српска истински православна црква

Српска Истински Православне Црква

• Знам за СИПЦ

glasova: 7 46,7%
  • Мало знам о СИПЦ

glasova: 0 0,0%
  • Не знам ништа о СИПЦ

glasova: 8 53,3%

• Ukupno glasova
    15

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Ми Срби имамо СПЦ !
Који део није јасан ?

Има Срба па прешли у Ислам - аферим !
Има Срба па се крсте лопатом - просим љепа !
Има Срба па се је бу у педу, ма свашта има ...
Koji ste to VI SRBI, ako i sam kažeš da ima muslimana, budista, i ko zna šta još?
Ono što osnuju Srbi je srpsko. Ne znam što se čudiš.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.290
Помаже Бог. Овде стари форумаш, мислим да сам присутан са профилом од почетка Крстарице форума. Поздраве који ме се сећају. Тада сам био млади верник ИПЦ, сада већ педесетогодишњак и свештеник СИПЦ.

ОВА ТЕМА НИЈЕ НАМЕЊЕНА РАСПРАВИ, јер сада сви знају за "зилоте" како нас медији називају. Тема ће пружати информације о СИПЦ, као и моје личне ставове на духовне теме, екуменизму и појавама у друштву.
Слободно поставите питања и недоумице, непристојни и за свађу расположени биће удаљени.
Hvala, mogao bi da nas upoznas sa svojom Crkvom, posto, recimo ja, ne znam nista, koja je razlika?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.986
Да додам,
много, баш много више ценим све те Србе муслије и католике и Харе Кришне
од оних који цепају нашу СПЦ !

Амин.
Ma što se ljutiš? Ne cepaju je nego je umnožavaju. Zamisli, jedan tako
mali narod, a dve svoje crkve ima. Pa to je super.

Poruka
6.117
Реакција "ми имамо своју Цркву" ми је позната. Отприлике су најгласнији они који не иду на литургије већ мало навијачки доживљавају СПЦ. То србовање тако је јалово, и хиљаду пута је тај корпус Срба ћутао када се не сме причати. Дакле није секта, нити нова Црква нити нека друга црква СИПЦ.
Нова црква је СПЦ, прерађена у комунизму и преумљена на екуменизам. Свако има право да верује по својој савести али немојте молим Вас да толико "хејтујете" нешто што или не познајете или у изворном облику не признајете! Секта су Срби који су одсекли од себе екуменизам и екуменисте епископе?
То је сасвим природан и правно цркви познат поступак. До јуче су Срби клицали Титу, а када је Тито морао биолошки да напусти овај свет прво су дуго плакали, а затим се почели враћати Цркви. Тито није спавао већ је кроз подобне епископе донео Србима екуменизам.
Сада се у СПЦ практикује та вера. А Срби који су Ван СПЦ су избеглице. Да нема екуменизма не би било ни СИПЦ.

Poruka
6.117
Šta fali ekumenizmu?
Zašto je sporan ravnopravni dijalog i želja za pronalaženjem
svega zajedničkog oko čega bi se ujedinili a ne insistirati na
nekim razlikama koje za 99% hrišćanskog sveta i tako nisu razumljive?
Свако има право да изабере екуменизам за своју веру, али треба поштено да каже да то није православно учење.

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
27.802
Srpska istinski pravoslavna crkva ili Srpska istinita pravoslavna crkva je naziv za ne-kanonsku pravoslavnu crkvu koja od 1995. deluje u Srbiji i među srpskim pravoslavnim vernicima u inostranstvu. Nastala je nakon što se nekoliko sveštenika i monaha odvojilo od Srpske pravoslavne crkve, smatrajućim neprihvatljivim ekumenizam; broji oko nekoliko stotina vernika i djeluje pod pokroviteljstvom Grčke istinski pravoslavne crkve.
Ko su ziloti, pravoslavni fundamentalisti

Njihova parola je „Pravoslavlje ili smrt”, ne priznaju SPC koja ih smatra raskolnicima
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ko-su-ziloti-pravoslavni-fundamentalisti.lt.html
Prelazak prvog sveštenika iz ekumenističke SPC u redove Srpske istinski pravoslavne crkve
http://www.novinar.de/2009/11/22/pr...redove-srpske-istinski-pravoslavne-crkve.html

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.290
Srpska istinski pravoslavna crkva ili Srpska istinita pravoslavna crkva je naziv za ne-kanonsku pravoslavnu crkvu koja od 1995. deluje u Srbiji i među srpskim pravoslavnim vernicima u inostranstvu. Nastala je nakon što se nekoliko sveštenika i monaha odvojilo od Srpske pravoslavne crkve, smatrajućim neprihvatljivim ekumenizam; broji oko nekoliko stotina vernika i djeluje pod pokroviteljstvom Grčke istinski pravoslavne crkve.

Njihova parola je „Pravoslavlje ili smrt”, ne priznaju SPC koja ih smatra raskolnicima
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ko-su-ziloti-pravoslavni-fundamentalisti.lt.html
Prelazak prvog sveštenika iz ekumenističke SPC u redove Srpske istinski pravoslavne crkve
http://www.novinar.de/2009/11/22/pr...redove-srpske-istinski-pravoslavne-crkve.html
Za vreme Tita je pravoslavlje medju Srbima skoro unisteno... vecina se krstila u 90im... neki nikad...

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
27.802
Za vreme Tita je pravoslavlje medju Srbima skoro unisteno... vecina se krstila u 90im... neki nikad...
Odnosi između Tita i SPC naročito se poboljšavaju u epohi liberalizacije Jugoslavije pedesetih godina XX vijeka. Krajem te decenije partijarh srpski German počeo je dolaziti na diplomatske prijeme prilikom obilježavanja Titova rođendana ili nekog značajnog državnog događaja. Patrijarh je imao potpunu slobodu sastanka sa stranim ambasadorima u Jugoslaviji, a bila mu je omogućena i sloboda putovanja u inostranstvo. Prema pisanju Iva i Slavka Goldsteina, Aleksandar Ranković, šef Udbe i prvi Titov saradnik organizovao je u svojoj vili poseban prijem za srpskoga patrijarha koji će 1960. godine biti i odlikovan „zbog zalaganja na produbljivanju odnosa između crkve i države, kao i na razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između FNRJ i drugih zemalja“. Godine 1966. patrijarha je odlikovao i sam Josip Broz Tito.
Patrijarh-German-i-J.-B.-Tito.jpg

Eg1TEAyX0AIuatI.png

predsednik-jugoslavije-josip-broz-tito-i-njegova-supruga-jovanka-u-pratnji-patrijarha-srpskog-...jpg

Poruka
6.117

Имате наш блог о нама, ако хоћете да прочитате како исповедамо веру. Али морате да знате да СИПЦ је најмлађа ИПЦ. Имамо и руску, бугарску, румунску, грчку...и ми смо најмлађи. Од свог народа најмање схваћени. Рецимо да Румуна има 2.5 милиона људи. Зову их старокалендарцима.
Знате ли шта је највећа иронија у свему?
Сви реагују као "нова црква" "секта" итд. а осниваче ИПЦ сви прослављају као светитеље! То је свети Јосиф петроградски, свети патријарх Тихон, св Јован Шангајски, Филарет Вознесењски, Гликерије румунски....чак можемо да уврстимо и св Николаја србског који се такође одвојио од СПЦ, и сви Јустина који је екуменизму дао име СВЕЈЕРЕС.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.290
Odnosi između Tita i SPC naročito se poboljšavaju u epohi liberalizacije Jugoslavije pedesetih godina XX vijeka. Krajem te decenije partijarh srpski German počeo je dolaziti na diplomatske prijeme prilikom obilježavanja Titova rođendana ili nekog značajnog državnog događaja. Patrijarh je imao potpunu slobodu sastanka sa stranim ambasadorima u Jugoslaviji, a bila mu je omogućena i sloboda putovanja u inostranstvo. Prema pisanju Iva i Slavka Goldsteina, Aleksandar Ranković, šef Udbe i prvi Titov saradnik organizovao je u svojoj vili poseban prijem za srpskoga patrijarha koji će 1960. godine biti i odlikovan „zbog zalaganja na produbljivanju odnosa između crkve i države, kao i na razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između FNRJ i drugih zemalja“. Godine 1966. patrijarha je odlikovao i sam Josip Broz Tito.
Pogledajte prilog 1261858
Pogledajte prilog 1261859
Pogledajte prilog 1261860
Ma daj, morao sam da krijem krst ispod kreveta, od oca. U osnovnoj su nam skidali krstove ako smo nosili. Toliko su ti nastavnici
mrzeli krst, da nisu mogli da ga gledaju...

asketa

Domaćin
Poruka
4.510
Реакција "ми имамо своју Цркву" ми је позната. Отприлике су најгласнији они који не иду на литургије већ мало навијачки доживљавају СПЦ. То србовање тако је јалово, и хиљаду пута је тај корпус Срба ћутао када се не сме причати. Дакле није секта, нити нова Црква нити нека друга црква СИПЦ.
Нова црква је СПЦ, прерађена у комунизму и преумљена на екуменизам. Свако има право да верује по својој савести али немојте молим Вас да толико "хејтујете" нешто што или не познајете или у изворном облику не признајете! Секта су Срби који су одсекли од себе екуменизам и екуменисте епископе?
То је сасвим природан и правно цркви познат поступак. До јуче су Срби клицали Титу, а када је Тито морао биолошки да напусти овај свет прво су дуго плакали, а затим се почели враћати Цркви. Тито није спавао већ је кроз подобне епископе донео Србима екуменизам.
Сада се у СПЦ практикује та вера. А Срби који су Ван СПЦ су избеглице. Да нема екуменизма не би било ни СИПЦ.

Pa da, po tvojoj logici je kanonski priznata SPC sa 8 miliona vernika zapravo sekta
a SIPC sa 300 vernika istinska pravoslavna crkva.

asketa

Domaćin
Poruka
4.510
Свако има право да изабере екуменизам за своју веру, али треба поштено да каже да то није православно учење.

Ovo i nije neki odgovor na moje pitanje. Svako ima pravo da izabere i sektu.

Zašto vas je patrijarh Pavle nazvao sektašima i fundamentalistima?

Обилић

Poznat
Poruka
8.828
Ma što se ljutiš? Ne cepaju je nego je umnožavaju. Zamisli, jedan tako
mali narod, a dve svoje crkve ima. Pa to je super.

Могу на два начина (бар) да ти одговорим:

1. Па за вас усташе јесте
2. Шта очекивати, какав резон, од некога ко се зове свеснаглиста ?

Poruka
6.117
Pa da, po tvojoj logici je kanonski priznata SPC sa 8 miliona vernika zapravo sekta
a SIPC sa 300 vernika istinska pravoslavna crkva.
Јако добро питање аскета! Да ли је важан број или сој?
По логици броја Запад је остао православан и после 11. века јер би било страшно одбацити много већи број од 8 милиона Срба. На крају крајева не ради се овде само од Србима, већ о пасу официјелног цркви у екуменизам. Дакле број је много већи.
А број истино православних у том омјеру занемарљиво мали.
Шта нам је важно?
Где је православна вера, или где су људи макар вера била мало и модификована?

Poruka
6.117
Ovo i nije neki odgovor na moje pitanje. Svako ima pravo da izabere i sektu.

Zašto vas je patrijarh Pavle nazvao sektašima i fundamentalistima?
Патријар Павле је медијским синовима постао светитељ. Он је био активни екумениста, и наравно да је био гонитељ православних. Веронаука кроз режимске медије наравно да ће га глорификовати јер је чинио баш оно што су безбожни политичари желели.

Poruka
6.117
Сасвим је природно да људи реагују заштитнички према нашој СПЦ. Међутим то је дозвољена одбрана, и пожељна. Оно што не можете и немате храбрости јесте напасти екуменски епископску већину. По свим учењима Цркве 'ћутањем се издаје Бог". Ако ћутимо на јерес која је тако очигледна, зашто нападамо оне који желе да задрже себе у православљу?

Poruka
6.117
Kad bi se znala istina, imali bi samo jednu ili nijednu religiju. Ovako ko šta hoće...
Сем Истине постоји и непријатељ истине ђаво. Он којег зовемо "лукави" баца семе раздора. То семе клија кроз људе који су из неког разлога променили учење цркве. Разлог је увек греховне природе. Православна црква на земљи зато се и зове војинствујућа, јер се бори са духовним непријатељима у себи и испред себе. Живот у вери често се пореди са путем голготе.

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Сем Истине постоји и непријатељ истине ђаво. Он којег зовемо "лукави" баца семе раздора. То семе клија кроз људе који су из неког разлога променили учење цркве. Разлог је увек греховне природе. Православна црква на земљи зато се и зове војинствујућа, јер се бори са духовним непријатељима у себи и испред себе. Живот у вери често се пореди са путем голготе.
To je tvoje verovanje.
Drugi imaju neko drugo verovanje.
Niko ne može da dokaže da je bilo koje istinito.
Zati se i zove verovanje.

Poruka
6.117
To je tvoje verovanje.
Drugi imaju neko drugo verovanje.
Niko ne može da dokaže da je bilo koje istinito.
Zati se i zove verovanje.
Да. Али вера није релативизација истине. Ти верујеш овако, ја онако....Истина је једна. Бог је једну истину предао људима, а ђаво нас је током историје заводио на странпутице.

Poruka
6.117
На спасење празник светог Јована Златоустог.
О ПРЕКИДУ ЦРКВЕНОГ ОПШТЕЊА

Свети ЈОВАН Златоуст пише да критеријум и знак јединства у Цркви не само општење у тајнама (под вођством епископа, о чему се напред говорило), већ, пре свега, општа вера. „А када ми сви исто верујемо, то и јесте јединство вере. Прво: нарушава се заједничка вера, а затим и општење у тајнама. А ово се дешава, ако се сам епископ уклања од опште вере! Свети нам то објашњава: „Не само, ако нам неки говоре многе ствари, које су противне вери и све ниподаштавају, већ чак, ако и нечем најмањем, што је противно вери – уче – нека буде анатема“.
Њега су питали:
„Шта радити са онима, који измишљају учења, која се разликују од учења апостола?
„Уклањајте се од њих – одговорио је он – и избегавајте их“.„Молим вас, уклањајте се и избегавајте њихова сабрања“. „Јер, боље је да тебе нико не води, него да те води недостојан.
Свети отац јасно излаже сваком верујућем, да је он сам одговоран за свој избор. Свети Златоуст говори: „Ако је код њега (пастира) унакажена вера, не иди за њим, чак да је то анђео“.„Ако проповеда унакажено учење, не прихватај га, чак да је то анђео.“ „Не прихватај“ употребљава се овде, не само у смислу „не примати учење“ већ и у смислу „не подчињавати се“, „не слушати га“.
Осим тога, говорећи о канонима свети Јован Златоуст учи да нема неопходности, да би епископ згрешио против свих канона истовремено, „… али, ако они буду проповедали насупрот Предању нешто најмање и чак ако они изрекну саму маленкост, нека буду анатема“. Свети Јован Златоуст у својој Беседи „О лажним пророцима“ тврди, да се човек скрнави чак, ако он једе и пије са јеретицима; а колико је тек горе црквено општење са јеретицима у св. тајнама. И свети продужује: „Бежите далеко од њих и не додирујте се њихове нечистоте“… А када то бива? „Неко постаје саучесник греха другога, ако зна његово безакоње „ћути и не исправља га“. А ако ја не могу да га исправим? „А ако ти не можеш да га исправиш, ти не мораш да учествујеш у његовом греху путем дружења и општења са њим“.
Тумачећи Посланицу Јеврејима Свети нам говори: „Ако је неко лукав у питањима вере, то бежи од њега, чак, ако је то Анђео, који је сишао са неба…“ И још: Ко се дружи са непријатељима Цара Христа, тај не може бити пријатељ Цара, већ је и самог живота недостојан и са непријатељима бива погубљен!“ И још: „Не само они, који греше, већ и оци, који их хвале, заслужују такву исту, или чак гору казну.“