Sta bi se desilo da nije bilo Dejtonskog sporazuma?

Sta bi se desilo da nije bilo Dejtonskog Sporazuma?

• Rat u BiH bi nastavljao jos 10 godina

glasova: 7 31,8%
  • Hrvati i Muslimani bi istjerali Srbe iz BiH

glasova: 10 45,5%
  • Srbi bi osvojili cijelu BiH

glasova: 4 18,2%
  • Srbija Milosevica bi vrsila invaziju BiH

glasova: 1 4,5%

• Ukupno glasova
    22
To je mračni scenario. Pad RS uopšte nije bio realan. Ofanziva koju su dozvolili Hrvatima i Bošnjacima je bila ograničenog karaktera sa ciljem da se Srbi primoraju na pregovore. Milslim da pad BL ne bi ništa politički promenio na kraju.

Pad BL je bio neminovan. Nakon 4 godine i sankcija VRS je bio na dnu sto se tice municije, organizacije i morala. Zato su dozvolili/nijesu mogli da sprijece Srebrenicu 1995, haos u komandi i organizaciji plus veliki ocaj.

BL bi pao, pa nakon BL i Koridor, sve dok Vojska SRJ ne bi se ukljucila i zaustavila ih kod Majevice/Bijeljine.

Vlasti RS su pozvale Srbe iz Sarajeva da napuste taj grad i nasele se širom RS. Dugoročno to je to bio dobar potez. Isto je uradio i Tuđman kad je naselio BH Hrvate u Krajinu.

Ovo reci @dragon x

Pad BL je bio neminovan. Nakon 4 godine i sankcija VRS je bio na dnu sto se tice municije, organizacije i morala. Zato su dozvolili/nijesu mogli da sprijece Srebrenicu 1995, haos u komandi i organizaciji plus veliki ocaj.

BL bi pao, pa nakon BL i Koridor, sve dok Vojska SRJ ne bi se ukljucila i zaustavila ih kod Majevice/Bijeljine.
Bez Amerikanaca bi BL vrv bila napadnuta ali nisam tako siguran da bi i pala. Nisu ni Hrvati imali morala da napadaju BL, lagano su poraženi na Uni i kod Prijedora. Pitanje je koliko bi BL izdržala, ja mislim dovoljno dugo dok ne dođe VJ pojačanje. A onda ABiH više nema nikakvih šansi.

Ozbiljno uključenje VJ u čitav rat bi moglo da dovede do završetka rata u korist RS. U Beogradu je vrlo detaljno smišljen plan za operaciju Drina u slučaju takvih najgorih scenarija. Pad Knina je Milošević očigledno istolerisao ali nipošto nije hteo pad BL.

Bez Amerikanaca bi BL vrv bila napadnuta ali nisam tako siguran da bi i pala. Nisu ni Hrvati imali morala da napadaju BL, lagano su poraženi na Uni i kod Prijedora. Pitanje je koliko bi BL izdržala, ja mislim dovoljno dugo dok ne dođe VJ pojačanje. A onda ABiH više nema nikakvih šansi.

Ozbiljno uključenje VJ u čitav rat bi moglo da dovede do završetka rata u korist RS. U Beogradu je vrlo detaljno smišljen plan za operaciju Drina u slučaju takvih najgorih scenarija. Pad Knina je Milošević očigledno istolerisao ali nipošto nije hteo pad BL.

Nema sanse da bi se BL zadrzala dovoljno dugo za VJ. Hrvatska vojska 150.000 vojnika bolje opremljeni savremnim oruzjem, plus Armija BiH, BL bi pala za jedan dan dva maksimum.

VJ bi jedino mogla spasiti Bijeljinu i Podrinje, ionako je oblik RS-a strateski nepovoljan za vojne napade, HRV bi je pojela samo tako. Jedino istocni dio je kompaktan, uz granice Srbije pa praktican za odbranu. Prednost u ovom slucaju bi bila da bi neminovno doslo do trajne podjele BiH.

Mislim da u Srbiji nema smokava, maslina i grozdja.
Маслина нема, а тог другог има. Смокве солидно успевају у задњих 30-ак година, јербо су зиме постале блаже. Раније их скоро нико није садио, а понеком ко усади би углавном страдале од зиме/мразова. Грожђа у Србији има одвајкада. Фрушка Гора, Жупа Александровачка, вршачки крај, неготински крај итд. су јаки виноградарски крајеви са дугом традицијом.
Ја у дворишту имам 4 смокве већ 10-ак година и сваке године рађају, буде их тамо од 15-ог/20-ог Августа до средине Октобра.

Back