СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НИКАДА НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА ПРЕДАЈУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Пресретач

Buduća legenda
Poruka
36.527
Patrijarh: Kosovo nije geografski prostor, nego sveta zemlja

Beta | 11. 07. 2012. - 12:32h
cat_icn_more.png
15:16h


Beograd - Patrijarh srpski Irinej pozvao je danas srpski narod na jedinstvo i poručio da srpska Crkva nikada neće pristati, niti će se pomiriti sa bilo kakvom predajom Kosova i Metohije.

234759_uskrs-03-beta_f.jpg



Patrijarh je srpski narod pozvao na jedinstvo u politici i u svemu drugome jer, kako kaže, budući da smo mali narod, jedini način da se održimo je zajedništvo i neki vrednosni ideali koje će svet razumeti i podržati.



On je uveren da je to jedinstvo ostvarljivo i da je za njega potrebno "malo želje i gledanja malo dalje od nosa".

- Za nas nije realno i mislim da srpski narod i srpska Crkva, koja je uvek bila uz narod, nikada neće dati svoj pristanak na ovo što se može pročitati danas u štampi - na civilizovano predavanje Kosova - naveo je patrijarh u intervjuu Tanjugu.

Konstatujući da tako nešto niko nikada nije činio u svetu i to nazivao civilizovanim, poglavar SPC kaže da se zna kako se uzimaju i osvajaju teritorije - ratom i otimanjem.

- Srpska Crkva se nikada s tim neće pomiriti - poručio je patrijarh koji se, inače, proteklih nedelja često sretao sa doskorašnjim i aktuelnim predstavnicima vlasti u Srbiji.

On kaže da su ti razgovori, kao i razgovori koje često ima sa diplomatama u Srbiji, uglavnom kurtoazne prirode. Ne spori, međutim, da se tom prilikom pričalo o Kosovu i Metohiji, stanju u narodu i Crkvi.

Izražavajući svoj lični ali, kako kaže, i stav Svetog arhijerejskog Sabora SPC, patrijarh ističe da Srbi na Kosovo ne gledaju kao na geografski prostor, nego kao na svetu zemlju, zemlju sa svojim najvećim svetinjima.

Te svetinje, ukazao je, na Kosovu i Metohiji nisu od juče, već su tamo vekovima i vekovima.

- I na kraju krajeva rezidencija srpskog patrijarha je u Pećkoj patrijaršiji, što znači da bi, po toj logici, rezidencija ostala u nekoj drugoj državi - naveo je patrijarh.
To, dodao je, nije ni logično, ni pravedno.

Za patrijarha Irineja Kosovo je najveći problem i Crkve i države. "Životni problem", precizira patrijarh. On strahuje da jednog dana, kada na Kosovu ne budu prisutne vojne sile, neće biti ni opstanka za Srbe.

- Za ono malo Srba koje se vratilo učinjeno je sve da njihov opstanak bude onemogućen. Ubistva koja se dešavaju su smišljena u cilju zastrašivanja kako bi oni napustili svoje domove - naveo je patrijarh Irinej.


"Ne bih se mešao u Tadićevo rukovanje"
Govoreći o novoj Vladi Srbije, patrijarh je rekao da je Crkva zainteresovana da u njoj bude i ministarstvo vera zbog SPC, ali i drugih verskih u Srbiji. Na pitanje da prokomentariše rukovanje bivšeg predsednika Borisa Tadića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Dubrovniku prošlog vikenda, patrijarh je rekao da je Tadić tamo bio kao građanim i on se, kaže, u to ne bi mešao.


http://www.blic.rs/Vesti/Politika/332705/Patrijarh-Kosovo-nije-geografski-prostor-nego-sveta-zemlja
 
СПЦ као институција ужива највише поверење код грађана Србије, за њом је Војска Србије!
Какав Тадић и Николић прозападни политичари они данас јесу сутра нису, а Црква је присутна међу Србима више од 1 000 година, самостална је од 1219. године.
 
Poslednja izmena:
. . .

Неко је питао Цркву и добио је одговор кратак и јасан!

На Косову и Метохији је уништено преко 150 цркава СПЦ, монаси су убијани, а монахиње силоване од стране терористичке ОВК чији је један од лидера Хашим Тачи за којим је издата потерница за тероризам и геноцид!
 
Poslednja izmena od moderatora:
Патријарх је рекао став Цркве јасно и прецизно.Тај се став никада није мењао без обзира ко је и ком периоду окупирао Србију.
Нека се и политичари,ако могу тако изјасне.
Србима и тако није битно шта причају ови "цивилизовани" заговарачи "стања на терену" који се јављају на оваквим темама.
Нико не може да одузме право Србима на не прихватање окупације.
 
Ostavicu temu otvorenom i pozvacu na argumentovanu razmenu misljenja (a ne uvreda). Vredjanje celnika verskih organizacija ce uvek da bude kaznjivo.

Ako se nađe neko ko vređa,njega kazni !
Zatvaranjem teme kažnjavaš i nedužne....
Slazem se.
Zatvaraj teme tek ako stvarno nastane nepodnosljiv picvajz il zesce skretanje s teme, a ovako, kaznjavaj pojedince.
 

Back
Top