Sta bi Srbija dobila od proizvodnje litijuma?

Ukratko:

Na ime rudne rente bi se prvih 15 godina uplaćivalo 50 miliona eur godišnje u budžet.
Posle 15 godina bi se uplaćivalo 180 miliona eur godišnje.

E sad, zašto prvih 15 godina samo 50. Zato što su oni lukavo napravili dil da prvo otplate svoju investiciju, što znači da plaćaju manje a onda kad otplate svoju investiciju, onda plaćaju punu rudnu rentu od 180 miliona.

Dakle mi njih častimo tako što im pokrijemo celu investiciju, nemaju bukvalno nikakve troškove, uzmu litijum, nama plate siću i ostave nam tone i tone toksičnog otpada. To je jedan napredan patriotski posao.

A svako ko se iole razume u novac, zna da je 50 ili 180 miliona evra godišnje smešna cifra. Stim što mi 180 verovatno nećemo ni videti jer je moguće da projekat neće ni trajati 15 godina. Dakle dobijaćemo samo 50 miliona.

Samo nacionalni stadion koji se priprema, sa pratećom infrastrukturom košta 600 miliona evra, a od litijuma dobijamo 50 godišnje. Dakle, neće uspeti da namiri ni jedan stadion.
To moze biti trik plasira se prvo takva prica kao malo zarade a onda odjednom zarada 50% mnogo veca i onda ljudi pristanu.
U Cileu uzimaju 45%.

Ne razumem? Pa oni imaju taj svoj sistem i mrezu koja sluzi da pomaze raznim organizacijama, ustanovama, drustvima itd..Da li je to Kolo srpskih sestara ili neki istrazivacki novinari ili nevladine organizacije za borbu protiv kriminala recimo...Njihov cilj je krajnje filantropski... Kako ljudi u tom sistemu konkretno odlucuju gde ce novac, postoji sigurno nekakav okvir, ali nema veze sa odlucivanjem Rokfeler ili ko vec....Znaci ljudi imaju enormno bogatstvo i iz njihovog ugla to je nacin da pomognu covecanstvu...Borba protiv prljavih, bolesnih sistema....Uredjenje drustava, pomoc ugrozenima itd...Ne mozete vi to da shvatite nikada, budimo realni, ceo zivot ste odgajani sa pogresnim pogledom na svet..
Znaš li koliko dece se nahrani tim parama u africi?

a to nisu sve pare....radi se o 300 miliona evra uloženih u nevladine organizacije, rokfeler je nevladin fond, koje nevlade su zastupnici? Ako su zavisni od američkog kongresa i vlade, kako su nevladini?
To isto kao nezavisno pravosudje koje živi od korupcije iz mafijaških fondova, pa su nezavisni od države, ali zavisni od mafije...

Znaš li koliko dece se nahrani tim parama u africi?
Najveci donator Africi su naravno Sjedinjene drzave, a sve fondacije o kojima govorimo takodje funkcionisu i u Africi koliko je moguce...Medjutim ta mogucnost je veoma mala, jer Afrika funkcionise bez sistema, sa puno korupcije i veoma je tesko da novac stigne tamo gde treba, gotovo je nemoguce,....A i sam novac ne znaci nista, jer on se potrosi, potrebno je izgraditi sistem, pravedan, ravnopravan, koji ce omoguciti da taj svet funkcionise....Mozes ti ubaciti milijarde, ali ako nemas sistem, sve ce to nestati veoma brzo..Ti to mozda ne razumes...Tamo tek citave drzave funkcionisu na sistemu plemena...Ljudi beze od domacih lopova, vladara i nepravde koju stvara ta vlast u zemlje onih koji cije su nekada kolonije bili.... Ne kazem ja da je svet potpuno prvedan, on nikada to nije bio...Sada recimo vise ima robova u Aziji, nego sto ih je bilo na svetu u vreme kada su robovi bili zakonom dozvoljeni....

Najveci donator Africi su naravno Sjedinjene drzave, a sve fondacije o kojima govorimo takodje funkcionisu i u Africi koliko je moguce...Medjutim ta mogucnost je veoma mala, jer Afrika funkcionise bez sistema, sa puno korupcije i veoma je tesko da novac stigne tamo gde treba, gotovo je nemoguce,....A i sam novac ne znaci nista, jer on se potrosi, potrebno je izgraditi sistem, pravedan, ravnopravan, koji ce omoguciti da taj svet funkcionise....Mozes ti ubaciti milijarde, ali ako nemas sistem, sve ce to nestati veoma brzo..Ti to mozda ne razumes...Tamo tek citave drzave funkcionisu na sistemu plemena...Ljudi beze od domacih lopova, vladara i nepravde koju stvara ta vlast u zemlje onih koji cije su nekada kolonije bili.... Ne kazem ja da je svet potpuno prvedan, on nikada to nije bio...Sada recimo vise ima robova u Aziji, nego sto ih je bilo na svetu u vreme kada su robovi bili zakonom dozvoljeni....
a ja čuo da su energija i dijamanti najviše kopani po africi i da ih kopaju afrikanci kroz sistem, pa što im se pomaže, ako sami zaradjuju?
Domaći lopovi i kriminalci su kao i u srbiji zadnjih 50 godina ljudi koji primaju "pomoć" iz amerike i engleske, a što? ako imam sve svoje?
Kako se to pomaže ako te domaće lopove brane bombama i postavljaju na vlast?

a ja čuo da su energija i dijamanti najviše kopani po africi i da ih kopaju afrikanci kroz sistem, pa što im se pomaže, ako sami zaradjuju?
Domaći lopovi i kriminalci su kao i u srbiji zadnjih 50 godina ljudi koji primaju "pomoć" iz amerike i engleske, a što? ako imam sve svoje?
Kako se to pomaže ako te domaće lopove brane bombama i postavljaju na vlast?
Sirovina ne znaci gotovo nista....Neiscrpan izvor je samo znanje...Naravno da su zapadni sistemi neuporedivo pravedniji i da tu ljudi krecu iz ravnopravnijih pozicija..Nisu jednaki daleko od toga, ali su ravnopravni.... Kazahstan je prepun sirovina, Mongolija takodje, ali ne zivi se bolje nego u Svajcarskoj ili Danskoj, tamo su uredjenija drustva... Rusija je takodje prepuna sirovina, a znas i sam kakve su to klasne razlike....Ti recimo kopas litijum i sta hoces da imas isto love kao Nemac koji pravi automobil sa litijumskom baterijom? Ti sa tim litijumom ne mozes nista, mozes da obrises pedu eventualno... Od bukve ces iscekijati drva da imas za zimu da lozis vatru i kuvas pasulj, ili mozda mozes napraviti razanj, a u Kremoni ce porodica Stradivari napraviti violinu koja kosta nekoliko miliona dolara... Sta ti ustvari hoces, da se to ne ceni, da vi imate isto?
Afrikance pljackaju njihovi zli rezimi!!! Oni to znaju i odatle beze na zapad, tamo ce biti direktori u firmi onima cijim su precima njihovi preci mozda sluzili...

Sirovina ne znaci gotovo nista....Neiscrpan izvor je samo znanje...Naravno da su zapadni sistemi neuporedivo pravedniji i da tu ljudi krecu iz ravnopravnijih pozicija..Nisu jednaki daleko od toga, ali su ravnopravni.... Kazahstan je prepun sirovina, Mongolija takodje, ali ne zivi se bolje nego u Svajcarskoj ili Danskoj, tamo su uredjenija drustva... Rusija je takodje prepuna sirovina, a znas i sam kakve su to klasne razlike....Ti recimo kopas litijum i sta hoces da imas isto love kao Nemac koji pravi automobil sa litijumskom baterijom? Ti sa tim litijumom ne mozes nista, mozes da obrises pedu eventualno... Od bukve ces iscekijati drva da imas za zimu da lozis vatru i kuvas pasulj, ili mozda mozes napraviti razanj, a u Kremoni ce porodica Stradivari napraviti violinu koja kosta nekoliko miliona dolara... Sta ti ustvari hoces, da se to ne ceni, da vi imate isto?
Afrikance pljackaju njihovi zli rezimi!!! Oni to znaju i odatle beze na zapad, tamo ce biti direktori u firmi onima cijim su precima njihovi preci mozda sluzili...
Trolčino, povezi ti sam albanske donacije istim tim ljudima u Srbiji i humanitarnim ljubiteljima demokratije koja je u samoj toj americi koju ti razumeš na nivou fašizma i rasizma...dakle ne lupetaj više...

autorska tema

U moru temao ko litijuma i projekta Jadar, nismo imali konkretno podatke sta bi to i koliko bi Srbija imala koristi od tog posla .

- Odma smo videli proteste koji su usmereni na nesto drugo - cilj protesta je zapravo rusenje vlasti, protivustavno rusenje izabrane politcke vlasti , ulicom i nasilnim metodama, blokadama

- Vlast koja je za biznis sa Litijumom nije ni u jednom momentu iznela ponude stranaca , i koliko bi Srbija imala zaradu od tog posla!
Ni reci o tome. Ostavlaj se to za kraj jel , kadse prvo dozvoli pa se pocne pa se vidi i onda kao i sve obicno ispadne da su prodali za tepsiju ribe.Da suse stranci masobvno omastili, a politicari dobili deo maslaca, potkupljivanjem kao sto obicno biva uvelikim biznisima u Srbiji.

Naravno da je najbitnije pre svega zdravlje , prirodna okolina na mestu gde bi se proizvodnja ili kopanej vrsilo . treba naopraviti debatu , u kojoj ce biti eminetni strucnjaci (hemicari ...) ponudjeni od pozicije i opozicije, koj ice javno debatovati sa argumentima jedni sa drugima i onda ce javno doci do zajednickog resenja.

vidite, veoma je bitno i nacin na koji bi se taj proces tj p orizvodnaj litijuma u srbiji izvodila! i to da bude prikazano u debati! u finskoj imamo primer gde je to potpuno bezbedno po okolinu

ako je resenje da je nacin koji su strancji predlozili drugaciji od onog u finskoj i rizican je po zdravlje i okolinu, odmah ga stopirati naravno. ne usmnjam da postoje beybedni nacini za dobijanje litijuma ali ono u sta sumnjam su politicari. bez obzira pozicija ili opozicija. stoga molim lepo, dajte da se prezentuje ceo njihov poduhvat koji predlazu (stranci) , da vidimo u debati strucnjaka dal je to drugacije od finske i dal je to stetno po srbiju.

e potome ja sumnjam. jer nasi politicari bez obzira pozicija ili opozicija su laki na lovu , manje vise jel, i sumnjam da ce njihovim potkupljivanjem od strane stranaca da se mozda izabere nacin prozivodnje litijuma koji ce biti manje bezbedan od onog i finskoj!

jer das e ne lazemo mi smo zapadu stoka, da stoka braco srbi. znamo dobro kakvo msiljenjeo nama imaju nasi dusmani svaba englez i amer.

Dakle , ako se konacno na sunce stavi sav projekat, sa tacno predlozenim nacinom proizvodnej litijuma, sa lovom tj koriscu koju bi imala srbija, onda se mzoe debatovati uz prisustvu eminetnih strucnjaka.

ako nije bezbedno kao u finskoj ja mislim da ne treba ni da krecemo u taj posao! a sve mi govori da svakako svaba englez ili amer ne posmatraju finca i srbina isto id ace tu biti izabrana jeftinija metoda koja moze ugroziti nasu bezbednost po zdravlje i okolinu.

u tom grmu lezi zec!

Dakle politicari manite se svogi nteresa, pozicija koja zuri da ovaj projekat predstavi iskljucivo samo kao istorijsku sansu srbije (ni jednom predstavljajuci sta je zapravo TA SANSA kolika je ta korist i u cemu??? ) i opozicija koja samo gleda u ovome priliku da se srusi vlast....da bi sutra oni uzimali kajmak...

narode pamet u glavu, i insistiranje na tome da nam se citav projekat oko litijuam predstavi crno na belo, nacin proizvodnje (da li je bezbedan kao i u finskoj) , korist tj LOVA od toga koju bi srbija imala a ne da bude za tepsiju ribe!
dobila bi onu stvar
jer smo korumpirani

autorska tema

U moru temao ko litijuma i projekta Jadar, nismo imali konkretno podatke sta bi to i koliko bi Srbija imala koristi od tog posla .

- Odma smo videli proteste koji su usmereni na nesto drugo - cilj protesta je zapravo rusenje vlasti, protivustavno rusenje izabrane politcke vlasti , ulicom i nasilnim metodama, blokadama

- Vlast koja je za biznis sa Litijumom nije ni u jednom momentu iznela ponude stranaca , i koliko bi Srbija imala zaradu od tog posla!
Ni reci o tome. Ostavlaj se to za kraj jel , kadse prvo dozvoli pa se pocne pa se vidi i onda kao i sve obicno ispadne da su prodali za tepsiju ribe.Da suse stranci masobvno omastili, a politicari dobili deo maslaca, potkupljivanjem kao sto obicno biva uvelikim biznisima u Srbiji.

Naravno da je najbitnije pre svega zdravlje , prirodna okolina na mestu gde bi se proizvodnja ili kopanej vrsilo . treba naopraviti debatu , u kojoj ce biti eminetni strucnjaci (hemicari ...) ponudjeni od pozicije i opozicije, koj ice javno debatovati sa argumentima jedni sa drugima i onda ce javno doci do zajednickog resenja.

vidite, veoma je bitno i nacin na koji bi se taj proces tj p orizvodnaj litijuma u srbiji izvodila! i to da bude prikazano u debati! u finskoj imamo primer gde je to potpuno bezbedno po okolinu

ako je resenje da je nacin koji su strancji predlozili drugaciji od onog u finskoj i rizican je po zdravlje i okolinu, odmah ga stopirati naravno. ne usmnjam da postoje beybedni nacini za dobijanje litijuma ali ono u sta sumnjam su politicari. bez obzira pozicija ili opozicija. stoga molim lepo, dajte da se prezentuje ceo njihov poduhvat koji predlazu (stranci) , da vidimo u debati strucnjaka dal je to drugacije od finske i dal je to stetno po srbiju.

e potome ja sumnjam. jer nasi politicari bez obzira pozicija ili opozicija su laki na lovu , manje vise jel, i sumnjam da ce njihovim potkupljivanjem od strane stranaca da se mozda izabere nacin prozivodnje litijuma koji ce biti manje bezbedan od onog i finskoj!

jer das e ne lazemo mi smo zapadu stoka, da stoka braco srbi. znamo dobro kakvo msiljenjeo nama imaju nasi dusmani svaba englez i amer.

Dakle , ako se konacno na sunce stavi sav projekat, sa tacno predlozenim nacinom proizvodnej litijuma, sa lovom tj koriscu koju bi imala srbija, onda se mzoe debatovati uz prisustvu eminetnih strucnjaka.

ako nije bezbedno kao u finskoj ja mislim da ne treba ni da krecemo u taj posao! a sve mi govori da svakako svaba englez ili amer ne posmatraju finca i srbina isto id ace tu biti izabrana jeftinija metoda koja moze ugroziti nasu bezbednost po zdravlje i okolinu.

u tom grmu lezi zec!

Dakle politicari manite se svogi nteresa, pozicija koja zuri da ovaj projekat predstavi iskljucivo samo kao istorijsku sansu srbije (ni jednom predstavljajuci sta je zapravo TA SANSA kolika je ta korist i u cemu??? ) i opozicija koja samo gleda u ovome priliku da se srusi vlast....da bi sutra oni uzimali kajmak...

narode pamet u glavu, i insistiranje na tome da nam se citav projekat oko litijuam predstavi crno na belo, nacin proizvodnje (da li je bezbedan kao i u finskoj) , korist tj LOVA od toga koju bi srbija imala a ne da bude za tepsiju ribe!
Srbija bi dobila novac. Možda se na prvu to čini kao malo, jer najveći dio kolača će izvlačiti Rio Tinte, ali provizija na desetine ili stotine milijuna eura godišnje je ipak nemali dobitak.

autorska tema

u tom grmu lezi zec!

bice ko sa ugovorima od Fijata

neki Slinavac ce izaci, u ovom slucaju to je licno Vucic radio, i objasnjavati kako je dojajno da Srbija ima ekonomski interes 0.01% a vlasnik 99.9% nad rudom, a sto se tice zagadjenja, to sve ostaje krezavom narodu 100% da uziva

a sto se tice vlasti

cilj svakog normalnog coveka mora biti redovno rusenje vlasti. cim normalan covek glasa i dovede novu vlast, istog dana mora da pocne da radi na rusenju iste

istog dana

autorska tema

u tom grmu lezi zec!

donesimo zakon o smrtnoj presudi za korupciju i budimo sigurni da ce nas "zapadne" firme zaobilaziti.............jer im se nece isplatiti da za realnu cenu eksploatisu nasu zemlju.

tako je

nije stvar u sirovinama, nego sistemu upravljanja

eto recimo Luksemburg koliko ima litijuma, nafte, gasa, ruda, bilo cega

nula, a najbogatija zemlja planete

zasto

jer su ljudi seli i rekli daj da vidimo sta je najbolje za nasu decu, i drze se toga

ne prodaju se za parizer kao Vucicevi glasaci

Gde god vidim Vučića da bilo koji projekat brani time što kao njega neko ruši, napadaju njega i njegovu porodicu i slično, to odmah znaš da je neka krađa ili neko veliko zlo za Srbiju. Tačka.

Zna da su njegovi botovi, sledbenici i sektaši najviše zabrinuti da se njemu nešto ne desi, penzioneri ga vole kao sina, njegova interesna grupa je oko njega okupljena jer su se enormno obogatili, tako da je njegovo samo da zakmeči kako neko hoće da ruši vlast i ide protiv njega, da svi shvate signal i poziv "branite ovo".

ili uporedi Rusiju i zalivske zemlje

Rusija je neuporedivo punija sirovinama, a zivi neuporedivo losije od Katara, Kuvajta, Emirata itd

naftu prodaju po istoj ceni i Katar i Rusi

ali Rusi popuse na upravljanju dobrima koja prodaju i parama koje uzmu
Alo, zemljače gde ti ode...
Ko Bebi Dol kad nabraja latinoameričke države...

Vidi ovako ..
Seljaci iz Jadra nisu glupi.
Glupi ste vi oko Djitlera sa "eko pokretima"

Seljaci se već raspituju kolika je plata
A onda će da vam poruče "vi iz Beograda gledajte svoga posla"

Niste jasni...
Prva tvrdnja znanje je put preko koga nestaje zloupotreba i nastaje veliki prihod i bolji zivot..

A ovamo SVI se trude da poniste one koji znaju , selektuju samo one koji mogu da odrade zanatski deo , i na kraju da totalno obesmisle znanje..

Svi u Srbiji..
Dakle Srbija trazi novi put u kojem ce biti bliza africi a dalja od EU i znanja...
I to kolektivno , znaci svi ti doktori nauka, diplomci i ekonomisti i sva ta obrazovana sredovecna i matora populacija je ujedinjena u ladjenju jaja i podrivanju sistema znanja i razvijanju sistema korupcije i protekcionizma...

Slicno se desava i u Evropi pod diktatom CIA i NATO...
I prolazi...

I sta onda radi ova prica o efektu znanja...kad oni koji znaju vide da se znanje ceni vise kao zaebancija, vide da se ceni nastelovana zasluga, credits, reference....sto obicno nema veze sa znanjem...vec sa radnom biografijom...totalno razlicite stvari...

Sistemi koji traze znanje se sasvim drugacije postavljaju....sigurno ne kao ovi , da ti prvu selekciju CV odredjuje neka klinka koja ima 17 godina i radi to preko zadruge, drugu selekciju odredjuje klinka rodjaka nekog u agenciji koja ima 20 godina....i tako redom...

Znanje nije formalizam....znanje je znanje....formalizam je formalizam..

Back