Srpske maline beru radnici iz Nepala, Pakistana, Indije: Srbi neće ni za dnevnicu od 8.000 dinara, a za mesec mogu uzeti i 150.000

Šta se događa? / Veliki pomor pčela u Hrvatskoj, u nekim mjestima skupljaju ih lopatom​


U Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju uočen je masovni pomor pčela – ima ih doslovno na milione.

Deset košnica je mrtvo samo u pčelinjaku kod Preloga, gdje je 700.000 pčela odletjelo umrijeti.


"One su otišle još dalje jer pčela je kamikaza – ne umire doma, ona ide daleko umrijeti. Neće umrijeti doma ako može negdje otići", rekao je jedan od pčelara za Dnevnik.hr.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/re...-u-nekim-mjestima-skupljaju-ih-lopatom/454210


ovo je kraj sveta. ako nema pcela nema ni zivota
 
Bre ja znam coveka koji ima platu 2,4 mil evra...a ne radi nista posebno .....
Namestilo mu se mesto , ne trazi ni menadzerskog ni strucnog znanja, nego eto pouzdan je poslodavcima , toliko da ima 2,4 mil evra platu...
Dobro deo je i ortacko sufinansiranje, ali sve od prve plate do sada..
Ekonomija
Kilogram maline koštaće 15 maraka
18.4.2022 13:39 | Indikator.ba

36327.jpg
S obzirom na to da su poskupljena postala neminovnost, i malinari u Srpskoj najavljuju korekcije cjenovnika, pa će kupci po svemu sudeći za kilogram “crvenog zlata” izdvajati duplo više nego lani, odnosno i do 15 maraka.

Prosječna cijena kilograma malina prošle godine iznosila je oko sedam maraka, a za kupine su građani morali izdvojiti više od četiri marke.

Predsjednik Udruženja malinara Vilamet iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić kaže za Glas Srpske da su malinari u problemu, jer proizvodnja zavisi od mnogo faktora. Objasnio je da su cijene repromaterijala znatno skočile, što im zadaje glavobolju.

- Ove godine očekujemo bolju otkupnu cijenu, prema nekim informacijama kilogram maline mogao bi koštati deset, pa čak i do 15 maraka - rekao je Alimpić.

Kako kaže, još je rano za bilo kakva predviđanja, jer berba kreće polovinom juna.

- Mi ne izvozimo ništa, proizvod prodajemo hladnjačarima, a oni ih dalje izvoze u zemlje Evropske unije, prevashodno u zapadnu Evropu, a nešto malo i u Rusiju - rekao je Alempić.

Prošla godina, kako objašnjava, bila je dobra, ali ono što zabrinjava je činjenica da propadaju mnogi malinjaci širom Srpske.

Predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je da su malinari kao i svi ostali proizvođači primorani da povećaju cijenu svog proizvoda.

- Problem otkupa i zagarantovana cijena generalno je problem poljoprivrede, pa ne zaobilazi ni malinare. Sigurno je da će doći do poskupljenja. Pitanje je da li malinari imaju isplativost i računicu i ako kilogram košta deset maraka, a s druge straen, kupcima će svako poskupljenje teško pasti - rekao je Vasilić.


https://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=36327&naslov=Kilogram+maline+koštaće+15+maraka
 
Њам, њам...

Izvoz srpske maline pao za 30 odsto​

31.05.2022. / 16:15



BEOGRAD – Izvoz maline iz Srbije u prvom kvartalu ove godine pao je za 30 odsto u odnosu na isti period lani, saopštila je Privredna komora Srbije /PKS/.

malina
Foto: Pixabay
Podaci sa velikih izvoznih tržišta, pre svega Zapadne Evrope, gde se najviše prodaje srpska malina, pokazuju da je prodaja maline u supermarketima širom Evrope opala za 20-30 odsto u odnosu na isti period 2020. i 2021. godine“, rečeno je na satanku sa prerađivačima i izvoznicima zamrznutog jagodastog voća u okviru Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća PKS.

Kao glavni razlog se navodi visoka cijena uslovljena veoma visokom otkupnom cijenom svježe maline u prošlogodišnjoj berb
 
То се, код нас нормалних, зове аутоматизација.
Ја сам негде чито, да за 30 година, Србин неће морати ништа да ради, све ће радити или роботи или увезена радна снага.Неће морати ни да бамбуса своју жену и то ће радити неки робот/мигрант.
 
Ништа спорно.
Кад једна нација подигне свој ниво интелигенције, нормално је да за просте физичке послове користи јефтинију и приступачнију радну снагу.
После овога иде увођење механизације где пар добро обучених радника без проблем покупи род са великих плантажа.
То се, код нас нормалних, зове аутоматизација.
Tako je ,U Nemackoj Nemci ne rade kao djubetari vec stranci ,uAmerici nasi ne mogu da budu ni konobari vec pomocnici koji namestaju stolice i ciste. A i ovi da su posteno placali berace ranijih godina opet bi im dosli. Nego zakidaju,odbijaju za hranu,moras da naberes nenormalnu kolicinu malina.
Malina se manje kupuje jjer ljudi moraju da kupuju osnovne namirnice a kolaci sa malinama su postali luksuz.
 
trebace robotika bas da uznapreduje da bi se brala malina po cukama

Да ово је ваљда у неком пластенику.

Али замисли кад једног дана будеш имао робота који сече дрва. 24/7. Не пије. Не прича глупости. Не повређује се. Не тражи паре. Не пије. Увек оран за рад. Не пије.
 

Back
Top