Srpsko državljanstvo za 250.000 Crnogoraca

IDI_DADA_AMIN:
Ova glupost , oko davanja drzavljanstva cetvrtini miliona crnogoraca, koji vec imaju crnogorsko drzavljanstvo, je , nista drugo , do otimanje partija oko 250 000 glasova za predstojece izbore.

Naravno da je logicno, da onaj ko zivi i radi ovde, duze vreme, bez obzira na poreklo, ima pravo i na drzavljanstvo, narocito ,u specificnoj situaciji , odvajanja jedne republike iz zajednicke drzave.

Ali, nije normalno, da drzava kao Srbija, koja ima milion nezaposlenih, i silne socijalne probleme, deli dvojna drzavljanstva sakom i kapom. Ko hoce drzavljanstvno Srbije, neka se odrekne onog drugog drzavnljanstva ( CG).

Ovako dolazimo u situaciju da ce gradjani sa dvojnim drzavljanstvnom , koristiti benefite, lecenja, skolovanja, i svega onoga u cemu je CG tanka, dok ce istovremeno , moci da izdaju svoje sobe i stanove u letnjoj sezoni, gradjenima Srbije, i placace porez, naravno Crnoj Gori.

Pa , napokon, ispada da ce srpski poreski obveznik natovariti sebi na vrat jos 250 000 vecitih studenata, ili socijalnih slucajeva, ili bolesnika, koji ce se leciti u Srbiji o nasem trosku, putujuci iz Podgorice......

Ovoj gluposti kumuju sve partije koje se nalaze u skupstini, slihtajuci se potencijalnim crnogorskim glasovima......i naravno, kao i uvek ne vodeci racuna o Srbiji.

Pardon, ne sve partije, jer se LDP protivi ovako nelogicnom i sirokogrudom deljenju srpskog drzavljanstva. I to je jedini glas razuma , danas u skupstini, bar po ovom pitanju,

LDP glas razuma. Ha ha ha ha ha ha hah ah ah ha.

VIRGINIJA:
Počela rasprava o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu
Srpsko državljanstvo za 250.000 Crnogoraca

pasos_1.jpg

Oko 250.000 crnogorskih državljana u Srbiji dobiće uskoro mogućnost da pored crnogorskog državljanstva ima i srpsko. Jedini uslov je da su 3. juna 2006. godine imali prebivalište na teritoriji Srbije.

Pored dokaza o prebivalištu građani će morati da daju pismenu izjavu da se smatraju državljanima Srbije i da podnesu zahtev da budu upisani u evidenciju državljana.
To predviđaju izmene i dopune Zakona o državljanstvu o kojem trenutno raspravljaju poslanici Skupštine Srbije, a amandmanima je predviđeno i da Srbi u Crnoj Gori mogu da dođu do dvojnog državljanstva. Problem je u činjenici da Crna Gora ne priznaje dvojno državljanstvo, a da Srbija ipak namerava da donese takvu odluku bez konsultacija sa vlastima u Podgorici. Obrazlažući predloženi zakon, ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić je rekao da su izmene neophodne kako bi se ta oblast pravno uredila nakon raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore. Ministar je rekao da su nakon osamostaljivanja Crne Gore, crnogorski državljani u Srbiji postali nedržavljani.
- Crnogorsko državljanstvo je strano državljanstvo. Na ovaj način se omogućava crnogorskim državljanima u Srbiji, kojih ima oko 250.000, da mogu biti primljeni u državljanstvo Srbije, što nije uslovljeno brisanjem sadašnjeg državljanstva - rekao je Jočić. On je istakao da je Vlada pripremila i amandman koji precizira da Srbi koji zahtevaju srpsko državljanstvo moraju da budu punoletni, poslovno sposobni, kao i da prethodno moraju da potpišu izjavu da prihvataju Srbiju kao svoju državu.
Jelena V. ima crnogorsko državljanstvo, ali već osam godina živi u Beogradu, gde radi i studira. Već je zatražila srpsko državljanstvo i čeka da ga dobije. Ne želi da je iko tera da se odrekne jednog ili drugog. Ne vidi šta bi države izgubile uskraćujući to pravo hiljadama zainteresovanih. Ali, već naslućuje brojne probleme koji bi odbijanjem usvajanja zakona o dvojnom državljanstvu za nju nastali.
- Ima mnogo ljudi koji su poput mene, porodično ili imovinom vezani za obe države i nekako je najprirodnije da imaju dvojno državljanstvo - kaže Jelena.
Njeni roditelji žive u Crnoj Gori, gde je i rođena. Smatra je svojom državom baš kao i Srbiju. Radi i studira u Srbiji i nimalo joj ne bi odgovaralo da ima status stranog studenta ili da treba da traži dozvolu za rad. Ne zna ni da li bi pod istim uslovima kao i Srbi kupila nekretninu, ako ostane da se vodi kao stranac...
- Za sve što bih u životu planirala, trebalo bi da se raspitam u vezi birokratske procedure i uslova - kaže ona.
Dušanka M. živi u Herceg Novom decenijama. Ima državljanstvo Srbije, gde je rođena, ali ne i Crne Gore. Podnela je molbu za upis u državljanstvo Crne Gore zbog izdavanja novog pasoša. Nema razloga da ide u Beograd, jer tamo nema boravak. Ali sada, kada se uvedu novi dokumenti u Crnoj Gori, lične karte i pasoši, biće primorana da menja postojeći pasoš.
- Pojaviće se problem crnogorskog državljanstva, koje nemam. Ne bih volela da se odreknem srpskog državljanstva. Ali, za razliku od predloga izmene zakona u Srbiji, u Crnoj Gori kažu da neće tolerisati dvojno državljanstvo. Verujem, ipak, da to neće biti izglasano - kaže ona.

Neka ne seru mnogo.
Prvo - nekretninu u Crnoj Gori, bez ikakvih ogranicenja mogu da kupuju drzavljani CG, Srbije i Republike Srpske. Ostali mogu, ali sa ogranicenjima pri kupovini zemljista.
Bez obzira na drzavljanstvo, o cemu pomenute osobe nemaju pojma nego mlate bez veze, pravo na posjedovanje nekretnine zavisi samo od dogovra sa recenom drzavom.
Npr. Sa Hrvatskom i Slovenijom nije postignut nikakav dogovor jer ni jedna ni druga strana nisu imale interesa u tome. Zato ne mogu da posjeduju nista u CG (od nekretnina) a recimo Norvezani, Engleszi, Madjari, Rusi, Francuzi... mogu.
S i CG ce svakako ostvariti ovaj reciprocitet jer je u interesu obje drzave.
Sto se tice dvojnog drzavljanstva - smijesna je prica! Obje zemlje su katastrofa jedna i jednako ti je bezvrijedno i jedno i drugo.
Sto se tice onog vrecanja - ja necu da budem strani student! Uf. Za pocetak, ta je prica ispricana davno.
A sto se mene kao studenta tice - studiram jedan, a mislim da cu upisati jos jedan fakultet u Srbiji i ne mislim da drzava to treba da mi finansira jer nece imati bas neke vajde od mene jer mi poslovni planovi nisu vezani za Srbiju. Zato mislim da iz postovanja prema drzavi koja je u fazi razvoja, treba da placam. Da i Srbija vidi neku korist od tolikih studenata iz susjedne zemlje koja sada ima nezavisnu ekonomiju.

Vrlo je nategnuto to oko Crnogorske nezavisnosti, vidim, ovog leta kada sam bio u CG, a proveo sam tamo nesto vise od mesec i po dana, da je svest gradjana tamo okrenuta ka Srbiji...i da se dosta ljudi izjashnjava kao Srbi, takodje je uochljivo da se na Crkvama viore Srpske trobojke, na moje pitanje zasto je to tako....dobio sam odgovor: Eeeeee Crkvu im ne damo!!! iz usta jednog rodjenog mestanina sa korenima starim vekovima.
Navodno, su Srbija i CG u pregovorima da ujedine vojsku, takodje sam vidjao i vojnike u Srpskim uniformama koji cuvaju preostali arsenal Srpske vojske na teritoriji CG.
Mislim da je izvesni i da bi bilo jako pametno da se CG i Srbija ponovo ujedine, ako ne kao ekonomska zajednica sa istom valutom i centralnim sistemom, a ono barem kao dve bratske zemlje bez granica izmedju dve drzave, pojednostavljenim carinskim sistemom, ujedinjenom vojskom...
Crnogorci se u Srbiji osecaju kao kod kuce, Srbi su u CG kod kuce....zar dozvoliti politicarima obe zemlje da zarad lichnih ekonomskih interesa zavade dva veoma bliska naroda, da se ne izrazim Istog naroda na shirini teritorije.

Corto Malteze:
Crnogorci se u Srbiji osecaju kao kod kuce,
Potpuno tacno
Corto Malteze:
Srbi su u CG kod kuce....
Potpuno netacno. U CG se kao kod kuce osecaju samo oni koji zive u Srbiji a deklarisu se kao srbogorci ili vec nesto tako...prema ostalima (citaj : koji nemaju rodbinske veze sa Crnogorcima) se ponasaju bahato, provociraju na svakom koraku, ako ne mogu argumentima spremni su i da te fizicki ubede da si "niza rasa" (to kad ih je vise od trojice..)...

Prema tome, dobili su nezavisnost, neka budu nezavisni. Svojevremeno sam pokusao da se uclanim u onu njihovu, valjda lilberalnu stranku...da imaju glas vise za nezavisnost, ne dadose maMgupi...;)

HEBEHA:
A sto se mene kao studenta tice - studiram jedan, a mislim da cu upisati jos jedan fakultet u Srbiji i ne mislim da drzava to treba da mi finansira jer nece imati bas neke vajde od mene jer mi poslovni planovi nisu vezani za Srbiju. Zato mislim da iz postovanja prema drzavi koja je u fazi razvoja, treba da placam. Da i Srbija vidi neku korist od tolikih studenata iz susjedne zemlje koja sada ima nezavisnu ekonomiju.

Potpuno posteno.........!!!!!!!
Bravo !!!

HEBEHA:
Neka ne seru mnogo.
Prvo - nekretninu u Crnoj Gori, bez ikakvih ogranicenja mogu da kupuju drzavljani CG, Srbije i Republike Srpske. Ostali mogu, ali sa ogranicenjima pri kupovini zemljista.
Bez obzira na drzavljanstvo, o cemu pomenute osobe nemaju pojma nego mlate bez veze, pravo na posjedovanje nekretnine zavisi samo od dogovra sa recenom drzavom.
Npr. Sa Hrvatskom i Slovenijom nije postignut nikakav dogovor jer ni jedna ni druga strana nisu imale interesa u tome. Zato ne mogu da posjeduju nista u CG (od nekretnina) a recimo Norvezani, Engleszi, Madjari, Rusi, Francuzi... mogu.
S i CG ce svakako ostvariti ovaj reciprocitet jer je u interesu obje drzave.
Sto se tice dvojnog drzavljanstva - smijesna je prica! Obje zemlje su katastrofa jedna i jednako ti je bezvrijedno i jedno i drugo.
Sto se tice onog vrecanja - ja necu da budem strani student! Uf. Za pocetak, ta je prica ispricana davno.

....nekretnina nema veze sa drzavljanstvom.

Corto Malteze:
Vrlo je nategnuto to oko Crnogorske nezavisnosti, vidim, ovog leta kada sam bio u CG, a proveo sam tamo nesto vise od mesec i po dana, da je svest gradjana tamo okrenuta ka Srbiji...i da se dosta ljudi izjashnjava kao Srbi, takodje je uochljivo da se na Crkvama viore Srpske trobojke, na moje pitanje zasto je to tako....dobio sam odgovor: Eeeeee Crkvu im ne damo!!! iz usta jednog rodjenog mestanina sa korenima starim vekovima.
Navodno, su Srbija i CG u pregovorima da ujedine vojsku, takodje sam vidjao i vojnike u Srpskim uniformama koji cuvaju preostali arsenal Srpske vojske na teritoriji CG.
Mislim da je izvesni i da bi bilo jako pametno da se CG i Srbija ponovo ujedine, ako ne kao ekonomska zajednica sa istom valutom i centralnim sistemom, a ono barem kao dve bratske zemlje bez granica izmedju dve drzave, pojednostavljenim carinskim sistemom, ujedinjenom vojskom...
Crnogorci se u Srbiji osecaju kao kod kuce, Srbi su u CG kod kuce....zar dozvoliti politicarima obe zemlje da zarad lichnih ekonomskih interesa zavade dva veoma bliska naroda, da se ne izrazim Istog naroda na shirini teritorije.

Ovo mi deluje sasvim razumno :-)

Inače, ne idem u Crnu Goru, a i ne poznajem mnogo izvornih đetića, tako da još nemam neko formirano mišljenje...dal' ih volEm ili jok...recimo da mi je svejedno... :-)

Citat:
Original postavio Corto Malteze

Potpuno tacno

Citat:

srbi u crnoj gori su samo turisti i nista vise.
da bi neko od nas iz srbije radio u crnoj gori procedura je veoma stroga sa posebnom poreskom politikom za takve slucajeve.
mi iz srbije mozemo tamo da budemo samo fizicki radnici i nista vise.
u srbiji crnogorci direktoruju........

gradac5:
Citat:

Potpuno tacno

Citat:

srbi u crnoj gori su samo turisti i nista vise.
da bi neko od nas iz srbije radio u crnoj gori procedura je veoma stroga sa posebnom poreskom politikom za takve slucajeve.
mi iz srbije mozemo tamo da budemo samo fizicki radnici i nista vise.
u srbiji crnogorci direktoruju........

Nije tacno!
Prvo, mnogi ljudi iz Srbije imaju stanove, kuce ovdje i oni su tu kako kod kuce ili sto bi tosicka rekla, u stanu!
Osjecaju se ovdje kao kod kuce jer ljetuju u zemlji istog naroda, istog jezika, tako da jesu kod kuce.

HEBEHA:
Nije tacno!
Prvo, mnogi ljudi iz Srbije imaju stanove, kuce ovdje i oni su tu kako kod kuce ili sto bi tosicka rekla, u stanu!
Osjecaju se ovdje kao kod kuce jer ljetuju u zemlji istog naroda, istog jezika, tako da jesu kod kuce.

Dobro si definisala "ljudi iz Srbije" jer su to oni koji se ovde prse kako su crnogorska nadrasa i ciji su ocevi i dedovi ujahivali `45. na konjima u stambene objekte...sa konja su silazili tek kada su stizali do Dedinja i Senjaka cisto da im recenica, izgovarana sirom otvorenih ociju i sa nevericom, "TO MOJE!" ne bi bila cujna za siroke narodne mase.
Da bi se Srbi osecali u stranoj drzavi kao kod kuce, morali bi i pripadnici te strane drzave da se ponasaju kao braca...a ja svom bratu ne naplacujem ulazak na plazu, ne pitam ga sto je dolazio kada nece da trosi pare kod mene, ne ubedjujem ga kako je "jada iz Srbije", i sl.
Uostalom, mnogi iz Srbije su prodali svoje vikendice i stanove tako da broj tih "istonarodnih" je otprilike oko 250.000 ...cudne li koincidencije ? ;)

Strasti između Podgorice i Beograda se ne stišavaju
Svako ko uzme srpsko biće ispisan iz crnogorskog državljanstva

pasos-v.jpg

Crna Gora mogla bi da bude država sa najvećim procentom stranaca, ukoliko se uskoro ne smire strasti između vlasti u Beogradu i Podgorici. Naime, nespremnost obe vlade da sednu za sto i dogovore se kako da reše problem dvojnog državljanstva mogla bi da se slomi na leđima Srba u Crnoj Gori, smatraju sagovornici „Blic“.

Odluka Vlade Srbije da srpsko državljanstvo da svim Srbima koji to žele izazvala je pravu lavinu negodovanja u vladajućim krugovima Crne Gore. Iz Demokratske partije socijalista, čiji je predsednik Milo Đukanović, juče je čak i poručeno da će svima koji budu zatražili državljanstvo druge države - crnogorsko državljanstvo biti oduzeto!
Funkcioner crnogorske vladajuće DPS Miodrag Vuković najavio je da će Crna Gora novim ustavom, a zatim i zakonom o državljanstvu, „definisati kao apsolutno neprihvatljivo dvojno državljanstvo“. Crnogorska vlast, kako je Vuković objasnio, neće oduzimati državljanstvo Crne Gore, ali, ako neka osoba zatraži državljanstvo druge države, onda će prethodno biti ispisana iz crnogorskog državljanstva.
Ministar policije Srbije Dragan Jočić kaže da mu nije jasno protivljenje crnogorske vlasti odluci naše vlade da svi Srbi i drugi koji to žele mogu dobiti srpsko državljanstvo.
- Izmenama Zakona o državljanstvu, konkretno članom 23, predviđeno je da državljanstvo matične države Srbije dobiju svi Srbi koji to žele, bez obzira na to da li žive u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Kanadi, Australiji... Srbija time želi da spreči asimilaciju svog naroda. Pogrešno je, dakle, tumačenje da to važi samo za Srbe iz Crne Gore. Nije mi jasno zašto se Crna Gora protivi tome - rekao je Jočić za „Blic“.
Izmenama ovog zakona predviđeno je i da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji dobiju i srpsko državljanstvo. Ministar podseća i da u Srbiji danas živi „preko 250.000 državljana Crne Gore“.
- Oni u Srbiji rade, imaju nepokretnosti, plaćaju poreze. Među njima ima i onih koji nikad u životu nisu bili u Crnoj Gori. Zbog ostvarenja njihovih prava, mi smo im omogućili i srpsko državljanstvo, naravno, bez uslova da se odriču crnogorskog - ističe Jočić. On nije želeo da komentariše pretnje iz Crne Gore da će svi ti građani, ukoliko uzmu srpsko, ostati bez crnogorskog državljanstva.
- Ne bih da ulazim u bezrazložnu ksenfobiju crnogorske vlasti - kaže ministar. Na pitanje šta će se desiti sa Srbima i ostalima koji žive u Crnoj Gori, a koji uzmu srpsko državljanstvo i ostanu bez crnogorskog, Jočić odgovara da je to problem Crne Gore.
- Onda će imati veliki broj građana nedržavljana. Onda će pola Crne Gore biti bez državljanstva.
U Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore juče nisu želeli da komentarišu poruke iz DPS.
- Još ništa nije rešeno. Stav zvanične Crne Gore biće poznat nakon usvajanja novog ustava i zakona o državljanstvu, a do tada, pitanja na ovu temu uputite političarima u parlamentu koji treba da usvoje ove akte - bili su neodređeni u crnogorskom MIP.
Nebojša Medojević, predsednik crnogorske opozicione Grupe za promene, ocenjuje da će se „na običnim ljudima slomiti kola zbog priče oko dvojnog državljanstva koju i srpska i crnogorska vladajuća elita koriste za političke pritiske“.
- Naš zakon predviđa mogućnost oduzimanja državljanstva građanima koji uzmu drugo državljanstvo. Međutim, da bi se rešili problemi običnih ljudi, daleko je bolje da vlade Crne Gore i Srbije postignu dogovor i na bazi reciprociteta reše celu stvar. Ima mnogo državljana Crne Gore koji imaju i državljanstvo SAD. Da li će i njima oduzimati državljanstvo? Da se ne bi komplikovala stvar, bolje je sve rešiti dogovorom Srbije i Crne Gore - zaključuje Medojević.
Potpredsednik crnogorske opozicione Srpske narodne stranke Goran Danilović zadovoljan je zbog rešenja o dvojnom državljanstvu koje je predviđeno izmenama i dopuna Zakona o državljanstvu Srbije. Danilović je ocenio da su „u potpunosti ispunjena očekivanja SNS i svih Srba koji žive van granica Srbije“ jer rešenje da se državljanstvo Srbije može dobiti bez otpusta iz državljanstva Crne Gore „omogućava svakom Srbinu da dobije državljanstvo Srbije“.
Prema rečima Danilovića, potpisivanje izjave da se Srbija smatra svojom državom, kao jedan od uslova za dobijanje dvojnog državljanstva, neće biti smetnja. On je rekao da „ne poznaje nijednog Srbina koji želi da dobije srpsko državljanstvo, a da se stidi da javno kaže da je Srbija njegova matična zemlja“.
Zanimljivo je i da pravo na dvojno državljanstvo već dugi niz godina koriste Hrvati koji žive u Crnoj Gori. Naime, matica Hrvatska im je omogućila svoje državljanstvo, a vlasti Crne Gore se tome nisu protivile i nisu insistirale da se ispišu iz crnogorskog državljanstva kao što je sada slučaj sa Srbima.

Hiber: Pravo imaju i jedni i drugi, odluka na političarima

Najbolje rešenje za problem državljanstva je međudržavni ugovor između Srbije i Crne Gore. Međutim, ako njega nema, i Srbija i Crna Gora imaju pravo da zakonima određuju ko ima pravo na državljanstvo i pod kojim uslovima, tumači Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.
- Srbija ima pravo da nudi dvojno državljanstvo onima koji dugo žive u Srbiji, kao i Srbima koji žive u inostranstvu. Sa druge strane, Crna Gora ima pravo da kaže da će ukoliko trećina njenog stanovništva uzme državljanstvo druge države doći do etničke podele. Nije prirodno da 30 ili 40 odsto građana jedne države ima dva državljanstva - kaže Hiber i navodi da je sve sada na nivou političke odluke.

Stojiljković: Suština spora u biračkom pravu

Pozadina sukoba Beograda i Podgorice oko dvojnog državljanstva u suštini se svodi na pitanje hoće li ljudi sa dvojnim državljanstvom imati biračko pravao.Ni vlasti u Srbiji, kao ni u Crnoj gori nisu se o tome izjašnjavale, već samo dižu tenziju, tvrdi za „Blic“ Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.
- Nigde se ne govori da li dvojno državlajnstvo podrazumeva i glasačko pravo. Tu je zamka. Ako naše vlasti posle donošenja zakona o dvojnom državljanstvu očekuju reciprocitet i u biračkom pravu onda bi 250.000 glasova u Srbiji i još toliko u Crnoj Gori moglo da napravi značajne promene na političkim scenama u te dve države. Ako se to očekuje ili se neko toga plaši, neko iz vlada Srbije ili Crne Gore mora da izađe i to kaže javno kako bi nadležni onda mogli da se dogovore - zaključuje on.

Tosicka:
crna Gora ce morati da dopusti dvojno drzavljanstvo ako hoce u evropu...
oni se sad malo koprcaju zato sto su svesni da bi vecina crnogorskih drzavljana(kao sto sam i sama) glasala protiv vlasti u CG(a i protiv samostalnosti da sam imala pravo glasa)...
to je za njih krucijalni problem...
cuti daleko bilo , :? samo da crnogorske vlasti istraju u svojoj pametnoj odluci da ne dozvole dvojno drzavljanstvo inace smo yebali jeza u ledja

Најпре да кажем да не само подржавам већ да осећам изразити понос што је идеја која је кренула из мањих кругова након годину дана унутар-српског лобирања ушла у нови званични курс српских националних интереса. По први пут Срби трасирају руту која се оснива на њиховим а не туђим интересима. Национална држава и држављанство за Србе ма где они били, у Бањој Луци, Чикагу, Мелборну, Кејп Тауну или Подгорици, дабоме. Најзад смо ушли у 21. век.

Jerry Ropero:
crnogorska ustaska vlast nece nista moci da uradi povodom ovog slucaja drzavljanstva za sve Srbe van Srbije zato sto mi ne saradjujemo sa njima i nikada im necemo dati spisak ko iz Crne Gore ima drzavljanstvo Srbije.

Neka crkne od muke bagra ustaska

Наравно, то сам ја безуспешно покушавао да објасним оним лудацимa на CdM да би ме на крају забранили :shock:

То је празнина међународног права, ти признајеш двојно а ја не. То значи да се двојни држављанин у држави А (која не признаје) води као искључиво њен држављанин (и не може пред њеним судским инстанцама да се позива на привилегије које изискују из држављанства држава Б) док је он у држави Б држављанин и А и Б. Дакле квазидржава ће бити као ној са главом у песку а Србија ће бити упозната са целом ситуацијом.

Све је мање држава у свету које забрањују двојно држављанство и све је теже контролисати сопствене држављане у ово доба телекомуникација где један Србин из Јужне Африке може да има децу која прате сва битна спортска дешавања своје матичне држве, знају њен језик и воле је свим срцем.

Када не може једна Аустрија да спречи своје држављане од тога да имају држављанство неке друге државе (мимо њеног знања, воље и моћи) шта ће једна државолика творевина чији сам МУП признаје да је свезаних руку?

Oputne-Rudine:
Најпре да кажем да не само подржавам већ да осећам изразити понос што је идеја која је кренула из мањих кругова након годину дана унутар-српског лобирања ушла у нови званични курс српских националних интереса. По први пут Срби трасирају руту која се оснива на њиховим а не туђим интересима. Национална држава и држављанство за Србе ма где они били, у Бањој Луци, Чикагу, Мелборну, Кејп Тауну или Подгорици, дабоме. Најзад смо ушли у 21. век.

ja se ne slazem

Back