Sta bi se desilo da nije bilo Dejtonskog sporazuma?

Sta bi se desilo da nije bilo Dejtonskog Sporazuma?

• Rat u BiH bi nastavljao jos 10 godina

glasova: 7 31,8%
  • Hrvati i Muslimani bi istjerali Srbe iz BiH

glasova: 10 45,5%
  • Srbi bi osvojili cijelu BiH

glasova: 4 18,2%
  • Srbija Milosevica bi vrsila invaziju BiH

glasova: 1 4,5%

• Ukupno glasova
    22
Ne znam. Možda.

Nisam baš neki pristalica da se sve objašnjava genetikom. Nisam siguran da se to nasleđuje genima. Teška je to nauka i još uvek u razvoju, još uvek se nove stvari otkrivaju, često stari naučni stavovi bivaju opovrgnuti.

Više to gledam kao okolnosti i sredina koja utiče na ljude. Koja ih često slama i menja i profiliše. Da si rođen u bogatoj porodici u bogatoj sredini sigurno ne bi ni pomišljao da ideš kamionom da pljačkaš po Bosni.

Ratnih profitera ima svuda gde se vodi rat. Tako da nije to zbog gena nego zbog rata. Rat je zajednički imenilac svim tim profiterima a ne genetika. Imao si u Americi u građanskom ratu ratne profitere, koji su rat videli kao sjajnu priliku, sjajnu poslovnu priliku.

Jedno su ratni profiteri, kojih imas skoro u svakom ratu. Potpuno drugo je kad zaracene vojske bave se profiterstvom, i namjerno produzuju rat samo da bi nastavili pljacku. To je vec na nivou Huna i Mongola.

Питање је колико се заправо пљачкало по Босни, јер нико за то није био ни оптужен ни осуђен.

Pa ne budi smešan... mada si nasmejao.

Pa čoveče to su ratne okolnosti. Kakve optužbe? Kakvi zakoni? Kakvi sudovi?

Bilo je pljačke dovoljno da ja znam neke koji su upravo išli u Bosnu da pljačkaju.. i pljačkali su sve redom, na koga su naišli i šta su mogli a da ne izgube glavu, i muslimane i srbe. Nisu išli u Bosnu iz ubeđenje što bi rekao Šojić.

Pa gledao si film kad upadaju u kuću u Bosni i kaže, daj prsten sa ruke. Ona baba ne da prsten. Baja vadi nož i seče prst i uzima prsten. Baba kuka. Šalim se, nije to taj film na koji misliš, nego pričam o gospodaru prstenova kad golum otkine prst frodu pa uzme prsten. Haha

Ali to su ti uglavnom sitni kriminalci, niža klasa. Oni su uglavnom imali neke konekcije da mogu uopšte tamo da vršljaju.

Ozbiljnija kriminalna ekipa je već bila udbaška. Šverceri to je već bio ozbiljan biznis i tu nije mogao svako. Tu je monopol držala udba, uglavnom.

Arkan ti je bio pljačkaš ali čovek iz udbe. Čovek je imao privatnu vojsku, bandu. Zaposlene ljude kojima je posao da pljačakju. Uđe vojska u neki gradić u neko selo, ide se po kućama i uzima se sve ono što je vredno ako se šta nađe.

Pa bila je ona čuvena scena iz emisije u kojoj je gostovala Ceca Ražnatović i javi se telefonom u emisiji neka žena, mislim da je iz Srbije, kao da pozdravi Cecu i kaže, jao što vam je lepa ta ogrlica, ceca se valjda zhvali, i pita žena, a jel na toj ogrlici fali dijamant na povezu, i Ceca u sred emisije okreće ogrlicu da pogleda i stvarno fali dijamant, kaže fali dijamant, otkud znate. Žena mrtva hldana, kao da je sve normalno kaže, pa znam to je okrlica skinuta sa moje zaklane sestre.

Prekid emisije, reklame.

Ceca verovatno nije imala pojma odakle tačno ogrlica. Dobila od Arkana na poklon. Možda ni Arkan nije znao, doneo neko od njegovih, a možda je i kupljena od nekoga ko je ogrlicu "skinuo". To sad može da se nagađa.

To se prepričavalo mesecima tada. Taj snimak bi trebalo danas da može da se nađe na internetu... osim ako ga udba nije obrisala.

Sad će neko iz Srbije ili Bosne da tuži Arkana?

Znaš kako kaže Luka Laban, kako mrtva žena može da svedoči?

Pa ne budi smešan... mada si nasmejao.

Pa čoveče to su ratne okolnosti. Kakve optužbe? Kakvi zakoni? Kakvi sudovi?

Bilo je pljačke dovoljno da ja znam neke koji su upravo išli u Bosnu da pljačkaju.. i pljačkali su sve redom, na koga su naišli i šta su mogli a da ne izgube glavu, i muslimane i srbe. Nisu išli u Bosnu iz ubeđenje što bi rekao Šojić.

Pa gledao si film kad upadaju u kuću u Bosni i kaže, daj prsten sa ruke. Ona baba ne da prsten. Baja vadi nož i seče prst i uzima prsten. Baba kuka. Šalim se, nije to taj film na koji misliš, nego pričam o gospodaru prstenova kad golum otkine prst frodu pa uzme prsten. Haha

Ali to su ti uglavnom sitni kriminalci, niža klasa. Oni su uglavnom imali neke konekcije da mogu uopšte tamo da vršljaju.

Ozbiljnija kriminalna ekipa je već bila udbaška. Šverceri to je već bio ozbiljan biznis i tu nije mogao svako. Tu je monopol držala udba, uglavnom.

Arkan ti je bio pljačkaš ali čovek iz udbe. Čovek je imao privatnu vojsku, bandu. Zaposlene ljude kojima je posao da pljačakju. Uđe vojska u neki gradić u neko selo, ide se po kućama i uzima se sve ono što je vredno ako se šta nađe.

Pa bila je ona čuvena scena iz emisije u kojoj je gostovala Ceca Ražnatović i javi se telefonom u emisiji neka žena, mislim da je iz Srbije, kao da pozdravi Cecu i kaže, jao što vam je lepa ta ogrlica, ceca se valjda zhvali, i pita žena, a jel na toj ogrlici fali dijamant na povezu, i Ceca u sred emisije okreće ogrlicu da pogleda i stvarno fali dijamant, kaže fali dijamant, otkud znate. Žena mrtva hldana, kao da je sve normalno kaže, pa znam to je okrlica skinuta sa moje zaklane sestre.

Prekid emisije, reklame.

Ceca verovatno nije imala pojma odakle tačno ogrlica. Dobila od Arkana na poklon. Možda ni Arkan nije znao, doneo neko od njegovih, a možda je i kupljena od nekoga ko je ogrlicu "skinuo". To sad može da se nagađa.

To se prepričavalo mesecima tada. Taj snimak bi trebalo danas da može da se nađe na internetu... osim ako ga udba nije obrisala.

Sad će neko iz Srbije ili Bosne da tuži Arkana?

Znaš kako kaže Luka Laban, kako mrtva žena može da svedoči?
Значи само митологија? Super!

Значи само митологија? Super!

Pa na žalost za mnoge je samo mitologija.

Baš lepo u Gospodaru prstenova na početku narator kaže: Mnoge stvari iz prošlosti su zaboravljene jer danas više nema nikog ko ih se seća. Istorija polako postaje legneda, legenda polako postaje mit. I neke stvari koji nisu smele da se zaborave su zauvek izgubljene.

A mi Srbi kolektivno zaboravljamo štaj je bilo pre 2 godine, pa Vučić svaki put obećava bolji život za 2 godine a mi zaboravimo da je bolji život bio obećan pre 2 godine i tako nam se nemila istorija vzda ponavlja jer ništa naučili iz nje nismo. A kamo li da se setimo šta je bilo pre 30 godina. Pamtimo samo ratno huškački narativ koji se propagandno ponavlja svako malo.

Pa na žalost za mnoge je samo mitologija.

Baš lepo u Gospodaru prstenova na početku narator kaže: Mnoge stvari iz prošlosti su zaboravljene jer danas više nema nikog ko ih se seća. Istorija polako postaje legneda, legenda polako postaje mit. I neke stvari koji nisu smele da se zaborave su zauvek izgubljene.

A mi Srbi kolektivno zaboravljamo štaj je bilo pre 2 godine, pa Vučić svaki put obećava bolji život za 2 godine a mi zaboravimo da je bolji život bio obećan pre 2 godine i tako nam se nemila istorija vzda ponavlja jer ništa naučili iz nje nismo. A kamo li da se setimo šta je bilo pre 30 godina. Pamtimo samo ratno huškački narativ koji se propagandno ponavlja svako malo.
Сећа ли се неко хладњача из Западне Славоније? Само ја? Или се сви сећамо митолошке крађе беле технике од стране србочетника са панцирима

Jedno su ratni profiteri, kojih imas skoro u svakom ratu. Potpuno drugo je kad zaracene vojske bave se profiterstvom, i namjerno produzuju rat samo da bi nastavili pljacku. To je vec na nivou Huna i Mongola.

Možda. Ne znam.

Stvar je što se nije mnogo ljudi bavilo ratnim profiterima iz devedesetih, jer svi su oni uglavnom posle rata izašli kao heroji.

Tvoja priča mu dođe kao kad Dragan Bjelogrlić, možda u filmu Rane, kaže: E što neće ove sankcije još malo potrajati pa bog da nas vidi.

Činjenica jeste da je mnogima zaista odgovarao rat i da su se mnogi u ratu obogatili. To je ta nova elita koja je formirala Novu Srbiju, ovu Srbiju nakon Jugoslaivje. To je vreme tih velikih društvenih promena.

Pre ratova si imao društvo gde nije bilo velikih razlika u bogatstvu, socijalističko društvo. A tokom rata i nakon rata si imao društvo gde je ogromna većina, 80% bila siromašna, i nekih 10% ekstremno bogata. U ratu narod osiromašio a elita se obogatila. Baš čudno.

Ja sam dao primer Arkana. Svadba veka sa Cecom srpskom majkom. Sve blješti, puca, seva. Niko ne sme da pita odakle?

To jeste bilo vreme kad nisi ni smeo da pitaš odakle nekokm pare, jer se znalo odakle. Na ulicama su se pojavili besni automobili, vozili ih neki sumnjivi ljudi, ćelavci. Neki ljudi nit oro nit kopo, nit neku školu završio. Nisu to bili lekari ili inženjeri. Bukvalno uličari sa uličarskim žargonom i rečnikom.

Tu nema pokrića, pa čak i da hoćeš da ga izmisliš nemaš šta da izmisliš. To sve bio šverc, devize, kriminal. Oni kriminalci što su radili preko, došli u Srbiju, reket.

Da li je rat samo i jedino sa tim ciljem pljački i šverca i profitiranja namenski produžavan? Dobro pitanje. Teško je reći. To je odluka ipak bila na političkom vrhu. Kad je politički vrh rekao dosta, rat je istog trena stao. Iako se pričalo kako se rat zahuktao, kako to ne može niko da zaustavi, kao da rat izbija iz zemlje kao vulkan pa niko ne može da kontroliše stanje stvari, a u stvari je sve suprotno bilo, sve je bilo pod kontrolom. Čim su se oni tamo u Dejtonu rukovali, izgrlili i izljubili, slikali za novine, rat se odmah završio, sve stalo.

Možda. Ne znam.

Stvar je što se nije mnogo ljudi bavilo ratnim profiterima iz devedesetih, jer svi su oni uglavnom posle rata izašli kao heroji.

Tvoja priča mu dođe kao kad Dragan Bjelogrlić, možda u filmu Rane, kaže: E što neće ove sankcije još malo potrajati pa bog da nas vidi.

Činjenica jeste da je mnogima zaista odgovarao rat i da su se mnogi u ratu obogatili. To je ta nova elita koja je formirala Novu Srbiju, ovu Srbiju nakon Jugoslaivje. To je vreme tih velikih društvenih promena.

Pre ratova si imao društvo gde nije bilo velikih razlika u bogatstvu, socijalističko društvo. A tokom rata i nakon rata si imao društvo gde je ogromna većina, 80% bila siromašna, i nekih 10% ekstremno bogata. U ratu narod osiromašio a elita se obogatila. Baš čudno.

Ja sam dao primer Arkana. Svadba veka sa Cecom srpskom majkom. Sve blješti, puca, seva. Niko ne sme da pita odakle?

To jeste bilo vreme kad nisi ni smeo da pitaš odakle nekokm pare, jer se znalo odakle. Na ulicama su se pojavili besni automobili, vozili ih neki sumnjivi ljudi, ćelavci. Neki ljudi nit oro nit kopo, nit neku školu završio. Nisu to bili lekari ili inženjeri. Bukvalno uličari sa uličarskim žargonom i rečnikom.

Tu nema pokrića, pa čak i da hoćeš da ga izmisliš nemaš šta da izmisliš. To sve bio šverc, devize, kriminal. Oni kriminalci što su radili preko, došli u Srbiju, reket.

Da li je rat samo i jedino sa tim ciljem pljački i šverca i profitiranja namenski produžavan? Dobro pitanje. Teško je reći. To je odluka ipak bila na političkom vrhu. Kad je politički vrh rekao dosta, rat je istog trena stao. Iako se pričalo kako se rat zahuktao, kako to ne može niko da zaustavi, kao da rat izbija iz zemlje kao vulkan pa niko ne može da kontroliše stanje stvari, a u stvari je sve suprotno bilo, sve je bilo pod kontrolom. Čim su se oni tamo u Dejtonu rukovali, izgrlili i izljubili, slikali za novine, rat se odmah završio, sve stalo.
Ране је филм пун србофобије, да ја као србофоб не бих могао да га надмашим у србофобији

Ране је филм пун србофобије, да ја као србофоб не бих могао да га надмашим у србофобији

Možda jeste, ne znam. A ne znam ni kakve veze ima sa temom ratnih profitera oko koje se raspravlja.

Možda je svaki film iz devedesetih srbofobičan. To ne menja činjenicu da je određenoj ekipi odgovaralo da budu sankcije. Što? Pa zato što je mogao da švercuje samo pod sankcijama. Samo se tada isplati da švercuješ. Ima odabrana ekipa koje to može da radi i praktično drži monopol na tržištu gde si ti jedini "ponuđač" a potražnja ogromna. Nije mogao Pera Perić da švercuje naftu i cigarete.

Nezvanični distributer Marlbora.

Ako ti sumnjaš da je bilo plajčkaša u ratu to je druga stvar. Ja nemam šta da sumnjam, ja znam ljude koji su išli u Bosnu i pljačkali. Možda ne veruješ dok ne vidiš, e ja sam video jbg. Meni sad ne može niko uveriti da je to mitologija.

A u Srbiji se pljačkalo na sve strane. Nije se samo išlo u Bosnu da se pljačka, to je bilo baš praljavo pa i opasno. Mnogo su se više nakrali ovi koji su krali na lokalu u Srbiji. Bilo lakše i čistije.

Pljačkalo se od vrha države do dna. I svi su pričali kako se na rhu gore krade. Pa su svi počeli po malo, ko što bi Velja Selja rekao, po malo da kraduckaju, pa su onda počeli da iznose alat iz fabrika gde su radili, pa malo više, više po više, pa onda mašine koje su mogle lako da se iznesu, pa na kraju u nekim fabrikama nije bilo štekera jer su ljudi štekere za struju krali i iznosili iz fabrika gde su radili. Šta brate, svi kradu, ovi na vrhu države kradu, što ne bi i ja. Tako se razmišljalo.

Znam ljude koji su se na devize i odloženo plaćanje za vreme inflacije obogatili. Nisu to neka ekstremna bogatstva ali jedan stan u Beogradu nije malo. Oni, ti isti ljudi i danas pričaju kako je to bio dobar biznis, kako je država zahebala što je to uvela zakone pa je to sad ilegalno i sad ne može da se radi. A tad se bre živeo kao čovek imalo se para. Za njega jeste bio biznis. Imao je čoveka da mu u jeku inflacije odobrava odložena plaćanja na 50 ili 100 litara goriva, ali ti nisi mogao da kupiš 100 litara goriva jer nisi iz ekipe, on može, a onda za mesec dana inflacija tu sumu pojede i on to plati kao da je kupio jedan litar. Kaže sjajan biznis.

A on je mali sitan i nebitan. Gore na vrhu, veliki igrači, kao npr Peconi švercovo tankere nafte iz Rusije. Jaho džakove sa parama kad su ih iznosili iz zemlje. Taj je sad jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, nedavno je kupio zgradu Geneksa u Beogradu, on je vlasnik Skadarlije itd bogatstvo procenjeno na skoro milijardu dolara, a možda je i bogatiji. Ali on je udbin čovek, čovek od poverenja. Karijeru počeo kao lopov koji je krao i preprodavao kradene automobile, uhvaćen, ucenjen, angažovala ga udba za prljave poslove, posle ga Mira Marković angažovala za prebacivanje novca od Dafiment banke na Kipar, posle toga privatizacija za vreme žute bande pa sve do danas, i eve ga sad jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji. Ali ni najskuplja odela i šminkeri ne mogu da prekriju njegovu kriminalnu facu, baš onu facu uličnih krimosa iz devedesetih.

Amerikanci su okoncali rat u BiH 1995 sa Dejtonskim Sporazumom, koji su potpisali sve zaracene strane. Sta bi se desilo da nije bilo Amerikanaca i mirovnog sporazuma? Da li bi se rat i krvoprolice nastavio do nedogled? Da li bi Srbi bili zbrisani iz BiH?
Da nije bilo Amerikanca do raspada SFRJ ne bi ni došlo.

Veliku ulogu je odigrala Madlen Olbrajt

Back