Не истичу је манастири у Србији, погрешио си.. Понекад је истакне и неки од наших манастира.
Есфигмен није православни манастир, тамо су расколници старокалендарци који су одбили да остану у заједници са православљем као цела Света Гора.
Не истичу је манастири у Србији, погрешио си.. Понекад је истакне и неки од наших манастира.
Хајдемо од почетка.Надам се да модератор неће обрисати овај линк, који је одговор на питање са ким смо у молитвеном општењу
http://uteshiteljevo.blogspot.com/2020/10/100.html?
Cuj, ako se pricescuju i idu na Liturgiju, onda su Pravoslavci... ostalo je stvar politike. Nego srpska Crkva je popila anatemu pod Dusanom,Не истичу је манастири у Србији, погрешио си.
Есфигмен није православни манастир, тамо су расколници старокалендарци који су одбили да остану у заједници са православљем као цела Света Гора.
Пробај да не постављаш информације које су непроверене. Загранична црква се ујединила са РПЦ.Интересантан је тај презир према СИПЦ, мада историја истинског православља је и те како славна.
Прочитај у речнику оно што теби и Стефану није јасно, а то је "евхаристијско јединство". Промакла ти је та лекција.Cuj, ako se pricescuju i idu na Liturgiju, onda su Pravoslavci... ostalo je stvar politike.
Хајдемо од почетка - загранична Црква се од 2007 ујединила са РПЦ. То што си ти нашао неког ко не жели да се уједини и при томе назива себе Црквом ... Опет исто питање.За РПЗЦ не лажем већ ти бираш издајнике за своје изабранике.![]()
Управо хтедох да питам зар свака религија не тврди да је Бог један? Чему раздвајања, деобе ако се око основног сви слажемо?Да. Али вера није релативизација истине. Ти верујеш овако, ја онако....Истина је једна. Бог је једну истину предао људима, а ђаво нас је током историје заводио на странпутице.
By the way, ako evharistijsko jedinstvo pokazuje ko je crkva, onda ko je crkva izmedju RPC i Carigrada koji sada nemaju evharistijsko jedinstvo i postoje ozbiljne teološke i kanonske nesuglasice izmedju njih ?...
У питању је било реторичко питање. Нико од расколника старокалендараца није Црква. Дакле нема евхаристијско јединство ни са СПЦ нити са било ком другом Црквом.
Они су црква исто као што смо ти и ја епископи. Дакле једно су жеље, друго су могућности. Црква се пројављује у реалности, а реалност пројаве је евхаристијско јединство. Где тога нема, може неко да се зове супер-ултра-истинита Православна Црква, али тога нема.
Постоји само једна православна Црква. Расколници-старокалендарци су се поцепали на Флоринијанце, Матејевце и многе, многе друге.
Сами између себе се не признају. Дакле то је посебно питање - колико има подврста и наново одцепљених у оквиру раскола који је почео пре 100 година.
Ovakvo pisanje pope u stvari dosta stvara utisak da ste sektaški nastrojeni, zašto takav rečnik, jel se sećaš šta je sve pisao sv.Kozma o tadašnjim sveštenicima i opet nema veze bio je u crkvi, teško može pope na taj način da se dokazuje šta je crkva i ko je u crkvi i slično.Интересантна је поставка о молитвеном општењу о бризи комсе са ким моли. Ето узмите за задатак да помирите Цариградску и Руску цркву па онда мирите ИПЦ.
За мене сте заједница , интереса, власти, .
Imas religija koje nemaju Tvorca. Svaka koja veruje u Boga ima vrhovnog, no priznaje i manje vazna bozanstva...Управо хтедох да питам зар свака религија не тврди да је Бог један?
Важно је да ли је било покушаја и прилике да се разговара? Или је неко само рекао јерес и одвојио се. Знамо како се то врлпо слична ствар одвијала и до чега довела унутар католичке цркве па, морамо ли се учити на сопственим грешкама?Јако добро питање аскета! Да ли је важан број или сој?
По логици броја Запад је остао православан и после 11. века јер би било страшно одбацити много већи број од 8 милиона Срба. На крају крајева не ради се овде само од Србима, већ о пасу официјелног цркви у екуменизам. Дакле број је много већи.
А број истино православних у том омјеру занемарљиво мали.
Шта нам је важно?
Где је православна вера, или где су људи макар вера била мало и модификована?
Истина. Један Бог у Три Лица, једна вера, једно крштење.Управо хтедох да питам зар свака религија не тврди да је Бог један? Чему раздвајања, деобе ако се око основног сви слажемо?
Волела бих да добијем одговор на питање зашто бих ја која сам рођена и по самом рођењу крштена у православној вери, одгајана од мајке католичке вере, научена да поштујем обе религије а верујем у једног Бога требала да схватим или прихватим постојање ваше цркве?
Који би то био аргумент?
Велики проблем, слажем се.By the way, ako evharistijsko jedinstvo pokazuje ko je crkva, onda ko je crkva izmedju RPC i Carigrada koji sada nemaju evharistijsko jedinstvo i postoje ozbiljne teološke i kanonske nesuglasice izmedju njih ?
Колика је јурисдикција Цариграда ?Ima u istoriji crkve još dosta situacija kada u Crkvi nije postojalo jedinstvo izmedju raznih prestola i crkava i ko je onda tu crkva.
Као на пример ? То упоређујеш неуопоредиво.Ne branim ja te zilote ali se postavlja ovo legitimno pitanje. I ima tu još legitimnih pitanja u vezi zilota i starokalendaraca.
Ни са ким мислиш на екуменисте? Па не би било потребно да уопште постоје да нема екуменизма и злих плодова. Шта је с тобом? Не разумеш просту истину? Не молимо се са екуменистима! А Грци, Бугари, Руси, Румуни ИПЦ су наравно повезани. Постоје делови који нису због амбиције Грчке ИПЦ да ускочи на место Цариграда и буде владајућа црква за све "мале" традиционалне цркве. То су Грци, политика на првом месту. Можеш да ликујеш због тога, али ме знам каква ти је корист? Шта имаш од тога да се бавиш критиком ИПЦ, јер мрачити може свако на сваку тему. Видиш ли нешто корисно? Или се слажеш да идеш са патријархом у синагоге, и да хвалиш папу као најсветлији узор. Како ти ништа не смета у тој одвратној јереси, а малу СИПЦ верујеш да можеш да блатиш и срамотиш. То су потези кукавице. То ти је оно кад мангупи пошаљу дете да провоцира не би ли налупали некога. Ти си то дете, наиван и прилично злобан у комуникацији. Ја рецимо немам никакав проблем да неко буде верник СПЦ али кад ми каже да се слаже са екуменизмом. Док год има људи који су обманути и верују да су православни а не екуменисти, ја ћу пружати информације о СИПЦ.Велики проблем, слажем се.
Колика је јурисдикција Цариграда ?
Као на пример ? То упоређујеш неуопоредиво.
РПЦ и Цариград су цркве које нису у евхаристиском јединству.
Расколници старокалендарци нису црква јер ни са ким нису у евхаристијском јединству.
Разумеш разлику ?
Хајде да пробамо да будемо мало концизнији.Ни са ким мислиш на екуменисте?
Хајде да се вратимо на основно питање. Са ким ви имате евхаристијско општење ?А Грци, Бугари, Руси, Румуни ИПЦ су наравно повезани.
Све сам ти лепо одговорио. Можда ти се одговор не свиђа, али лепо објашњено и са линком до РПЗЦ са којом смо у сестринским односима.Хајде да пробамо да будемо мало концизнији.
Да ли дружина деда Марка Радосављевића или Мираша Дедејића или расколника старокалендараца има са било ким евхаристијско општење ? Нема.
Разлика између дружине деда Марка јесте што је Марко Радосављевић био епископ, није био мало у Русији, мало у Ковиљу па одлучио да се замонаши и рукополаже два пута као Немања.
То је разлика, а исто је да ни једна ни друга ни трећа групација нема евхаристијско општење ни са ким.
Хајде да се вратимо на основно питање. Са ким ви имате евхаристијско општење ?
Ни са ким, очигледно. Чим прескачеш одговор на то питање.
Сјајно резоновање. Као што екуменизам има своју историју настанка, у исто време отпочиње и борба за очување православне вере.Важно је да ли је било покушаја и прилике да се разговара? Или је неко само рекао јерес и одвојио се. Знамо како се то врлпо слична ствар одвијала и до чега довела унутар католичке цркве па, морамо ли се учити на сопственим грешкама?
Брате ал трујеш. Есфигмен је православни манастир на Светој Гори. "Грех" му је што је прекинуо општење са оним блавором из Цариградске патријаршије, архијеретиком. Па свако нормалан би требао да се склони од тог ЦИА папољубца.Не истичу је манастири у Србији, погрешио си.
Нећеш замерити што ми овај одговор није довољан?Истина. Један Бог у Три Лица, једна вера, једно крштење.
Разлике између православља и латинске цркве су током историје постале веома велике. Од догматских до предањских и обичајних.
Љубав према родитељима треба бити неподељена а према вери треба бити лична. Вера нас спасава и не можемо бити неутрални. Само је једна Истина коју нам је предао Господ својим речима и делима, а затим преко својих ученика апостола, они преко апостола до данашњег дана. Постоји низ који нам преноси тајну спасења. Сви који су изменили изворно учење су инославни, нису Христови. Јер се Бога на свету делује и сатана! Он баца семе кукоља и вара људе. Тако би избором православне вере помогла можда и спасењу родитеља католичке вере.
Шта је љубав?Нећеш замерити што ми овај одговор није довољан?
Долазим у миру ,као верник Бога једнога, па ми као таквој многе ствари нису логичне.Не мислим само на ову тему или твоју цркву већ на све религије које верују да јесте Бог један.
Чему разлике ако је суштина вере љубав према Богу? Зашто је битан начин преношења вере,начин молитве и остала разлике које се своде на обичај,протокол?
Ко може да тврди да зна које је изворно учење? Ко може да тврди да једини зна Истину?
Ова сама дискусија на теми делује као политичка предизборна кампања, далеко од основних начела вере,било које вере,јер и сам напомену да је вера лична ствар,па чему онда наметање или подцењивање ,осуђивање било које друге вере?
И питање за тебе али волела би да видим одговор и припадника других религија :
Ако имате испред себе верника друге вере за којег можете бити сигурни да живи животом Богу на част ,да ли би га колебали у вери покушајем да га преведете у Вашу веру?