СРПСКИ АРХИТЕКТА ОБЈАСНИО: Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству

комшија

Legenda
Poruka
71.216
https://srbin.info/drustvo/srpski-a...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

СРПСКИ АРХИТЕКТА ОБЈАСНИО: Не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству

Познати београдски архитекта Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније

1574934475800.png


Небојша Глишић био је огорчен призорима из земљотресом разорених зграда у градовима Албаније и тиме је скренуо пажњу на констатацију широм света последњих десетак година да „не убијају земљотреси, него корупција у грађевинарству“.

Осим земаља у развоју, то се од 1990. наовамо посебно односи на земље бившег социјалистичког блока, те на бивше југословенске републике.

Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: „Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса… Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови.“

Познати београдски архитекта, који је последњих деценија учествовао или потпуно конструисао мноштво објеката по Србији за западноевропске велике компаније, констатовао је да је, чак и кад се у зграде уграђују и велике количине бетона и арматуре, катастрофа у случају земљотреса гарантована ако су згради „танка колена“.

„На прве три фотографије саткана је сва моја деценијска борба са аматерима у послу, са ситним користољубљем, бедним уштедама у арматури, серклажима, сеизмичким платнима. Милион пута сам се срео с питањем: зашто толико арматуре и бетона? Ево зато. Не догађа се сваки дан, али кад се догоди, односи људске животе и прави неизмерне штете. Да се радило по прописима, све ове зграде, повређени и мртви у њима, сада би били живи и здрави.

Осим ситнијих пукотина и попадалих ствари по стану и кући, ништа се озбиљније не би догодило. Данас би имали и дом и живот“, написао је Глишић. Другим речима, земљотрес с епицентром неколико километара од Драча са својих 6,4 степени по Рихтеру, иако јак, нипошто није био тако снажан да би овако разорио зграде по Албанији. Глишић скреће пажњу на очигледне ствари на фотографијама рушевина; разбијени углови зграда немају армиранобетонске ступове, неретко нема серклажног венца изнад зидова, све заједно делује као да је било чудо да се није и раније порушило и без земљотреса.

„За вредност једног просечног телефона који се купује сваке године, купили бисте мир себи и будућим генерацијама, ангажујући инжењера да уради свој посао. Одбио сам небројено пута да учествујем у пројектима бестијалног надзиђивања, јер је јасно к’о дан шта се може догодити.“

Једно истраживање са Универзитета Колорадо из Боулдера из 2011. о последицама лоше градње зграда на људске жртве у земљотресима установило је да се у свим земљотресима у претходне три деценије могло избећи чак 83 посто свих мртвих само да су се зграде у погођеним градовима и насељима подизале у складу са стандардима заштите од земљотреса.

Истраживање је било велико, обухватило је цели свет, и покренуло је такво занимање да је освануло и у Натуреу. Повод за истраживање био је катастрофалан земљотрес на Хаитију из 2010. Тих 7 степени по Рихтеру ни данас се не зна да ли је побило 100.000 или чак 316.000 људи, уз материјалну штету од око 8 милијарди долара у једној од најсиромашнијих земаља света. Аутори истраживања приметили су да је исте године Нови Зеланд погодио земљотрес такође од 7 степени по Рихтеру, а да је број погинулих био нула. Мртвих није било. А и материјалне штете биле су релативно занемарљиве.

1574934621500.png


Најалармантнији закључак овог истраживања био је тај да се ниво корупције у свакој појединој земљи савршено поклапа с бројем погинулих у земљотресима. Један ранији рад на исту тему, који је објавио Спрингер Сциенце 2007., навео је да је од 1992. до 2007. широм света у нешто више од 400 земљотреса изгинуло чак 156.000 људи, да их је повређено више од пола милиона, да је девет милиона остало без станова. Било је то уочи низа тешких земљотреса последњих десетак година од којих је онај на Хаитију апсолутно најгори. И ово истраживање доказало је да корупција у свакој појединој земљи света иде узајамно с лошом градњом зграда, а онда и великим бројем погинулих у земљотресима.


ШТА БИ ТЕК БИЛО СА БЕОГРАДОМ НА ВОДИ...
 

комшија

Legenda
Poruka
71.216
https://srbin.info/drustvo/srpski-a...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push


Јачи земљотрес би сравнио пола Србије? Ево који градови су најугроженији

Упозорење: Више од милион објеката у нашој земљи нема сеизмолошку заштиту и не би издржало трусове јаче од шест степени по Рихтеровој скали, упозоравају грађевински стручњаци

1574934786700.png


Преко милион објеката у Србији нема сеизмолошку заштиту и не би издржало земљотрес јачи од шест степени по Рихтеровој скали, а најугроженији су централна и јужна Србија, али и стари делови Београда, упозоравају грађевински стручњаци.

Они кажу да посебну опасност представљају рурални објекти и дивља градња, који се и услед много мањег земљотреса од оног који је у уторак погодио Албанију могу срушити као кула од карата и угрозити безбедност људи.

– Након разорног земљотреса у Скопљу 1963. године, у нашој земљи су почели да се зидају објекти који имају сеизмолошку заштиту. Осамдесетих година су стандарди додатно подигнути, те зграде које су зидане након тога могу издржати земљотрес до седам степени по Рихтеру.

Међутим, све зграде које су зидане пре, као и непрописно надзидани и дивљи објекти представљају потенцијалну опасност. Велики проблем су и куће и помоћни објекти у селима, јер су многи суграђани гледали како да што јефтиније прођу, заобилазећи прописе. Процењује се да у Србији има преко милион таквих небезбедних објеката – објашњава за Курир Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Родић каже да посебна опасност од обрушавања прети на Копаонику и у Горњем Милановцу, Краљеву, Ваљеву, Прешеву, Врању, али и деловима Београда… – Нови Београд је генерално много безбеднији од старих делова града, које би могао да обруши и земљотрес јачине око 5,2 степена по Рихтеру. Приликом обрушавања те грађевине би могле да угрозе и околне зграде. Не дај боже да престоницу задеси неки такав земљотрес – додаје Родић, који подсећа да само Београду прети око 2.000 клизишта, која би могао да активира и земљотрес који није разорне моћи.

Подсетимо, цео Балкан тресао се у уторак рано ујутру, кад је снажан земљотрес јачине 6,4 степена погодио Албанију, одневши око 30 живота. Серија земљотреса, од којих је најјачи био 5,2 степена по Рихтеру, потресла је и БиХ. Ово подрхтавање тла осетило се и у Србији.

Доктор Милан Глишић, професор на Катедри за статику конструкције на Архитектонском факултету у Београду, каже да је разлог што је у Албанији толико срушених објеката тај што ти објекти нису добро грађени или пројектовани. – Србија у последњих 10 година има добре прописе о планирању и изградњи, али је питање да ли има оних који покушавају да их заобиђу. У интересу је свих нас да се поштују прописи и да се врши контрола безбедности објекта – каже Глишић.

Иначе, и светски стручњаци упозорили су да је због недовољне припремљености, као и лоше инфраструктуре, Србија земља високог ризика кад су у питању земљотреси и друге елементарне непогоде. Наиме, према Светском извештају о ризику који је 2016. објавило удружење Развој помаже, Србија се нашла на 68. месту од 171. Том приликом процењивао се ризик од елементарних непогода, али и квалитет инфраструктуре у Србији, да ли су грађевине трошне и падају ли при лакшем потресу… Од држава региона горе је стајала једино Албанија (40).

У Албанију смо стигли јуче око пола четири ујутру, а већ у седам часова смо били на терену, спремни да помогнемо. Из рушевина смо извукли брачни пар. Нажалост, цела вертикала двоспратне зграде се обрушила на њих и они су већ били мртви. Ово прича за Курир Давор Видовић, један од 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП, који су упућени у Републику Албанију ради пружања помоћи након земљотреса. Наши храбри спасиоци првобитно су упућени у место Тумане, за које многи мештани кажу да након разорних земљотреса изгледа као да је преживело атомски удар. – Ово су веома тешки и физички напорни послови. Рушевине се, у зависности од ситуације, отклањају ручно, али и машинама за бушење и ломљење бетона и подизање терета. Међутим, наши момци из Ниша, Крагујевца и Београда су спремни за овакве акције и радимо све што је у нашој моћи да помогнемо колегама у Албанији и становништву. Наши тимови су добро обучени, имају сертификате и могу да парирају свим тимовима у свету – каже Видовић. Тумане, које има 10.000 становника, како пишу албански медији, изгледа као да је преживело апокалипсу. У потресу су порушени делови вишеспратница, отпали су спољни зидови станова, црепови и комади намештаја налазе се на све стране. Оштећени су и локални верски објекти. Улице и јавни простори пуни су људи који су у страху од нових потреса.

Видовић каже да су призори разрушених градова увек врло емотивни, али да су чланови спасилачког тима професионалци, научени да остану јаки у оваквим ситуацијама. На локацији на којој је брачни пар пронађен мртав у брачном кревету био је присутан и брат једне од жртава. – Обучени смо да радимо у таквим околностима и трудимо се да о томе не размишљамо. Теже је мојој породици него мени. Ја радим од 1996. и на овакве ситуације сам навикао – каже Видовић скромно. Наши спасиоци претражују терен заједно са албанским колегама на основу договора председника Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме, који је јуче јавно захвалио Вучићу због ове помоћи. У снажном земљотресу који је погодио Албанију погинуло је минимум 29 људи, а 650 повређено. На том простору до данас су забележена чак 524 земљотреса. Најмлађа жртва до сада је петогодишња девојчица.

ЗЕМЉОТРЕС И У ГРЧКОЈ

Снажан земљотрес јачине 6,1 степен јуче ујутру око 8.25 погодио је и Грчку. Епицентар земљотреса био је на 20 километара јужно од острва Антикитера, између острва Крит и Китера, на дубини од 71 километар. Јуче је земљотрес од 5,3 Рихтерове скале поново погодио Албанију. Епицентар је забележен 20 километара од Драча. Слабији земљотрес, јачине 2,7 степени, забележен је јуче североисточно од Невесиња.
 

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
29.333
Dobro gradjevinska mafija radi i na papirima ne samo na ljudima, doduse usmeno daju odobrenja, a pare uzimaju solarno....i naravno da znaju da ima vise od milion objekata bespravno izgradjenih kada 50 godina nemaju osnove za kontrolu bespravnog objekta....50 godina strucnjaci srbije izdaju privremene dozvole koje postaju stalne i bez upotrebne dozvole i pracenja izgradnje jer nisu uradili generalne i detaljne urbanisticke planove koje je zakon nalagao....a ljudi negde moraju da zive....
 

krinka5

Elita
Poruka
18.517
Verujem da bi zgrade "Beograda na vodi" izdržale jak zemljotres jer se u njemu primenjuju kakvi takvi standardi gradnje ali strepim da bi divlja naselja gde su objekte gradili privatni investitori otišli u helać. U jednom takvom naselju i objektu i sam živim a trajaće još par meseci, nadam se da u tom periodu neće ljuljnuti nikakav zemljotres.
 
Poruka
8.720
Beograd na vodi je skupi projekat. I ne sumnjam da bi izdržao zemljotres. Problem je u većini zgrada novijeg datuma i starijim kućama po selima.
Pa sta ima veze sto je na papiru skup,u Srbiji je sto se tice gradnje zesci fuseraj.
Ali zato je cena kvadrata nerealno visoka,ako se uzme u obzir kvaltet gradnje.
 

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
38.692
Pa sta ima veze sto je na papiru skup,u Srbiji je sto se tice gradnje zesci fuseraj.
Ali zato je cena kvadrata nerealno visoka,ako se uzme u obzir kvaltet gradnje.
S obzirom ko je tu kupovao i cijenu mislim.da tu fušeraja nije bilo. Kao ni na većini zgrada pravljenih za probrane mušterije. Ali ovo ostalo...
 

Lancier

Poznat
Poruka
8.034
Ko je pročitao tekst a ne naslov, mogao je da vidi da su ugroženi objekti zidani u vreme druga Tita - do 1963 godine, kao i divlje zidani objekti (na rizik građana) bez kontrole inženjera.

Uzgred Nebojša Glišić je arhitekta, projektant, a Milan Glišić doktor nauka, statičar i predavač na predmetu Betonske konstrukcije na arhitektonskom fakultetu, verovatno u penziji danas.
 
Poslednja izmena:

комшија

Legenda
Poruka
71.216
S obzirom ko je tu kupovao i cijenu mislim.da tu fušeraja nije bilo. Kao ni na većini zgrada pravljenih za probrane mušterije. Ali ovo ostalo...
Ко је куповао? Можда твој Додиг, који има вилу на Дедињу и десетак салонаца по Београду, па чисто да мало помогне бизнис свог "земе" изБосне? Чак и да није било фушераја и да су се поштовала правила струке код изградње тако гломазних зграда, с обзиром да су изграђене на плочи која дели зграде од балона воде који је некада био познат као "бара Венеција", ако би земљотрес био озбиљан, Београд на води би једноставно пропао кроз ту плочу. Ето сада си нешто ново научио.
 
Poslednja izmena:

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
38.692
Чак и да није било фушераја и да су се поштовала правила струке код изградње тако гломазних зграда, с обзиром да су изграђене на плочи која дели зграде од балона воде који је некада био познат као "бара Венеција", ако би земљотрес био озбиљан, Београд на води био једноставно пропао кроз ту плочу. Ето сада си нешто ново научио.
Ma ti si stručnjak za sve :D
 

комшија

Legenda
Poruka
71.216
Ko je pročitao tekst a ne naslov, mogao je da vidi da su ugroženi objekti zidani u vreme druga Tita - do 1963 godine, kao i divlje zidani objekti (na rizik građana) bez kontrole inženjera.

(...)
Ја сам прочитао текст. У тексту у уводном post_у пише ово:

"Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: „Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса… Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови.“

А у другом пренесеном тексту, пише следеће:

– Након разорног земљотреса у Скопљу 1963. године, у нашој земљи су почели да се зидају објекти који имају сеизмолошку заштиту. Осамдесетих година су стандарди додатно подигнути, те зграде које су зидане након тога могу издржати земљотрес до седам степени по Рихтеру.

Међутим, све зграде које су зидане пре, као и непрописно надзидани и дивљи објекти представљају потенцијалну опасност. Велики проблем су и куће и помоћни објекти у селима, јер су многи суграђани гледали како да што јефтиније прођу, заобилазећи прописе. Процењује се да у Србији има преко милион таквих небезбедних објеката – објашњава за Курир Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.
 

Lancier

Poznat
Poruka
8.034
Ја сам прочитао текст. У тексту у уводном post_у пише ово:

"Горчину је Глишић овако истресао на Фејсбуку: „Прва слика говори да је потпуно нов објект поклекнуо под тежином спратова, очигледно без адекватних сеизмичких платана, хоризонталних и вертикалних армиранобетонских серклажа који би прихватили моћне силе земљотреса… Само се склопило, онако како се могу склопити спратова старих објеката на којима су назидани силни спратови.“

А у другом пренесеном тексту, пише следеће:

– Након разорног земљотреса у Скопљу 1963. године, у нашој земљи су почели да се зидају објекти који имају сеизмолошку заштиту. Осамдесетих година су стандарди додатно подигнути, те зграде које су зидане након тога могу издржати земљотрес до седам степени по Рихтеру.

Међутим, све зграде које су зидане пре, као и непрописно надзидани и дивљи објекти представљају потенцијалну опасност. Велики проблем су и куће и помоћни објекти у селима, јер су многи суграђани гледали како да што јефтиније прођу, заобилазећи прописе. Процењује се да у Србији има преко милион таквих небезбедних објеката – објашњава за Курир Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Gorčina Nebojše Glišića je emocionalno stanje. Inženjeri vode borbu sa pokušajima nekih investitora da uštede, ali to nije toliko dramatično stanje koliko Nebojša navodi, uvek ima raznih sporova u gradnji. Ova pojava je uglavnom više vezana za jeftinu gradnju u predgrađima ili neke nadogradnje i karakterističnija je bila za devedesete godine nego danas. No on to govori gledajući stanje u Albaniji, gde se vide zgrade bukvalno bez betonskih elemenata, samo zidane. Ja ipak mislim da to ni izbliza nije slučaj kod nas.

U drugom tekstu si upravo naveo ono što sam i rekao - stare zgrade pre 1963 sagrađene nemaju seizmičku zaštitu, kao i "divlja" gradnja za koju niko ne može da potvrdi da li je izgrađena sa seizmičkom zaštitom.

Takođe treba znati da ne postoji apsolutna zaštita od zemljotresa već postoje standardi za tzv određene sezimičke zone, gde postoji određena verovatnoća da će se neki zemljotres dogoditi.
 
Poslednja izmena:

комшија

Legenda
Poruka
71.216
(...)

U drugom tekstu si upravo naveo ono što sam i rekao - stare zgrade pre 1963 sagrađene nemaju seizmičku zaštitu, kao i "divlja" gradnja za koju niko ne može da potvrdi da li je izgrađena sa seizmičkom zaštitom.
Знам ја шта си ти хтео да "кажеш", али тешко да су се било где у свету пре шездесетих градиле стамбене зграде са сеизмичком заштитом. Југословенско грађевинарство је и у томе било "светско". Проблем су ове сада "газде" које плате за дозволе да безвезе надзидавају старе зграде, као и нове зграде које "газде" дижу по систему "споља гладац а унутра јадац", а таквих је нажалост већина нових зграда.
 

Lancier

Poznat
Poruka
8.034
Тешко да су се било где у свету пре шездесетих градиле стамбене зграде са сеизмичком заштитом. Југословенско грађевинарство је и у томе било "светско". Проблем су ове сада "газде" које добијају дозволу да безвезе надзидавају старе зграде, као и нове оне зграде које "газде" дижу са по систему "споља гладац а унутра јадац", а таквих је нажалост већина.
Pa šta je sporno u vezi sa tim - Lepo stoji da zgrada sagrađena do sredine šezdesetih je manje bezbedna u slučaju zemljotresa nego novija zgrada. Da je zgrada iz osamdesetih bezbednija, nego ona iz sedamdesetih....
Da, Titove zgrade pre šezdesetih su manje bezbedne, i manje su bezbedne nego današnje zgrade u kojima su pokušali ili uspeli da stave manje armature
 

комшија

Legenda
Poruka
71.216
(...)

Titove zgrade pre šezdesetih su manje bezbedne, i manje su bezbedne nego današnje zgrade u kojima su pokušali ili uspeli da stave manje armature
Нису мање безбедне, напротив. А знаш зашто "геније"? Зато што је по ЈУС-у бетонско железо за стамбену зграду морало бити ребрасто а пречник није смео бити мањи од фи 12. Мање су безбедне откад су "газде" назидале нове куће на крововима, а све користећи глатко бетонско гвожђе пречника фи 8 зато што је јефтиније, па је његово величанство профит већи.
Btw у Југи је све испод дванаестице било предвиђено искључиво за помоћне зграде, магацине, гараже, штале итд, а данас се то користи и за нове стамбене зграде јер више нема ЈУС-а нити контроле.
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.