srpska truba na sednici Saveta Evrope

ivonka

Početnik
Poruka
11
Rešila sam da pišem o jednom događaju koji se već desio ( pre par dana)ali koliko sam mogla da pratim to ovde niko nije zabeležio. Naime na sednici Saveta Evrope koja je bila posvećena dekadi Roma je plesala jedna Srpkinja – Simona Jović koja inače živi i radi u Parizu i jedna je od najpoznatijih u svetu vezano za romski ples. Prošle godine je na taj događaj bila pozvana Esma Ređepova ali joj nije bilo dopušteno da pleše i peva u sali nego ispred zgrade. Simona je prva u istoriji Saveta Evrope kojoj je to bilo dopušteno i usred sale se orio zvuk srpske trube. Na sajtu Saveta Evrope se može pogledati video snimak.

Nije ona Romkinja nego Srpkinja samo se bavi umetničkim plesom i jedna je od najboljih u svetu, ne dospeva se tako lako na sednicu Saveta Evrope, to je prvi put da su tamo nekoga opšte pustili. Pogledaj njen sajt, pa ćeš možda promeniti mišljenje. www.simonajovic.com

Moje misljenje o njoj je veoma pozitivno i nije mi bitno to sto je Srpkinja jer sam je cenila i dok nisam znala tu cinjenicu ( mislila sam da je Romkinja). Smeta mi to rangiranje ljudi i umetnika po tome kome je dopusteno a kome ne da plese, peva ili svira u Savetu Evrope.
Simona ima i vecih uspeha i zasluga osim tog a opet oni nisu tako zanimljivi kao taj. Hvala na linku.

Moje misljenje o njoj je veoma pozitivno i nije mi bitno to sto je Srpkinja jer sam je cenila i dok nisam znala tu cinjenicu ( mislila sam da je Romkinja). Smeta mi to rangiranje ljudi i umetnika po tome kome je dopusteno a kome ne da plese, peva ili svira u Savetu Evrope.
Simona ima i vecih uspeha i zasluga osim tog a opet oni nisu tako zanimljivi kao taj. Hvala na linku.
Naravno da nema veze jel ona Srpkinja ili Romkinja ( mnogi misle da je Romkinja pošto se bavi tom vrstom plesa) ali tu je bilo rečeno " pa šta, cigančicu su pustili unutra da pleše" ja opet mislim da je to uspeh da se usred tako uštogoljene organizacije pleše vranjanski čoček i čuje pesma Usnije Redžepove. baš zbog tog banalizovanja te vrste umetnosti kod nas za Simonu retko ko zna ovde iako je u svetu jako poznata i cenjena.

Back