Manga Hilux
Stara legenda
- Poruka
- 82.493
Pravoslavna jesteјер она није ни православна ни српска
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pravoslavna jesteјер она није ни православна ни српска
Није, заборавио си да је добар део православаца прешао на грегоријански календарPravoslavna jeste
U kakvu pitu? Da li je slatka ili slana?a u Makedoniji novčić ide u razvojenu pitu
Kako misliš da su uveli Novu Godinu? Ima reklama iz 1937. u Kraljevini Jugoslaviji gde se reklamiraju pokloni i za Novu Godinu i Božić.komunisti su uveli Novu godinu samo kako bi umanjili značaj Božića
slana pitaU kakvu pitu? Da li je slatka ili slana?
tačno , ali tada su bili fleksibilniji nego komunisti , jer posle '44 te bili su zabranjeni verski prazniciKako misliš da su uveli Novu Godinu? Ima reklama iz 1937. u Kraljevini Jugoslaviji gde se reklamiraju pokloni i za Novu Godinu i Božić.
Moji su bili komunisti, a skoro svi slavili Božić. Bile su zabranjene javne proslave ali lično je svako mogao da slavi šta poželi. Realnost je da većina ljudi nisu bili neki vernici ni pre 1944. i vrlo mali broj je posećivao liturgije tokom 1920ih i 30ih.slana pita
tačno , ali tada su bili fleksibilniji nego komunisti , jer posle '44 te bili su zabranjeni verski praznici
ok je Nenade , znam o čemu pričašMoji su bili komunisti, a skoro svi slavili Božić. Bile su zabranjene javne proslave ali lično je svako mogao da slavi šta poželi. Realnost je da većina ljudi nisu bili neki vernici ni pre 1944. i vrlo mali broj je posećivao liturgije tokom 1920ih i 30ih.
Како су славили Божић кад су били некрштени ?Moji su bili komunisti, a skoro svi slavili Božić.
Kako nisu bili? Svi u porodici osim mojeg oca su kršteni. Moj brat se rodio 1981. i kršten posle 40 dana. Majka 1962. takođe krštena.Како су славили Божић кад су били некрштени ?
Budalaština, ovo od nikog nisam čuo. U majkinoj porodici su bili partizani a imali su ikonu u kući. Deda po majci, sin člana partije se venčao sa mojom babom u crkvi. U očevoj porodici se nisu venčavali u crkvi jer nisu hteli, ali niko im nije branio.Људима је прећено да не смеју да крсте децу.
Verovatno zato što niko nije ni tražio sveštenika. Srbi su slabo religiozan narod, u SFRJ su Hrvati bili religiozniji dosta. Baba i deda su mi pričali da je pop hteo besplatno da sveti vodu ali većina ljudi nisu hteli da ga zovu jer ih je bilo sramota, za slavu su govorili da to samo sirotinja i seljaci slave.Кад пацијент умире, нико у болницу није смео довести свештеника.
Najgore je bilo neposredno posle Drugog svetskog rata. Slušao sam priče od starijih ljudi. Bilo je stvarno svega, pa i ubistava sveštenika za koja niko nije odgovarao. Najviše su učitelji širili ateističku propagandu. Onda su učiteljske škole bile srednje škole, pa su toj balavurdiji punili glave najcrnjim ateizmom. Tako su sa 18 godina već išli puni ateističkog elana trovati decu. Moja pokojna majka je išla u školu koja je bila tačno preko puta crkve i učitelj je gledao ko od dece ide na Savindan u crkvu. Onda bi ih posle grdio u školi. 50-60-ih je bilo dosta gadno, kasnije je situacija omekšala (70-ih i 80-ih). Inače se Biblija moga nabaviti bez problema, za razliku od ostalih socijalističkih zemalja.Како су славили Божић кад су били некрштени ?
Људима је прећено да не смеју да крсте децу.
Кад пацијент умире, нико у болницу није смео довести свештеника.
Комунисти су се трудили да исмевају и понижавају веру.
Многи су тајно крштени код куће а црквена венчања су готово потпуно искорењена.
Комунистима је чак сметао сабор за поједине верске празнике па су терали продавце и остале на сеоским славама.
Не знам са ким комунистима си ти у сродству, комунисте које ја знам нити су крштени нити су славили црквене празнике.Kako nisu bili? Svi u porodici osim mojeg oca su kršteni.
Није истина јер ти ниси чуо ?Budalaština, ovo od nikog nisam čuo
Ово си ти измислио.Verovatno zato što niko nije ni tražio sveštenika
A ko to traži sveštenika u postelji i danas pa ga je kao tražio pre 50 godina? To samo u filmovima ima. Narod po selima koji ja poznajem će pre tražiti vračaru i crvene konce da im ušiju u sanduk protiv uroka.Не знам са ким комунистима си ти у сродству, комунисте које ја знам нити су крштени нити су славили црквене празнике.
Није истина јер ти ниси чуо ?
Ово си ти измислио.
Подсетио бих те да су све цркве које су постојале у оквиру домова здравља пренамењене у нешто друго.
Умирући људи нису тражили свештеника ? Не знам како можеш да пласираш такве измишљотине.
Распитај се кад су некрштени умирали.A ko to traži sveštenika u postelji i danas pa ga je kao tražio pre 50 godina?
Ovaj razgovor već prelazi na nivo vračara i gatara "jel znaš ti Dragice kako se mučio Stole električar iz Merošine dok je umirao, kleo ga kum jer mu nije on krstio decu, ima Boga, Dragice". A kum naprimer bio ateista.Распитај се кад су некрштени умирали.
Данима су умирали а смрт није хтела по њих.
Замисли како је тек верујућем човеку кад је болестан а нит оздравља нит боље бива.
Ne lupaj, možda 3% pravoslavaca koristi gregorijanski kalendar, uostalom to su katolici ja ih više i ne računam u pravoslavce.Није, заборавио си да је добар део православаца прешао на грегоријански календар
Planiram da se još više približim Jehovi.Српска нова година се приближава. Шта планирате за новогодишњу одлуку на духовном плану: да постите редовно ако не постите редовно, чешћи одлазак на свету литургију, поклонички пут у неки манастир, ходочашће, редовну молитву (свако би требао да има молитвено правило)....
Где смо оно стали око званичног сајта и Миланковићевог календара ? Ко оно беше нема појма ?Ne lupaj, možda 3% pravoslavaca koristi gregorijanski kalendar, uostalom to su katolici ja ih više i ne računam u pravoslavce.
poenta je u prefiksuSrpska nova godina...koja je poenta uopšte
samo da nije papski, a što je rimski nema vezeNe lupaj, možda 3% pravoslavaca koristi gregorijanski kalendar, uostalom to su katolici ja ih više i ne računam u pravoslavce.
Dok 250 miliona pravoslavaca koristi pravi stari kalendar.
Samo u Etijopiji ima 35 miliona pravoslavaca koji koriste julianski kalendar, i samo u Etiopiji je skoro 8 puta više vernika nego svih ukupno onih koji su prešli na gregorijanski odnosno onih 3% sto su presli u katolike.
Vartolomej mozda ima 50 vernika, Grci mozda 2 miliona i mozda jos 5 miliona u ostalim i to je sve od raskolnika koji su presli u katrolicki kalendar.
Dok Julijanski kalendar koristi 97% pravoslavaca ili oko 250 miliona.
Ја ти реално говорим шта јесте, али кад ти понестану аргументи онда скрећеш тему.Ovaj razgovor već prelazi na nivo vračara i gatara "jel znaš ti Dragice kako se mučio Stole električar iz Merošine dok je umirao, kleo ga kum jer mu nije on krstio decu, ima Boga, Dragice". A kum naprimer bio ateista.
Kako? SpaceX-om?Planiram da se još više približim Jehovi.
Po Ustavu SFRJ i ostalih komunističkih i socijalističkih država verska prava su bila zagarantovana, ali je u praksi bilo druga situacija.Ја ти реално говорим шта јесте, али кад ти понестану аргументи онда скрећеш тему.
Да имаш аргументе не би овако писао.
Подсетио бих те да су болнице имале цркве (у време краљевине), касније је урађена пренамена истих.
За време другог светског рата комунисти су имали војне свештенике који су издавали посланице за Божић на пример.
После другог светског рата, пар година је постојала веронаука као изборни предмет.
Комунисти су се надали да нико неће изабрати веронауку али су се преварили. Кад су схватили да скоро сва деца иду на веронауку и да је број оних који је не похађају јако мали, пар година после рата су је укинули.
У том и таквом свету је сасвим нормално да умирући траже свештеника.
То што ти покушаваш да представиш другачије, говори више о теби.
Подсетио бих те да по закону СФРЈ, да је право сваког верника да слободно изражава своју веру.
То значи да су у болницама спречавали оно што је законски било могуће и дозвољено по тадашњим законима.
Četnička budalaština. Broj vernika je i pre komunizma bio mizeran, apsolutna većina Pravoslavaca u Kraljevini Jugoslaviji nisu odlazili u crkvu više od jedan put u pet godina, a tamo gde nije bilo crkve u ruralnim krajevima se nisu ni venčavali po crkvama.Ја ти реално говорим шта јесте, али кад ти понестану аргументи онда скрећеш тему.
Да имаш аргументе не би овако писао.
Подсетио бих те да су болнице имале цркве (у време краљевине), касније је урађена пренамена истих.
За време другог светског рата комунисти су имали војне свештенике који су издавали посланице за Божић на пример.
После другог светског рата, пар година је постојала веронаука као изборни предмет.
Комунисти су се надали да нико неће изабрати веронауку али су се преварили. Кад су схватили да скоро сва деца иду на веронауку и да је број оних који је не похађају јако мали, пар година после рата су је укинули.
У том и таквом свету је сасвим нормално да умирући траже свештеника.
То што ти покушаваш да представиш другачије, говори више о теби.
Подсетио бих те да по закону СФРЈ, да је право сваког верника да слободно изражава своју веру.
То значи да су у болницама спречавали оно што је законски било могуће и дозвољено по тадашњим законима.
И на крају ниси образложио одакле ти измишљотина да верник не жели да га свештеник посети у болници ?Četnička budalaština. Broj vernika je i pre komunizma bio mizeran, apsolutna većina Pravoslavaca u Kraljevini
Ја разумем да неко измишља ал немој оволико. Много је па се примети.Jugoslaviji nisu odlazili u crkvu više od jedan put u pet godina, a tamo gde nije bilo crkve u ruralnim krajevima se nisu ni venčavali po crkvama.
Bogu se ide stazom koju je on trasirao...Spejs ne može toliko daleko da dobaci...Kako? SpaceX-om?