Шта би било, кад би било: потенцијали регионалног сецесионизма у Хрватској (Далмација, Славонија, Истра...)

Да ли бисте волели да се Далмација отцепи од Хрватске?


  • Ukupno glasova
    30
Ево да је и ја онда покварим са тезом да се рецимо Београд и још по неки град прогласе за континент, па да балканизација добије потпуни смисао :)
Beograd Republjik. :D

:ok:
 
1. Zagreb uzima većinu onoga što Dalmacija zaradi od turizma, a nije mala lova.
2. Uporno i agresivno se nameće iz Zagreba hrvatski novogovor u Dalmaciji preko medija i škola. Što dovodi do smanjenja broja govornika i na kraju nestanka izvornog dalmatinskog govora kojem su karakteristike ikavica i puno italijanizama.
3. Doseljeni su bosanski Hrvati i Janjevci u delove Dalmacije, a mnogi Dalmosi ne mogu da ih svare.
4. Otkrilo se da u Dalmaciji dominira haplogrupa I2a, dok u severozapadnoj HR, Kvarneru i Gorskom Kotaru dominira R1a. Dalmatinci u globalu imaju različitu genetiku od čakavskih i kajkavskih Hrvata.
5. Dalmaciju napušta sve više mladih ljudi, jer i pored turizma nemaju perspektivu. Industriju je načeo još Tuđman, a posle njega drugi dokusurili.

Ima toga još...
Sve ovo sam lično čuo od nekoliko Hrvata iz Dalmacije. Jedan iz Zadra mi reče da su Janjevci Šuptari i da ih ne želi u svojoj blizini, a za bosanske Hrvate kaže da promovišu turbo-folk kulturu protiv koje su se oni Dalmatinci toliko borili.
Puno municije za rascjep...imaš papire bia ti da peneze osnuješ stranku agitiraš i budeš prvi providur slobodne neovisne Dalme.
 
Može ali ne bez Novog Sada makar kao kolonije :lol:. Ne odričem se novosađanki makar morao da se probijam kroz Staru pazovu i Inđiju borbom :lol:
Povezuju vas brzom prugom, to ce uskoro biti deo Beograd Republjik. :D
 
Genijalko, Kina ti ima isto dvaput vece plate od Srbije. Valjda vidis da je u vuciclendu sve manje kineskih radnji - pakuju se cak i oni odavde zbog opste nemastine.

Dakle, Kina i Hrvatska su isto moćne

Izvini što sam pocenila hrvatsku , to je super sila nad silama .
 
Dakle, Kina i Hrvatska su isto moćne

Izvini što sam pocenila hrvatsku , to je super sila nad silama .

Nije fora koliko je neka zemlja mocna, nego koliko dobro zivi narod u njoj.

Npr. ona indija ima nuklearno oruzje, pa barem 70% naroda zivi u kartonu i pije vodu iz barustina.... Dok je Luksemburg recimo manji i od prosecne BG opstine, nema nuklearno oruzje niti nista od toga, pa je prebogat....
 
Дакле, имамо тему о независној Истри због јаког сецесионистичког покрета у Истри. Данас је отворена тема о независној ДАлмацији, имамо причу о незаивсној Војводини, независном Санџаку, помиње се независна Црна Гора, Косово и Метохија под налетом Вучића, Тачија и Харадинаја може да постане РЕпублика Косова.

ДАкле, у свом том мору "балканизације" ред је да размотримо и независну Славонију, која је, само име каже, ближа Словачкој и Словенији него Крватској.

Шта мислите, драги моји другари'?

Neka se osamostale! Ako može Kosovo, zašto bi Slavonija bila manje vrijedna? Ja bih da se u paketu osamostale Slavonija i Vojvodina i međusobno priznaju jedna drugu. :lol:
 
А што ти мени квариш тему а још се нисмо ни размахали?

Je, baš je bezobrazan. Nakon ove teme, kad se dobro istrolamo i zabavimo, predlažem da sljedeća tema bude "Treba li se Beograd odcijepiti od Srbije?" :ok:
 

Glupa, nego šta ... ti si bre pametan, sve što kažeš to vrca pamet

Hvala ti što nas , neupućene, obasipaš svojim velikim spoznajama .

:zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Država bez rudnih bogatstava, izvora energije, koja je zapustila svoje oranice je baš prosperitetna... otvaranje limenki u kafićima i rentanje suncobrana je najveća civilizacijska potreba
 
Glupa, nego šta ... ti si bre pametan, sve što kažeš to vrca pamet

Hvala ti što nas , neupućene, obasipaš svojim velikim spoznajama .

Država bez rudnih bogatstava, izvora energije, koja je zapustila svoje oranice je baš prosperitetna... otvaranje limenki u kafićima i rentanje suncobrana je najveća civilizacijska potreba

DR Kongo ti takodje ima rudno bogatstvo, pa je najbednija drzava na planeti.
Turizanm je znatno profitabilnija grana privrede od pooljoprivrede.
 
U suštini ne bi bilo loše da neki grad proglasi nezavisnost i postane centar bogatih koji će pobeći od besne sirotinje, kao na primer Monako, Luksemburg, Lihtenštajn i tu da dodje živeti Nolo.

Ja se zalažem za neovisnost gradskih četvrti. Dosta je represije gradskog središta!
 
DR Kongo ti takodje ima rudno bogatstvo, pa je najbednija drzava na planeti.
Turizanm je znatno profitabilnija grana privrede od pooljoprivrede.

Evo opet si me nadmudrio .... svaka čast,,,, kako si ti samo pameeetaaan i mudar

:cao::cao::klap::klap::zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:

I tako Holandija onako iz ćefa otima zemlju od mora zbog poljoprivrede, umesto da razvija turizam

Turska , umesto da samo renta sobe zamajava se proizvodnjom svega pa i poljoprivredom

Ono jes, svakome je nasušna potreba da ode 10 dana na more (naravno hrvatsko) a hleb i hrana , ma to je bzv, ko će to da proizvodi

Tebe za savetnika , veze oni nemaju.
 
Tesko da je već tada bilo etnički cistih naroda. Sve se to bilo izmijesalo sa starijim stanovništvom i okolnim narodima i plemenima, ostalo je samo ime integrijajuceg naroda. Srpsko sirenje se može pratiti jer imaju svoju crkvu i grade vjerske objekte koji su do danas njeni .
Nije bilo i tesko bi bilo i tadasnjem coveku da je mogao neko da neko pita jesi li Srbin ili Hrvat, u tom vremenu ne bi znao i nije ni postojao odgovor na to pitanje.
Ali svejedno, postoje neke naznake gde su pripadali ti ranosrednjevekovni Srbi i Hrvati pa bi mozda Porfirogenit i mogao biti u pravu sa svojim opisom granica.
Da skratim pricu, pravoslavlje se jeste sirilo iz Raske oblasti ali to se ne moze povezivati sa srpskim sirenjem jer jednostavno postoji vakum od nekoliko vekova kad nije bilo verskog raskola. Kako bi izgledalo da su Srbi prihvatili katolicizam i Rim, dobro je pitanje.
 
trt...kenj...ser...

Raspala moldavija ti je zemlja sa najvecim ucescem poljoprivrede u BDP-u, pa je ujedno najbednija zemlja u radijusu od 1000 km. Dvaput gora i od vuciclenda, bukvalno u rangu Nigerije. Isto i skoro sve subsaharske zemlje.

Dok u Holandiji, poljoprivreda u BDP-u ucestvuje sa svega 2% (slovima: dva). Isto je i u Danskoj.
 

Back
Top