Српска радикална странка тражила смену Драгољуба Мићуновића

Neca1977

Ističe se
Banovan
Poruka
2.534
Драган Тодоровић:Даме и господо новинари, Срска радикална странка је предала захтев за смену Драгољуба Мићуновића са места председника скупштинског Одбора за међународне односе и са места шефа парламентарне делегације у Савету Европе.

Очигледно је да је досадашње трогодишње деловање Драгољуба Мићуновића изузетно штетно по Републику Србију и по српски парламент. „Чашу је прелило“ наступање Драгољуба Мићуновића у Савету Европе када је, у расправи око резолуције која је поднета у СЕ око догађаја на Јарињу, Мићуновић изнео своје виђење да би решење за Косово и Метохију требало наћи у некој новој конференцији, где би били Србија и Косово и Метохија, али под покровитељством Брисела.

То је најочигледнији доказ да Демократска странка и Борис Тадић покушавају да на све могуће начине пристану на уцене Брисела и Вашингтона, да се Косовои Метохија потпуно оцепи од Србије, али да они за то не буду проглашени одговорнима и да преваре грађане Србије.

Србија има једину шансу да задржи Косово и Метохију утемељену у Повељи УН и Резолуцији 1244. Прво је прихваћена мисија Еулекс , која је у суштини дошла да формира тзв. независно Косово и његове институције. Тако и сада, под покровитељством Брисела, десио би се тај последњи чин, признавање Косова и Метохије као независне државе.

Подсетио бих вас и на то да се Драгољуб Мићуновић, за кога многи кажу да је отац демократије, понаша као човек из младалачких дана када је припадао једној другој партији. Када је формирана делегација која је требало да оде у холандски парламент, он је избегао да у ту делегацију уврсти чланове Српске радикалне странке. Када смо инсистирали да да образложење, одговорио је да је то зато што смо ми против Европе. Има ли у било којој држави у свету такав пример да парламент, ако формира делегацију, то уради без учешћа најјаче опозиционе странке? То је манир Драгољуба Мићуновића који примењује у ове три године. Многе делегације су тако биле формиране без представника Српске радикалне странке, јер је он одлучивао о томе ко ће бити у делегацијама. Ми никада нисмо хтели да пристанемо на уцене. Нисмо ишли.

Даље, Драгољуб Мићуновић је, као председник Одбора за међународне односе одбио да формира две групе пријатељства. Једну са Ираном, а другу са Белорусјом. Његово чувене образложење за Иран било је да то није демократска земља. Ја то не разумем. Зар је Америка демократска земља? Погледајте ове протесте који се сада шире Америком.

Према свему овоме, стекли су се услови да се Драгољуб Мићуновић смени са оба мста. Мислим да ће у нардном периоду, уколико на његово место буде изабран неко други, бити омогућено да овај одбор и делегација функционишу на много бољи начин.

Додао бих и да је пред одлазак у Стразбур, била елементарна обавеза председника парламентарне групе да сазове чланове делегације и да изнесе, ако ништа друго, онда своје мишљење, јер је било за очекивати да нас у Стразбуру чека нека замка. Јер, то је досадашња пракса показала. То се и потврдило. Стигли смо у Стразбур, где нас је сачекао предлог за доношење резолуције. Тада се „наврат –нанос“ нешто покушало и урадило да се она побољша и ублажи, да не буде осуђујућа за Србију.

Новинар: Како оцењујете садашњу позицију Србије у односу на ЕУ интеграције и добијање чланства?

Драган Тодоровић: Пре свега мислим да би требало потпуно избацити интеграције. Ми се нећемо интегрисати у Европу. Под притиском смо и то је потпуно јасно. Немци траже да у првом кораку прихватимо да се елиминише суд из Косовске Митровице, а у другом да се све општине на северу Косова и Метохије потпуно елиминишу. То је њихов услов да би прихватили кандидатуру Србије за улазак у ЕУ. Али, и ако прихвате све, то ће бити само крај једне етапе и почетак нове етапе са уценама везаним за Војводину, па за Рашку област. Мислим да је то свима сада потпуно јасно.

Новинар: Хоћете ли присуствовати седници Одбора за безбедност коју је тражио ЛДП и како коментаришете истрагу око Јариња?

Драган Тодоровић: Прво морамо да добијемо сазив те седнице и да видимо шта је дневни ред. Ми присуствујемо свим седницама под условом да су отворене за јавност.

Добро је за све да се разјасни ситуација и да будемо сигурни шта се десило. Има много недоречених ствари. Ово је покушај да се скине одговорност са Кфора. Људи који су погођени, погођени су у леђа. Према томе, о каквој се сили говори када се људима пуца у леђа?

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/282551/SRS-trazi-smenu-Dragoljuba-Micunovica
 
Poslednja izmena od moderatora:
Kaда Мићун зајаши неку функцију, само га виша сила може збацити са ње. Човек је рођени функционер. Велики је то издајник, дуго траје и живеће још 20ак година, све док не буде сигуран да нам нема више спаса.
 
Наравно да националисти треба да подрже овај предлог...али,ту бих одмах додао да родољубље није хоби,а СРС се цело време игра политике.
Који ће бити конкретан домет овог предлога?Никакав.
Ствари се отимају контроли,а неко би још увек да води политику из фотеље.Неће моћи.Потребна је акција која ће донети конкретне резултате и ако Бог да -довести национал-патриотске снаге на власт.Тек онда можемо деловати у корист српских националних интереса.
 
Радикали, одговорио вам Мићуновић

Mićunović: Koriste kosovsko pitanje u marketinške svrhe

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da zahteve za njegovu ostavku zbog ideje o održavanju međunarodne konferencije o Kosovu treba shvatiti kao korišćenje kosovskog pitanja u marketinške svrhe.

Pošto je Srpska radikalna stranka pokrenula pitanje njegove odgovornosti zbog ideje za sazivanje takve konferencije i zatražila njegovu ostavku, Mićunović je kazao da poslanici SRS mogu da pokrenu proceduru njegove smene, ali da se to pitanje postavlja u skupštini, a ne na konferenciji za novinare.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović je ranije danas na konferenciji za novinare u parlamentu saopštio da je njegova stranka predala predsedniku parlamenta zahtev za razrešenje Mićunovića sa dužnosti šefa delegacije u Parlamentanrnoj skupštini Saveta Evrope i sa mesta predsednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije.

Povodom optužbi radikala da nije hteo da potpiše deklaraciju o osudi primene oružane sile na prelazu Jarinje, Mićunović je kazao da mu predstvnici SRS nisu ni pokazali takvu deklaraciju, niti drugim predstavnicima vladajuće koalicije, koji su bili u srpskoj delegaciji pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koju je on predvodio.

"To sve ima marketinški karakter. U Savetu Evrope poslanici su raspoređeni po grupama i zastupaju svoja i mišeljenja tih grupa. Tu niko ne zastupa vladu. Ne postoji nijedna politička grupa koja je htela da primi SRS, oni su tamo slobodni strelci", rekao je on.

Mićunović je naveo da je suština njegove ideje o organizovanju međunarodne konferencije o Kosovu i Metohiji bila da dogovor o toj pokrajini bude potkrepljen autoritetom međunarodne zajednice.

“Ako se govori o dijalozima, mnogo je važnije i na tome treba istrajati da taj zajednički dogovor bude potkrepljen autoritetom međunarodne zajdndice, a ne samo bilateralnim odnosima koji se sa promenama vlade svaki čas mogu promeniti”, rekao je Mićunović, pošto su poslanici DSS i SRS kritikovali njegovu ideju.

Mićunović, koji je šef skupštinskog Odbora za inostrane poslove i šef skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekao je novinarima u republičkom parlamentu da je ta ideja njegova, ali i da drugi smatraju da je to rešenje o kome bi trebalo da se razgovara.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=10&dd=11&nav_category=11&nav_id=548637
 

Back
Top