Srpska "Balvan revolucija" na sjeveru Kosova.

Na šta će ovo izaći na Kosovu?

  • Biće rata.

    glasova: 3 13,6%
  • Ništa, čarke ko i do sada.

    glasova: 19 86,4%

  • Ukupno glasova
    22

MOST6

Elita
Poruka
23.612
utorak, 27. decembar 2022.
Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les ocenio je da je očito da je Beograd umoran od kompromisa sa Prištinom koje unedogled odlaže uspostavljanje ZSO, kao i da postoje moguća četiri scenarija za rešenje situacije.
03%20%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%20%D0%9B%D0%B5%D1%81.jpg

Kako je rekao za agenciju Tanjug Kosovo je došlo do trenutka istine pošto je Srbija odlučila da zauzme stav u odbranu kosovskih Srba koji ne žele da budu apsorbovani u "nezavisnu kosovsku državu".
On je rekao da dok dijalog ostaje zaglavljen, kosovske vlasti svoje ciljeve postiže drugim sredstvima i da to što je EU ukinula vizni režim i Priština podnela zahtev za članstvo u EU ne može da bude slučajnost.
"Umesto toga, Srbija je odlučila da izvrši pritisak na Prištinu i zapadne partnere, time što će staviti do znanja da ukoliko Priština ne garantuje autonomiju kosovskim Srbima, Srbija će podeliti Kosovo i integrisati sever", rekao je Les.
On kaže da to otvara niz scenarija.
"Jedna od mogućnosti je da Kosovo odustane i pristane na uspostavljanje ZSO. Međutim, ovaj ishod se čini relativno malo verovatnim s obzirom na dugogodišnje protivljenje Prištine autonomiji za Savet Evrope, kao i nedostatak uticaja i spremnosti Zapada da promeni politiku Kosova", rekao je Les.
Druga mogućnost je, kaže Les, da Srbija odstupi i ukloni barikade, a da se ne ispuni zahtev za uspostavljanje ZSO, uz neki oblik kompromisa o kojem je pregovarano "spolja".
"Međutim, kao što sam rekao, mislim da se Srbija umorila od takvih kompromisa koji Srbiji mogu dati kratkoročnu pobedu, ali naizgled omogućavaju Kosovu da pobedi u dužoj borbi. Verovatniji scenario je da stvari sada ostanu onakve kakve jesu, pri čemu Srbija blokira sever, a Zapad poziva Kosovo da ne uzvraća silom, što ce dovesti do de fakto podele Kosova", smatra Les.
Međutim, kaže Les, to bi impliciralo nivo uzdržanosti Albanaca koji do sada nisu pokazivali, što bi bilo u suprotnosti sa raznim izjavama vlade poslednjih dana.
"Shodno tome, četvrti scenario je da Albanci pokušavaju nasilno da uklone barikade potencijalno po cenu života Srba. U ovom slučaju je verovatno da će Srbija odgovoriti raspoređivanjem armije i da će sever Kosova postati živa zona sukoba, što će se odraziti na ostatak Balkana posebno na BiH i Crnu Goru gde ima Srba, kao i Preševsku dolinu gde će Albanci tražiti svoje odvajanje od Srbije". rekao je Les.
(RTV)
Je li to onaj opaljenac što je govorio o budućem stvaranju Velike Hrvatske, Velike Albanije i Velike Srbije? :lol: Taj lik je munjen i nije baš osoba koja ima što pametno za reći. :mrgreen:
 

MOST6

Elita
Poruka
23.612
Aha, a osvojili su ga od Turaka koji su predpostavljam autohtoni na Kosovu pa bi trebalo njima da ga vrate.
Osvojili su i srpske crkve i manastire koje su valjda turci gradili i vekovima su stariji od najstarije dzamije na Kosmetu.
Pises gluposti.
Ja pišem gluposti? :lol: Pa hrvatski Srbi su više htjeli Knin koji je bio prijestolnica hrvatskih vladara od Skoplja koji je bio prijestolnica srpskih vladara i ti mi sad o nekoj logici. :hahaha: U trenutku kada je srpska vojska kročila na Kosovo 1912. godine, nitko od tamošnjih stanovnika nije znao ništa o Srbima i Srbiji. Kakvo je to "oslobođenje"?
 

iig

Elita
Poruka
23.441

Nemačka vlada zahteva​

Zvanični Berlin poručuje da "ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je pre moguće", a od Kosova traži da prihvati primenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Dojče vele. "Nemačka vlada je veoma zabrinuta zbog najnovijih tenzija na severu Kosova. Od Srbije se očekuje konstruktivan pristup i Beogradu je to preneto", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova u sredu u Berlinu, a prenosi nemačka agencija DPA. Kako se dodaje, "nacionalistička retorika, kakvu smo poslednjih nedelja čuli iz Srbije, potpuno je neprihvatljiva". "Pojačano vojno prisustvo u blizini srpske granice sa Kosovom takođe šalje pogrešan signal. Nemačka vlada zato zahteva da ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je pre moguće".
svaka srpska barikada je illegalna ...svaka albanska legalna...od 1912.
 

Patata Caliente

Buduća legenda
Poruka
25.280
Vidim da je sUsjedstvo nezadovoljno što nema ubijenih Srba, mada ne gube nadu da će ih ipak biti... :mrgreen:
bice da je zato sto je Kvinta naredila Srbiji da za 24h povuce barikade, ili ce biti posledica za Vucica

nema to veze sa komsijama iz Hrvatske ni Bugarske, samo sa propalim pokusajima SNS da izigrava putlerov jugend
 

C0NSIGLIERI

Buduća legenda
Poruka
39.811
Ja pišem gluposti? :lol: Pa hrvatski Srbi su više htjeli Knin koji je bio prijestolnica hrvatskih vladara od Skoplja koji je bio prijestolnica srpskih vladara i ti mi sad o nekoj logici. :hahaha: U trenutku kada je srpska vojska kročila na Kosovo 1912. godine, nitko od tamošnjih stanovnika nije znao ništa o Srbima i Srbiji. Kakvo je to "oslobođenje"?
Kakve veze ima Knin sa cenom paradajza u Eritreji.
U Decanima i stotinama manastira na Kosmetu su bili vanzemaljci pa pises takve gluposti (podebljano).
U periodu o kojem pises, sto znaci za vreme turske vladavine na Kosmetu su Srbi cinili oko 40% populacije, koja se smanjivala kroz vekove do dana danasnjeg.
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Демографија_Косова_и_Метохије

Ako ti i dalje nije jasno, raspitaj se kod Tomislava Sunica.
 

Grossmeister

Primećen član
Poruka
838
Počelo je uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije. To je rezultat razgovora i dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški.
Ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare
Policija u Prištini saopštila da je nešto pre deset časova ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare.
rudare%20kosovo%20barikade.jpg

Uklonjena barikada na Merdaru
Uklonjena je barikada na Merdaru iz pravca centralne Srbije.
Na prolaz ka punktu Merdare iz pravca Kuršumlije čekaju putnici u automobilima i kamionski prevoznici.
Barikada je prethodnih dana bila postavljena na kilometar od punkta.
Dva kamiona zapaljena tokom noći kod Dudinog krša
Dva kamiona koja su bili postavljena na mostu kod Dudinog krša kao blokada te saobraćajnice, zapaljena su tokom noći.
Na mostu kod Dudinog krša kamioni su raspoređeni 27. decembra.
Još nije počelo uklanjanje barikada u Rudaru
Barikade će danas biti uklonjene, kako je dogovoreno sinoć između predstavnika Srba sa KiM i predsednika Vučića. Kako javlja izveštač RTS-a, u Rudaru barikada nije uklonjena, ljudima koji se nalaze na tim barikadama nije rečeno kada će to biti učinjeno.
(RTS
 

MOST6

Elita
Poruka
23.612
bice da je zato sto je Kvinta naredila Srbiji da za 24h povuce barikade, ili ce biti posledica za Vucica

nema to veze sa komsijama iz Hrvatske ni Bugarske, samo sa propalim pokusajima SNS da izigrava putlerov jugend
Vučić mora odigrati svoju predstavu, treba ga razumijeti. ;) Mora jadnom narodu barem iluzijom pokazati kako se srčano i neustrašivo bori za srBstvo. :D
 

Top