"Srpsko srce Johanovo" - Veselin Dželetović

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
23.695
Autor: Veselin Dželetović
1741715995407.png
Potresno svedočanstvo o stradanju Srba u "Žutoj kući" (Burelj, Albanija). Prve podatke o tome prosledio je Johan, Nemac kome je presađeno srpsko srce, još daleke 2003. godine. Snovi njegovog donora vodili su ga od Italije, preko Kosova do Albanije... Roman je napisan po istinitom događaju. Specijalno priznanje Akademije "Ivo Andrić" za roman.

Priča Nemca u čijim grudima je zakucalo srce jednog Srbina veoma je potresna i emotivna.
Priča o "Žutoj kući" i vađenju organa Srbima na prostoru Kosova i Metohije, slama i najtvrđa srca, a jedna od takvih, zabeležena je u romanu "Srpsko srce Johanovo", autora Veselina Dželetovića.

Roman krije potresnu i istinitu priču koja govori o zlodelima Albanaca nad Srbima, a koji se odigrao 1998. i 1999. godine. Naime, Albanci su iskopali srce Srbinu Jovanu, u Velikoj Hoči i odneli ga u Nemačku. Bogati Nemac, Johan Vagner imao je moć i novac, što mu je omogućilo da u njemu zakuca srce Srbina Jovana.

Posle uspešne transplantacije, Vagner počinje da sanja nepoznate predele, pravoslavnu crkvu, seosku kuću i pred njom plavookog dečaka. Vremenom snovi se pretvaraju u košmar ratnih slika i Johan, njihovim tragom dolazi na Kosmet, odlučan da otkrije identitet donora. Na kraju, on prelazi u pravoslavlje i usvaja dečaka Milana, koji po smrti majke ostaje sam.

- Duša napušta telo onda kada srce prestane da radi, a duša Jovanova je u Johanovom telu. Angažovali smo jednog američkog scenaristu i u pregovorima smo sa jednim poznatim američkim glumcem koji treba da igra Johana. Scenariom je veoma zadovoljan i Veselin. "Srpsko srce Johanovo" će da dovede Holivud u Beograd i svet će čuti istinu o "žutoj kući" - kaže za Kurir producent Dragan Ivanović.

Autor potresnog romana govorio je u Jutarnjem programu za TV Happy i otkrio jezive detalje o sudbini jednog Srbina.

- Tada sam dobio stravičan odgovor, da taj Nemac nosi srce njegovog oca. Pričamo o jednoj ljudskoj sudbini čoveka koji je kidnapovan, o kojem nema ni traga ni glasa i silom prilika, ili kako su ga već oteli, a mi Božijom promisli saznajemo šta se zapravo s njim dogodilo. Izgleda da su ti naši stradanici bili primorani da potpišu da su donori organa i Nemac koji je kupio srce saznaje čije je to srce. Dolazi na prostore Kosova i Metohije, iz filantropskih razloga, pošto je izuzetno bogat - da pomogne porodici tog čoveka, makar na taj način da se oduži što mu je spasen život i tu upoznaje dete tog čoveka. - ispričao je Veselin Dželetović i dodao:

- Tu nastaje taj prelomni momenat, on meni kaže: "Gospodine Đželetoviću, pošto sam ja prišao toj kući, koja je ograđena bodljikavom žicom", kaže "Ja sam gledao u to dete dok mi prilazi i nisam primetio da mi se one bodlje zaroivaju u dlan, a kad mi je mali prišao, šavovi od operacije su hteli da popucaju, to srce je htelo da iskoči napolje."

Dečakova majka izvršila je samoubistvo, a Nemac je u tom trenutku osetio neobjašnjivu potrebu da usvoji to dete. Jovan je putem snova saznao istinu.

- U njima sam video kuću, dvorište ali i lik čoveka Jovana čije srce je u meni, kao i njegovu suprugu, sina Milana, i roditelje. Snovi su me odveli na Kosovo, u selo Gračanica i šumu u kojoj je njihova kuća bila jedina srpska te 2000. godine. Živeli su pod stražom. U snovima sam saznao i kako je Jovan otet dok je bio na njivi, video sam i kako su mu prvo izvadili jedan, pa drugi bubreg, a zatim i srce. To srce koje je izvađeno u žutoj kući u selu Ribe, u severnom delu Albanije, u klinici koju sam jasno i video je u meni - tvrdi Vagner.

Stil

Poslednja izmena od moderatora:
@Neno hvala ti za postavljanje teme o knjizi "Žuta kuća".

Retko i premalo se na ovom forumu ali i na drugim medijima piše o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji.

Rado bih pročitala knjigu, ali ne znam ko je izdavač. Ili..da pokušam da stupim u kontakt sa autorom knjige?

Srpsko Srce Johanovo Od Veselin Dželatović - Knjige Online

Knjižare Vulkan
https://www.knjizare-vulkan.rs › domaci-ro…

SRPSKO SRCE JOHANOVO - Veselin Dželetović

Ikona globalnog veba
Vesela knjiga
https://veselaknjiga.com › product › srpsk…

SRPSKO SRCE JOHANOVO – Veselin Dželatović

Back