СРПСКИ АРХИТЕКТА ОБЈАСНИО: Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству

Lancier

Poznat
Poruka
8.034
Нису мање безбедне, напротив. А знаш зашто "геније"? Зато што је по ЈУС-у бетонско железо за стамбену зграду морало бити ребрасто а пречник није смео бити мањи од фи 12. Мање су безбедне откад су "газде" назидале нове куће на крововима, а све користећи глатко бетонско гвожђе пречника фи 8 зато што је јефтиније, па је његово величанство профит већи.
Btw у Југи је све испод дванаестице било предвиђено искључиво за помоћне зграде, магацине, гараже, штале итд, а данас се то користи и за нове стамбене зграде јер више нема ЈУС-а нити контроле.

Majke ti? :hahaha::hahaha::hahaha:
 

Srborus

Poznat
Poruka
8.219
Pa te zgrade su zidane u skladu sa NATO standardima.

To su standardi gradnje balkanskih NATO korumpiranih, mafijaskih partokratija.

Albanija je najgori primer balkanske, korumpirane, mafijaske NATO partokratije. Najverniji NATO vazal na Balkanu.
 
Poslednja izmena:

Komunistkinja

Buduća legenda
Poruka
48.823
Колико сам могла да видим ове срушене зграде у Албанији су из времена Енвер Х .зидане су ко зна чиме ,обзиром да је била велика беда .зигле су ситне без квалитета и због тога су срушене јер су старе
 

GrdobanS

Veoma poznat
Poruka
12.469
Pa te zgrade su zidane u skladu sa NATO standardima.

To su standardi gradnje balkanskih NATO korumpiranih, mafijaskih partokratija.

Albanija je najgori primer balkanske, korumpirane, mafijaske NATO partokratije. Najverniji NATO vazal na Balkanu.

A evo i (samo)urusavanja zgrade u EAU/ODKB Kazahstanu, i to bez ikakvog zemljotresa: ;)

 

Jary

Veoma poznat
Poruka
13.126
Сва срећа код нас нема корупције...
ahaaa:rotf: Imao sam prilike da citam projekat i da gledam sta se ugradjuje...da se uplasi covek! Gledao sam novi stan u sivoj fazi kad dodje strucnjak i posece gvozdje16-ice rebraste iz noseceg stuba da bi provukao vodu i tako prodje...ali kad se zamaze i izlepi stiropor ne vidi se
 
Poslednja izmena:

alfalogo

Elita
Poruka
16.409
https://srbin.info/drustvo/srpski-a...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

СРПСКИ АРХИТЕКТА ОБЈАСНИО: Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству

Познати београдски архитекта Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније

Pogledajte prilog 618089


Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније и тиме је скренуо пажњу на констатацију широм света последњих десетак година да „не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству“.

Осим земаља у развоју, то се од 1990. наовамо посебно односи на земље бившег социјалистичког блока, те на бивше југословенске републике.

Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: „Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса… Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови.“

Познати београдски архитекта, који је последњих деценија учествовао или потпуно конструисао мноштво објеката по Србији за западноевропске велике компаније, констатовао је да је, чак и кад се у зграде уграђују и велике количине бетона и арматуре, катастрофа у случају земљотреса гарантована ако су згради „танка колена“.

„На прве три фотографије саткана је сва моја деценијска борба са аматерима у послу, са ситним користољубљем, бедним уштедама у арматури, серклажима, сеизмичким платнима. Милион пута сам се срео с питањем: зашто толико арматуре и бетона? Ево зато. Не догађа се сваки дан, али кад се догоди, односи људске животе и прави неизмерне штете. Да се радило по прописима, све ове зграде, повређени и мртви у њима, сада би били живи и здрави.

Осим ситнијих пукотина и попадалих ствари по стану и кући, ништа се озбиљније не би догодило. Данас би имали и дом и живот“, написао је Глишић. Другим речима, земљотрес с епицентром неколико километара од Драча са својих 6,4 степени по Рихтеру, иако јак, нипошто није био тако снажан да би овако разорио зграде по Албанији. Глишић скреће пажњу на очигледне ствари на фотографијама рушевина; разбијени углови зграда немају армиранобетонске ступове, неретко нема серклажног венца изнад зидова, све заједно делује као да је било чудо да се није и раније порушило и без земљотреса.

„За вредност једног просечног телефона који се купује сваке године, купили бисте мир себи и будућим генерацијама, ангажујући инжењера да уради свој посао. Одбио сам небројено пута да учествујем у пројектима бестијалног надзиђивања, јер је јасно к’о дан шта се може догодити.“

Једно истраживање са Универзитета Колорадо из Боулдера из 2011. о последицама лоше градње зграда на људске жртве у земљотресима установило је да се у свим земљотресима у претходне три деценије могло избећи чак 83 посто свих мртвих само да су се зграде у погођеним градовима и насељима подизале у складу са стандардима заштите од земљотреса.

Истраживање је било велико, обухватило је цели свет, и покренуло је такво занимање да је освануло и у Натуреу. Повод за истраживање био је катастрофалан земљотрес на Хаитију из 2010. Тих 7 степени по Рихтеру ни данас се не зна да ли је побило 100.000 или чак 316.000 људи, уз материјалну штету од око 8 милијарди долара у једној од најсиромашнијих земаља света. Аутори истраживања приметили су да је исте године Нови Зеланд погодио земљотрес такође од 7 степени по Рихтеру, а да је број погинулих био нула. Мртвих није било. А и материјалне штете биле су релативно занемарљиве.

Pogledajte prilog 618091

Најалармантнији закључак овог истраживања био је тај да се ниво корупције у свакој појединој земљи савршено поклапа с бројем погинулих у земљотресима. Један ранији рад на исту тему, који је објавио Спрингер Сциенце 2007., навео је да је од 1992. до 2007. широм света у нешто више од 400 земљотреса изгинуло чак 156.000 људи, да их је повређено више од пола милиона, да је девет милиона остало без станова. Било је то уочи низа тешких земљотреса последњих десетак година од којих је онај на Хаитију апсолутно најгори. И ово истраживање доказало је да корупција у свакој појединој земљи света иде узајамно с лошом градњом зграда, а онда и великим бројем погинулих у земљотресима.


ШТА БИ ТЕК БИЛО СА БЕОГРАДОМ НА ВОДИ...
Jedino je pitanje kako jedan arhitekta bilo šta može da zna o stabilnosti konstrukcija¿¡
 

комшија

Legenda
Poruka
71.216
Pa te zgrade su zidane u skladu sa NATO standardima.

To su standardi gradnje balkanskih NATO korumpiranih, mafijaskih partokratija.

Albanija je najgori primer balkanske, korumpirane, mafijaske NATO partokratije. Najverniji NATO vazal na Balkanu.
Не лупај *******. Не може НАТО, војна организација, да врши контролу изградње цивилних стамбених зграда, а које зидају приватници.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.