Српска колонизација у данашњој Републици Македонији

Objasni zašto je onda pirotski bliži bugarskom nego srpskom. Jel se i tova i taka razvilo iz srpskog? Inače reč bašta kako Prićanci nazivaju oca je iz starobugarskog jezika.
Nije iz “starobugarskog jezika” nego iz opšteslovenskog, uporedi srpsku dijalekatsku reč bašta (i književnu reč baština) sa npr ukrajinskim batko (izgovara se skoro kak baćko). Da li ti je padalo na pamet da su se možda Srbi i Hrvati nastali kao posebna plemena negde u zapadnoj Ukrajini, pa tek posle migrirali ka zapadu pre dolaska na Balkan?

Osim što se nijedan od tih govora nije razvio iz srpskog već iz staroslovenskih dijalekata.

Значи ни један из татарског него сви из заједничког, елем прото-српског, са свим дијалектичким варијантама.

Nije iz “starobugarskog jezika” nego iz opšteslovenskog, uporedi srpsku dijalekatsku reč bašta (i književnu reč baština) sa npr ukrajinskim batko (izgovara se skoro kak baćko). Da li ti je padalo na pamet da su se možda Srbi i Hrvati nastali kao posebna plemena negde u zapadnoj Ukrajini, pa tek posle migrirali ka zapadu pre dolaska na Balkan?
To nije slovenski koren. Baština je u srednjovekovnu Srbiju verovatno ušla preko prvog bugarskog carstva, uostalom kao i crkveni dokumenti i zakoni koji su se prvo prevodili u Bugarskoj.

To nije slovenski koren. Baština je u srednjovekovnu Srbiju verovatno ušla preko prvog bugarskog carstva, uostalom kao i crkveni dokumenti i zakoni koji su se prvo prevodili u Bugarskoj.
Kako je reč batko (baćko) došla u ukrajinski iz bugarskog? Odakle reči baština i razbaštiniti u srpskim dokumentima i Dušanovom Zakoniku? Da li je i Car Dušan bio Bugarin možda? Marko Kraljević?

Kako je reč batko (baćko) došla u ukrajinski iz bugarskog? Odakle reči baština i razbaštiniti u srpskim dokumentima i Dušanovom Zakoniku? Da li je i Car Dušan bio Bugarin možda? Marko Kraljević?
A zašto si ti povezao imenice batko i bašta? Baš Ukrajina nije neki primer jer su tamo vršljali turkijski nomadi do 18. veka, među kojima i pra-Bulgari.

Padeži u srpskom Timočko-lužičkom dijalektu. @Nenad1331 tvrdi da “ne postoje”:

Падежни систем је аналитички - у синтетичком облику постоји номинатив, акузатив и вокатив, где је акузатив, уз предлог, преузео улогу коју у стандардном језику има већина других падежа (дошъл са снају - дошао са снахом, разговара од дете - разговара о детету).

Преглед падежа по изворима [1] из 1903. године:

1. падеж. - У 1. падежу стоји предмет: Ја говорим. - Ти писуеш (пишеш). - Он спие (спава). - Ми појемо (певамо). - Ви обедуете.

2. падеж. - 2. падежом казује се присвајање и припадање:

Ова је кућа на мојега брата. Ја стадо куде (код) врата, а искочи на нашег Петра мајка. (у неким крајевима - нашему Петру мајка) Од овуја девојку брат и од њојног оца сестра одоше на жетву. (у неким крајевима - Ове девојке брат и њојном оцу сестра отоше на жетву.)

Дај на то дете леба да не плаче.

3. падеж. - 3. падеж иде са свим предлозима: У наше село има свакави луђи, с'с неки живујем, с'с неки с'м у омражу. - Куд мојега брата у бачу (башту) славуји појев (славуји певају). - Јутредан (сутрадан) дојде Милева у нашу кућу а по њума (за њом) идеше њојна ћерка.

4. падеж. - У 4. падежу стоји предмет: Куј си нема оно што му треба, мора да си набави.

5. падеж. - 5. падеж се користи за дозивање! - Мој девере, грано од босиљак! - Мој синко! - Мајке моја!

Облика других падежа нема.

A zašto si ti povezao imenice batko i bašta? Baš Ukrajina nije neki primer jer su tamo vršljali turkijski nomadi do 18. veka, među kojima i pra-Bulgari.
књижевни српски: ми ћемо
тимочко-лужнички српски: ми чемо
македонски: Ние ќе
бугарски: Ние ще

Ни тимочко-лужнички дијалект српског, нити македонски нису “бугарски”.

Q.E.D.

Poslednja izmena:
књижевни српски: ми ћемо
тимочко-лужнички српски: ми чемо
македонски: Ние ќе
бугарски: Ние ще

Ни тимочко-лужнички дијалект српског, нити македонски нису “бугарски”.

Q.E.D.
Osim što se kaže Nij ali nema veze.
Својатате призренско-тимочки дијалект.
On ne postoji, ne može niko ni da ga svojata. Uništili su ga srpski i albanski svojom agresivnom ekspanzijom.

Objasni zašto je onda pirotski bliži bugarskom nego srpskom. Jel se i tova i taka razvilo iz srpskog? Inače reč bašta kako Prićanci nazivaju oca je iz starobugarskog jezika.

Мени Пироћанци, па ни становници саме Бугарске, никако не звуче као Татари.
По вашем чудном резоновању тај "старобугарски" би могао да се зове и новотатарски као кад би шведска владајућа мањина у Финској назвала фински шведским и тако редом по Балтику.
Сериозно неси нормален.

По вашем чудном резоновању тај "старобугарски" би могао да се зове и новотатарски као кад би шведска владајућа мањина у Финској назвала фински шведским и тако редом по Балтику.
Сериозно неси нормален.
Starobugarski je onogurski, iz grupe turskih jezika koja se veoma rano odvojila od ostalih turskih jezika - ostali su se razdvojili mnogo kasnije,

Сериозно неси нормален.
Pa ni Srbi ne zvuče kao Iranci pa se nazivaju po iranskom plemenu iz 1. veka 😂
Hahhaa kakva si ti legenda da bi prikrio svoje korene. Nema boljeg Srbina od posrbljenog Bugarina.

Hahhaa kakva si ti legenda da bi prikrio svoje korene. Nema boljeg Srbina od posrbljenog Bugarina.
Koje BRE “posrbljavanje”?! Zinuli ste da vam Rusi sve poklone na poslužavniku. Rusija je napravila Bigarsku, pa ste u dva svetska rata bili protiv nje.

Batko(izgovor baćko) =bašta u značenju otac. Srbi doneli iz stare postojbine.

Нормално, зато и баштинимо претке и у башти узгајамо и тако даље у вези са родом и чувања га, пусти слепце и будале који копају песак..

Starobugarski je onogurski, iz grupe turskih jezika koja se veoma rano odvojila od ostalih turskih jezika - ostali su se razdvojili mnogo kasnije,

Нормално али ови необразовани залуђеници га сукобљени са логиком наводе као старословенски.

Какво је сад ово логично салтомортале али опет ниси остао читав.
Много сам година провео у друштву са Бугарима и док се прилично течно разумемо на српско-"бугарском" вулгари међусобно сваком другом реченицом објашњавају смисао претходне, дека дека дека ма иди у к, испеци па реци како се каже у Србији а и моји бивши Мађедонци све више нешто петљају док не смисле и рекну, чуда од људи.

Back