Srpska crkva ispod površine zemlje

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
295.653
Reč je o pravoslavnoj srpskoj crkvi u Kuber Pidiju u Australiji.
Alan-and-Flora-Botting-Serbian-Underground-Church-Coober-Pedy.jpg

U zabačenom rudarskom gradiću po imenu Kuber Pidi, 800 kilometara udaljenom od Adelaida, u južnoj Australiji, nalazi se crkva Svetog Ilije proroka.
Crkva svetog Ilije proroka je srpska pravoslavna crkva koju su 1993. sagradili Srbi koji su u Kuber Pidi došli kako bi se bavili rudarstvom i kopali su opal. Ovi domišljati ljudi uspeli su da u pustinji izgrade katedralu dugačku 30 metara, široku 5,3 metara i visoku 7 metara.
Crkva se nalazi na 17 metara ispod nivoa zemlje, u najdubljoj tački, a 3 metara ispod njega u najplićoj tački.

Celokupni crkveni kompleks obuhvata ne samo crkvu, već i crkveni dvor, parohijski dom i crkvenu školu. A ono što ovu crkvu čini zaista posebnom što je ona u svojoj celosti isklesana od peščara (vrsta sedimentne stene).

Međutim, jedinstvenost ovog podzemnog svetilišta ne svodi se samo na njegove dimenzije i dubinu na kojoj se nalazi. Plafon crkve čini vitraž, a ikonostas je takođe izrađen od oslikanog stakla iza koga isijava svetlost dajući ovoj bogomolji posebnu draž.
Bart-de-Grood1.jpg


Ova srpska crkva takođe ima jedinstvene freske – one nisu naslikane na zidovima, već urezane u njih. Kao da virtraži na prozorima i detaljno izrezbarene freske nisu bile dovoljne, u katedrali postoje i isklesane statue svetaca zadivljujuće lepote.

Pored toga što je očigledan primer neverovatne arhitekture, ljudske domišljatosti i umešnosti, crkva svetog Ilije proroka stekla je svetsku slavu najpre zbog činjenice da se nalazi u sred pustinje i to ispod zemlje.

Opet, ostaje pitanje – zbog čega su ga baš pod zemljom izgradili?
Zapravo, odgovor je poprilično jednostavan, ako malo razmislite. Kuber Pidi se nalazi u pustinjskoj oblasti gde temperatura doseže iznad 40 stepeni. Na sve to, ovim rudarima imali su potrebu i za duhovnim utočištem. Povežite te dve činjenice i doći ćete do genijalnog rešenja i neverovatnog rezultata – crkve ispod površine zemlje.
( preuzeto sa srbijacom)
 

Top