''Srpski civili namerno likvidirani!''

Karlito Brigante

Poznat
Banovan
Poruka
9.306
Zagreb -- Čitanjem dokumentacije UNPROFOR-a nastavljeno suđenje Mirku Norcu i Rahiju Ademiju za ratni zločin u akciji "Medački džep".

U dokumentima je navedeno više slučajeva iz kojih se vidi da civili sa tog područja nisu bili ubijeni u borbama, a ističe se i da skoro nijedna kuća nije ostala čitava, već su sve spaljene i minirane. Dokumenti samo potvrđuju iskaze svedoke o stravičnim ubistvima civila koje su hrvatski vojnici zatekli u selima Medačkog džepa.

Ademi, koji je bio vršilac dužnosti komandanta vojnog područja u Gospiću, i Mirko Norac, koji je komandovao Devetom gardijskom brigadom i sektorom 1, u čjim području su počinjeni zločini, po komandnoj odgovornosti terete se za ubistvo 28 civila, mučenje i ubistvo pet zarobljenika, kao i za uništavanje više stotina kuća i drugih objekata u 15 sela oko Gospića u kojima od predratnih 600 danas živi tek 10-ak Srba.

Haški sud, koji je ovaj predmet prepustio hrvatskom sudstvu, optužio je i tadašnjeg načelnika glavnog štaba Hrvatske vojske Janka Bobetka, ali je on u međuvremenu umro.

B92.
S obzirom gde se sudi,i ko su sudije,mogu se očekivati uslovne kazne.8-)
 

Back
Top