Šta bi Amerikanci voleli da zaborave (ako su ikad i znali)?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.112
A nas su ubeđivali da je kao Yugo bio najgori

Neupućeni Amerikanci vole da kažu kako je Yugo bio najgori ikada proizveden automobil, ali je ova tvrdnja daleko od istine. Ne samo što je bilo daleko gorih četvorotočkaša za koje Jenkiji nikada nisu ni čuli, već se čak i na njihovom tržištu se moglo naći više domaćih modela koje bi publika najradije zaboravila. Pričamo o vozilima kao što su Ford Pinto, Chevrolet Vega i mnogim drugim, ali ako pitate mene, ta bi titula trebalo da pripadne modelu po imenu Kaiser Henry J.
1-61.jpg
1-48.jpg
1-53a.jpgIako je na prvi pogled izgledao jako dopadljivo, publika je brzo uvidela zašto je tako jeftin. Da bi se uštedelo na troškovima, kompanija ga je „opremila“ bukvalno samo sedištem i volanom. Spomenućemo da bazni model čak nije imao ni vrata prtljažnika, već bi vlasnik morao da spusti zadnja sedišta, pomeri rezervnu gumu i samo na taj način dobije pristup prtljažniku.

Bočni prozori se takođe nisu mogli spustiti, a vozilu je falila i neka osnovna oprema kao što su naslon za ruku, pregrada za rukavice, ratkapne, radio, grejač, migavci i još mnogo toga. Možda još veći problem je bio onaj koji otkriva da Henry J zapravo i nije bio jeftin kada se pogleda šta je pružao.
Njegova cena ga jeste učinila najjeftinijim novim četvorotočkašem „preko bare“, ali za samo 200 najmanjih zelenih novčanica više (današnjih 2.520 dolara), kupac je mogao da dobije značajno veći, moderniji i bolje opremljeni Ford, Chevrolet ili Plymouth.

Henry J je prošao relativno dobro u svojoj prvoj godini na tržišta i pronašao je 81.942 kupca. Kompanija odlučuje da tokom naredne godine uvrsti još jedan motor u ponudu, i to onaj sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvijao je 80 konjskih snaga iz radne zapremine 161 kubnog inča (2,6 litre), a proizvođač odlučuje da ponudi i bolje opremljene konfiguracije.
Međutim, nije trebalo da prođe previše vremena pre nego što su kupci uočili probleme. Završna izrada je bila veoma loša i vlasnici su se žalili da prozori puštaju vodu i da vetar duva krz pukotine u vratima, a korozija bi izbijala već posle šest meseci.

Manji od dva motora je bio sklon pregrevanju, a nedostatak automatskog menjača je postao veliki nedostatak. Ubrzo je bilo jasno da su polovni Ford ili Chevrolet za sličan novac predstavljali značajno bolju kupovinu. Prodaja pada na 30.585 jedinica druge godine, a iako će Henry J biti deo ponude još dve godine, izložbeno-prodajni saloni su uglavnom prodavali preostale zalihe napravljene godinama ranije.
https://autorepublika.com/2023/12/2...nas-su-ubedjivali-da-je-kao-yugo-bio-najgori/

Čitam i ne mogu da verujem. Znači oni su stvarno pravili kola bez mogućnosti otvaranja gepeka i sa nepostojećim sedištem vozača. Uz sve nabrojano voziti ovo moralo je biti teško zlopaćenje.
 
Opel Kadet je imao katastrofalnu limariju.
Limarija je bila dobra ali sem temeljne boje nije bilo ništa drugo sa unutrašnje strane. Nemci su ciljano to radili godinama zbog uštede od par evra koliko košta prskanje mašću/voskom tih spornih šupljina.

Kada to shvatiš onda se pitaš kakvi su nemci kao narod i šta su sve spremni da urade za jedan evro.

Ja sa takvim zajebantima ne volim da imam ikakvog posla.
 

Back
Top