Srpski san o idealnom vođi

Meliot

Elita
Poruka
20.744
Vekovima mnogi Srbi žude za liderom koga će idealizovati i kome će biti beskrajno verni. Ranije je to bio knez Lazar, pre njega mnogi od Nemanjića, nakon toga svi vladari od Karađorđa i Miloša pa na ovamo su takođe predstavljani kao idealni vladari. Nakon toga Srbi su voleli beskrajno Tita, doduše tu i nisu imali mnogo izbora treba se priznati, pa Milošević, Đinđić, Tadić i sada Vučić. Zašto Srbi kritički ne razmišljaju o svojim liderima nego vole da ih vole i da ih idealizuju? Zašto sami ne koračaju kroz život nego žude za vođom koji će ih voditi u bolje sutra a oni će slepo koračati?

Problem je baš u tome što se sanja idealan vođa umesto stabilnog sistema u kom je vođa nebitan.
Uvek u svakom društvu predsednik ili premijer je lider koji vodi tu istu zemlju ali postoji kritičko mišljenje i postoje institucije koje ograničavqju njegovu vlast imače bi i Makron, Bajden, Šolc i ostali poludeli da im se da neograničena moć. To je tako izgleda u ljudskoj prirodi.

Petar I Karađorđević

ja sam se puno u zivotu svadjao sa ljudima oko sebe i tvrdio da nama treba sistem, a ne vodja, a onda sam odustao od te ideje jer obrni okreni mi ne mozemo da imamo sistem, samo vodju.
Ali šta će ti vođa koji 170 tona zlata koje vredi preko 10 milijardi evra na veliko (80 dolara je gram) proda za 37 miliona evra? Vidiš li koja je to razlika i na šta se sve to svodi?

https://www.blic.rs/biznis/privreda...nasla-novo-nalaziste-zlata-na-rogozni/331p6k5

Da postoji sistem finansijska policija bi sve to zaustavila i rudnik bi se prodao po tržišnoj ceni.

Vekovima mnogi Srbi žude za liderom koga će idealizovati i kome će biti beskrajno verni. Ranije je to bio knez Lazar, pre njega mnogi od Nemanjića, nakon toga svi vladari od Karađorđa i Miloša pa na ovamo su takođe predstavljani kao idealni vladari. Nakon toga Srbi su voleli beskrajno Tita, doduše tu i nisu imali mnogo izbora treba se priznati, pa Milošević, Đinđić, Tadić i sada Vučić. Zašto Srbi kritički ne razmišljaju o svojim liderima nego vole da ih vole i da ih idealizuju? Zašto sami ne koračaju kroz život nego žude za vođom koji će ih voditi u bolje sutra a oni će slepo koračati?
Podanicki i slugerajski narod, ocigledno.

Problem je baš u tome što se sanja idealan vođa umesto stabilnog sistema u kom je vođa nebitan.

Pitanje je i koliko je održiv sistem. Evo recimo Ameri neguju demokratiju i sistem već decenijama, došli su do nivoa da sve funkcioniše i kad je predsednik potpuno senilan. Nikada do sada se u istoriji čovečanstva nije desilo da neka država dođe do tog nivoa i onda se pojavi neki populista, pobedi na izborima i sve razjebe.

Prost narod ne razume šta je sistem, oni vide vođu koji kaže "ja ću ovo, ja ću ono...", deluje ubedljivo, to se njima svidi, glasaju i ćao zdravo... od sistema ostanu dugmići. Tako nešto je i Vučić uradio. Pobedio na poštenim izborima i onda ukinuo izbore, ukinuo medije, ukinuo institucije. I šta ćeš onda? Vraćaš se u srednji vek. Tako da je sve to dosta zeznuto, zahteva veliku svest kod ljudi, a nažalost, većina su primitivci.

Ne preteruj i ne izmišljaj.

Pa ne znam baš, ne bih rekao da je preterivanje i izmišljanje.

Izbori odavno ne postoje. Zovu se izbori ali ne nude opciju izbora. Ti glasaš, oni ti pokradu glas. Ako su to po tebi izbori, onda ok.
Mediji sa državnom frekvencijom su propagandni servisi. Promovišu režimske ideje a satanizuju opoziciju i svakoga ko različito misli.
Institucije ne postoje, predsednik se bavi svima temama. Na svim bitnim funkcijama u državi su nekompetentni ljudi. Neguje se partijska knjižica i poltronstvo a ne znanje i integritet.

Izbori odavno ne postoje. Zovu se izbori ali ne nude opciju izbora. Ti glasaš, oni ti pokradu glas. Ako su to po tebi izbori, onda ok.
Postoje opcije izbora koliko hoćeš. A za krađu glasova ni opozicija ne optužuje kao ti.
Mediji sa državnom frekvencijom su propagandni servisi. Promovišu režimske ideje a satanizuju opoziciju i svakoga ko različito misli.
Tako ti je i u Americi. Opozicioni mediji su Danas, Direktno, N1, Nova kao i mnogi drugi.
Institucije ne postoje, predsednik se bavi svima temama.
Institucije postoje ali da se Vučić meša u svaki posao meša se. Takav je bio i Tadić.
Na svim bitnim funkcijama u državi su nekompetentni ljudi. Neguje se partijska knjižica i poltronstvo a ne znanje i integritet.
Ne bih rekai da je baš tako. Ima nekih ljudi koji i po mom mišljenju ne trebaju biti u Vladi ali ima i jako dobrih i sposobnih ljudi.

Pitanje je i koliko je održiv sistem. Evo recimo Ameri neguju demokratiju i sistem već decenijama, došli su do nivoa da sve funkcioniše i kad je predsednik potpuno senilan. Nikada do sada se u istoriji čovečanstva nije desilo da neka država dođe do tog nivoa i onda se pojavi neki populista, pobedi na izborima i sve razjebe.

Prost narod ne razume šta je sistem, oni vide vođu koji kaže "ja ću ovo, ja ću ono...", deluje ubedljivo, to se njima svidi, glasaju i ćao zdravo... od sistema ostanu dugmići. Tako nešto je i Vučić uradio. Pobedio na poštenim izborima i onda ukinuo izbore, ukinuo medije, ukinuo institucije. I šta ćeš onda? Vraćaš se u srednji vek. Tako da je sve to dosta zeznuto, zahteva veliku svest kod ljudi, a nažalost, većina su primitivci.

Kakav prost narod?
Danas je narod vrlo komplikovan, i sto je jos gore, sve zna bolje!

Negsde je tako, negde i nije. u SAD je kroz 2 svetski rat državu vodio potpuni ivalid. Stabilan sistem vari sve. Nije ni Tramp nešto bitno upropastio dok je bio predsednik.
Drugo je bilo pre 100 godina, tad još nisu stvari legle kako treba pa je recimo Hitler iskoristio šansu.

To je problem našeg mentaliteta, volimo da smo mnogo bitni i da se sve pitamo, ali ako može neko drugi da se isturi i da dobije po glavi ako treba.

Plus, mnogo se žale na nepotizam, na korupciju, a svako ko dođe odmah zaposli sve svoje, rodbinu, ortake, kumove, drugove... Prosto, nažalost imamo najveće vrline kao narod i najveće mane. Kupiš koga god hoćeš za 3.000,00 evra.

I svi pričaju da bi sistem, ali kad mogu negde da zaobiđu isti i da nešto mimo zakona urade, prihvatiće na keca.

Back