Све сам ти лепо одговорио. Можда ти се одговор не свиђа, али лепо објашњено и са линком до РПЗЦ са којом смо у сестринским односима.
Хајде идемо од почетка.
Неко се одцепио од Руске заграничне цркве и себе је назвао Црквом ? Ти дакле називаш Црквом људе који ни са ким немају евхаристијско општење ?
За тебе питање гласи да ли је екуменизам јерес?
Једноставно питање.
За тебе питање - зашто старокалендарци првих година нису ни помињали екуменизам ? Њима је било најбитније да се врате на јулијански календар.
Друга ствар. Ти мешаш намерно ИПЦ са лудим Мирашом или СПЦ епископом Артемијем који није никад показао наклоност ка ИПЦ.
Мираш Дедејић није Црква исто као што нису ни расколници старокалендарци. У томе је та велика сличност, ни једне ни друге нико не признаје.
То што ти пљујеш друге јер те истина боли, ту не могу да ти помогнем. Пљувањем других и скретањем са теме не можеш постићи пуно.
Разговор се у том периоду свакако дешавао али без успеха. Познате су три посланице туге светога Филарета, такође је и наш Ава Јустин Поповић писао да уразуми екуменисте. На жалост, пре 10. векова пао је Запад. И чињеница је да тај Запад и данас сматра да је на правом путу. У 20. веку пао је Исток. У јерес екуменизма, али глобалистичког модернизма. И они су потпуно уверени да су у праву. Православље сада је у храмовима Истинског православља. Мислим да ће на крају и то напустити и повући се потпуно у катакомбе. Видели сте како је било страшно за време короне полицијскога часа. Забрањено је било славити Васкрс! То неће стати. Прогон ће увек бити оправдан, а народ (руља) ће увек бити против хришћана.
Заборавио си да људима објасниш шта су Матејевци, шта су Флориниијанци и како сте ви независни и не припадате ником.
Пошто је тема отворена као разјашњавање недоумица, разјасни недоумицу како могу да постоје независни расколници старокалендарци ?
Друго питање - како човек који је био мало у Русији, мало у Ковиљу (и нигде није постао монах), па рукоположен од свештеника, па поново крштен и рукоположен може да буде епископ у вашем удружењу ?
Како неко може да се тако брзо рукополаже ? Дакле није прошао ни вишегодишњи период искушеништва (о монаштву и да не говорим) а већ је рукоположен за јеромонаха.
И то два пута. И крштен два пута.
Чекам одговоре.
Објасни ко је Ненад Тодоровић из Параћина, човеку коме је указано да постоји познати ранохришћански спис Дидахи, на шта је Ненад одговорио "Шта ја знам ко је то написао" ? Толико о образованости људи код расколника-старокалендараца.
Та књига је преведена још доста давно, тако да се већ деценијама може наћи у преводу на српски језик.