Srpska politika pred svršenim činom! Kosovo ili EU!

Ne, nije bilo jasno iz prostog razloga što nije odnos i značaj UN bio tada najjasniji. Nešto je bila drugačija situacija pre 15 godina.

Da budem potpuno iskren, mislim da je izbacivanje Rusije iz SE zapravo najverovatniji razlog zašto baš sada dolazi do ovog.
Da li se sećaš legendarne izjave Napoleonove majke? “Samo da bi to potrajalo” ne njenom korzikanskom.
 
Сулуда дилема.
Косово остаје независно од Србије, чак и ако Србија постане Северна Кореја


Nikada neces uci u EU

Aali nikada

Osim ako ne emigriras.


Ne zele oni nas kao ravnopravne njima, vec kao koloniju, kao robove.

Zivis u iluziji da ce dobiti clanatvo u EU u zamenu za veleizdaju sopstvrnog naroda i drzave.
 
Više puta se pokazalo da je skoro nebitno ko je na vlasti.. sile imajui svoje interese a ovo je samo jedan od načina kako nas prave budalama i naivčinama.
Bitno je "dokazati" da smo mi krivi a ne brutalni nasilnici sa osiromašenim uranijumom.
ne prave oni srbe ni budalama ni nasilnicima..oni samo pokazuju gdje je srbima mjesto....ispod stola
 
Nikada neces uci u EU

Aali nikada

Osim ako ne emigriras.


Ne zele oni nas kao ravnopravne njima, vec kao koloniju, kao robove.

Zivis u iluziji da ce dobiti clanatvo u EU u zamenu za veleizdaju sopstvrnog naroda i drzave.
nisi ravnopravan ni u svojoj obitelji,selu,gradu,državi a kamoli među stranim svijetom koji ne govori tvoj jezik ali ti znaš njihov...ravnopravnost je mamac za naivčine...pod parolom francuske revolucije sloboda,bratstvo jednakost dogodio se jedan od največih genocida u francuskoj povjesti gdje je zapadna katolička francuska istrebljena.
 
WWI odsteta je isplacena Karageorgijevicima, WWII je isplacena J.B.Titu ( od veceg dela je odustao ali Srbija koja se busala o prsa da je pravni naslednik te drzave je preuzela i te odluke, valjda).

Uzgred, Srbija je toliko mocna da moze da zavrne ruku NATO zemljama da sednu za pregovaracki sto? Ajde!
nemože da zavrne ali može da učestvuje u njihovim međusobnim obračunima...npr. da podrži poljsku u njenom zahtjev za ratnom reparacijom prema njemačkoj
 
nemože da zavrne ali može da učestvuje u njihovim međusobnim obračunima...npr. da podrži poljsku u njenom zahtjev za ratnom reparacijom prema njemačkoj

Ratne odštete su dosuđene i nisu nikada isplaćene.
Kamate rastu.
Ne treba Srbija da bude moćna, već samo da izračuna koliko danas iznosi dug i obavesti dužnike o stanju dugovanja na današnji dan.
 
Pitanje je jel' u Srbiji zivi principijelan narod, pljujes Grke kako glasaju a onda ides da im odneses svojih 500 jurica za 10 dana u Nikitiju ili Sitoniji.

Opet, kakve veze ima individualni život sa višom politikom?

Ako čovek hoće na more, ide na more. Ne možeš Grke isterati odatle i prebaciti negde drugde da žive, kada se tu nalaze gde jesu.
 
meni iskr žao ovog naroda. uvek bira idiote i to mu se vraća.
ili je stvarno ovde iq suviše nizak pa i nemaju kapaciteta. ne znam.
Jeste ovde nizak IQ

Zato i dalje guslamo o Kosovu i 25 godina od kada nemamo ni suverenitet, ni legitimitet tamo. Uz sve to, u pitanju je teritorija koja je bila ekstremno gubitaska, cak i za srpske gubitaske standarde koje ovde ljudi vole.
Dalbu koja daje sve za ništa.

Kosovo je bukvalno minus, sto znaci manje od nista.

Znaci, nista, umesto manje od nista. That's a good deal.
 

1713425700931.png

Kockarska igra Vučića ne pomaže Srbiji u “odbrani Kosova


1713425676223.png


Lidija Valtner danas 07:38

Igrom slučaja važan korak ka članstvu u Savetu Evrope Kosovo je napravilo gotovo na godišnjicu prijema Srbije u tu međunarodnu organizaciju aprila 2003.

Posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, članovi vlade iz SNS po zadatku uz pomoć tabloida malo pumpaju, a malo i ispumpavaju nakupljenu mržnju i bes prema Evropi i evropejcima koji su se usudili da daju podršku Prištini i “Kurtijevom režimu koji sprovodi etničko čiščenje Srba” i koji “srpski narod na KiM želi da pretvori u roblje”.

“Dan srama, ekser u mrtvački sanduk međunarodnog prava, skandal, crveni tepih za Kurtijevu lažnu državu”, samo su neki od opisa glasanja u Strazburu na kojem je od 171 prisutnog 131 parlamentarac glasao “za”, 29 “protiv” i njih 11 je bilo “uzdržano”. A glasalo se ne prema pripadnosti zemlji članici SE, među kojima su i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova, već prema partijskoj pripadnosti velikim evropskim stranačkim porodicama.

Jed srpske delegacije je bio toliko velik da je naprednjakinja Biljana Pantić Prlja zaradila opomenu i upućena je na Kodeks ponašanja zbog izlaganja. I to je slika koju Srbija već godinama šalje u svet, a građani preživljavaju iz dana u dan, red pumpanja negativnih osećanja besa i red ispumpavanja bilo pozitivnih bilo negativnih osećanja oko najrazličitijih stvari, od visoke politike do najdnevnijih stvari.

Namera Kosova da postane član SE već par godina unazad izaziva najpre pumpanje defetizma “jer svi su protiv nas”… A nakon toga, sledilo je veliko ispumpavanje “pobedom Srbije” jer na primer ta tačka nije ni stavljena na dnevni red nekog od tela SE.

Sada nam Vučić nagoveštava novu “veliku pobedu Srbije” mogućim odlaganjem glasanja o prijemu Kosova 16. maja u Komitetu ministara i to zaslugom Francuske koja bi mogla da insistira na neispunjenom uslovu Kosova, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština. Ako se tako nešto i dogodi, to može da znači da je Vučić napravio “dobru trgovinu” sa Makronom pre par nedelja u Parizu.

Iako je argument Srbije o ZSO osnovan, u okolnostima “sloma međunarodnog prava u kojem velike sile rade šta hoće” a koje nam Vučić stalno “crta”, on je morao da zna, i zna vrlo dobro, da je njegovo prihvatanje sporazuma u Briselu u februaru prošle godine, iza kojeg je stala cela EU i SAD, biti argument druge strane, bilo ona kosovska ili bilo koja druga.

Kockarska igra Vučića, blefiranje, reakcija umesto akcije, srbovanje, druženje sa Dodikom na velokosrpskom saboru i teranje inata oko rezolucije o Srebrenici, Srbiji u “odbrani Kosova” ne pomaže, već učvršćuje njegovu vlast.

Savet Evrope Vučiću, u nizu briselskih izveštaja, da prestane sa podrivanjem osnova demokratije, uspostavi vladavinu prava, krene u obračun sa partijskim korumpiranim sledbenicima, oslobodi medije….moguće da bi više osnažilo poziciju Srbije u “borbi za Kosovo” nego svi njegovi dogovori iza kulisa.
Uostalom, zar stvarno mislite da će Srbima na KiM članstvo Kosova u Savetu Evrope loše doneti?
 

Višegodišnja dilema “Kosovo ili Evropska unija”, koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

Kako navode Novosti, taj izraz biće sažet u zvaničnoj uceni Brisela – nema ništa od članstva u EU, dok ne priznamo tzv. Kosovo i ne pomirimo se sa njihovim članstvom u Ujedinjenim nacijama.
Pogledajte prilog 1532852
Ambasadori država članica Unije usvojili su, pre dva dana dopunjeni tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine u Ohridu.

To znači, navode dalje Novosti, da ovaj dokument postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 35. Potvrdu su, bez diskusije, dali ambasadori na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER) i tako od Beograda praktično zatražili da se odrekne dela svoje teritorije, piše dalje taj list.

Tekst bi trebalo da bude potvrđen na zasedanju Saveta EU za spoljne poslove, najverovatnije sledeće nedelje, nakon čega će biti zvanično upućen našim vlastima kao akt pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Hoće li Srbija biti stavljena pred izbor “Kosovo ili EU”, zavisiće od Saveta Evropske unije, koji donosi konačnu odluku i to konsenzusom.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska, iako je priznala tzv. Kosovo, protivi se ovakvom uslovljavanju.
Glas ima i pet zemalja koje nisu priznale lažnu državu: Španija, Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija.

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, EU nema mandat Saveta bezbednosti UN za rešavanje pitanja statusa, najmanje za nametanje uslova, rokova i rešenja, kršenjem međunarodnog prava i pravno obavezujućih odluka SB.

“EU i svaka njena članica pojedinačno imaju obavezu da svojim aktima i zahtevima prema Srbiji poštuju Rezoluciju 1244 kao imperativnu, međunarodnopravnu odluku.
Srbija nema obavezu da prihvata ili učestvuje u bilo kojim aktima koji nisu u skladu sa Poveljom UN 1244 ili našim Ustavom.
Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predale predlog, kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.

Tim tekstom, obaveze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen kraj živopisnog makedonskog jezera, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio, od Evropske komisije da uvrsti, te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

B92
*****************
Nekih smislenih komentara baš i nemam osim da "civilizovana" Evropa javno podržava (ili žmuri na..) nasilje kosovskih albanaca, teror, pljačku, rušenje, paljenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika i vjerskih objekata, bestijalno otudjivanje privatne imovine, ubistva, maltretiranja, prebijanja beuz osnova, nad srpskim stanovništvom.. i to na njihovim vjekovnim ognjištima.
Hrišćanstvo polako ali sigurno gubi svoja istorijska znamenja i obeležja na ovom dijelu Evrope na jedan brutalan i nasilan način.
Da li jedna Srbija može da se izbori ne samo sa Evropskim državama koje podržavaju KOsovo? .. već i sa glavnim hegemonom uz još nekooliko vanevropskih država*?
znali smo to odavno. ništa se ne sekiraj malac.

kakva crna eu

evo im šupak pa nek se tu obrate
 

Back
Top