Kad bi ljudi nesto znali o gradjevini razmislili bi pre nego sto bi ovakavo sta napisali.
Dakle, Kinezi su se pojavili na gradilistu i poceli da rade po idejama Vesica koji je svako jutro svracao na gradiliste da im saopste sta taj dan da rade. Tako zamisljaju rad na gradilistu ljudi koji veze o tome nemaju ali vole da pricaju kako znaju.
Kinezi su ser pojavili na gradilistu posto su poptpisali neki ugovor a pre toga dali ponudu na predmer koji im je dostavio investitor (Zeleznice Srbije). Zeleznice Srbije su dobili predmer i ostalu pratecu tehnicku dokumentaciju (overeni projekat rekonstrukcije sa svim detaljima, crtezeima, opisima, proracunima..). Poznato je da 95% svih projekata za Zeleznice radi CIP (nekada je CIP bio projektni zavod Zeleznica a dugogodisnji direktor im je bio Milutin Mrkonjic koga svi verovatno znate kao politicara).
Znaci, Kinezi su se pojavili na gradilistu i izveli radove u skladu sa onim sto im stoji u predmeru i projektu rekonstrukcije zeleznicke zgrade. Nisu na svoju ruku radili nista, zato je tu postojao i nadzorni organ iz Infrastruktura Zeleznica, takodje nas covek, inzenjer sa licencom koju mu je dala nadlezna institucija Srbije. Posao nadzornog organa je da se sve uradi u skladu sa projektom i propisima republike Srbije te u skladu sa propisima u gradjevinskoj struci. No, posao nadzornog organa nije da kontrolise valjanost projekta po kom se radi ali je duzan da zaustavi radove i obavesti projektanta i investitora ako otkrije manjkavosti u projektu, manjkavosti u odnosu na propise u struci i zakonodavstvo RS. Tad se rade ispravke i na taj nacin dovodi sklad sa propisima te nastavlja dalja gradnja.
U ovom slucaju je ocito da je uradjen projekat rekonstrukcije takav kakav je, izvodjac je izgradnju uradio u skladu sa njim (jer su radovi primljeni od nadzornog organa i investitora) i tu je kraj price. Sve je odradjeno prema projektu, projektu koju je izradio projektni tim CIP-a, koji je tehnicki kontrolisao i potpisao neko drugi i koji je odobrio neko treci. Lupljena je gomila pecata i potpisa preko njih ( projektanti i arhitektonski i gradjevinski, oni iz tehnicke kontrole i gradjevinskog odseka u lokalnoj gradskoj ili opstinskoj upravi). Znaci, bar 3 arhitekte i 3 gradjevinska inzenjera su potpisali da je projekat valjan, svi oni sa vazecim pecatima Inzenjerske komore Srbije i drzavnim ispitima iz svoje struke.
Vec sam pisao na forumu o ovom delu: arhitekta koji je radio projekat i sve ostale arhitekte iza njega koji su potpisali taj projekat nisu krivi jer se u opisu posla oni ne bave konstrukcijom (mada i na Arhitekturi imaju/imali su u moje vreme konstruktivni smer) vec to rade gradjeviski inzenjeri koji imaju licencu (br. 310 ako se dobro secam, imao sam je i ja do pre 16 godina). Pa je neki uhleb iz CIP-a (tamo rade samo takvi, ljudi koji su dosli preko SPS veze) na zahtev arhitekte "proverio" da li postojeca konstrukcija nosi dodatno opterecenje u vidu nove fasade od stakla/metala. Naravno da je taj neko morao proveriti i stanje postojece konstrukcije, da li ima prslina na betonu i kolike su, da li su preterano zardjali ankeri zatega na vezama na konzolama i na krovu... neko tome ozbiljno pridje pa se rade ispitivanja (najcesce ultrazvucna) a neko odokativnom -shac metodom kaze da je sve u redu (sto je i ovde izgleda bio slucaj). Znaci, licencirani gradjevinski inzenjer je uradio (a mozda i nije) neki proracun, verovatno se debelo zay.e.bao u racunici i dosao do zakljucka da nista ne treba raditi sa konstrukcijom postojece nadstresnice. To i potpisao i dao arhitekti projektantu rekonstrukcije (arhitekte iovako samo vuku linije, ne rzaumeju se ni u matematiku ni u konstrukcije) koji je isporucio gotov i potpisan projekat investitoru. U okviru tog projekta i predmer radova koji je inestitor (Infrastruktura zeleznice) uneo kao sastavni deo tendera.
Konezi su dali ponudu na osnovu tog tendera i radovi su poceli da se izvode u skladu sa tom ponudom. Nadzorni organ je kontrlisao radove na osnovu te ponude i kopije projekta koju mu je dao investitor. Kraj price, kraj teorija o Kinezima.
Pa ako imate i zrnce mozga vratite se unazad kroz ovo moje pisanje i dodjete do jedne osobe koja je kriva za sve ovo - do licenciranog grad.iznenjera koji je procenio da ne treba nista raditi na betonskoj konstrukciji i dao zeleno svetlo da se optereti tim cim je opterecena. Naravno, sledeci krivac iza njega je i onaj ko je radio tehnicku kontrolu njegovog dela projekta, takodje gradjevinski inzenjer sa licencom. Svi ostali nisu zakonski krivi, cak ni Vucic ili Vesic. Oni jesu moralno i politicki.
Ali po meni jesu strucno i nadzorni organ, inzenjer izvodjac na gradilistu i arhitekta projektant cele rekonstrukcije jer treba biti stvarno nestrucan i neiskusan da ne bi 3 puta proverio zasto nista nije predvidjeno na ojacanju konstrukcije (ili bar provera) iako je nadstresnica dodatno ojacana. Ja takve ljude vise nikad ne bih uzimao da mi bilo sta rade.
Napomena, mozda je na sve ovo neko upozoravao ali su mu njegovi shefovi zatvorili usta (mada u ovu verziju sumnjam jer je pri ovakvim drzavnim radovima svima u interesu da ima sto vise posal, vise se obrce veci % ide u privatne dzepove). A mozda je kinseki izvodjac namerno ostetio betonsku konstrukciju fasade i izvrsio diverziju ali to je vec stvar fantastike.