Српску Нову годину дочекујете ли?

• Začetnik teme Začetnik teme Zauz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Српску Нову годину дочекујете ли?

• Да

glasova: 6 25,0%
  • Ни једну Нову годину као датум

glasova: 2 8,3%
  • Дај храну и пиће,ако има дочекујем је

• Не

glasova: 8 33,3%
  • Преспавам као и сваку

glasova: 4 16,7%
  • Гледам филм или серију да одморим

glasova: 0 0,0%
  • Из изласка директно по хлеб и јогурт те у стан

• Некад да сад не

glasova: 3 12,5%
  • Некад не сад да

• Надам се да ће да буде боља од прошле

• Ukupno glasova
    24
Како је код вас има ли неке фине атмосфере,хране,сокова,вина,шта се ради данас и како дочекује Српска Нова година две хиљаде двадесет пета?
Dočekat' je, Bože zdravlja, hoćemo, a kako ko.
Kod mene se do sad izlazilo i šljokalo na ovaj datum, ali ova godina me je krenula 100% trezna, i bre, uopšte nije loše ovako!😮

Pa iskreno slabo, mislim jelka je i dalje tu, badnjak i žito i dalje stoje na stolu ali kod nas u kući zaista nijje nikakva vanredna okolnost ili praznična atmosfera ili da se sad nešto posebno sprema ili krka kao recimo za Novu godinu ili Božić , ono verovatno samo čestitaćemo si Novu godinu i po starom kalendaru, možda pogledati vatromet ako se setimo i to je to.

Inače nešto mi meni ovaj nazovi praznik nema smisla previše jer Nova godina je svetovni praznik (za razliku od Božića, Uskrsa ili krsne slave) i nešto ne vidim da ima mnogo smisla slaviti svetovni praznik po crkvenom kalendaru, kao kad bi sad ne znam 1. Maj obeležavali 13. Maja po starom kalendaru ili kao kad bi sad ovaj novi Dan Republike umesto 14. Februara obeležavali 27. Februara.

Daffy Duck Waiting GIF

славили у инат друговима и другар'цама. :lol:
Увек......
више није интересантно,
....постоји то старо веровање да се слави Божић православни и окити грана храста {или оките просторије коме је одбојна јелка}а после тога иде наша нова година....
а није да су исти нестали. сад њихови потомци славе. ;)
......ал' славе и Срби своје.....
не знам прави ли неко од "верника" на овај дан Василицу.:think:
......Мали Божић је данас а василице се праве,једу уз јогурт сваке године на овај датум {иначе,молитва за чудо достојанственог живота је уобичајена} мада постоје и погаче тог типа које могу да се купе.....

......Мали Божић је данас а василице се праве,једу уз јогурт сваке године на овај датум {иначе,молитва за чудо достојанственог живота је уобичајена} мада постоје и погаче тог типа које могу да се купе.....
код нас је василица од теста за развлачење као чесница само без ораса, премазана медом. (Срем).

Back