Шта ће бити са железничком станицом у Новом Саду?

Горан Весић ће сутра ујутру поднети неопозиву оставку на место министра инфрастеуктуре и енергетике Републике Србије, због трагедије на железничкој станици у Новом Саду. Весић је изјаву дао након завршетка ванредне седнице.

Da mu prespava odluka malo, da ne bude da je ishitrena.

Не мислим да је питање о снегу заебанциа.

Надстрешница има велику површину. Ту може пуно снега да се задржи. Посебно што је у време кад је грађена зграда, зиме су тада биле далеко јаче него данас.

Ја те лепо молим да се не спрдаш
својом "заинтересованошћу" за материју која је ван твоје струке.

Питај ко су били погинули,
где су живели,
окачи њихове слике,
ко је остао после њих ...

Ukratko mislim da je čelična konstrukcija sa staklima dodatno opteretila nadstrešnicu a ona zatege i da je to dovelo do nesreće. Ta stakla su jako teška jer moraju nositi opterećenje od snega a u kombinaciji sa čeličnim profilima još teža.
Nekad, u vreme kad je racunata ta originalna konstrukcija, koeficijenti sigurnosti za stalno opterecene su bili 1,6 ( racunalo se sa 60% vecim stalnim oprecenjem od stvarnog). Stalno optecenje je (za neupucene) sopstvena tezina konstrukcije i sve obloge koje se kace na konstrukciju a stalno su prisutne.
No, posto je dan kad se desila nesreca bio bez padavina (jake kise, velikog snega, jakog vetra) a to oprecenje se racuna sa dodatnim koeficijentima sigurnosti (80%), plus nije bilo zemljotresa (opterecenje od seizmike dodatnih 30%) jedino razumno objasnjenje je da ipak neko ko je strucan sve to treba da ispita.

Napomena, opterecenje za dimenzionisanje je maksimalan (najgora kombinacija) svih ovih optrecenja zajedno. Za to oprecenje se sracunaju dimenzije greda, stubova, ploca, potrebna atmaura (ako je greda ii stub od betona) a projektanti na sve tako sracunato usvoje malo vece dimenzije od toga. I to je sveto pismo za izvodjace, ne smeju da ugrade manje od sracunatog.

Poslednja izmena:
Nekad, u vreme kad je racunata ta originalna konstrukcija, koeficijenti sigurnosti za stalno opterecene su bili 1,6 ( racunalo se sa 60% vecim stalnim oprecenjem od stvarnog). Stalno optecenje je (za neupucene) sopstvena tezina konstrukcije i sve obloge koje se kace na konstrukciju a stalno su prisutne.
Ja koliko znam za opterećenje se uzima sopstvena težina, obloge, opterećenje od ljudi ako je konstrukcija prohodna, sneg, vetar i uticaj seizmike i to se sve množi sigurnosnim koeficijentom čiju vrednost ne znam.

No, posto je dan kad se desila nesreca bio bez padavina (jake kise, velikog snega, jakog vetra) a to oprecenje se racuna sa dodatnim koeficijentima sigurnosti (80%), plus nije bilo zemljotresa (opterecenje od seizmike dodatnih 30%) jedino razumno objasnjenje je da ipak neko ko je strucan sve to treba da ispita.
Meni neko objašnjenje da su ankeri ili zatege vremenom popustili, konstrukcija se dodatno malo opteretila teškim staklom i nadstrešnica se srušila.

Zatege koje su držale nadstrešnicu na stanici.

Screenshot_2024-11-04-19-17-11-651_com.facebook.katana-edit.jpg

@prvepruge je ovde jedan od stručnjaka koji nam može reći o prirodi ovih lomova na njima?

Meni ovo izgleda kao nešto što je usled težine istrgnuto i potrgano.

Trebalo je odmah da to uradi ali eto nije ni sada kasno.
Naravno da je trebalo odmah.
Da se nije digla ovolika hajka, ništa se ne bi ni desilo.

Наравно да је и сад рано,
треба остати и херојски поднети и помоћи истрагу као одговорно лице,
а онда на крају дати оставку.

Kakvi god da su Kinezi mi bar imamo stručnih ljudi da bar nadziremo radove. Eto jedan inžinjer je upozoravao kao i dijete od 14 godina sa onog snimka!!

Znači da smo imali opomene!!! Gdje je zapelo kod kontrole i inspekcije jer su ovde u pitanju objekti koji mogu ubiti.

Ljudi se bune protiv tih kineskih zajmova (pa i arapskih) sa razlogom.

Kinezi daju zajam tako sto nema javne nabavke i tendera. Oni provuku zajam kroz medjunarodnu saradnju i zahtevaju svoju firmu za izvodjaca a nasi onda kazu - taj ugovor je poslovna tajna.

Isto je bilo sa Etihadom.
I sta se desilo? Palo je da je poslovna tajna. Problem je u tome sto je kostalo mnogo para i vremena da bi se uopste otkrilo koliko je ugovor bio los po Srbiju.

Slicno Kinezi rade i sa Kostolcem, a taj Kostolac kosta pitaj boga koliko, mozda 200 miliona, ne znam tacno. Zajam provucen kroz medjunarodnu saradnju sa zahtevom da se ukljuci kineska firma.

I cemu onda sluze ti izvodjaci? Po ugovoru pise koliko ce Srbija da plati Kinezu ali ne pise koliko ce Kinez da plati podizvodjacu.
I tu krece opravdana sumnja da se krade na angro.

Наравно да је и сад рано,
треба остати и херојски поднети и помоћи истрагу као одговорно лице,
а онда на крају дати оставку.

Него се Весићу свидео Ружићев случај,
побегао кад је био Рибникар,
и ено га и данас скупља поене на то !

Zatege koje su držale nadstrešnicu na stanici.

Pogledajte prilog 1636996

@prvepruge je ovde jedan od stručnjaka koji nam može reći o prirodi ovih lomova na njima?

Meni ovo izgleda kao nešto što je usled težine istrgnuto i potrgano.
Dobro sto si ovo postavio, jer bi to mogao biti jedan od glavnih uzroka tragedije...naime, cuo sam u jednoj izjavi covjeka od struke, da su ove zatege - lakrdija !!!....zatege su morale biti CELICNE SAJLE, odredjene debljine, a ne cijevi ispunjene betonom sa JEDNOM armaturom unutra...meni kao totalnom diletantu po ovom pitanju, to izgleda vise nego smisleno....

Kinezi daju zajam tako sto nema javne nabavke i tendera. Oni provuku zajam kroz medjunarodnu saradnju i zahtevaju svoju firmu za izvodjaca a nasi onda kazu - taj ugovor je poslovna tajna.

Ко треба да зна - зна.
Кога је брига осим наших одговорних институција то треба истражити.

Мене, обичног грађанина, рецимо уопште не интересује ко финансира БнВ !
Нити ме интересује ко га гради.
Ни колико кошта (сем кад хоћу са друштвом мало да испирам уста туђим проблемима).

Па шта ме интересује ?

Интересује ме да ми буде лепо кад тамо одем,
и да ми трамвај не тандрче !

Кад год возим бицикл од Калиша до Аде, ту станем,
одморим, попијем Колу ...

То мене интересује !
Тебе ?

Treba je srušiti i napraviti novu jer će ova ostati simbol tragedije i smrti 15 ljudi. Vjerovatno i više od 15.

Како,
па зар опорба није за чување тих болесних места,
рецимо моста који убице направише ?

Па за чување генералштаба губитничке ЈНА коју Хрватијанци победише,
па за чување хотела Југославија где се краљица попишкила ...

Treba je srušiti i napraviti novu jer će ova ostati simbol tragedije i smrti 15 ljudi. Vjerovatno i više od 15.

Jos 65 miliona od Kineza, kad je beg bio cicija.

Nova prilika da se ugradjuju.
Ко треба да зна - зна.
Кога је брига осим наших одговорних институција то треба истражити.

Мене, обичног грађанина, рецимо уопште не интересује ко финансира БнВ !
Нити ме интересује ко га гради.
Ни колико кошта (сем кад хоћу са друштвом мало да испирам уста туђим проблемима).

Па шта ме интересује ?

Интересује ме да да ми буде лепо кад тамо одем,
и да ми трамвај не тандрче !

Кад год возим бицикл од Калиша до Аде, ту станем,
одморим, попијем Колу ...

То мене интересује !
Тебе ?

Ne interesuju te krediti koje neko podize u tvoje ime a koji po projektu idu i do 200 miliona evra?

Nije da ce Vucic vratiti te novce, vratice ih ovi sto su danas deca i mladi a uvaljeni su im Kinezi i Arapi mimo tendera.

Isto je bilo sa Etihadom.
I sta se desilo? Palo je da je poslovna tajna. Problem je u tome sto je kostalo mnogo para i vremena da bi se uopste otkrilo koliko je ugovor bio los po Srbiju.

Slicno Kinezi rade i sa Kostolcem, a taj Kostolac kosta pitaj boga koliko, mozda 200 miliona, ne znam tacno. Zajam provucen kroz medjunarodnu saradnju sa zahtevom da se ukljuci kineska firma.

I cemu onda sluze ti izvodjaci? Po ugovoru pise koliko ce Srbija da plati Kinezu ali ne pise koliko ce Kinez da plati podizvodjacu.
I tu krece opravdana sumnja da se krade na angro.
Poslovna tajna je pojam koji se odavno vrti u Srbiji (seca li se jos neko ugovora sa Fiatom i kupovinom Crvene Zastave, pa kupovinom NIS-a od Rusa, to mi za sad pada na pamet) a realno sta javnost zna o bilo kakvoj privatizaciji ili kreditu za gradnju autoputeva, ulaganje u EPS itd? To i jeste poenta ove vlasti (a realno i prethodnih) da se javnost iskljuci iz svega te oni lakse mogu dobijati % od svega. Uostalom, zbog toga se i bore da budu na valsti, ne bore se zbog toga sto vole tu drzavu i taj narod.

A narod je zesce za.s.rao motku sto 5.oktobra nije sve zbrisao, vesao po banderama i oduzimao imovinu. Necinjenje toga dana i danas se placa.

Poslednja izmena:
Ne interesuju te krediti koje neko podize u tvoje ime a koji po projektu idu i do 200 miliona evra?

Nije da ce Vucic vratiti te novce, vratice ih ovi sto su danas deca i mladi a uvaljeni su im Kinezi i Arapi mimo tendera.

Учлани се у неку странку,
дођи на одговорно државно место
и биће ти јасно како ствар функционише !

Или се јави психићу,
реци да сам те ја послао
зато што претерано а некомпетентно бринеш
и само изазиваш панику у народу.

Dobro sto si ovo postavio, jer bi to mogao biti jedan od glavnih uzroka tragedije...naime, cuo sam u jednoj izjavi covjeka od struke, da su ove zatege - lakrdija !!!....zatege su morale biti CELICNE SAJLE, odredjene debljine, a ne cijevi ispunjene betonom sa JEDNOM armaturom unutra...meni kao totalnom diletantu po ovom pitanju, to izgleda vise nego smisleno....
Nisi razmislio (ili taj covek iz "struke") kakvi su materijali postojali 1964? Projektanti su tad radili sa onim sto imaju, kao i sto danas rade sa onim sto imaju.
Meni na osnovu fotografija izgleda da su te cevi unutra imale 7 ili 8 sipki armature (ne znam rebraste ili glatke) a zalivene su betonom kao nacin pakovanja i kao nekom vrstom zastite ( u cementnom omotacu su zasticene od rdjanja). I tako su se 60 godina te zatege dobro ponasale.

Back