falila. U Obrenovcu tad nije poginuo mali broj ljudi pa mi takodje pada na pamet kako tog Cuckovica niko ne robija zbog bliznjih svojih koji ostadose podavljeni u Kolubari, kad vec videse da nema leba od dzrave Srbije i njene pravde.

I u vezi toga gledam kako reaguju Spanci iz okoline Valensije koji izgubise svoje mile i imovinu u poplavama od pre nedelju dana - ceo svet gledase kako juce uvaljase u blato kralja i kraljicu - a da su oni najmanje krivi od vlasti. Pretpostavljam da bi premijera vesali o najblizu granu. Srbima to ne pada na apmet ni 5.oktobra, ni 2014 kod poplava u Obrenovcu, ni pre 3 dana povodom nadstresnice u NS... jos slusaju pricu kako je tehnicko resenje od pre 60 godina lose, kako su krivi ljudi cije resenje je stajalo dok ga neka dileja od pre 2 godine nije "osavremenio".

Videla sam juce Spance, hrabro je izdrzao kralj ali on je zivotom pokazao da je vaspitan covek koji shvata da je vlast i kao vlast mora da stoji uz svoj narod makar ga isti gadjao blatom.

Meni je draga Jelena Savojska, ona je bila omiljena kraljica Italije jer je muza naterala da golim rukama i zajedno sa narodom rasklanjaju kamenje nakon zemljotresa sa puno zrtava dok su Musolinija znali da vesaju naglavacke. Nije narod bas toliko tupav koliko nasa elita misli da jeste.

Mi moramo po celom gradu da ostavimo crvene tragove trazeci posteno sudjenje.
Jedno posteno sudjenje moze da ulije nadu narodu koji je izgubio svaku nadu.
Ako treba, neka se zatvore tuzioci u neku kulu dok prave optuznicu.
Piramida ce krenuti da pada jer vecinu cine poltroni koji ce se umiljavati svakoj vlasti.

Potreban je odredjeni mentalni sklop da bi se covek bavio politikom tako da politicari nisu verni ljudi.

Nakon ove nadstresnice, ko nama garantuje kakvi su ugovori za EXPO ili za te nacionalne stadione, za metro, u krajnjoj liniji. Jesu li i oni tajni, da li i oni imaju krovnog izvodjaca, da li i oni imaju madjarsku firmu koja bas i nije madjarska, koju zastitu narod ima od greske?

Sada vicu da je to staklo ukrasni element. Dobro, ukras ne utice na statiku. Ali za sta su zakacili taj ukrasni element? Za sajlu, za stub, nema krila pa da leti.

Шта ти је то, никад чуо?

Државни службеници су и скупштинска опозиција.
Могу ти рећи да проналазе иглу у пласту сена
и длаку у јајету ...

Ја се са њима не бих ззао ! 🤕

Учлани се у неку странку,
дођи на одговорно државно место
и биће ти јасно како ствар функционише !

Државни службеници су и скупштинска опозиција.
Могу ти рећи да проналазе иглу у пласту сена
и длаку у јајету ...

Ја се са њима не бих ззао ! 🤕
Не знам да ли си у оволикој гужви заборавио о чему си писао, али да те подсетим, помињао си некакво ОДГОВОРНО ДРЖАВНО МЕСТО?!?
Како се сад то претворило у државне службенике из скупштинске опозиције? За шта су то они одговорни? Схватам да је ситуација стресна, али ипак :mrgreen:

Flag_of_Vojvodina.svg

• Haha
Reactions: Hix

Back