Srz

moca77

Ističe se
Poruka
2.006
Pozdrav,

Kakva je bila drevna astroloska metoda za odredjivanje uticaja neke planete na tok naseg zivota sa obzirom na to kada i gde smo rodjeni? Na koji nacin su odredili da je recimo bas druga kuca zaduzena za novcana pitanja, po kojim to nebeskim kretanjima ? Nauka tako nesto komplikovano ni danas ne moze da dokaze a verovatno nece moci ni u daljoj buducnosti. Interesuje me kako su tada dolazili do zakljucaka i koje su metode koristili ? Da li je mozda pripomogla ljudska masta ili mozda cak i vanzemaljci ili sve to ima naucnog osnova koji su drevni narodi mogli da primete ? Mi danas mozemo uvideti promenu na bolje u nasem raspolozenju ako je vedro i suncano ali kako su drevni narodi pronasli neke druge nebeske pojave koje uticu na nas socijalni ili bracni zivot na primer ? Da li astroloski proracuni koriste uticaje i ostalih Zvezda ? Procitao sam negde da Sirijus na svakih 50 godina utice na plavljenje Nila, da li je to tacno ?

Hvala unapred na eventualnim odgovorima i izvinjavam se ako su pitanja previse bazicna ili mozda nekome provokativna, to je zato sto nisam imao prilike da ista saznam o astrologiji a iskreno me zanima :)

Astrologija se zasniva na simbolici, nije naučna disciplina i ne može se naukom objasniti.
Da bi se shvatio koncept po kome funkcioniše treba poznavati simboliku zvezda, poznavati osobine svake od njih a zatim sve povezati kroz astrološka pravila.
Simbolika je pretočena iz položaja zvezda na nebu tzv Kaldejskom poretku, od najudaljenije ka najbližoj:

Saturn -Jupiter -Mars - Sunce - Venera - Merkur - Mesec

Na taj način dolazimo do toga da svaka od 5 zvezda ima pod svojom upravom dva znaka ( i dve kuće ) osim Sunca i Meseca, koji simbolišu samu esenciju života kao dva luminara/svetla koja vladaju i upravljaju sa po jednim znakom ( Lav i Rak ).

Detaljnije smo pisali na ovoj temi:
https://forum.krstarica.com/threads/tradicionalna-astrologija.811349/

Iz položaja planeta na nebu i njihove simbolike, proizilazi i upravljanje određenom kućom, prema redosledu:

Saturn - 1 polje, naše fizičko telo, kičma, stub, kost, koža...
Jupiter - 2 polje - naš posed, hrana, naši resursi za život i fizičko opstajanje tela
Mars - 3 polje - naša braća, rodjaci koji čine našu porodicu, okruženje, putovanja, kretanja...
Sunce - 4 polje, naš koren, dom, otac
Venera 5 polje - sve što nas raduje i čini srećnima, naša uživanja, naše potomstvo, deca, naš seksualni život i uživanja
Merkur - 6 polje - slabosti i bolesti našeg tela, opasnosti koje mogu da nas ugroze, mesta na kojima smo oni koji rade i služe za druge, male životinje i kućni ljubimci
Mesec - 7 polje - supružnik, supruga, partnerstvo i brak

Pa kreće novi krug gde planete vladaju svojim drugim kućama:

Saturn - 8 polje - naše fizičke i duševne boli, smrt, tudji novac i nasledstvo preko drugih
Jupiter - 9 polje - daleka putovanja, i fizička i duhovna, visoka zvanja, visoke škole, fakulteti
Mars 10 polje - Mars označava zrelost čoveka, čoveka u punoj snazi na vrhuncu svog života, ostvarenja, karijere
Venera - 11 polje - naspramno polju 5. označava takodje decu i tumači se i uz 5. za potomstvo, prijatelje, ljude sa kojima se družimo,
Merkur 12 polje - mesto koje nam je nepoznato, gde smo izloženi nekim tajnama, koje ne volim od otkrivamo, gde tražimo intimu, van očiju javnosti, često monasi i sveštena lica imaju naglašeno 12 polje, mudraci, askete, ovde je um dominantniji u odnosu na potrebe tela

U svakom polju se neka planeta najbolje oseća, tj raduje se, pa se tako Jupiter, kao najveći benefik raduje u 11. a Sunce u polju Jupitera u 9. ( oba su polja benefična ) dok se malefici raduju u malefičnim poljima, kao što se Mars raduje u 6. polju a Saturn u 12. polju. Mars ima uticaj na iznenadna dešavanja jer je koleričan, besan pa nam ne da mira, uzrokuje nepredvidjenja dešavanja, nesreće, nestabilnost, putovanja, dok je Saturn u 12. sklon tome da nas tera na odricanja, asketizam, glad, siromaštvo...

Evo malo detaljnije ima ovde napisano:
https://astroriznica.com/polja-u-horoskopu/

Pročitaću postirane likove ali ovako na prvi pogled misao koja mi se javlja je kako onda da ima toliko puno poklapanja ako se samo radi o simbolici i zabavi?

Ne znam u kom kontekstu zabave misliš?
Ako misliš na dnevne i nedeljne horoskope u novinama, onda razumem, ali ako misliš na ozbiljnu astrologiju onda teško da ćeš se zabaviti...

Nije u pitanju samo simbolika, već se tumačenje zasniva na simbolici koja se povezuje sa zvezdama i planetama.

Ne tumači se astronomski, da se svako nebesko telo ubacuje u astrološko tumačenje, već se sve u vezi sa određenim zvezdama, što uključuje njihovo kretanje, brzinu, retrogradnost, odnos ka Suncu i ostalim planetama, tumači kroz simboliku a ne astronomsku pojavu, iako je astrologija bila i jeste delom povezana sa astronomijom.

Ne znam u kom kontekstu zabave misliš?
Ako misliš na dnevne i nedeljne horoskope u novinama, onda razumem, ali ako misliš na ozbiljnu astrologiju onda teško da ćeš se zabaviti...
Mislio sam u kontekstu toga sto je ovaj forum svrstan pod rubriku zabava.
Nije u pitanju samo simbolika, već se tumačenje zasniva na simbolici koja se povezuje sa zvezdama i planetama.
Dobro, nije obicna simbolika nego posebna simbolika ali je opet na kraju krajeva simbolika. Stoga mi i dalje nije jasno ako je vec simbolika kako ti ozbiljni horoskopi dosta toga pogode (naravno nikad ne pogode bas sve). Da li se mozda radi o Forerovom efektu, to jest da se u nekim stvarima napisanim u horoskopu mnogi razliciti ljudi mogu pronaci ili ako se neciji horoskop zameni nekim drugim, osoba bi se opet tu negde pronasla. Ili sta ako su dvoje rodjeni u istoj bolnici u isto vreme a imaju totalno razlicite zivote?

Poslednja izmena:
Ne radi se o Forerovom efektu jer se astrološka tumačenja ne svode na opšta mesta, mogu biti vrlo detaljna i specifična. To zavisi od tumača, ali suštinski se ne radi o tome.

Astrologija ne objašnjava sve niti se iz astrološke (natalne) karte može sve videti. Ona ne određuje i ne uslovljava ništa, samo opisuje određene stvari. Iz natalne karte se npr. ne može videti pol osobe, rasa, nacionalnost i sl.

Back