Srpska politika pred svršenim činom! Kosovo ili EU!

Višegodišnja dilema “Kosovo ili Evropska unija”, koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.


Ova dilema nikada nije postojala. Jedina dilema koja postoji je:

1. Da idemo u EU bez Kosova
2. Da ne idemo u EU bez Kosova

i tako od Beograda praktično zatražili da se odrekne dela svoje teritorije, piše dalje taj list.

Ne možemo da se odreknemo nečega to nemamo. Ono što oni traže od nas je da prestanemo da se pravimo mutavi. To nije isto.
 
Aha, ti se znaci uzdas u onu staru narodnu "nicija nije gorela do zore". Ali ko kaze da ce ikoga biti u Srbiji da doceka tu zoru? Pretpostavljam da bi i tvoji eventualni unuci zapalili preko granice u Svabiju ako bi Srbija bila izolovana u Evropi.
Uzdam se.
Švabija će gadno da postrada u nastupajućim dešavanjima.

Deindustrijalizacija je neminovna posledica odsustva energenata.

Štampanje evropapirića nije rešenje.

Srbija sa lešinom SFREU ne treba da planira ništa osim da čeka i naplati dugovanja
 
Ovde je najveća sramota to što je Grčka, koja ne priznaje Kosovo, ovo podržala i praktično inicirala.

Sa diplomatske strane to je krajnje degytantno i Srbija bi morala nekako da reaguje povodom poteza zvanične Atine.

Neka Grci prvo priznaju nezavisnost Kosova ako već hoće ovakve stvari sa rade. Ovako je stvarno retko viđen međunarodni skandal.

U EU skupštini sede ljudi koji su pobedili na EU izborima u svojoj zemlji
oni uopšte ne moraju odražavati i zvaničan stav države iz koje dolaze
a i ona drita bakojani je ŠIFTARKA, nije grkinja.
nismo u položaju da i to malo saveznika rasterujemo terajući mak na konac.
Ovo je bilo jasno još prije 15 godina. Čim je većina EU država priznalo Kosovo kao državu da nema nazad i Srbija treba dogovoriti prihvatljiv izlazak iz kosovskog problema.

Srbija sebi zagorčala pregovarački položaj rovarenjem u okolnim državama preko srpske populacije u njima.
Nisu na Kosovu toliko glupi da si stvaraju iste probleme sa nekakvom SZO preko koje bi Beograd kočio i uništavao šanse za napredak Kosova.
Preuzeli su sjever Kosova i uspostavili svoje strukture što je prije pet godina još bilo teško zamislivo bez rata.

ajde-ajdee.gif


brate to je jasno od 2003, ko dan. a i pre se videlo
kada smo već počeli da ispunjavamo
vlažna drkanja engleskih sefarda i švabskih aškenazija.
 

Višegodišnja dilema “Kosovo ili Evropska unija”, koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

Kako navode Novosti, taj izraz biće sažet u zvaničnoj uceni Brisela – nema ništa od članstva u EU, dok ne priznamo tzv. Kosovo i ne pomirimo se sa njihovim članstvom u Ujedinjenim nacijama.
Pogledajte prilog 1532852
Ambasadori država članica Unije usvojili su, pre dva dana dopunjeni tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine u Ohridu.

To znači, navode dalje Novosti, da ovaj dokument postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 35. Potvrdu su, bez diskusije, dali ambasadori na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER) i tako od Beograda praktično zatražili da se odrekne dela svoje teritorije, piše dalje taj list.

Tekst bi trebalo da bude potvrđen na zasedanju Saveta EU za spoljne poslove, najverovatnije sledeće nedelje, nakon čega će biti zvanično upućen našim vlastima kao akt pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Hoće li Srbija biti stavljena pred izbor “Kosovo ili EU”, zavisiće od Saveta Evropske unije, koji donosi konačnu odluku i to konsenzusom.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska, iako je priznala tzv. Kosovo, protivi se ovakvom uslovljavanju.
Glas ima i pet zemalja koje nisu priznale lažnu državu: Španija, Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija.

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, EU nema mandat Saveta bezbednosti UN za rešavanje pitanja statusa, najmanje za nametanje uslova, rokova i rešenja, kršenjem međunarodnog prava i pravno obavezujućih odluka SB.

“EU i svaka njena članica pojedinačno imaju obavezu da svojim aktima i zahtevima prema Srbiji poštuju Rezoluciju 1244 kao imperativnu, međunarodnopravnu odluku.
Srbija nema obavezu da prihvata ili učestvuje u bilo kojim aktima koji nisu u skladu sa Poveljom UN 1244 ili našim Ustavom.
Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predale predlog, kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.

Tim tekstom, obaveze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen kraj živopisnog makedonskog jezera, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio, od Evropske komisije da uvrsti, te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

B92
*****************
Nekih smislenih komentara baš i nemam osim da "civilizovana" Evropa javno podržava (ili žmuri na..) nasilje kosovskih albanaca, teror, pljačku, rušenje, paljenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika i vjerskih objekata, bestijalno otudjivanje privatne imovine, ubistva, maltretiranja, prebijanja beuz osnova, nad srpskim stanovništvom.. i to na njihovim vjekovnim ognjištima.
Hrišćanstvo polako ali sigurno gubi svoja istorijska znamenja i obeležja na ovom dijelu Evrope na jedan brutalan i nasilan način.
Da li jedna Srbija može da se izbori ne samo sa Evropskim državama koje podržavaju KOsovo? .. već i sa glavnim hegemonom uz još nekooliko vanevropskih država*?

KLJUČNO za ulazak u EU jeste OZAKONJENJE nezakonitih gradjevinskih objekata.
To je postojalo samo u SFRJ, zbog nebitno zašto....
Slovenija i Hrvatska su to odradile za 2-3 godine, na oruk, i nisu imali nimalo malo objekata.
manje nego mi, ali po stanovniku ne mnogo manje....
Mi, što se toga tiče nismo mrdnuli sa početne tačke, a to se radi od 2007, bezmalo 20 godina već.
Kraj priče, da se želi prvo bi to bilo bilo uradjeno.
 
Ambasadori država članica Unije usvojili su, pre dva dana dopunjeni tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine u Ohridu.
Kako to sad *odjednom* kad znamo da ..... NIJE POTPISAO, NIIIIIJEEEEE POOOOOTPISAAAAAOOOOO 🍷
 

Back
Top