SRPSKA OPOZICIJA (2017-)

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Hajdemo jednu retrospektivu...mnogo procesa traje od predsedničkih izbora 2017. godine i da bismo videli šta sad, treba sagledati celu situaciju.

572340DF-9C53-4006-B76D-D17626DF1AB5_cx0_cy2_cw0_w1200_r1.jpg


Dolaze predsednički izbori. Opozicija se deli u dve škole misli. Vuk Jeremić najozbiljniji kandidat tokom druge polovine 2016. godine; u planu da ga podrže Nova Srbija Velje Ilića, DSS, Dveri, DJB i možda Tadićev SDS. Druga ideja je da je potreban kandidat građanske Srbije, što Vuk ne može biti; okupljena oko DS-a. Svi pregovori između dvojice da se jedan povuče i podrži drugog propadaju. Strukture Demokratske stranke, tada sa Šutanovcem, izbacuju svoj prvi plan. Nestranački kandidat, a potom ubacuju i jednom klovn-kandidata koji treba da podigne izlaznost, sa idejom da na taj način dovede do drugog kruga. Po očekivanjima, ukoliko se i Dačić kandiduje, ali jedno vreme kako izgledalo da će možda i Toma, Vučić sigurno ne dobija u prvom krugu, već se ide u drugi. Beli (iz porodice tradicionalno naklonjene DS-u), ostvaruje zavidan uspeh.

1128251_ljubisa-preletacevic-beli-rikzoran-djindjic_ls.jpg


..ali ne uspeva u svom osnovnom cilju. Uspeva samo da sakupi glasove ionako već opozicionih birača i ne podiže izlaznost. Zadaje se izuzetno težak udarac Vuku, koji osvaja manje od 6%. Saša ostvaruje izvrstan rezultat; preko 16%. Šešelj, koji preuzima ulogu režimske opozicije, prepolovljuje svoj rezultat i doživljava veliki pad na ispod 5 odsto, kao predsednik druge najveće političke stranke u Srbiji (i prve opozicione). Radulović koji se kandiduje pred izbore kako bi podigao izlaznost sa svojih manje da 1,5% doživljva pravi debakl. Boško se održava na svojem, a Stamatović prelazi na višu politiku solidnim rezultatom. Aca Popović potvrđuje umirući i jedva opstajući položaj DSS-a.

Noć posle izbora? Protesti 2017. godine. Vlada Perić, stari opozicionar i nekadašnji kadar Srpskog pokreta obnove, stvara pokret Protest protiv diktature. Desna ruka mu je Srđan Marković; bivši član Demokratske stranke iz Zemuna, koji je ujedno učestvovao i u osnivnanju Socijaldemokratske stranke sa Borisom Tadićem. Aktivira se Faza dva plana, pokretanjem masovnih građanskih protesta kako bi se umanjila energija Vučićeve pobede. Sva opozicija podržava ove proteste, iako u to vreme i dalje uglavnom neupućena u to da oni nisu bili preterano spontani, već organizovani od strane Mlađe Đorđevića, bivšeg savetnika predsednika Tadića, eksponenta izvesnih struktura duboke države u Ruskoj federaciji i čoveka koji iza senke ima ambicije da utiče na opoziciona dešavanja i u Srbiji i delomice u Crnoj Gori. Dolaze razni ubačeni elementi i vremenom, protesti propadaju. Šešelj iznenađuje sve i, nakon što se po prvi put ne javlja posle izbora, duboko šokiran rezulatima, podržav PDP-ove proteste protiv Vučića.

2017_04_044-678x381.jpg


Vuk Jeremić teško podnosi izborni poraz. Najskuplje je platio glasove od svih kandidata i plaćao je jednu paralelnu organizaciju, tzv. Drugi krug, koji se posle izbora raspada. Ekipica oko njega iz omladine, Miloš Dekić i Stefan Novković, napuštaju ga. Student istorije i prava, obojica će se docnije gurati na svim scenama i, slučaja li, obojica će upasti u RTS i biti zbog toga uhapšeni nešto kasnije. Provodi leto u poludepresivnom stanju, premišljajući se da li uopšte da ulazi u politiku i na kraju se definitivno opredeljuje, formirajući Narodnu stranku. Saša Janković formira Pokret slobodnih građana, a docnije i Građanski blok 381. Kreće raskol sa DS-om PSG-ovaca.

bKAXWyt61Q9JR1pjQm7j1r7n6Gtau_vj-OwFuepvzeRCjOrSyj5hA-ht3mpiTK7rQkVJCoAPt0bXLLFbbqcOHhUvE3tkkFV9VpPUlNLSUQ2JY5NK27rELgj72yxJqAgUjLgiL6L59Q


Dolaze lokalni izbori u Beogradu 2018. godine. Đilas, za koga se sumnja da planira povratak u politiku, direktnije se vraća i dolazi na čelo ujedinjene opozicije, no iz koje izostaju Dveri i pokret Ne davimo Beograd. Dveri treba da uđu, ali Saša Janković lupa veto. Koalicija prolazi dosta solidno, ali deo potencijalnih glasova otkida Šapić koji po prvi put posle opštinskih izlazi i na gradske izbore. DSS izlazi samostalno po prvi put sa Milošem Jovanovićem i doživljava katastrofalni poraz. SRS bez komentara. Koalicija većine bivših i sadašnjih demokrata, Šutanovca, Živkovića i Tadića, doživljava pravi debakl, usled čega Šutanovac podnosi ostavku i na mesto uz nemalu Đilasovu podršku dolazi Lutovac, koji menja strategiju DS-a i priključuje ga ujedinjenoj opoziciji.

Ubrzo potom, združeno, i vlast i opozicija radi na eliminisanju Saše Jankovića. Opoziciji je problem zbog neprikosnovenih stavova kojima isključuje saradnju sa dverjanima, a vlastima zato što je lakše boriti se protiv Đilasa i Jeremića nego njega retorički kao bivših žutih. Pokret mu propada i biva ucenjen i povlači se iz politike. Pacifikovana DS, a uskoro i pacifikovan PSG. Đilas dovodi Sergeja Trifunovića, sa namerom da bude novi Beli, na čelo PSG-a. Formiran Savez za Srbiju od najvećeg broj opozicionih političkih činilaca. Miloš Jovanović dobija uslov da raskine sve koalicije na lokalu sa naprednjacima da bi se ušlo u SZS. Pozvan na Zlatibor kod Stamata, ali na kraju ne ulazi u savez, ipak. Pola Šapićevih saradnika i porodice pohapšeno; ucenjen. Šapić prestaje da bude opozicionar i priključuje se Čedi i Čanku; pada dogovor sa Andrejem Vučićem. Svi pušteni na slobodu i prestaje negativna kampanja protiv Šapića i tako ostaje do današnjeg dana.

5.1.2019.-Protest-1-od-5-miliona-1140x670.jpg


Posle više nedelja i meseci tzv. voza Saveza za Srbiju, koji ne ostvaruje neke preterane rezultate, Borko Stefanović dobija batine i aktiviraju Vlada Perić i Srđan Marković, zajedno sa Jelenom Anasonović iz Levice Srbije, Stop krvavim košuljama. Nastaju veliki građanski protesti, koje finansira Đilas. Svrha protesta jeste da se opozicioni političari sakriju iza građana i da, postepeno, dođe do njihove rehabilitacije. Vrhunac protesta pod sloganom 1od5miliona jeste tzv. Sporazum sa narodom koji uključuje ogromnu većinu opozicionog političkog spektra. Ne uspeva da obuhvati jedino DSS, koji prihvata celi Sporazum sem jedinstvene liste, DJB i Žuta patka. LDP i LSV sve više idu SRS-ovim putem i postaju režimska opozicija.

obradovic-djilas-rts-upad-696x469.jpg


Upad u RTS. Organizovao Boško, Anasonovićka i par ljudi. Narodnjaci besne. Eskalira i kroz mesece nastavlja se hladni rat između Đilasa i Jeremića oko toga ko će imati kakav uticaj u opoziciji, koji Đilas dobija na svim frontovima. Organizuje se veliki protest 13. aprila 2019. svi kao jedan. Velika podela oko toga šta treba raditi. Vuk konstanto za rezervisanost i protiv nasilnih demonstracija; Boško i Sergej za radikalne metode. Sergejevi Mađari i Tadić izvikan.

e70d1806716f4948a0dca92382b203f6.jpg


Vučić menja zakon i spušta cenzus na 3%. Mnogi se upecaju. Sergeja na skijanju naložili Amerikanci; nastavlja da se blamira i pokazuje se da je možda Đilasov najgori izbor, jer je previše iracionalan. No, eliminacijom građanista koji ne mogu da sarađuju sa nacionalistima, glavni zadatak ispunjen. Takođe ispunjen zadatak da se pokaže ljudima da su potrebni klasični političri, odnosno da samostalno izvanjci tek tako ništa ne mogu da urade. Savez za Srbiju prestaje da finansira 1od5mil; klincima dosta da budu Đilasove marionete i izlaze na izbore, i sami jureći za cenzusom. Svi koji su izdali Sporzum sa narodom, uključujući i lokalce, dakle i Zelenović u Šapcu i Paraćin i Stari grad, i Zoran Živković, opeku se. Radulović dovršava svoje rebrendiranje sa Suverenistima i uspeva da negira dobrim delom situaciju jer su ga svi prevremeno sahranili, ali ni on u suštini ne uspeva kao ni svi drugi koji su bili za bojkot. Ne uspeva ni Miloš Jovanović sa Metlom. Vučićev eksperiment POKS prolazi relativno govoreći dobro na izborima. Šapić u izbornoj noći momentalno skida svoju masku, nakon što je uspeo da ubedi jedan broj građana, ali svakako prolazi dosta gore nego ranije.

0303foto-BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIC-1-678x382.jpg


Vlada Perić i Srki Marković osnivaju Građanski otpor. Protesti prekinuti zbog korone. Posle izbora, raskol između Đilasa i Vuka eskalira. NikJov napušta NS sa svojim ljudima. Iznenadni novi i to dosta nasilni protesti bacaju u senku zbivanja oko prekomponovanja SZS-a. Miloš Jovanović gasi DSS i formira umesto njega novu stranku, sa velikim planiranim zaokretima, odustajući od soliranja. Politički savet (Ković i Koprivica) koji podržavaju proteste ozvaničuju svoj raskol sa DSS-om. Opozicija se deli na one koji kritikuju i podržavaju proteste; na kritičnoj strani su POKS, SPAS i Metla 2020. Naučeni iskustvom PDP-a 2017. i 1od5mil 2018-20 koji su bili dosta organizovani za razliku od pređašnjih, stečeno iskustvo za treću fazu protesta. Opozicija ima N1. Šolak otvara NOVA S kao seljačku srpsku alternativu, a uskoro i NewsMax Adria za konzervativce. Plan je da se u budućnosti izbacuju samo nestranačke ličnosti. Ne samo kao govornici kao za vreme protesta 1od5mil, već da budu nosioci lista na lokalnim i republičkim izborima, uključujući i kao predsednički kandidati. Čeda Antić okreće leđa NS-u; ima svoje ambicije i približava se DJB-u. Vuku uglavnom strašno besan. Đilas ostvario dobre kontakte i u Americi i na Zapadu, što ovako, što preko Vukovih veza. Preko Mlađe sa kulturnim strukturama duboke ruske države. Vuk ostaje bez finansija i podrške i ranije jasna podeljenost na njih dvojicu (uz masoneriju koja je bil na Vukovoj strani) postaje izuzetno zamagljena. Nova stvarnost, posle bojkota parlamentarnih 2020, znatno više u Đilasovu korist.

103286594_31410478_b-1.jpg


Korona je svima poremetila planove, i to značajno, jer se zbog nje odustala i ideja o aktivnom bojkotu izbora. I planovi bivaju odloženi. Trenutno se formira parlament iz senke sa idejom da se obrazuju paralelne institucije države. I da se javno predstavi ljudim koji će ljudi biti kandidati na svim nivoima. Glavni plan tj. adut koji treba da se iskoristi protiv režima, transparentnost (opozicija sve na čisto, a vlast sve prikriveno od naroda). Sledeća faza plana aktivira se 2022. godine, ili eventualno ranije ukoliko bude nekog značajnijeg dešavanja vezano za pregovore oko Kosova i Metohije.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šta nas čeka sada? :think:
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Zaboravio sam da dodam dogovor Stamatovića sa SNS-om oko gondole u novembru 2019. godine, kada se on povlači iz SZS-a. Tu traju neki pregovori sa Šapketom, ali se završava bezuspešno, skoro kao i Šapketovi sa DSS-om.

M.-Stamatovic-B.Djurovski-D.Jovanovic-1.JPG


Stamat pravi zaokret i postaje tzv. meka opozicija, čiji je cilj na ovim izborima uglavnom bio da se malčice podigne izlaznost i sabotira namera bojkota.
 

Mystic+

Stara legenda
Poruka
77.236
Славене нема опозиције

Српска опозиција је само-уништена, јер се бори на изборима за фотељу.

Када немаш слободу, а избори су намештени, онда се не бориш за фотељу, већ за основна људска права за живот и основна права својине.
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Славене нема опозиције

Српска опозиција је само-уништена, јер се бори на изборима за фотељу.

Када немаш слободу, а избори су намештени, онда се не бориш за фотељу, већ за основна људска права за живот и основна права својине.

Pa i to je opozicija...želiš da budeš kalif umesto kalifa. :lol:
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
То је обесмишљена ствар, ако немаш основне слободе

To ne menja šta je naša realnost.

Neko će možda i plakati, posebno kada otvori oči i sagleda stvari. Čuj, ne možda, sigurno će. Ali to ne znači da ne treba biti realista i upravo o stvarnosti diskutovati.

P. S. Mislim, nekom je možda sve tandara-mandara i neke sitne bubice koje se pomeraju bez nekog političkog značaja. I razumem ga. Ali meni je strašno zanimljivo; mnogo uzudljivije od neke drame na HBO; 'rijaliti' i to u onom pravom smislu te reči (a ne fake). :mrgreen:
 

Mystic+

Stara legenda
Poruka
77.236
Мало је оних који говоре о смени система, друшт. и државног уређења.

Ни он не разуме како се излази из ове тираније
 
Poslednja izmena:

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Мало је оних који говоре о смени система, друшт. и државног уређења.

Ни он не разуме како се излази из ове тираније

Pa ne bih se složio i to nimalo. Mantraju praktično svi o potrebama promene sistema. Jedina je razlika što ljudi ne veruju mnogim kada kažu da se zalažu za to da su iskreni u tome. :D A toliko se mantra o toj promeni sistema da verujem da je građanima više dosadilo tj. da je iscrpljujuće, pa čim bi se pojavio još neko sa tom pričom, prvo iskustvo bi bilo joj, vide evo još jedna lažovčina.
 

Mystic+

Stara legenda
Poruka
77.236
Pa ne bih se složio i to nimalo. Mantraju praktično svi o potrebama promene sistema. Jedina je razlika što ljudi ne veruju mnogim kada kažu da se zalažu za to da su iskreni u tome. :D A toliko se mantra o toj promeni sistema da verujem da je građanima više dosadilo tj. da je iscrpljujuće, pa čim bi se pojavio još neko sa tom pričom, prvo iskustvo bi bilo joj, vide evo još jedna lažovčina.

Ако Устаник неће да гласа, већ да живот стави на ризик, да би променио држ.уређење, да ли ту постоји нека сумња.?

"Слобода је у срећи, а храброст у слободи"
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
40.311
Dobro, ovo nije tema oko toga šta bi trebalo da bude, već jedna istorijska retrospektiva i pokušaj projekcije šta će biti sutra.
Pa ako su oni “sutra” tj. buducnost, onda Srbije nece biti, jer to je ista banda koja je drzavu RAZVALILA.
Narod da je pametan, takvi ne samo da nebi smeli da se bave politikom, vec nebi mogli da setaju ulicom da ih neko ne pljune na svakom cosku, ukljucujuci uzu i siru im familiju.

Zato Ceda i treba da lomi lobanje reketom i pisa po sirotinji, jer su mu lobotomirani majmuni dozvolili.
 

Mystic+

Stara legenda
Poruka
77.236
Све партије су настале из ЦК, каква опозиција или позиција.

То што једни витлају по улицама док други витлају по медијима, па онда се замене у том витлању, при чему друштво изумире, не зове се ни позиција ни опозиција. То су терористи, протуве и криминалци који наизменично заузимају трезор
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Ако Устаник неће да гласа, већ да живот стави на ризик, да би променио држ.уређење, да ли ту постоји нека сумња.?

"Слобода је у срећи, а храброст у слободи"

Rekao bih da ti malčice razmišljaš kao idealista, ali dobro; podržavam.
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Pa ako su oni “sutra” tj. buducnost, onda Srbije nece biti, jer to je ista banda koja je drzavu RAZVALILA.
Narod da je pametan, takvi ne samo da nebi smeli da se bave politikom, vec nebi mogli da setaju ulicom da ih neko ne pljune na svakom cosku, ukljucujuci uzu i siru im familiju.

Zato Ceda i treba da lomi lobanje reketom i pisa po sirotinji, jer su mu lobotomirani majmuni dozvolili.

S obzirom da si svojevremeno izražavao simpatije prema Milošu Jovanoviću i javno napisao ovde na forumu da ćeš za Metlu 2020 glasati, moram priznati da uopšte ne razumem ovo stanovište, sem ako nije došlo tu do nekkvih radikalnijih promena u tvojim stavovima.
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
40.311
S obzirom da si svojevremeno izražavao simpatije prema Milošu Jovanoviću i javno napisao ovde na forumu da ćeš za Metlu 2020 glasati, moram priznati da uopšte ne razumem ovo stanovište, sem ako nije došlo tu do nekkvih radikalnijih promena u tvojim stavovima.
Tacno, rekao sam kad bi glasao na izborima (a to je samo kad bi ziveo u Srbiji) onda bi po nekoj trnutnoj proceni glasao za Jovanovica, kulturan je, obrazovan i nije bio deo vlasti koliko se secam (mislim licno, ne na partiju).
I dalje stojim da bi svima izmedju 1990-2020 koji su bili deo bilo kakve vladajuce koalicije zabranio bavljenje politikom, ako vec slanje na robiju nije opcija.
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Tacno, rekao sam kad bi glasao na izborima (a to je samo kad bi ziveo u Srbiji) onda bi po nekoj trnutnoj proceni glasao za Jovanovica, kulturan je, obrazovan i nije bio deo vlasti koliko se secam (mislim licno, ne na partiju).
I dalje stojim da bi svima izmedju 1990-2020 koji su bili deo bilo kakve vladajuce koalicije zabranio bavljenje politikom, ako vec slanje na robiju nije opcija.

Pa i on je tema ove diskusije...tako da opet ne razumem čemu ono što si pisao iznad; kontradiktorno je. :lol:
 

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
80.748
Video sam Opozicija i prvu sliku sa svim onim njuskama i prva asocijacija mi je bio benzin :lol:
Kako se kaze, ne pravi se pita od g, a videli smo ni drzava. :)

Pa pročitaj bar uvodni tekst ako ćeš već... :lol:

Ne, ovo nije tema o tom opozicionom savezu oko Đilasa, kako god da će se na kraju zvati. Koliko čujem valjda USO (Ujedinjena srpska opozicija). A i trebalo bi da bude očigledno jer sam uzeo analizu period od 2017. godine tj. od kada faktički i postoji nekakva ozbiljnija opozicija (pre toga od kada je SNS došla na vlast 2012. godine bila je dosta drugačija situacija; bukvalno drugačija faza). Ovo je tema o...opoziciji u Republici Srbiji. :D

Neke tipove kao npr. Srđana Noga nisam pomenuo iz prostog razloga što nisam baš sve mogao da pređem, a i ponešto sam zaboravio.
 

Top