"Srpski čips" naglo skočila cjena

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
35.577
Došla mi maajka neki dan i kazuje da je zvala unuka i narucila cvarke , mog juniora, koji se trenutno nalazi u RS da pomgne dedi i babi

Bavi se trenutno seoskim radovima tačnije pomaže oko svinjokolja 🙈


Kilo cvaraka 30 maraka a ponedje i 35 maraka

Cvarke inače nikad nisu bili interesantnib26597ee-7362-4e6e-bd30-8b14501eef5d.jpeg
 
Kad se lepo iscede nema im konkurencije.Sa dobrim sirom :heart:
Ostave masnije da bi imalo vise kolicinski, nekad nisu ni cedili * pojesce to radnici*
Ma tvrdo nekako, imam osećaj da ću zube polomiti od njih. Kupili moji neke koji su onako, kada naletim na neki tvrd samo prestanem da jedem. Srpža je zakon, pravi se slično u kazanu da se mast istopi, pa se posle dobro iscedi od preostale masnoće. Prava poslastica.
 
Pa onda nisam jeo dobre čvarke. Moji nikada nisu pravili čvarke, samo se sprža pravila kada smo klali svinje. Sprža i suvo meso.
Tesko je sad doci do dobrih cvaraka. Svinja treba da ne bude bas mlada, da ima 150-180kg, da ima 30 kg ledjne masti.
Sad ih kolju ranije ili kasnije, novije sorte imaju manje masti, hrane se vise koncentratom, pa i to utice na ukus.
Sta ces, novo vreme nosi svoja pravila.
 
Čvarci nikad nisu bili jeftini... Najjeftiniji su kad baba i deda završe posao, pa imaš na gotovo, ne pitaš otkud svinja, otkud mast, otkud to sve, a nisi ni gledao proces klanja svinje... koji je užas iz horor filma.
Svejedno, par dana uživanja u čvarcima za celu godinu je više nego dovoljno. Jesu ukusni, ali nimalo nisu zdravi. Niko to ne treba da jede svaki dan.
To je bre, pržena svinjska mast sa solju. Nikome ne treba ta kombinacija masti i soli tokom cele godine. Od toga može da se rikne!
 
Došla mi maajka neki dan i kazuje da je zvala unuka i narucila cvarke , mog juniora, koji se trenutno nalazi u RS da pomgne dedi i babi

Bavi se trenutno seoskim radovima tačnije pomaže oko svinjokolja 🙈


Kilo cvaraka 30 maraka a ponedje i 35 maraka

Cvarke inače nikad nisu bili interesantniPogledajte prilog 1461724
...zato sto svinje strajkuju. :cool:
 

Čvarci postali luksuz – Kilogram čvaraka i do 36 KM​


Kilogram čvaraka u Republici Srpskoj košta i do 36 maraka, a dok isti iznos treba izdvojiti i za tri kilograma svinjskog buta. Naime, kako kažu iz mesnih industrija, mesnica, ali i marketa širom Srpske, cijena je ove godine visoka upravo zbog nestašice ove “poslastice”.


Dragica Đukić Tatić, direktorica Mesne industrije “Mane” iz Srpca, kazala je u razgovoru za “Nezavisne novine” da je manjak čvaraka na tržištu pa ne čudi da je cijena jako visoka ove godine.


“Mi sada imamo situaciju da imamo svinje čija je rasa takva da nemaju puno čvrstog masnog tkiva od čega se prave čvarci, nego su mesnati”, kazala je Đukić Tatićeva i dodala da oni čvarcima opskrbljuju nekoliko marketa širom Srpske.


“Cijena čvaraka po kilogramu koji mi prodajemo, zavisno od kupca do kupca, koliko tko ima rabat, kreće se od 30 do 33 KM po kilogramu”, kazala je Đukić Tatićeva.


Da manjak čvaraka na tržištu diktira cijenu kazao je i Lazo Šešić, vlasnik “Mesnica kod Laze” iz Banjaluke, te ističe da su čvarci izuzetno kvalitetan proizvod te da ne treba čuditi cijena. I on tvrdi kako nestašica vlada prije svega zbog nedostatka velikih svinja.


“Cijena kilograma čvaraka kod mene u mesnici iznosi 20 maraka”, rekao je Šešić i dodao da je oslabila i proizvodnja čvaraka jer se od mesnatih svinja, kakve su, inače, danas, ništa ne može istopiti.


Istaknuo je da se i cijena svinjetine u posljednjih nekoliko godina skoro izjednačila sa cijenom junetine.


“Razlog poskupljenja svinjetine je to što naši građani najviše kupuju ovu vrstu mesa, ali ove godine bilježi se i pad proizvodnje zbog afričke kuge, gdje su mnogi farmeri ostali bez čitave proizvodnje”, pojasnio je Šešić i istaknuo da se cijena svinjetine kreće od 12 maraka po kilogramu, koliko je potrebno izdvojiti za svinjski but, kao i plećku, do 18 KM koliko košta svinjski file.
Iz jednog banjalučkog marketa kazali su da 200 grama čvaraka košta 7,20 KM, ali kažu trenutno je nestašica.


“Kilogram čvaraka košta 36 KM, ali u našim radnjama prodajemo pakovanje od 200 grama. Mislimo da je građanima takvo pakovanje prihvatljivo i cjenovno”, kazali su oni.


Ljubitelji čvaraka se, međutim, ne predaju pa su spremni platiti i više nego što vrijedi ovo tradicionalno jelo.


Dobri poznavatelji ovog proizvoda su kazali da realna cijena čvaraka ne bi smjela prijeći 15 maraka.


“Kupila sam samo 200 grama čvaraka jer ih volimo, ali cijena je visoka, a nikoga nemamo bliskog na selu da nam da čvaraka kad prođe svinjokolja”, rekla je Marina M. iz Banjaluke.


Iz Udruženja potrošača ističu da su čvarci postali delikatesa, te da je određenim građanima ova hrana postala luksuz upravo zbog visoke cijene.


Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, kazao je da iako čvarci nisu kvalitetan proizvod poput pečenice ili pršuta, medijska kampanja je i te kako utjecala na povećanje cijena čvaraka.


“Vidjeli smo slike da se u Republici Srbiji isti prodaju na komad, što je za nas potrošače nezamislivo. Prije desetak godina cijena ovih proizvoda bila je manja od 10 KM za kilogram”, kazao je Srdić i dodao da će se dio građana odreći kupovine i svoj proračun prilagoditi svojim mogućnostima i potrebama.

link1702285373038.jpeg
 
Poslednja izmena:

Slične teme


Back
Top