СРПСКА ЦРКВА СЕ МОЖЕ ПОКАЗАТИ КАО НАСЛЕДНИК АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ ДАЛМАЦИЈЕ

Poruka
22.423
РАЗГОВОР: ДР ЂОРЂЕ ЈАНКОВИЋ, АРХЕОЛОГ
СРПСКА ЦРКВА СЕ МОЖЕ ПОКАЗАТИ КАО НАСЛЕДНИК АПОСТОЛСКЕ ЦРКВЕ ДАЛМАЦИЈЕ

Највећи српски ауторитет за рану историју Словена и Срба, др Ђорђе Јанковић, шеф је Катедре за средњевековну археологију Филозофског факултета у Београду и професор на Духовној академији у Србињу. Један је од само четири активна доктора археологије у СРЈ специјализованих за средњи век - дакле за прошлост самих Срба и Словена - док се осталих тридесетак доктора бави антиком и праисторијом. Др Јанковић је последњих десетак година истраживао локалитете на теренима Косова, Метохије, Книнске Крајине, Црне Горе и Републике Српске. Сад руководи пројектима истраживања манастира и цркава од IV до XV века у околини Требиња, Боки Которској, Подрињу и Босанској крајини. Ставови др Јанковића о раној прошлости Словена и Срба изазивају велику напетост у неким историчарским и археолошким круговима јер је отворио могућност за тражење порекла Словена у југословенском Подунављу, тиме што је становништво Бачке и Баната у III и IV веку одредио као блиске Словенима, а не Сарматима, као што неки и данас тумаче. То се поклапа са мишљењем руских лингвиста - нарочито Олега Николајевича Трубачова - који су до ових претпоставки дошли сопственим методама. Др. Јанковић је први издвојио и особине Срба у раном средњем веку, што је опширно аргументовао 1998. у монографији Српске громиле.
Недавно је "Република" писала о могућој аутохтоности Словена у југословенском Подунављу. Да ли то може бити тачно?
Да је колевка Словена у Подунављу, казују не само руска предања, већ предања и друге врсте сећања на Дунав код свих Словена. На пример, у Конавлима постоји село Дунавка, а у Албанији, западно од Охрида, река Дунавац. Мислим да је словенско предање тачно, али још није археолошки проучено и доказано. Наша археологија би могла да да одлучујући допринос том питању, уколико би истражили епоху од IV столећа пре Христа до I столећа после Христа у Посавини и Подунављу. Тиме би покренули истраживања у Словачкој и Моравској, па би се брзо нашао одговор. У последње време појавила се нова филолошка теорија (из Немачке) о словенској постојбини северно од Паноније, и одговарајућа археолошка тумачења (из Русије). Мислим да су таква гледишта омогућена потпуним одсуством одговарајућих археолошких истраживања у Подунављу.
Срби се у антрополошком смислу разликују од других Словена, јер припадамо динарском типу, аутохтоном на Балкану већ миленијумима. Да ли археологија има и друге потврде за ту различитост?
Ми смо данас претежно домородачког, динарског антрополошког типа, па се по томе разликујемо од осталих Словена. Међутим, Словени су спаљивали покојне до у Средњи век, па је у недостатку скелетних остатака тешко решити збивања у прошлости антрополошким проучавањима. Неколико словенских народа може се археолошки разликовати још од IV-VI столећа. То су за сада Срби и нека руска племена. Срби се издвајају привредом, обликом стана, погреба, грнчаријом и другим. Неке од тих особености могу се пратити у прошлост, за сада до IV столећа.
Зашто наука тако мало зна о узбудљивој преднемањићкој историји Срба?
За то има више разлога, од којих су једни из прошлости, а други су савремени. Немањићи су потискивали сећање на претходне велике краљеве жупане и да би учврстили власт и Цркву; краљеви династије кнеза Војислава из Дукље потискивали су сећање на кнежеве Србије VII-X столећа, опет да би учврстили своју власт. Западна Србија је кренула посебним путем, пре свега због притисака са запада. У свему су значајну улогу имале цркве. Данас наши истраживачи радије бирају за проучавање државу Немањића и њихових наследника, јер су ови оставили дубљи траг у народу као православни, али и зато што су неки научни токови усмерени и са запада.
Рашка се подразумевала као старо језгро српске државности, међутим, проф. Реља Новаковић је доказивао да је реч о сплету више држава у целом Динарском низу . Како видите српски етнички простор током средњег века, а нарочито недовољно истражене западне пределе?
У археологији је једноставно одредити етнички простор, под условом да су прикупљени подаци о култури. За разлику од историје која по правилу проучава само политику и државу, археологија може да разликује народ од окупатора. Србима је јасно да границе држава и народа нису исте - тако је данас, тако је било и у прошлости. Археологија преко објективних материјалних остатака одређује простирање сваке појединачне културе и кроз њих постојање нација. Српска материјална култура може се пратити у континуитету, са разумљивим ширењима и узмицањима, на простору од крајина близу Неготина и Струме на истоку, до Лике и Купе на западу, од VI-VII до XX столећа. Наравно, постоје природне разлике између особених географских подручја. Једно је крашки предео од Црне Горе до Лике, а друго плодан предео од Стига до Баније и Кордуна. Хрватски научници су истом методологијом одредили хрватску територију између Цетине и Лабина у Истри у IX-XI столећу (без Лике), што се подудара са историјским подацима и мојим истраживањима. Сматрам да су на северозападу Срби настањивали Козару, Банију и Кордун, али у одговарајућем делу Посавине живели су и други Словени.
Одскора неки амерички универзитети подупиру теорије из XIX вијека о "бошњаштву" које се надовезује на богумилске заједнице, а прије тога на Илире. Да ли научни докази подупиру хипотезу о "бошњачком" етницитету?
 
То је чиста политика. Аустро-Угарска је успоставила Земаљски музеј у Сарајеву да би створила нацију, слично Словенцима. Не постоје докази о археолошкој посебности Босне у односу на друге српске крајеве. Има више римокатоличких храмова из времена мађарске окупације и њиховог утицаја, и то је све. На пример, краљ Твртко II је сахрањен под надгробном плочом се латинским натписом, али његови војници пишу ћирилицом (значи православни су), као што показује град Бобовац. Аустроугарска је измислила појам "босанчица" да би се направила разлика према ћирилици иако су исто писмо, само да би нас раздвојили, преварили. Они су надгробне мраморе прогласили за богумилске, босанске споменике, па им је дат и посебан назив "стећци" иако таквих назива за гробља нема, да би се заборавило да су то наша гробља. Њих има свуда у српским крајевима, у Конавлима, Далмацији, у данашњој Црној Гори и Републици Србији, односно у несумњиво православним областима, као и у портама православних манастира, као што су Крупа, Тврдош, Добрун, Давидовица и Милешева. Реч је о једној од великих превара римо-немачких, срачунатој да се разбију Срби, а наши муслимани слуде, како би се искористили као топовска храна за њихов рачун.
Антрополошки и етнографски су занимљива предања о пореклу које налазимо у западном Српству. Да ли су она од користи за археологе и да ли Срби имају основе за свест о својој аутохтоности на тлу Босне и Херцеговине?
Видите, иако се настојало да се у народу развије свест како нас Дрина раздваја - не од данас, од Другог светског рата или од аустроугарске окупације, већ знатно раније, од првих покушаја де се наше тло подели између Рима и Цариграда - заједнички митови, десетерци и гусле, постојећи обреди, односно духовна култура, одређују нашу јединственост. Уграђено ниподаштавање српске историографије према нашим митовима и предањима, спутава нас да установимо њихову вредност, јер је то чисто археолошким методама тешко изводљиво. На пример, позносредњевековни градови-утврђења источно од реке Босне, уколико не носе своје име, називају се по правилу "Град проклете Јерине", а западно од Босне "Град Црне краљице" па и "Град Марије Терезије". Очигледно је реч о једном истом миту, о невољеној владарки. Ту су и топоними "Рељина градина", "Градина Љутица" (Богдана) на Уни. Сасвим је могуће да су те градине родна места или првобитни поседи оних по којима су прозване, који су ступили у службу Немањића и на истоку стекли славу, звања и имања, што се за Рељу Крилатицу, ћесара цара Душана, и зна. То је природно одлажење властелчића-ратника на исток из сиромашног динарског простора. Други је случај са предањима о војводи Момчилу, његовом крилатом коњу и граду Пирлитору, који указују можда на нека старија времена и повезаност клисура Таре са клисурама око Дрвара. Дакле и митови показују јединственост данашњег српског етничког простора од вајкада.
Ископавали сте српске надгробне хумке (громиле), које сежу чак до раног средњег века. Како после седам година оцењујете да је код Грахова пронађена и једна српска хумка коју можемо датовати у период краја IV века?
Ја сам увео громиле у археологију и решио основна питања, али има још много тога за проучавање. Громиле - веома сличне оним из околине Грахова, које су помериле досељавање Срба у IV столеће - уочио сам између Гацка и Невесиња, али нису истраживане. Било би драгоцено наћи још истовремених насеља, као оно једно на Дрини. То треба да покрену они који управљају националном културом Срба, да усмере средства у народну културу, а не у ширење туђе културе, која ионако налази сама свој пут.
Проблемима етницитета у данашњој БиХ највише су се бавили хрватски и српски научници. Где су размимоилажења, а где се ставови поклапају?
Римокатоличка црква је одавно кроз хрватство изразила своје претензије на целу Босну до Дрине и даље. Та становишта се заснивају пре свега на неправилном тумачењу података о нападима Бугара на Хрвате у IX-X столећу или помена хрватског имена у сукобима Србије и Византије средином друге половине XI столећа. Међутим, ту је низ питања нерешен - које Хрвате нападају Бугари и где, јер Бугарска се простирала од Јадранског мора до Драве, а Хрвати су живели изгледа и у данашњој Албанији. Хрватска научница Нада Клаић је сматрала да су Срби живели у Поуњу од почетка, а да је Босна нешто посебно, итд. Наши историчари се нису најбоље усагласили у "Историји српског народа" - приказује се Босна у саставу Србије X столећа, али без западнијих предела; затим се Босна искључује из историје Срба XII-XV столећа, а потом је опет српска област, итд. Последња ископавања средњевековног гробља у Шипову, показала су пут утврђивања истине. Утврђено је да Срби живе у Пљеви у VII-IX i XII-XV столећу. Сада се записани податак из X столеће да је Пљева била хрватска област, може прихватити једино за доба привремене хрватске окупације Пљеве после слома Србије у рату са Бугарском 924. године.
 
Истраживали сте многе од цркава и манастира, и они показују да се мора мењати уџбеничка слика историје Босне и Херцегвоине. Посебно су занимљиви случајеви Крупе и Шипова...
Цркве и манастири су најочигледнији примери манипулисања. Пред почетак последњег рата, Борис Граљук из Завода за заштиту споменика културе у Бања Луци, истраживао је манастир Крупу. Своја истраживања је објавио у Археолошком прегледу за 1986, на српском и енглеском језику, а у њему је изнео тумачење да је Крупа одувек била римокатолички манастир, који су православни Срби преузели у XIX столећу. По њему, неистинито је српско предање да је манастир првобитно био православни, да су његови монаси протерани и да су онда основали Крупу у Далмацији 1317. Међутим, из сада видљивих зидова, њихових остатака и онога што је он објавио, очигледно је манастир био римокатолички у XIV-XV столећу, установљен на храму XII-XIII столећа, а несумњиво је православан од XV столећа до данас, како показују надгробни мрамори. На жалост нема никога да документује, обради и објави истините податке о овом важном манастиру, да би се тако оповргли фалсификати. Никога, па ни мештане Крупе, који су били незадовољни Борисом Граљуком, данас не занима да помогне утврђивање истине о нашем манастиру. Зато Крупа, уместо да сведочи о српском континуитету на Врбасу, и давнашњим прогонима православља, о коме је Дучић спевао оне потресне стихове, сада "доказује" да православни Срби присвајају римокатоличке храмове, и то у време аустроугарске окупације! Ту је и мученички манастир Моштаница, археолошки неистражен, уз који се налази нигде забележена испосница из ко зна ког времена, чији је пустиножитељ можда значајан за име манастира. Ту је и низ других манастиришта и црквишта, заборављених од елите српског народа. Олако се одричемо дела својих предака; презирући њихов труд и љубав уложену за будућност, осуђујемо себе и своје потомке на презир, заборав и нестанак.
Шта су ваша истраживања показала у Тврдошу, древном владичанском средишту код Требиња?
Тврдош је пример како археолошка истраживања могу бити драгоцена. Установљено је да манастирски храм живи од IV столећа, а да је у манастир успостављен у VI столећу, па је Тврдош један од наших најстаријих манастира, који доказује српски континуитет и историјска права на тло.
Шта треба предузети на даљем расветљавању прошлости Босне и Херцеговине? Какви могу бити научним исходи неких мистерија о прошлости Срба и других народа овога тла?
 
Треба увек трагати за истином, у томе се не сме посустати, и она ће нам помоћи. После открића наших раних манастира у Тврдошу и на Превлаци код Тивта, чија су ископавања у току, очекујем да се кроз ископавања неког манастира или цркве у западним српским пределима (мислим на области од Врбаса до Поуња), докажем покрштавање Срба најкасније у VII столећу, како сведочи цар Константин VII Порфирогенит. Тиме би било решено питање такозваних "босанских базилика", и поново би се потврдио наш етнички простор у римској Далмацији, укључујући сву Крајину. Наша се Црква може показати као наследник апостолске Цркве Далмације, а то није само питање престижа и равноправности са другим црквама што их успоставише апостоли, већ одговорности за добијену благодат, односно пружену прилику да се крене правим путем. Мислим да би било корисно за сав народ да спозна своју прошлост, како више не би понављао грешке, и тако стекао будућност.


Разговарао: Зоран Стефановић
Фотографије: Милинко Стефановић
 
................................................................................................................................................................................................

Дана 6. септембра света Православна црква слави чудо св. Архангела Михаила

Арханђел Михаило спасава грешне

Реч, произнесена оцем нашим Тимотејем, патријархом Александријским, поштовања достојним. Он је саставио ову реч поводом празника Чудо светог архангела Михаила (6. септембра), да би показао велику милост, даровану од Бога људима.
"Мир Божји нека сиђе на вас, браћо хришћани. Послушајте, браћо, што се догодило са мном, Тимотејем, слугом Исуса Христа. Једном сам се упутио ка светом животворном Крсту и Гробу Господњем и ка свим светим местима, којима је ишао Господ наш Исус Христос. И тако сам доспео у дом светог Прохора, љубљеног ученика јеванђелисте Јована Богослова. После дуготрајног тражења, нађох књигу коју је Прохор написао. У тој чудесној књизи ја прочитах следећу велику утеху Јована Богослова:
"Једном сам ишао у пратњи ангела Божјег који ми је објашњавао небеске тајне о људима. И чујем тада шум, сличан шуму многих вода које падају са велике висине. Када са ангелом дођох ближе, видех тада огромно језеро и страшни казан пун непокајаних грешника. Ја упитах мога пратиоца: "Објасни ми, зашто је та јама толико дубока?" Угледао сам огњену лаву са великим димом, она је кључала и са хуком се подизала на триста метара у висину, и некакви црви, величине змије, гмизали су по телима грешника у том језеру-бездану. "Оче Јоване, пријатељу Божји, мучење које сад гледаш страшније је од сваке казне. Ово језеро може да прими у себе сав свет, дубина је његова бесконачна, змије и црви који гризу тела грешника бране им да се спусте у дубину језера током триста дана, а затим им забранјују да се подигну са дна уз помоћ колца за који грешници као да су привезани." И Јован горко заплака због погибије грешника. "Не плачи, оче Јоване, пријатељу Божји, не плачи. Ускоро ћеш угледати велику радост, захваљујући архангелу Божјем Михаилу. Велика је љубав Божја према архангелу Божјем Михаилу." Тада угледах у чудесној лепоти самог архистратига Михаила у необичној лађи од херувима и серафима, у пратњи многих ангела и светих, великих пророка и мученика, како се приближавају огњеном језеру. Сви су они украшени неописивом лепотом. Тако се архангели приближише грешницима, предатим на мучење. Истог часа угаси се огањ, пламена лава престаде да се подиже, животиње се изгубише. Када се све утиша архангел Михаило потопи своје десно крило у језеро, изведе их на чврсту земљу. Затим он поново спусти то исто десно крило по други пут и извади из језера још више душа него први пут. Тада херувими и серафими падоше ничице пред њим и стадоше да га моле да и трећи пут потопи крило. Он упути свој добри молитвени глас ка Господу, принесе молбе за спасење и погрузи своје крило и трећи пут у језеро и извади на свом милосрдном крилу још веће мноштво душа. Тада ангели и свети, узевши их, омише те душе водом благодати и помазаше их миром радости и поставише их редом пред лице Божје. Тог часа иза завесе Господње изађе глас који рече: "Заступништво архангела Михаила и Мајке Моје, Пресвете Дјеве и свих Мојих ангела изабраних, који су на земљи испунили вољу Оца Мога, уведе душе у рај блаженстава, вечности и покоја."
 
При овом дирљивом призору свети Јован се удиви састрадавању архангела Михаила. Анђео му рече: "Знај Јоване, пријатељу Божји, да се чудо које си ти видео, понавља сваке године 6. септембра (19.) на дан празновања у част архангела Михаила, јер га је Свевидећи Бог одредио за вођу небеске војске због велике победе коју је он извојевао над силама сатане."
Када су Јудејци непоштедно приковали Спаситеља на крст, архангел Михаило био је толико тим огорчен, да су небо и земља потамнели, не могавши да поднесу његову велику тугу и жалост. Када је Спаситељ устао из гроба, он је одвалио камен, донео благу вест женама-мироносицама и задржао сатану, одузео му оно што је имао. Бог је даровао архангелу Михаилу велику силу и власт, да чак спасава оне који пребивају у мукама. Господ га је прогласио вођом небеских сила и допушта му да сваке године 6. септембра извози лађу од херувима и серафима, да се у пратњи светих ангела приближава душама осуђеним на мучење. Архангел Михаило помаже да се спасу они који су чинили милостињу у име његових мученика или светих. Архистратиг Михаило предстоји за оне који су претрпели жалост и страдање за име Господње и заувек их ослобађа од казне. Архангел Михаило неће престати да дејствује на дан 6. септембра до скончања света. Тог значајног дана, 6. септембра, он пада преклонивши колена, пред завесом Божјом, клањајући се ничице и моли се за душе које се налазе у страшним мукама све дотле док Бог не помилује људе и све који живе на земљи. Шестог септембра сви ангели скупљају се око Михаила и завесе Божје.По благослову Бога Сведржитеља архангел Михаило прилази одевен у одежду благости и милосрђа, и навешћује свима да се Бог умилостивио над светом и подарио људима разум весеља.
"Ти си видео сада, Јоване, како ће бити срећан онај човек који учини дело милосрђа у име архангела Михаила, исто као и онај који се потруди да препише ову књигу, где се налази тај опис, и ако буде читао речи ове повести или принесе на дар цркви ово свето казивање, или ко постави свећу или упали светилник, кандило или тамјан, учини какав частан принос у име архангела Михаила, тога он неће заборавити и наградиће благочестивог. Ако неко укаже милостињу сиромашнима, према својим моћима, а након смрти, због свог греховног живота, буде бачен у пакао, тада Господ неће заборавити његово добро и посредством архангела Михаила спасиће га. Ако неко пожели да запише ове речи, тада овај запис треба чувати у кући у чистоти и тада томе човеку у дом неће ући ни рана ни глад, ни друго што слично; ни метак, ни змија, никаква вражја сила неће моћи да науди човеку или дому његовом: ни црв, ни скакавац, никакав гмизавац неће моћи да нанесе штету врту и башти његовој. Овај мали запис биће њему као оружје и штит који ће га оградити од свих невоља. Никакав противник неће се приближити кроз њих, јер је сила ових речи велика и чудесна. Нека вас чува Господ и архистратиг Михаило!"
Ево шта ми је испричао свети анђео Божји. Затим ме је одвео на гору Елеонску, а онда, оставивши ме, узлетео на небо. Ја сам се много удивио и прославио Бога и архистратига Михаила."
Таква је прича коју сам нашао у дому Прохора, ученика Јована Богослова. Сада чувши велико откровење јевангелисте Јована Богослова, ми не треба да занемарујемо наше спасење, не престајући да се трудимо у молитви, бдењу, коленопреклоњењу, и да чинимо, не слабећи у добродетељи, милостињу у име Христа и у име архистратига Михаила, да бисмо избегли вечне муке и нашли милост у Бога. Ако ти желиш се заштитиш од свих недаћа и искушења, ако желиш да трпезу своју учиниш благословеном, тада напиши по свим угловима свога дома, како унутрашњим тако и спољашњим, име архистратига Михаила, и благодат Божја сићи ће на трпезу у име архистратига Михаила. Амин."

(Преузето из часописа "Пут, Истина и Живот")

................................................................................................................................................................................................

Тропар Арханђелу, глас 4.

Војсковођо Небеских Војски, непрестано те молимо ми недостојни, да нас твојим молитвама заштитиш као заклоном крила твоје непропадљиве слaве. Чувај нас који падамо на колена и усрдно вапијемо: Избави нас од беда, као поглавар Вишњих Сила.
 
Манастири су из овог периода у Босни: Озрен (срез грачанички), саграђен у 13 или 14 стољећу, може бити као задужбина неког Немањића. Гостовић (ср. жепачки), Ловница[41], (срез власенички), Папраћа[42] (ср. власенички) и Тамна или Тавна (код Јање), задужбина Драгутинових синова Владислава и Урошица, Рмањ (Хрмањ) из 15. вијека. Није јасно, да ли је тада био православни манастир Крупа на Врбасу, из краја ХИИИ вијека; у Хуму бијаху: Добрићево, из 13. стољећа, Завала (саграђена 1271. г.), мај. Св. Петра у Чичеву (код Требиња) и Житомишљић (из 14 стољећа). Овамо се могу убројити и манастири: Бања, сједиште дабарских епископа, и Милешево, јер су од XИВ вијека припадали Босни. Јамачно је било још других манастира "босанске" цркве, о којима нема података, а народно предање говори, да су за вријеме босанске краљевине већ постојали православни манастири: Крупа, Липље, Ступље и Возућа.
О животу свештенства може се рећи, на основу историјских споменика, да се је одликовало побожношћу и пожртвовањем у гоњенима за вријеме римокатоличких навала. Оно је било искрен пријатељ и савјетник оних владалаца који су вољели вјеру и отаџбину; свештеници су често били њихови изасланици ради преговора с Дубровником, Мађарском и другим државама, а дједови и гости, као патријарси и епископи у Србији, присуствовали су државним саборима[43]. Народ је такођер био необично одан својој "босанској" цркви, слушао њезине заповијести и бранио је са самопожртвовањем; волио је пред јачом силом оставити земљу него ли своје се вјере одрећи. Али су пошљедња два краља, због тешких прилика, трговали вјером, и на њих су се угледала и многа властела. Најпослије, суровост Хрвојина према личним противницима, убијство војводе Павла Радиновића у краљеву присуству (1415) и породични живот Херцега Стјепана, све нам то говори да великаши нијесу увијек водили бригу о хришћанском моралу.
 
ВИЂЕЊЕ СВЕТОГ АНДРЕЈА ЈУРОДИВОГ

Неки монах у Цариграду беше знаменит као подвижник и духовник, и свет му много хођаше па молитве. Но имаше тај монах тајни порок среброљубља. Новац сабираше, а ником не даваше. Срете га св. Андреј на улици, и виде му око врата обвијену страшну змију. Сажали се на њ св. Андреј, па му приступи и поче га саветовати: „зашто си, брате, душу своју погубио? Зашто си се везао са демоном среброљубља? Зашто си му дао почивање на себи? Зашто сабираш злато, као да ће оно с тобом у гроб а не у руке других? Зашто давиш сам себе тврдичлуком; док други гладују и жеђују и умиру од зиме, ти се веселиш гледајући у множину злата? Зар је то пут покајања? Зар је то чин монашки?... Видиш ли онога?" И у том часу отворише се очи монаху и виде демона црна, и ужасну се веома. А демон се скиде са монаха и побеже, гоњен силом Андрејевом. У том ангел Божји пресветли приступи ономе монаху, јер се срце монахово измени на добро. И одмах оде монах и раздаде све своје сабрано злато ништим и убогим. И после тога угоди Богу у свему, и прослави се много више него пре.
 

Back
Top