Ne tupim nista nego znam da je bedna dnevnica ,ima i po ucinku se placa.
Gledao sam ja na krusevackoj tv bas u jeku berbe malina reportazu o radnicima i pitaju prvo gazdu , on jedno prica pa onda radnike....radnice...
I sad da su pustili samo gazdu i ono par prvih radnika sto se uvek trpaju , to je isto kao u BG kad nalove neke radnike da budu promoteri trgovinskog lanca pa ih nagrade malo ali dovoljno da ih zadrzavaju po 10 godina na tom mestu..
Tako i ovde..
Ali pustise onda jednu staru radnicu, koju je najavio taj mladi radnik sa eno ona najvise bere....
I razveza tetka, nije baba....ciganka valjda...ali mozda i nije, mozda je samo negde od kursumlije ili dalje dole od blaca, i kaze lepo , gazde obicno daju neku dnevnicu koja je oko 1000 1500, a ostalo placaju po ucinku , i to odbijaju puno za klasu....
E sad kod klase, prvo nije svaki struk prva klasa, znaci radnik bere i prvu i drugu klasu , zatim kad bere prvu , ako ne zna da bere, osteti je pa ima skart, narocito novajlije, npr ti i ja...mi bi 40% imali rastur cak i na prvoj klasi...bar prvih dana...
Zatim ako gazda neki zaeban , on hoce da mu radnik pocisti i trecu klasu, i to ne kasnije, jer ne moze da ih natera kasnije, nego posle par gajbi prve i druge, ide vracanje na trecu..
Pa kao da to nije tesko ide vec uobicajeno kod nekih stalno pranje ruku zbog salmonele ili nekih virusa (salmonela nije zbog jaja nego zbog vode kojom se zaliva , a virusi su tu prirodno, ljudski su od beraca).
Pa kao da to nije dosta, ide sunce i prirodno povecana vlaga u blizini malinjaka...
Pa onda tu nisu poze koje su zgodne za kicmu , ili za vrat, imas ti medjupoza, ni ovamo ni onamo....
Ona jos i ne zna kako npr u Britaniji pomazu beracima, ne zbog pomoci nego da brze beru i da prave manje skarta i manje kostaju ako im je lakse da beru..
A da ne govorim o tresacima....kod drugih vrsta voca, mada se meni cini da sam video automatski berac malina, ali se ne secam principa rada ceslja....cesalj se kod nas retko koristi i kod borovnica i tako tvrdog voca, a tek nece kod malina..
Ali to ne utice na logiku ponude plate...kazem 1500 i onda cekaju da se narod przi....ko se naprzi odlicno , ko se ne naprzi , malo kuknjava...
Tako da mislim da je tema kao i kod mojih poznanika gradjevinara koji su doveli induse i to u ogromnom broju i onda kukaju da nema nasih gradjevinara a ko ima nek ide u nemacku...
I ovi su se obezbedili i onda silje.....